Actualitate
Vineri va fi desemnată
Noua conducere a Consiliului Județean Alba
     Cel mai probabil de vineri, de la orele prânzului, ION DUMITREL (PD), va fi noul președinte al Consiliului Județean Alba. După ale­ge­rile generale de la sfârșitul anului 2004, președintele Teodor Ata­na­siu a fost desemnat ministru al Apărării Naționale, iar vicepre­șe­dintele Nicolae Popa a fost ales deputat de Alba. În aceste condiții, cele două posturi au rămas vacante, iar noua configurație admi­nis­trativă va fi redesenată.
    Din surse demne de încredere am aflat că Ion Dumitrel se bucură de încredere totală în interiorul Alianței D.A. și va fi susținut candidat unic la funcția de președinte. În aceste condiții, liberalii se așteaptă să ocupe cele două posturi de vicepreședinți, iar numele cele mai vehiculate sunt ale fostului deputat Dan Simedru și cel al lui Florin Mărginean. În schemă poate intra și varianta unui vi­cepreședinte din partea PUR, președintele acestui partid, deputatul Nicolae Popa, declarând că locul său de vicepreședinte trebuie să revină tot PUR-ului. Va fi mai greu întrucât ruptura dintre PUR și PD la nivel jude­țean pare definitivă, cel puțin la nivel declarativ. Nici PSD nu doarme și caută să profite de aceste alegeri pentru a-și impune un om. Pen­tru a avea câștig de cauză, PSD are nevoie de sprijinul consilierilor PUR și PRM, dar și de "ajutorul" a cel puțin un membru al Alianței D.A. Sursele noastre susțin că, dacă PSD nu va avea siguranța unui vot din barca puterii, este posibilă o înțelegere pentru susținerea unui vicepreședinte de la alt partid, care apoi să mai dea o mână de aju­tor primarilor PSD. Nu la vedere, ci din...umbră, mai ales la vară, când se încălzește, iar drumurile au nevoie de reparații capitale.
Florin ROMAN

Serviciul de Evidență Informatizată a Persoanei "spart" în bucăți
     De la 1 ianuarie, Serviciul de Evidență Informatizată a Persoanei a fost reorganizat, rezultând trei servicii distincte. Este vorba de Ser­viciul comunitar de Evidență a Persoanei (buletine de identitate, cărți de identitate și de alegători), care va funcționa sub tutela CJ Alba. Alte două servicii, cele de "Pașapoarte" și "Înmatriculări auto, per­mise auto și examinări" vor funcționa sub administrarea Prefecturii. Pre­luarea inventarului se va face până la 30 ianuarie. Cetățenii care au nevoie de serviciile menționate mai sus trebuie să procedeze ca și până acum, pentru că SEIP și-a schimbat "stăpânii" nu și sediile. Vom reveni.(F.R.)
Teodor Atanasiu rămâne președintele PNL Alba
     Deși a fost numit ministru al Apărării Naționale, Teodor Atanasiu va rămâne președintele PNL Alba, întrucât cele două funcții nu sunt incompatibile. Potrivit statutului PNL, președintele va delega atribu­țiile sale unui vicepreședinte pentru perioada în care Teodor Ata­na­siu nu va fi prezent în județ. "Vom respecta statutul PNL și în cel mult o săptămână îl vom prezenta oficial pe vicepreședintele căruia îi vor fi delegate atribuțiile. Deocamdată nu am stabilit nimic", a spus Teodor Ata­nasiu. Cel mai probabil, liberalii se vor decide în prezența liderului lor, Teodor Atanasiu, care va sosi la sfârșitul săptămânii în Al­ba pentru a participa vineri la ședința de Consiliu Județean, iar cel mai probabil luni, la instalarea noului prefect.(F.R.)
Bilanțul catastrofei din Asia a ajuns, ieri, la 155.000 de morți
     Totalul morților din Malaezia și Asia de Est și Sud-Est a ajuns la peste 155.000 de persoane, după ce Indonezia a ridicat numărul celor dispăruți sau morți de la 14.000 la 94.000, prin declarația fă­cută de ministrul Sănătății din această țară, luni, 3 ianuarie, de­clarație preluată de CNN. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat deja sâmbătă,1 ianuarie, apariția primelor cazuri de boli contagioase în zonele afectate de valurile seismice, unde circa 5.000.000 de per­soane au rămas fără adăpost. Ca urmare a mobilizării inter­naționale excepționale, ajutorul public anunțat pentru statele din Asia se a­propie de două miliarde de dolari. ONU și majoritatea organizațiilor internaționale desfășoară, de o săptămînă, operațiuni de salvare de o amploare și complexitate fără precedent, pe teritoriul mai multor state. Potrivit ONU, circa un milion de persoane din Sumatra și 700.000 din Sri Lanka vor depinde timp de mai multe luni de aju­toarele externe pentru a se putea hrăni. Guvernul indonezian a apre­ciat că 200.000 dintre supraviețuitori au rămas fără adăpost.
    Mai multe state asiatice au început să lucreze la un sistem de alertă care să semnaleze valurile seismice și să contribuie la pre­venirea catastrofelor de tipul celei de la 26 decembrie, soldată cu circa 155.000 de morți în Asia, a anunțat ieri președintele indo­ne­zian. (N.I.T.)
Crăciun, altoit cu bâte de baseball
     În urma unei petreceri... cu scântei, un tânăr a ajuns la spitalul din Sebeș cu politraumatism prin agresiune, plagă contuză facială stângă și cu fractură de claviculă. Gheorghe Crăciun i-a sesizat pe polițiștii din Gârbova că fiul său, Gheorghe Crăciun (24 de ani), a fost victima unei agresiuni provocate de Vasile B. (16 ani) și Ioan Barb (26 de ani). Crăciun se afla la o petrecere în locuința unei cu­noștințe și, în timp ce conducea două fete până la poartă, a fost lovit cu o bâtă de baseball de către Vasile B. Căzut la pământ, tânărului i-au fost aplicate o serie de lovituri din partea celor doi agresori. În func­ție de numărul zilelor de spitalizare va fi stabilită și pedeapsa. (L.I.)
La Horea
Scandal între autohtoni și vizitatori
     Lucrătorii Postului de Poliție din Horea au fost sesizați telefonic în 2 ianuarie 2005, la ora 20,40, de către Aurelia Mateș, barman, că la pensiunea unde lucrează, între două grupuri de persoane are loc un scandal. Ajunși la fața locului, polițiștii au constatat că cei impli­cați în scandal erau câteva persoane care erau cazate la unitatea menționată și trei locuitori din Horea. Conflictul între cele două gru­puri formate din Florin Căbulea (34 de ani), Nicolae Capotă (23 de ani), Vasile Pantea (33 de ani), Petru Lazăr (31 de ani), pe de o parte, și Dumitru Mateș (32 de ani), Virgil Pașca (33 de ani) și Da­niel Mateș (28 de ani) pe de altă parte, a izbucnit pe fondul con­sumului de băuturi alcoolice și adresării de jigniri reciproce. Scan­dalagiii au fost scoși din imobil de polițiști, dar aceștia au continuat să se manifeste extrem de violent și în stradă. Pentru aplanarea con­flictului a fost nevoie și de intervenția polițiștilor din Câmpeni. În urma altercației, Daniel Mateș și Virgil Pașca au fost transportați la Spitalul Orășenesc din Câmpeni fiind diagnosticați cu multiple con­tuzii. Ambii au fost internați. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
Fotbalul în sală se lasă cu dureri
Președintele interimar al CJ Alba, Ion Dumitrel, cu piciorul în gips
     Cu o zi înainte de trecerea în noul an, președintele interimar al CJ Alba, Ion Dumitrel, nu a rezistat ispitei de a încinge o partidă de fotbal în sală alături de prieteni și colegi. Ca și în viața politică și administrativă, Ion Dumitrel a dat dovadă de prea multă energie și, cum se spune în popor, a pus "osul la bătaie". Din păcate, Dumitrel a avut un moment de neatenție și a călcat "strâmb" în urma unei alunecări neprovocate. Ca urmare a acestui accident, președintele interimar al CJ Alba s-a ales cu laba piciorului stâng gipsată pentru 21 de zile. Deși medicii i-au recomandat repaus total, Ion Dumitrel a sosit ieri printre primii la sediul CJ Alba, și-a chemat directorii și, după felicitările de Anul Nou, a început treaba. Chiar dacă se de­plasează cu ajutorul cârjelor, președintele interimar se mișca ieri destul de sprinten. Mai în glumă mai în serios, ziariștii se întrebau dacă nu cumva Ion Dumitrel a fost accidentat voit de consilierul Toa­der Ulise, acum când se pregătește să devină președinte. Dumitrel ne-a lămurit și ne-a dat asigurări că nu poate fi vorba de așa ceva, nici măcar în glumă, întrucât Toader Ulise nu a fost prezent la meci.(F.R.)
Pat închiriat cu forța
     Rămas fără locuință, un bărbat din Petrești și-a căutat, la cum­păna dintre ani, un alt culcuș. În data de 2 ianuarie, polițiștii muni­cipiului Sebeș au fost anunțați de către Constantin Popa din Petrești că locuința finului său Iosif Dobrean a fost spartă în perioada 1-2 ianuarie a.c. În urma verificărilor s-a stabilit că proprietarul imobilului este plecat împreună cu soția în Austria și a lăsat locuința în grija nașului său. Din imobil nu a fost sustras nici un fel de bunuri. La numai trei ore după ce spargerea a fost anunțată, a fost identificat autorul în persoana lui Ionel Țurcanu (32 de ani) din Petrești. Băr­batul a intrat în locuință de două ori, prin distrugerea ușii de la in­trare, cu scopul de a dormi. Țurcanu, rămas fără locuință în urma unui divorț și pentru că nu avea unde să locuiască, și-a căutat un alt refugiu. El este cercetat pentru comiterea infracțiunii de distrugere și pentru violare de domiciliu. (L.I.)
Venitul global nu se mai impozitează, dar se declară
     Impozitul pe Venitul Global va fi eliminat, a anunțat noul ministru al Finanțelor, Ionuț Popescu. Motivul este că vechea formulă de im­pozitare nu ar mai fi necesară ca urmare a introducerii cotei unice. Totuși, deși IVG nu se va mai plăti, obligația de depunere a decla­rațiilor de venit rămâne. Tot cu 16% vor fi impozitate și drepturile de autor, după scăderea deducerii profesionale de 40%. Un impozit de 10% va fi aplicat la sursă, urmând ca beneficiarul să achite diferența la sfârșitul anului. Persoanele care obțin venituri sub această formă sunt probabil singurele în cazul cărora chiar va fi necesară depu­nerea declarațiilor de venit. (N.I.T.)
Daruri umaniste
     Consilierul județean PUR, Nicolae Pușcă, a donat de sfintele Sărbători ale Crăciunului un număr de 56 de pachete cu alimente unui cămin de bătrâni din municipiul Blaj. De asemenea, a spon­so­rizat cu vin petrecerea de la masa Crăciunului. (A.C.)
Depășire cu bucluc
     Polițiștii din cadrul Biroului Poliției Rutiere au fost sesizați în 31 decembrie 2004, la ora 9,10, că pe raza municipiului Alba Iulia a avut loc un accident de circulație. Adrian Popa (29 de ani), din Alba Iulia, în timp ce conducea autoturismul marca Opel pe direcția Sân­timbru spre Alba Iulia, s-a angajat în depășirea unui alt autoturism pe un pod, în curbă și în dreptul semnului care interzicea efectuarea unei astfel de manevre. La revenirea pe banda sa de circulație a pierdut controlul mașinii și s-a răsturnat. Conducătorul Opelului cât și pasagerii Angela Ilie (24 de ani) și Ioan Ilie au suferit în urma im­pactului mai multe traumatisme. În cauză, poliția continuă cerce­tările. (L.I.)
Pistă pentru aterizarea elicopterelor la Orăștie
     O pistă pentru aterizarea elicopterelor va fi construită în imediata apropiere a Spitalului din Orăștie, o hotărâre în acest sens fiind a­pro­bată de consilierii municipali în ultima ședință din 2004 a Con­siliului Local Orăștie. Astfel se creează posibilitatea ca și urgențele medicale înregistrate în regiunea Șibot-Cugir să poată fi preluate de elicopterele care folosesc această pistă de aterizare.(N.I.T.)
Rata natalității a scăzut în China
     Populația Chinei continentale va ajunge săptămâna aceasta la 1,3 miliarde de locuitori. Grație politicii de reducere a numărului de nașteri pusă în practică de guvernul chinez, rata natalității a scăzut de la 21,06 la mia de locuitori în 1990 la 12,41 în 2003. În același timp, creșterea demografică a fost redusă de la 14,39 la mie la 6,01 la mia de locuitori pe an. Marea majoritate a orășenilor, circa 40% din populație, au astăzi un singur copil sau chiar nici unul. În ma­joritatea regiunilor, țăranii sunt autorizați să aibă un al doilea copil da­că primul este fată. (N.I.T.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.