Curier județean
Botezul Domnului
     Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, unul dintre cele mai importante momente din istoria creștinismului. Praznicul acesta se mai numește și Teofania sau Epifania Domnului. Cuvântul "epifanie" este de origine greacă și înseamnă "descoperire", iar cel de "teofanie" înseamnă "descope­rirea lui Dumnezeu". Botezul Domnului este deci momentul în care Iisus se descoperă ca Fiu al lui Dumnezeu. Până atunci nimeni nu realiza că în tânărul din Nazaret se ascundea de fapt Fiul Divin venit pentru mântuirea noastră. Văzuseră slava lui Dumnezeu câțiva oameni înainte: păstorii, magii, dar nimeni nu-și mai amintea de acele momente importante. Magii se reîntorseseră în țara lor și, printre păgâni, foarte puțini erau cei care vor fi primit această veste minunată.
    Trecuseră treizeci de ani de la nașterea din Betleem și se întâmplase o altă minune. Oamenii erau în fierbere: un prooroc, pe nume Ioan, venise din pustiu și chema lumea la pocăință. "Pocăiți-vă!" un cuvânt pe care îl aștepta toată lumea. Era sătulă omenirea de filosofii care nu ofereau seva unei vieți adevărate. Erau sătui și bogații de chefurile care nu le mai ofereau plăcere, ci dezgust. Lumea dorea o altă viață. Or, un profet tocmai le oferea această reîntoarcere. Ba mai mult, el anunța că va veni după el Cineva care va mântui lumea.
    În această atmosferă, Hristos intră în apele Iordanului și Se arată lumii ca Trimisul Cerului, Mesia, care se va jertfi pentru lume și pentru fiecare om în parte. Minunea la care asistă Ioan și cei de lângă el, văzând cerurile deschise, auzind vocea Tatălui și văzând porumbelul care îl adumbrea pe Iisus, era suficientă pentru ca apoi să strige "Iată, Mielul lui Dumnezeu".
    Botezul lui Iisus nu a fost de fapt un botez, ci o arătare. El nu avea nevoie de botez, deoarece El nu avea păcate. Botezarea se face pentru ștergerea păcatului adamic și a celorlalte păcate personale, în cazul în care cel botezat este matur. Ori Hristos nu avea păcate, fiind Fiul lui Dumnezeu. Deci orice încercare de a cere oamenilor să se boteze doar la maturitate, deoarece "și Hristos S-a botezat la maturitate", este o necunoaștere a sensului Sfintei Scripturi sau o răstălmăcire pentru a-i atrage pe oameni spre o altă credință.
    Gândul Bisericii Ortodoxe este să îți trăiești botezul tău creștin-ortodox, deoarece prin el ai intrat în cea mai frumoasă credință și cea mai bogată în ceea ce privește profunzimea vieții în Hristos.
    Praznicul Bobotezei este prilejul reîntâlnirii cu Fiul lui Dumnezeu. Te reîntâlnești cu El spre o viață cu totul nouă, spre o arătare a Lui către tine și a ta către lume.
Pr. Emil JURCAN

Servicii sociale pentru copiii cu dizabilități, la Scărișoara
     Asociația "Montana Moților", din Alba Iulia, derulează la Scă­rișoara un proiect intitulat "Centrul de Servicii Comunitare pentru Copiii cu Dizabilități", finanțat de Federația Organizațiilor Neguver­namentale pentru Protecția Copilului- FONPC. Acesta se desfă­șoa­ră în perioada 1 decembrie 2004- 15 august 2005 și are ca bene­ficiari 27 de copii cu vârste între 5-18 ani, care posedă cerificat de persoană cu handicap. Scopul proiectului este incluziunea socială a copiilor cu handicap, prin cuprinderea acestora într-un program de intervenție socio-educațional individualizat, în realizarea căruia să fie implicată și comunitatea. Principalele obiective sunt: *înființarea unui centru social comunitar, de tipul "rețea de servicii", pentru copiii cu dizabilități, în principal în satele izolate ale localității Scărișoara; *diminuarea consecințelor handicapului (mental, fizic, senzorial) prin protecție directă și servicii educațional-terapeutice, oferite la domi­ciliul beneficiarilor; *recuperarea/compensarea psiho-neuro-motorie a copiilor prin servicii specializate de terapie psihologică, medicală, pedagogică, oferite în cadrul Centrului. (I.H.)
"Balul fulgilor de nea" la Ocna Mureș
     De curând, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, la Școala cu clasele I-VIII din cartierul ocnamureșan Uioara de Sus, s-a desfășurat, în prezența unei numeroase asistențe, o manifestare cultural-artistică inițiată de directorul instituției, cu sprijinul d-nei Popa Rozalia - consilier educativ, Ilea Camelia - secretara școlii, Podariu Liliana - contabil și alții.
    Prin grija primarului localității, ing. Sorin Cristea și a câtorva sponsori locali (SC VERNIK SRL, SC EMA EXIM SRL, SC ELMA SRL), tinerilor artiști le-au fost acordate cadouri. Au fost premiați elevii: Alexandru Lăcătuș - "Cel mai simpatic Moș Crăciun", Adi Aron - "Biberonul de Aur", Marcel Veltan - "Biscuitul de argint", Ioan Tiuca - "Balonul cu răvașe", Diana Moldovan, Maria Șerbu și Roxana Grozav au beneficiat de premiul "spiridușii". Proba de dans a fost câștigată de perechea Andreea Stavar și Adi Aron, iar Andreea Mol­dovan și Marius Barcea au fost desemnați "Miss și Mister fulg de nea".
    Această reușită activitate culturală se înscrie în dezideratul Școlii din Uioara de Sus de valorificare a potențialului artistic al elevilor și de cultivare a unui climat de emulație vizând, în mod implicit, lăr­gi­rea orizontului cunoașterii. (Director, prof. Claudia-Elena STOICA)
24 de localități din județul Alba sunt înfrățite cu 51 de parteneri din străinătate
     Potrivit site-ului oficial de Internet al Prefecturii Alba, unitățile administrativ - teritoriale din județul nostru sunt înfrățite cu un număr de 51 de parteneri din străinătate. Patru municipii din județ (Alba Iulia, Aiud, Blaj și Sebeș) sunt înfrățite cu 18 localități din stră­inătate, iar alte două orașe (Ocna Mureș și Teiuș) sunt înfrățite cu un număr de 6 parteneri. Nu în cele din urmă, 18 comune, printre care Albac, Blandiana, Ciuruleasa, Stremț sau Vințu de Jos au relații cu un număr de 27 de localități externe, majoritatea din Franța. (R.J.)
În iarna asta blândă
Ursul nu vrea să intre în bârlog
     Venirea iernii este precedată de intense pregătiri pentru hrănirea animalelor sălbatice pe timp friguros. Lucrătorii ocoalelor silvice s-au îngrijit de aprovizionarea furajelor necesare, construcția fânarelor și identificarea locurilor pentru administrarea hranei. Până la începutul acestui an doar o mică parte din hrana asigurată a fost distribuită. În lipsa zăpezilor și a gerului, sălbăticiunile și-au căutat singure mân­carea, hălăduind prin pădurile județului. Adevărul este că în condițiile acestei ierni atât de blânde până și urșii refuză să intre în bârlog să hiberneze, ne-a declarat ing. Ioan Moga din cadrul Direcției Silvice a județului Alba. Din aceeași sursă am mai aflat că în anul trecut, de pe urma vânatului, au intrat în vistieria direcției peste 6000 de euro și circa 150 de milioane de lei. Este îmbucurător că se constată o re­ducere a acțiunilor de braconaj. Întrucât la ora actuală pe ansamblul județului sunt mai mult cu 300 de vânători față de nivelul optim normat, a fost luată măsura restricționării acordării permiselor de vâ­nătoare altor persoane până la stabilirea echilibrului pe fiecare fond de vânătoare. (S.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.