Județul Alba este bine reprezentat în Guvernul Tăriceanu
Noul ministru al Educației și Cercetării, Mircea Miclea, este originar din comuna Săliștea

După ce în ziarul de ieri l-am prezentat pe larg pe ministrul Apărării Naționale, Teodor Atanasiu, astăzi ne vom opri asupra ministrului Educației și Cercetării, Mircea Miclea, originar tot din județul Alba, din comuna Săliștea. La cei 41 de ani, Mircea Miclea este unul dintre artizanii extinderii Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. A contribuit la refacerea Facultății de Psihologie, desființată în timpul regimului comunist. S-a născut la 8 noiembrie 1963, la Săliștea, este căsătorit și are doi copii. Până să fie desemnat ministru deținea funcția de șef al Departamentului UNESCO pentru Administrarea și Managementul Învățământului Superior, timp de trei ani fiind și cancelar al Universității "Babeș-Bolyai". Este cel mai tânăr profesor universitar de la "Babeș-Bolyai", având o carieră universitară remarcabilă. Mircea Miclea a făcut parte din echipa președintelui Consiliului Academic al UBB, Andrei Marga, cel care l-a propulsat în funcția de cancelar. Noul ministru a mai lucrat ca profesor atașat la Enschede University din Olanda, la Universitatea din Grenoble - Franța, la Universitatea din Viena, la New School for Social Research, New York - SUA și la Universitatea Birmingham din Anglia. Pe lângă activitatea universitară, Miclea a lucrat ca terapeut în comportament cognitiv în SUA. Este doctor în psihologie. Este membru al mai multor asociații profesionale din acest domeniu și a obținut premii de specialitate.
Vestea desemnării ca ministru al Educației și Cercetării a lui Mircea Miclea s-a răspândit cu repeziciune în Săliștea, comuna de baștină a ministrului. Oamenii spun că noul ministru este un om cumsecade, care vine acasă ori de câte ori poate și în timpul vacanțelor. La Săliștea mai trăiește tatăl ministrului, care acum este felicitat de săteni pentru reușita fiului său. Mircea Miclea a fost unul dintre miniștrii care s-au remarcat printr-o bună pregătire la audierile din Parlament. Dacă și primarul Mircea Hava ar fi acceptat postul de ministru al Administrației și Internelor, cum i s-a propus, astăzi Alba ar fi putut avea trei miniștri în Guvernul Tăriceanu, și din acest punct de vedere ajungeam Clujul, care în cabinetul Năstase era extrem de bine reprezentat. Un alt conjudețean ar putea accede în "lumea bună" în următoarele zile. Este vorba despre Dorin Iacob, care are șanse mari să fie desemnat pentru șefia SRI.
Florin ROMAN
În ultima ședință a Consiliului Județean
A fost aprobat Bugetul general al județului Alba pe anul 2005
Consilierii județeni au aprobat ieri Bugetul general al județului Alba pe anul 2005, stabilit în sumă de 712 miliarde de lei, atât la partea de venituri cât și la partea de cheltuieli. Pe mari capitole, banii vor fi împărțiți astfel: *Învățământ preuniversitar și special - 35,3 miliarde de lei; *Programul "Laptele și cornul" - 44,6 miliarde de lei; *Sănătate - 7 miliarde de lei; *Muzeul Național al Unirii - 9,8 miliarde de lei; *Teatrul de Păpuși Prichindel - 4,5 miliarde de lei; *Școala de Arte și Meserii - 1,9 miliarde de lei; *Biblioteca "Lucian Blaga" - 7,3 miliarde de lei; *Centrul de Conservare și Valorificare a Tradițiilor și Creațiilor Populare - 9,5 miliarde de lei; *Salariile personalului neclerical - 35,5 miliarde de lei; *Repararea și reabilitarea lăcașurilor de cult - 2 miliarde de lei; *Susținerea activităților sportive - 1 miliard de lei. Cea mai mare parte a bugetului va fi destinată noii Direcții Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Alba, care va primi 250 de miliarde de lei, din care 27 miliarde de lei de la CJ Alba iar restul de la Bugetul de stat. Pentru activitatea "Servicii și dezvoltare publică și locuințe" au fost alocate 27 miliarde de lei, în timp ce Direcția pentru Protecția Plantelor are aprobat un buget de venituri și cheltuieli pe anul viitor de 25 de miliarde de lei. În plus față de anul trecut, Consiliul Județean Alba va fi obligat foare probabil să preia și o parte din Serviciul de Evidență Informatizată a persoanei pentru care au fost alocați bani, dar deocamdată nu au apărut, la fel ca în cazul gardienilor publici, Normele metodologice de aplicare a legii. În termeni reali, bugetul este cam același ca anul trecut, dacă ținem cont de faptul că creșterea este similară cu rata inflației.
Florin ROMAN
"Dalmațienii" la Revelion
Menținerea liniștii și siguranței publice la localurile care vor găzdui mese festive de Revelion va fi asigurată de "dalmațieni", cum li se mai spune în termeni populari efectivelor de jandarmi, din cauza coloraturii uniformei. Surse oficiale din cadrul Comandamentului județean de Jandarmi au declarat că personalul unității va supraveghea restaurantele, barurile și discotecile din raza de competență, astfel încât cetățenii să poată petrece cât mai civilizat și în liniște noaptea de Anul Nou. În același scop, vor exista patrule de jandarmi care se vor afla pe străzi și în parcuri, conform planurilor de intervenție, astfel încât noul an să fie întâmpinat fără incidente, au mai spus sursele citate.
(R.G.)
La Mirăslău
Derapaj pe contrasens
Neadaptarea vitezei a fost cauza accidentului produs în 24 decembrie în localitatea Mirăslău, în urma căruia au fost grav accidentate două persoane. Eugen Nicolae (31 de ani) din București, conducătorul unui jeep marca Grand Cheroke ce se deplasa pe direcția Turda-Aiud, nu a adaptat viteza și într-o curbă a derapat intrând pe contrasens. Cu partea laterală stânga spate a lovit autoturismul marca Ford, condus regulamentar din sens opus de Ana Schobel (23 de ani) din Aiud. În urma accidentului, două persoane aflate pe bancheta din spate a autoturismului de teren au fost grav accidentate. Respectiv Vasile Fleschin a suferit un traumatism cranio-cerebral acut închis și contuzie hemitorace drept, iar Elvira Fleschin o contuzie temporo-occipitală și contuzie hemitorace stâng. Ambii au fost internați în Spitalul municipal Aiud unde și-au petrecut Crăciunul.
(L.I.)
Pe fondul unor neînțelegeri în familie,
O tânără din Sebeș a încercat să se sinucidă
Bianca Răcean din Sebeș a încercat să-și pună capăt zilelor la vârsta de numai 18 ani, pe fondul unor neînțelegeri cu concubinul său, ne-au povestit rudele tinerei. Ea a fost transportată luni seara la Spitalul județean de Urgență, după ce a luat o supradoză de medicamente, au declarat surse medicale autorizate. Pacienta a fost diagnosticată cu intoxicație medicamentoasă cu antidiabetice, dar rezultatele primelor analize la care a fost supusă nu au relevat o scădere accentuată a glicemiei.
Potrivit procedurilor în asemenea cazuri, pacienta va fi trimisă la secția de psihiatrie, după ce primele îngrijiri i-au fost acordate de medicii de la "Urgențe".
(R.G.)
Din 2005 vom plăti
Taxe pentru folosirea drumurilor și podurilor județene
Consiliul Județean a aprobat tarifele pentru ocuparea zonei drumurilor și podurilor județene, prin amplasarea de construcții, instalații sau panouri publicitare pe anul viitor. Sumele obținute din încasarea acestor tarife vor fi folosite ca venituri ale CJ Alba pentru administrarea, exploatarea întreținerea, repararea și modernizarea drumurilor și podurilor județene. Cuantumul acestor taxe variază în funcție de zonă, iar prin această măsură se speră că județul Alba va colecta câteva miliarde de lei în plus față de 2004.
(F.R.)
Director interimar
Consilierii județeni au decis prin vot ca începând cu data de 1 ianuarie 2005, Ioan Dorel Călian să exercite temporar (pe o perioadă de 3 luni), funcția publică de conducere vacantă de director executiv al Centrului Județean de Consultanță Agricolă Alba. Călian a mai exercitat temporar funcția de director executiv în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2004. Deoarece prin Ordonanța de urgență nr. 82 din 2004 a fost suspendată organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor publice vacante, consilierii au decis prelungirea cu încă 3 luni a interimatului, până la organizarea unui concurs.
(F.R.)
Drumarii n-au organigramă, dar au buget
Consilierii județeni au dezbătut ieri îndelung situația de la Societatea de Drumuri și Poduri Locale Alba. Mai întâi de pe ordinea de zi a fost retras proiectul de hotărâre privind aprobarea programului de redresare financiară a societății, pe motiv că de la DPL nu a fost prezent nimeni din conducere sau din Consiliul de Administrație. Aceasta a fost și cauza pentru care consilierii au respins aprobarea organigramei de la SC DPL care prevede reducerea numărului de personal de la 362 la 301 posturi (și aici nu este vorba numai de personal TESA ci și de posturi de conducere, inginer șef de producție, inginer șef mecanizare, contabil șef etc.). În schimb, consilierii au aprobat proiectul referitor la bugetul de venituri și cheltuieli al SC DPL pentru anul viitor, când sunt prevăzute venituri totale de 150 de miliarde de lei și cheltuieli de 144 de miliarde de lei.
(F.R.)
Graba strică treaba
Multe dintre accidentele în care sunt implicați pietoni au drept cauză traversarea fără asigurare și prin locuri nepermise. Astfel s-a întâmplat și în cazul minorului Claudiu C. de doar 9 ani. Luni, 27 decembrie, pe DN 74, în dreptul Școlii generale din localitatea Izvorul Ampoiului, Claudiu C. a fost accidentat de autoturismul marca Volkswagen Bora condus de Aurel Fiț din Alba Iulia. Băiatul a traversat strada în fugă și fără a se asigura prin fața unui autobuz oprit în stație. Minorul a fost transportat la Spitalul orășenesc Zlatna, unde a fost diagnosticat cu contuzie hemitorace drept. Ulterior a fost dus la Spitalul județean Alba.
(L.I.)
Bani pentru șahiști
Consilierii județeni au aprobat proiectul intitulat "Pregătirea copiilor și juniorilor printr-un program unitar de antrenament și competiții în vederea participării cu bune rezultate la etapele finale ale Campionatelor Naționale de șah, în anul 2005. Pentru finanțarea acestui proiect CJ Alba a alocat suma de 51.000.000 de lei.
(F.R.)