Curier județean
Sfântul Ioan Botezătorul
     Foarte mulți, fără de număr bărbați au văzut lumina zilei și au viețuit în lumea aceasta, manifestându-și activitatea în fel și chip. Dintre cei născuți din femei însă, după însăși mărturisirea Domnului Hristos: "nu s-a sculat nici unul mai mare decât Ioan Boteză­to­rul" (Matei 11, 11). De ce-i el mai mare decât toți bărbații apăruți pe pământ? Iată: pentru că, datorită strălucitoarelor sale virtuți, neîn­trecutelor sale însușiri, s-a învrednicit să fie prooroc între prooroci, înaintemergătorul venirii în lume a Domnului Iisus Hristos (Luca 4, 76) și, culmea vredniciei, s-a învrednicit să-L boteze în repejunele Iordanului. Mai departe, întru totul vrednic de pomenire și de cinstire este Sfântul Ioan Botezătorul, pentru el, mai presus decât toți s-a smerit, a postit, i se proorocise înainte de a se naște că nu va bea nici vin, nici altă băutură amețitoare, a urgisit, a osândit, a înfiorat cu curaj, cu necruțare tot păcatul, nelegiuirea, chiar de la mai marele țării provenind (cunoscutul caz Irod - Irodiada), urmarea groaznică fiindu-i tăierea cinstitului cap, - a propovăduit cu putere pocăința, folosind, când era cazul, cuvinte aspre "Pui de vipere, cine v-a arătat să fugiți de mânia ce va să fie? Faceți dar roada de pocăință, căci, iată, și securea la rădăcina pomilor zace, deci, tot pomul care nu face roadă bună se taie și în foc se aruncă"...
    Suntem mulți, foarte mulți cei care purtăm numele sfântului neîn­trecut în sfinții drept-măritoarei noastre Biserici: IOAN Botezătorul: să ne mândrim că-i purtăm numele, drept socotit a fi cel mai fru­mos, mai strălucit, mai semnificativ nume, dacă Însuși Domnul Iisus Hristos, care s-a vrut și s-a lăsat botezat de înaintemergătorul Său în lume, l-a caracterizat superior tuturor bărbaților. Să-l cinstim, să-l lăudăm, să-i închinăm, să-l avem prin rugăciunile sale ajutor în călă­toria și ajungerea în veșnicia fericitoare de dincolo.
    Și-acum o călduroasă, din adânc de inimă, rugăciune către mare sfânt al nostru IOAN, prăznuit astăzi: Sfinte Ioane, proorocule, dul­ceața lumii, frumusețea cerului, primind această rugăciune de acum, izbăvește pe toți din toate nevoile și-i scoate din chinul cel ce va să fie pe cei ce te laudă cu credință, cântând lui Dumnezeu: Aliluia! - "Bu­cură-te, folositorul săracilor și al văduvelor; Bucură-te vinde­că­torule al multor neputincioși și bolnavi, Bucură-te, mângâierea fru­moasă a celor osteniți; Bucură-te, că te-ai arătat doctor celor bol­navi, Bucură-te, pacea vieții celei nestricăcioase; Bucură-te, țarină a pomilor celor înfloriți; Bucură-te, rădăcină din odraslă pururea vie; Bu­cură-te, Sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!" (Din "Aca­tistier")
Buget de aproape 200 de miliarde de lei la Sebeș
     Consiliul Local Sebeș a aprobat în ședința de marți, 4 ianuarie 2005, bugetul general al municipiului pentru acest an, în valoare de peste 196,8 miliarde de lei, a declarat primarul Alexandru Dăncilă. Veniturile proprii ale CL Sebeș estimate că vor fi realizate în acest an depășesc suma de 110 miliarde. Sumele repartizate de Consiliul Județean Alba au fost repartizate astfel: *aproximativ 6,4 miliarde pentru susținerea sistemului de protecție a persoanelor cu handicap și echilibrarea bugetelor locale *circa 8 miliarde de lei pentru ajutor social și încălzirea locuinței *aproape 72 de miliarde pentru învă­ță­mânt preuniversitar. Celelalte sume vor fi folosite, în principal, pentru următoarele activități: *100 de milioane la capitolul Cultură, religie și acțiuni privind activitatea sportivă și de tineret reprezentând contri­buția CL Sebeș la proiectul școlar "Prix european des junes lec­terures", derulat de Colegiul Național "Lucian Blaga" *2,8 miliarde, la același capitol, din care 1,3 miliarde sunt destinate acoperirii cheltuielilor de funcționare a Centrului Cultural "Lucian Blaga" și pentru organizarea Zilelor Sebeșului și a 3 festivaluri tradiționale *500 milioane pentru sănătate (300 milioane-chel­tuieli de reparații spital, 100 mil. - reparații secția neurologie, 100 mil. - reparații secția fizioterapie) *800 milioane pentru Centrul de îngrijire la domiciliu, banii urmând să fie recuperați ulterior de la Ministerul Integrării Eu­ropene. De asemenea, au fost aprobate listele de investiții finanțate din obligațiuni municipale și fondul de rulment, care vor fi derulate în acest an.
    Totodată, cosilierii locali au aprobat, printre altele, și bugetele pen­tru Serviciul Public de Administrare a Patrimoniului - 23,3 mi­liarde, Serviciul Public de Asistență Socială -16,8 miliarde, Serviciul Public pentru Situații de Urgență -186,5 milioane, Centrul Cultural "L. Blaga"-3,8 miliarde și SC Argos Sebeș-150 milioane de lei.
Robert GHERGU

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.