Editorial
Atipicul Traian Băsescu
     De la Ceaușescu la Ion Iliescu și Emil Constantinescu, niciunul dintre președinții României nu ar fi putut face gestul lui Traian Băsescu de a apărea în noaptea de Revelion în Piața Universității și de a ține chiar acolo un discurs pe cât de scurt, pe atât de electri­zant. Pentru că toți predecesorii lui Băsescu au sfârșit prin a deveni robii unor ceremonialuri mortificate, pe care le-au creat chiar ei ori le-au împrumutat de la alții. M-am întrebat și eu, laolaltă cu alți compatrioți, dacă era sau nu cazul ca domnul președinte să bea șampanie direct din sticlă și am ajuns la concluzia că un aseme­nea gest îi poate fi iertat acestuia atâta vreme cât la Cotroceni el nu s-a înconjurat de consilieri de teapa lui Dan Iosif, preferând emi­nențe cenușii de talia lui Andrei Pleșu. Constat că despre gestica și despre chelia lui Traian Băsescu s-a scris mult mai mult decât despre faptul că noul președinte al României a ales să fie consiliat în probleme de politică externă de un filozof pe care intelectualii de rasă ai României îl vedeau după Revoluție în rolul lui Havel. Personal mă simt foarte bine știind că Andrei Pleșu se află în apropierea lui Traian Băsescu după cum, de asemenea, mă bucură faptul că în probleme de natură economică președintele se sfătuiește cu Theo­dor Stolojan. Cultivarea valorilor autentice este tot un comportament atipic pentru președinții României.
    Cât despre stilul lui Traian Băsescu, mereu comparat cu "euro­pe­nismul" lui Adrian Năstase, mie mi se pare preferabil în mai toate privințele. În paranteză fie spus, proba de foc a "europenismului" ex-premierului a fost felul în care a părăsit Palatul Victoria, luând cu el mobilele, computerele și mașina de serviciu, dar lăsând în schimb telefoanele cu firele tăiate. Revenind la Traian Băsescu, eu cred că discursul lui public este, în sfârșit, exact ceea ce trebuie să fie discursul unui președinte al României după decenii în care limba de lemn, cu frazeologia ei prăfuită și găunoasă, a făcut un rău enorm, contribuind din plin la mutilarea conștiințelor. În opoziție cu Cea­ușescu, Iliescu și chiar cu Constantinescu, Traian Băsescu are un limbaj direct și expresiv, semănând mult cu omul care îl folosește: frust, fără "fițe", simpatic. Într-un cuvânt, diferit de politicienii care au marcat sau mai bine zis au pecetluit soarta României înainte dar și după revoluția din decembrie 1989.
    Tia Șerbănescu a spus la un moment dat, în stilul ei memorabil, că pe Băsescu îl crede lumea și când minte, iar pe Năstase nu-l crede nimeni nici când spune adevărul. Ce-i drept, cam așa stau lucrurile și nu putem băga mâna în foc pentru nimeni. Dar, cel puțin până la proba contrarie, putem spera că Traian Băsescu a fost sincer când și-a exprimat intenția de a lupta pe viață și pe moarte cu corupția și cu "sistemul ticăloșit" care i-a permis caracatiței să ia proporții apocaliptice, sufocând România. În scurt timp vom vedea dacă vulcanicul nostru președinte are, pe lângă temperament, și substanța pe care o presupune exercitarea atribuțiilor sale în interesul României și al cetățenilor ei. Iar dacă, Doamne ferește, ne va dezamăgi, vom schimba și noi foaia.
Maria Lucia MUNTEANU