Actualitate
Îl va proteja președintele pe Băsescu?
     Ei, acum c-a trecut perioada de instalare a noilor conducători, au trecut și sărbătorile, a venit timpul să ne reapucăm de muncă. Cum guvernanții n-au apucat încă să dea măsura priceperii sau nepri­ceperii ce-ați zice să ne ocupăm puțin de președintele Traian Băsescu, care este într-o situație ce mi-a adus aminte de două cazuri: cel al președintelui George Bush (sr.) și de cel al regelui Spa­niei. Ce legătură au cele două cazuri cu prefectura? Nici una, dar sunt strâns legate de... Președinția României! Să vedem concret despre ce e vorba.
    Pe vremea când Bush bătrânul era președinte, posturile de radio care ne „denigrau" țara (doar nu era să zică Radio București, că poate ni se urca democrația la cap) au relatat că unul dintre fiii președintelui (nu-mi mai aduc aminte care, important e că era fiul președintelui) era suspectat că a făcut oareșce mânăreli bancare. Iar procurorii lor, nefiind la fel de „respectuoși" ca ai noștri, l-au și luat la interogatorii. Presa americană, luându-și în serios menirea de a IV-a putere în stat și câine de pază al democrației, nu numai că n-a tăcut, dar chiar l-a întrebat pe președinte ce părere are? Iar președintele, om nu numai cu frică de legile divine ci și de cele pă­mântești, a răspuns: „Ca părinte mi se rupe inima, dar ca președinte nu pot zice decât să continue ancheta!" Ce tată denaturat, după standardele românești, nu?!
    Dar știți că nu e singurul? La fel e și regele Spaniei, Juan Carlos. O profesoară universitară din Spania mi-a povestit acum câțiva ani că la facultatea unde preda era studentă și copila regelui. Numai că se pare că nu s-a străduit prea tare și a rămas cu o restanță. Grav destul că tăticul nu a prevenit așa ceva, dar calvarul tinerei nu s-a oprit aici. Regele a primit un telefon de la facultate prin care a fost anunțat că, în conformitate cu regulamentul facultății, osul domnesc trebuia să fie trecut pe o listă publică alături de ceilalți restanțieri. Ce credeți c-a făcut regele? Nimic! Adică a zis să fie trecută dacă n-a învățat! Doamne, ce lume e aceea în care nu mai există valorile „sfinte" ale nepotismului?! O lume mai dreaptă, normal.
    Și acum să revenim în lumea noastră reală, unde nepotismul este una dintre principalele „valori" care ghidează societatea. Iar dacă tot ne-am întors acasă, de ce ne amintim? De promisiunea preșe­dintelui că va acționa pentru întărirea instituțiilor astfel încât acestea să-și îndeplinească atribuțiile fără nici un amestec din afară. Se pare că președintele Traian Băsescu va trebui să-și probeze vorbele foarte curând. Pentru că pe rol este un dosar care-l are ca principal inculpat pe Traian Băsescu. Nu președintele, ci fostul ministru al Transporturilor. Ce-i rămâne preșe­dintelui de făcut? Ceea ce-a făcut și Traian Băsescu pe vremea când era parlamentar și a fost an­chetat în același dosar, să se pună la dispoziția justiției. Și, cine știe, poate de data aceasta justiția va reuși, o dată pentru tot­deauna, să soluționeze acest dosar! Altfel, peste 5 ani, ne putem trezi că Traian Băsescu este chemat iar din campania electorală ca să dea cu subsemnatul în cadrul aceluiași etern dosar „Flota".
Florin SILEA

Reprezentantul FMI la București apreciază noua reformă fiscală a Guvernului Tăriceanu
•Însă, afirmă domnia sa, sectorul public trebuie redus
     Graeme Justice, reprezentantul FMI la București consideră că în acest moment reducerea impozitelor directe nu este un lucru rău, de fapt este chiar o politică fiscală bună pentru România. Acesta apreciază că situația macroeconomică din România este foarte promițătoare, creșterea economică este foarte puternică, exporturile merg bine, deși au fost unele "derapaje" în 2004. În acest context, reforma fiscală e foarte importantă, stimulează creșterea economică și acesta este un aspect pozitiv, din punct de vedere al FMI. Cota unică de impozitare este mai lesne de administrat, în opinia lui Justice. Dar, inevitabil, se vor pierde venituri la bugetul de stat. Fiecare țară care a introdus cota unică a pierdut bani în primul an, uneori chiar și în al doilea an după aplicare. Bugetul trebuie să susțină politicile macroeconomice. Dacă se dorește extinderea sectorului privat, o economie în tranziție trebuie să comprime sectorul public. Nu se poate stimula sectorul privat prin mărirea celui public. Deci sectorul public trebuie să economisească bani. Este firesc însă ca cel privat să investească, să împrumute bani, subliniază reprezentantul FMI. Bugetul României nu poate susține pierderile a circa 70 de companii publice cu probleme, ca de exemplu din sectorul minier, căile ferate, sectorul energiei termice.
    Criteriile de la Maastricht nu măsoară chiar exact echilibrele economice, în opinia reprezentantului FMI. Apar arierate ascunse, care produc altele noi. Și acestea nu se raportează în deficit. Dacă deficitul este mai mare, trebuie găsite surse de finanțare și trebuie oprită risipa. Daca există deficit bugetar nerealist, care nu poate susține reforma fiscală, mai mult, nu poate finanța întreprinderile publice cu pierderi, apar arierate. Este nevoie ca sectorul public să se micșoreze. Reprezentantul FMI precizează că nu este o problemă de negociere a unei cifre, de 1,5% deficit bugetar, cu Guvernul român ci de recunoaștere a unor presiuni care apasă economia. În acest moment, FMI este interesat de cifre. Ministrul român al Finanțelor a făcut deja unele estimări în ce privește pierderile posibile. Sunt proiecte de infrastructură care trebuie finanțate, trebuie găsiți bani pentru a acoperi creșterile de salarii acordate, trebuie reduse subvențiile, dar rămân încă sume importante de cheltuit pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. Trebuie luată în calcul chestiunea arieratelor. Dacă guvernul român reușește să stăpânească echilibrele din economie, atunci se va dovedi că relaxarea fiscală a fost o opțiune excelentă, este de părere Graeme Justice. Acesta adaugă că în bugetul României nu pare ca anul acesta să mai intre bani prea mulți din privatizare. Pe agenda de privatizări a anului vor fi Casa de Economii și Consemnațiuni (CEC), Banca Comercială Română (BCR) și companiile de distribuție a electricității, dar nici una nu va aduce banii pe care România i-a obținut din vânzarea Petrom. (N.I.T.)
Prefectura Alba
3 diplome de master în domeniul administrației
     În cursul anului 2004, în cadrul unui program de perfecționare profesională prin participare la cursuri de formare continuă, 3 persoane cu funcții de conducere din cadrul Prefecturii Alba - Ileana Bărbănțan, Adriana Ursu și Maria Pavel - au obținut diploma de master în domeniul administrației publice. De asemenea, tot anul trecut, 9 persoane din cadrul Prefecturii Alba au participat la cursuri de pregătire profesională, urmând ca această acțiune de creștere a calității și eficienței muncii să se încheie până la data de 31 de­cem­brie 2006.(R.J.)
La munte iarnă, la șes vară
     Ultimele zile au adus zăpadă în zona Munților Apuseni. Stratul de nea măsoară între 5 și 10 cm, motiv pentru care echipajele de deszăpezire au intervenit cu lamă și antiderapant pe drumurile jude­țene din zona Avram Iancu, Roșia Montană, Albac, Horea, Poiana Vadului, Mogoș, Almașu Mare și Bucium. Dacă la munte este zăpadă, la Arieșeni schiindu-se de zor, în schimb în zona de șes a fost ieri mai cald decât de obicei, chiar dacă suntem în preajma Bobotezei".(F.R.)
La Arieșeni,
Gerul Bobotezei a făcut prima victimă
     Traian Avram, în vârstă de 66 de ani, din comuna Arieșeni, printre puținele zone din județ unde se semnalează zăpadă, a fost internat marți după-amiază, la Spitalul județean de Urgență, cu degerături la degetele ambelor mâini. Surse medicale autorizate au declarat că pacientul a fost internat la secția de chirurgie plastică pentru a beneficia de îngrijiri medicale, deși există riscul major ca bătrânului să-i fie amputate câteva degete, din cauza degerăturilor profunde, de gradul IV. (R.G.)
Mugurel Liviu Sârbu crede că
Majoritatea membrilor PSD vor rămâne pe poziții
     Președintele organizației județene a PSD Alba, Mugurel Liviu Sârbu, ne-a declarat, în cursul zilei de ieri, că membrii acestei formațiuni politice nu vor "dezerta" în masă către alte partide, aflate acum pe val, așa cum se întâmplă foarte des în România demo­cratică. Liderul PSD Alba ne-a precizat că a avut în aceste zile o serie de discuții cu mai mulți membri, mai mult sau mai puțin im­portanți, care și-au anunțat intenția clară de a rămâne fideli partidului din care fac parte. "Probabil că vor exista și unele plecări, dar cred că majoritatea membrilor noștri vor rămâne pe poziții", a spus Mugu­rel Sârbu. Domnia - sa a evitat deocamdată să dezvăluie care ar fi "trădătorii", dar mai mult ca sigur aceștia se vor deconspira singuri, după ce vor fi desemnați noii conducători ai județului. În altă ordine de idei, Mugurel Sârbu ne-a mai informat că activitatea PSD Alba se derulează normal, ieri având loc o ședință de Delegație Permanentă, iar vineri, 7 ianuarie a.c., în cadrul unei ședințe de Birou Executiv, urmează să fie aprobat calendarul acțiunilor pe luna în curs.
Răzvan JURCĂ

600 de licee conectate la Internet
     Sistemul Educațional Informatizat (SEI) este unul dintre cele mai reușite programe informatice derulate în România, deși reprezintă doar un prim pas în informatizarea învățământului românesc. Astfel, în programul SEI sunt 600 de licee conectate la Internet, 700000 de utilizatori și cca. 20000 de profesori școlarizați. De asemenea, în cadrul învățământului din România, există 1510 laboratoare infor­matizate, 37150 calculatoare de ultimă generație, 1510 de servere și 1510 rețele instalate și configurate. Prin SEI sunt disponibile pentru toți elevii din România 530 de lecții multimedia, printre care se regăsesc lecții de matematică, istorie sau informatică.(R.J.)
Încă un caz de trichineloză la Crăciunelu de Jos
     Un porc infestat masiv cu Trichinella Spiralis a fost depistat în data de 29 decembrie 2004 în comuna Crăciunelu de Jos, fiind ultimul caz de tri­chineloză depistat anul trecut, a anunțat directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba, dr. Ioan Dârzu. Diagnosticul a fost confirmat în urma examenului trichineloscopic efectuat de specialiștii Laboratorului Sanitar Vete­rinar al DSVSA Alba. Carnea animalelor bolnave a fost confiscată și incinerată de către medicii veterinari din comună. Este al treilea porc infestat cu Trichinella Spiralis depistat luna trecută la Crăciu­nelu de Jos, după ce alte două cazuri de trichineloză au fost con­firmate în satul Bucerdea Grânoasă. Anul trecut, 21 de persoane din județul Alba s-au îmbolnăvit de trichineloză, după ce au consumat carne de porc infestată cu Trichinella Spiralis, pe care au cumpărat-o din comerț.(R.G.)
La Școala generală "Avram Iancu" din Alba Iulia
Amenajări interioare cu fonduri din valorificarea deșeurilor
     Conducerea Școlii generale "Avram Iancu" din Alba Iulia a reușit să amenajeze un birou și o magazie pentru materiale didactice cu fonduri colectate din valorificarea deșeurilor. Directorul școlii, prof. Elena Ignat, a declarat că au fost vândute utilajele fostei centrale termice și scheletele metalice ale unor bănci școlare scoase din uz, precum și maculatura existentă. Din sumele astfel obținute, a spus d-na Ignat, au fost procurate materialele de construcție necesare pentru amenajarea biroului directorului, lucrările au fost executate cu sprijinul părinților, iar mobilierul a fost asigurat cu bani de la Consiliul local Alba Iulia. De asemenea, fostele grupuri sociale au fost trans­formate în depozit de material didactic, după ce au fost efec­tuate lucrările de amenajări interioare și igienizare necesare.(R.G.)
Nou tur de scrutin în alegerile prezidențiale din Croația
     Președintele croat Stipe Mesic urmează să participe la un al doilea tur de scrutin în încercarea de a câștiga un al doilea mandat în funcție. Comisia Electorală Croată a declarat că Mesic, consi­derat de centru, nu a reușit, la limită, să câștige cele 50 la sută din voturile necesare pentru realegerea sa fără un al doilea tur de scru­tin. Contracandidatul lui Stipe Mesic în alegeri este vicepre­mie­rul con­servator, dna Jadranka Kosor, transmite BBC. (N.I.T.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.