Editorial
Partidele imorale și alegerile anticipate
     "Am câștigat alegerile, dar nu am preluat și puterea", declara du­pă instalarea la Cotroceni fostul președinte scârbit de politică, E­mil Constantinescu. Pentru a nu risca să ajungă într-o asemenea situație, actualul președinte, Traian Băsescu, este ferm hotărât să pună piciorul în prag încă de la începutul mandatului și să facă cu­rățenie generală în politica românească, pusă la grea încercare până acum de jocurile partidelor șantajiste, gen UDMR, PRM și mai nou PUR, care făceau cărțile la Palatul Victoria și în Parlamentul României. Pentru aceasta președintele Traian Băsescu are la înde­mână și soluțiile necesare. Să le luăm pe rând.
    Întâi de toate, noul și energicul președinte al României este a­dep­tul unor alegeri anticipate imediate pentru a scăpa de o soluție imorală care se numește PUR. Într-adevăr, Partidul Umanist din Ro­mânia a devenit un fel de jolly-joker extrem de alunecos, cu cel puțin două fețe, pe care nu te poți baza într-o guvernare reformatoare de amploare cum și-o dorește Cabinetul Tăriceanu. PUR a fost categorisit de președintele țării ca un partid imoral. Și așa și stau lucrurile dacă avem în vedere jocul de picioare al Partidului Umanist din perioada formării coaliției guvernamentale, care a trecut de la un bloc politic la altul, pentru ca apoi în Parlament să voteze cu Adrian Năstase și Nicolae Văcăroiu, iar după câteva zile să sară iar în altă barcă, votând de această dată investirea Cabinetului Tăriceanu. Drept recompensă, PUR-ul, partid ce a intrat în Parlament pe spatele PSD-ului, cere acum, la împărțirea prefecturilor, o altă porție de cașcaval, mult mai consistentă comparativ cu aportul propriu la accederea în Parlament, jucând mereu rolul muștii la arat. S-ar putea de fapt, la ora când scriu aceste rânduri, ca PUR-ul să fie ieșit deja de la guvernare și să revină în tabăra PSD-ului, dacă acesta nu cumva s-a săturat de trădătorii politici!
    Deci, pentru eliminarea PUR-ului din politica românească, preșe­dintele Traian Băsescu are în vedere alegeri anticipate imediate, fiind clar că PUR-ul singur nu are nici o șansă să mai intre în noul Parlament. În aceeași ordine de idei, adică a unei noi configurații po­litice, preșe­dintele crede că este necesară fuziunea PNL-PD, într-un singur partid. O fuziune benefică, ce ar da naștere unui par­tid mare și puternic, capabil să formeze un guvern în care să aibă aliat cel mult un partid, probabil tradiționalul UDMR, care va intra, pe criteriul votului etnic, și în noul Parlament rezultat după anti­ci­pate. Iar un nou Parlament trebuie să aibă și un nou președinte atât la Senat cât și la Camera Deputaților, schimbări pe care și le do­rește de asemenea șeful statului.
    Cam așa cred că gândește președintele soluția la criza guver­na­mentală ce se întrevede, pentru că, iată, numirea prefecților a pus deja la grea încercare coaliția guvernamentală care nu a fost încă în stare să preia puterea în teritoriu. Negocierile pentru posturile de prefecți, extrem de anevoioase, prefigurează o ciondăneală veșnică între partenerii de coaliție, după modelul CDR-ist pe care domnul Traian Băsescu l-a cunoscut atât de bine și în care PD-ul juca un rol asemănător PUR-ului de astăzi, fiind când la putere, când în opoziție până i-a terminat pe țărăniști! Nu degeaba președintele de la Cotroceni declară că cunoaște sistemul politic din interior! Ră­mâne de văzut dacă și ceilalți parteneri politici din coaliția guver­na­mentală vor fi de acord cu anticipatele (UDMR-ul nu dorește așa ceva, a declarat deja Marko Bela) ca să nu mai vorbim de PSD, PRM și... PUR, partide care se simt bine în apele destul de tul­burate ale noului algoritm politic unde pot pescui... capital electoral. Pentru că se pare că deși undița este deocamdată la Cotroceni, mulineta cu trasul sforilor este tot la marele vânător Adrian Năs­tase, plus PSD, plus PRM ori UDMR și plus mereu imoralul PUR.
Gheorghe CIUL