Prima pagină Ediția din: 7.1.2005
Prin ordin al premierului Călin Popescu Tăriceanu
Cosmin Covaciu (PNL) a fost numit prefect al județului Alba
     Cosmin CovaciuÎn cursul serii de ieri a fost stabilit noul prefect al județului Alba. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a emis ordinul prin care liberalul Cos­min Covaciu a fost numit prefect. Lis­ta cu prefecți va fi "bătută în cuie" în această dimineață, într-o ședință ex­tra­ordinară a Executivului, ocazie cu care vor fi anunțați reprezentanții Gu­ver­nului în teritoriu. Noul prefect de Al­ba are doar 32 de ani, este căsă­torit și are o fetiță de aproape 4 ani. Pe linie politică, prefectul Cosmin Co­vaciu este președinte al TNL Alba și secretar general al PNL Alba. Din 6 iunie 2004, tânărul liberal este consi­lier județean. Noul prefect a urmat cursurile Universității Tehnice Cluj-Napoca, secția Automatizări-cal­culatoare și este specializat în Managementul calității (TQM, ISO 9000) în administrație publică locală.
    Pe plan profesional, Covaciu este un om împlinit. El este mana­ger la SC IPEC Alba Iulia, firmă cu 380 de angajați și o cifră de a­faceri de 300 de miliarde de lei. Este acționar cu 30 la sută la această firmă și cu 50 la sută la SC Industrial IPEC SA. Locuiește într-o casă nouă în care s-a mutat de curând. La acest sfârșit de săptămână va fi stabilită și lista subprefecților, iar la Alba șanse mari are Clement Negruț (PD). Instalarea în funcție a lui Covaciu va avea loc, cel mai probabil, luni, în prezența ministrului Apărării, Teo­dor Atanasiu.
    Dorim noului prefect, care vine cu un suflu tineresc, inspirație și putere de muncă într-un județ în care problemele economice și so­ciale nu sunt deloc puține.
Florin ROMAN

Din cauza gropilor din carosabil
CJ Alba, obligat să achite contravaloarea autoturismelor avariate
     Pentru starea precară a drumurilor județene, CJ Alba a avut și are multe dureri de cap. Dacă numeroși șoferi care și-au defectat autoturismele au preferat să se "descarce" cu o înjurătură plină de năduf, alții nu s-au lăsat și au dat în judecată instituția solicitând despăgubiri. Unul dintre câștigători este SC "Asirom" Caraș-Severin, care a obținut în instanță despăgubiri de 18.490.000 de lei, la care se adaugă taxele de timbru și cheltuieli de judecată după ce, la rândul ei, a fost nevoită să achite unui client contravaloarea repa­rațiilor pentru mașina defectă. Unul din autoturismele avariate pentru care s-a cerut despăgubiri s-a răsturnat pe DJ 107 C, în apropiere de Vințu de Jos după ce a lovit cu roata o groapă. În acest lanț al slăbiciunilor, CJ Alba a acționat în judecată SC DPL SA Alba, care avea obligația întreținerii curente și periodice a drumului respectiv. Un alt caz este cel în care o autoutilitară marca IVECO, asigurată la SC "Ardaf", s-a răsturnat tot pe DJ 107 C, în zona Vințu de Jos. Firma de asigurări a acționat în judecată Consiliul Județean, însă instanța nu a permis ca instituția județeană să deschidă acțiune mai departe cu "DPL". CJ a fost obligat la plata a aproape 35 de mi­li­oane de lei, reprezentând despăgubiri și cheltuieli de judecată. Sen­tința a fost pusă în aplicare la doi ani de la accident. Având în vedere că drumurile județene arată așa cum arată nu ar fi exclus ca CJ Alba să fie în continuare obligat să plătească despăgubiri de zeci de milioane de lei pentru șoferii ale căror mașini se "rup" din cauza gro­pilor.
Florin ROMAN

Accident mortal pe DN 1
     Miercuri, 5 ianuarie, la ora 21,50, pe DN 1 s-a produs un acci­dent rutier în care un bărbat și-a pierdut viața. Bogdan Lupu (24 de ani) din București, în timp ce conducea autoturismul marca Opel Kadet, deplasându-se pe direcția Aiud-Mirăslău, a ieșit pe contra­sens și a intrat în coliziune cu autoturismul WV Jeta condus regu­lamentar de Aurelian Alisie (37 de ani) din Miercurea Sibiului. Tâ­nărul Lupu, într-o curbă periculoasă și pe un carosabil acoperit cu mâzgă nu a redus viteza, motiv pentru care a pierdut controlul ma­șinii. În urma accidentului, Aurelian Alisie a decedat la Spitalul Mu­nicipal Aiud. Bogdan Lupu s-a ales doar cu o plagă parietală dreap­tă. În acest caz încadrarea juridică a faptei este cea de ucidere din culpă. (L.I.)
Președintele Traian Băsescu despre proiectul Ro­șia Montană:
"Îl susțin, mi se pare realist și necesar"
     În interviul incendiar publicat ieri de ziarul "Adevărul", preșe­din­tele României, Traian Băsescu face referire și la proiectul de dezvol­tare minieră de la Roșia Montană. Vom reproduce integral frag­mentul respectiv, cu precizarea că președintele României a fost un adept al acestei investiții de peste 450 milioane de dolari, încă din vremea în care era președinte al Partidului Democrat. Această sus­ținere i-a atras critici dintr-o parte a presei și a ONG-urilor care se opun proiectului din Apuseni.
    - "Susțineți în continuare proiectul Roșia Montană?
    - Sincer, îl susțin, mi se pare realist și necesar. În același timp, după ce am făcut afirmația că trebuie realizat proiectul, am primit foarte foarte multe reacții împotriva lui. Au fost tot timpul reacții care n-au adus și argumente. Ieri (marți - n.red.), am avut o discuție cu di­rectorul pentru România al Băncii Mondiale și știu că se fac evaluări pe acest proiect. Nu m-aș grăbi să spun că trebuie făcut, ci trebuie așteptat până când evaluările sunt făcute. Eu cred că pentru zonă nu este o soluție rea. Este însă o părere de politician și nu una de specialist și vă asigur că voi ține cont de punctul de vedere al spe­cialiștilor".
Florin ROMAN

Astăzi, de Sfântul Ioan,
Chef de chef în primăriile județului
     Aproape o treime din cele 77 de primării din județul Alba se vor afla astăzi, de Sf. Ioan, în sărbătoare, întrucât fie primarul, fie vicele își serbează ziua onomastică, deși cel mai mare chef se preco­nizează a fi la Gârbova și Pianu de jos, unde ambii conducători poar­tă numele de Ioan. La 15 din cele 25 de localități aflate în a­ceastă situație primarul este cel care trebuie să dea de băut an­gajaților... o cafea și o apă minerală. Este vorba de următorii șefi ai administrațiilor locale: Ioan Tiberiu Rațiu (Abrud), Ioan Călin Andreș (Câmpeni), Lucian Ioan Bozoșan (Cergău), Ioan Mihalachi (Ciu­ruleasa), Ioan Fulea (Gârbova), Ioan Horhat (Jidvei), Ioan Rusu (Lunca Mureșului), Ioan Botaș (Poșaga), Ioan Marin Petruse (Pianu de Jos), Iancu Ioan Popa (Sântimbru), Ioan Sârbu (Stremț), Simion Ioan Herlea (Șibot), Ioan Horșia (Șona), Ioan Cristinel Metea (Unirea) și Alexandru Ioan Resiga (Vidra). De asemenea, își serbează ziua onomastică și viceprimarii din localitățile Alba Iulia (Ioan Bogățan), Câlnic (Ioan Oancea), Gârbova (Ioan Maniu), Livezile (Ioan Brad), Mi­răslău (Ioan Rusu), Mogoș (Ioan Prația), Pianu de Jos (Ioan Alion), Rădești (Ioan Stânea Dancea), Râmeț (Ioan Cordea), Săliștea (Ioan Muntean) și Scărișoara (Ioan Pașca). La mulți ani și succese în ac­tivitatea în slujba cetățenilor care i-au ales!
Robert GHERGU

O tânără din Alba Iulia s-a automutilat
     Ana-Maria Căpușan, în vârstă de 23 de ani, din Alba Iulia, a a­juns joi noaptea, în jurul orei 01.55, la Spitalul județean de Urgență, având multiple tăieturi pe antebrațul stâng. Tânăra a povestit per­sonalului de la "Urgențe" că nu știe cu certitudine motivele și îm­prejurările în care s-a automutilat cu un cuțit, dar s-a prezentat la spital când a văzut că sângerează. Surse medicale autorizate au de­clarat că pacienta nu părea să fi consumat băuturi alcoolice, cau­za probabilă pentru care tânăra a recurs la acest gest fiind o de­presie nervoasă. Întrucât rănile au fost superficiale, pacienta nu a fost spitalizată, fiind lăsată să plece acasă după ce a primit îngrijirile medicale necesare, au mai spus sursele citate.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.