Actualitate
Cum pot fi declanșate alegerile anticipate?
     Declarația președintelui Traian Băsescu privind opțiunea lui pen­tru organizarea unor alegeri anticipate a pus pe jar politicienii dar și marea masă a electoratului, care însă nu prea știe în ce condiții pot fi organizate asemenea alegeri. Este vorba despre un demers destul de complicat. În primul rând este nevoie ca președintele să poată dizolva Parlamentul, fapt care conform prevederilor Constituției se poate face "după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare dacă acesta (Parlamentul - n. red.) nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de investitură. În cursul unui an Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui și nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență" (art. 89, aliniatele 1, 2 și 3). Rezultă că primul pas pe drumul anevoios al alegerilor anticipate este demiterea Guvernului. Aceasta se poate face în ur­ma unei moțiuni de cenzură, adoptată de Camera Deputaților și Senat în ședință comună, cu votul majorității parlamentarilor. O mo­țiune de cenzură poate fi introdusă în mod curent prin inițiativa a cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor, iar un alt prilej pentru introducerea ei este asumarea răspunderii Gu­vernului asupra unui program, declarații de politică generală sau un proiect de lege. În ambele cazuri moțiunea de cenzură se dezbate în termen de 3 zile și dacă a fost votată cu votul majorității deputaților și senatorilor, Guvernul este demis.
    Pe de altă parte, dacă vor să obțină o majoritate parlamentară confortabilă și să scape astfel de PUR, Alianța D.A. trebuie să orga­nizeze alegeri anticipate într-un termen scurt, cât încă se află în topul preferințelor electoratului. Este puțin probabil însă că parla­mentarii Opoziției vor iniția o moțiune de cenzură sau că vor vota o moțiune de cenzură introdusă ca urmare a asumării răspunderii de către guvernul Tăriceanu. Mai mult, pentru că scopul declarat este acela de a scăpa de PUR, fără îndoială că parlamentarii acestui par­tid se vor alătura PSD și PRM în oprirea dizolvării Parlamentului. Putem crede deocamdată că dorința președintelui Traian Băsescu va rămâne doar în acest stadiu.
Anca DINICĂ

Astăzi vom afla noua conducere a CJ Alba
PD-iștii favoriți la președinție, liberalii la vicepreședinție
     Liberalii din Alba s-au reunit miercuri seara într-o ședință internă, ocazie cu care au supus la vot cei doi candidați pe care îi vor sus­ține pentru funcția de vicepreședinte al CJ Alba, în situația tot mai evidentă că Alianța D.A. îl va propune pe Ion Dumitrel (PD) pentru postul de președinte. Cei doi liberali care vor fi susținuți în ședința de astăzi sunt în ordinea centralizării voturilor, Dan Coriolan Simedru și Florin Mărginean. Dan Coriolan Simedru urmează să fie validat tot astăzi. El are două variante: fie se retrage următorul pe listă, con­si­lierul Ioan Bolog, iar în caz contrar se vorbește și de retragerea lui Dan Marcu, propus de liberali pentru a ocupa șefia Direcției Sanitar Veterinare Alba. Un alt candidat în interiorul partidului, consilierul județean Georgel Tudose a pierdut al doilea loc la o diferență în mi­nus de 4 voturi, față de consilierul Florin Mărginean. Având în vedere faptul că Alianța D.A. și-a desemnat candidații pentru cele trei funcții de conducere este clar că PNL și PD nu doresc să împartă CJ Alba cu umaniștii, care prin vocea lui Nicolae Popa au solicitat un post de vicepreședinte.
Florin ROMAN

Spitalul județean de Urgență Alba a cumpărat
Instrumentar chirurgical și cazarmament de la Armata Belgiană
     Conducerea Spitalului județean de Urgență Alba a cumpărat re­cent instrumentar chirurgical și cazarmament pe care Ministerul A­pă­rării din Belgia le-a scos la vânzare, la prețuri modice, deși ma­joritatea sunt nefolosite, întreaga achiziție nedepășind 2.800 de euro. Directorul unității sanitare, dr. Cristian Barbonța, a declarat că este vorba de 21 de casolete metalice și 2.200 de instrumente chirurgicale (pense, bisturie etc.), precum și câte 500 de pături și cearșafuri, care în alte condiții ar fi costat zeci de mii de euro. Pe lângă bunurile cumpărate prin licitație, Spitalul județean a primit și o donație constând în cărucioare cu rotile, cadre metalice pentru ortopedie, mobilier birotică și fișete metalice, dar și jucării pentru secția pediatrie. Dr. Barbonța a precizat că acest lucru a fost posibil datorită Asociației Zaventen, aflată în relații de prietenie cu comuna Stremț din județul Alba. În urma discuțiilor purtate cu d-na Felly de Becker, reprezentanta asociației belgiene, și lt.col. Eddy Vermoe­sen, ofițer în cadrul Ministerului Apărării din Belgia, transportul a ajuns la sfârșitul lunii trecute la Alba Iulia. Dr. Barbonța a declarat că este al doilea transport din Belgia de care beneficiază Spitalul județean de Urgență, după ce acum doi ani Asociația din Zaventen a donat mobilier și îmbrăcăminte pentru personalul medical în valoare de aproximativ 30.000 de euro. În drum spre România, TIR-ul asi­gurat de SC Oprean Sebeș, a fost încărcat în Germania și cu 150 de saltele, donate de Asociația Arnsberg-Alba Iulia, datorită impli­cării reprezentantului acesteia, Heinz Heppelmann.
Robert GHERGU

În aceeași zi, la aceeași oră
Doi oameni răniți în accidente rutiere
     În aceeași zi și la aceeași oră, mai precis în 5 ianuarie, la ora 18,30, în județul Alba au avut loc două accidente rutiere. Unul dintre accidente a avut loc pe strada Muncii din Alba Iulia. Monica Bogdan (27 ani), aflată la volanul autoturismului Dacia 1310, în timp ce dă­dea cu spatele nu s-a asigurat corespunzător și a lovit-o pe Ra­veca Țiplea aflată pe partea carosabilă. În urma impactului Țiplea a suferit o contuzie la nivelul coloanei vertebrale. Conducătoarea auto este cercetată pentru comiterea infracțiunii de vătămare corporală. Cel de-al doilea accident s-a produs pe DJ 107E, între localitățile Aiud și Ciumbrud. Tiberiu Oniga (22 de ani) în timp ce conducea un auto­turism Dacia 1310, pe timp de noapte, la intersectarea cu un vehicul ce venea din sens opus, nu a redus viteza și fiind orbit de faruri îl surprinde și accidentează, din spate, pe biciclistul Cornel Maior (61 de ani), pensionar, din Aiud. Pensionarul a fost transportat și inter­nat la Spitalul Municipal Aiud, diagnosticat fiind cu traumatism cra­nio-cerebral acut și răni în zona feței. (L.I.)
Cota unică de impozitare reduce bugetele locale
     Directorul direcției Economice a CJ Alba, Marian Aitai, a declarat că introducerea cotei unice de impozitare, are pe lângă avantajele evidente și o serie de repercusiuni asupra comunităților locale. Dimi­nuarea impozitului pe venit va duce automat și la micșorarea sur­selor financiare atrase la bugetele locale. Chiar dacă 10 la sută din aceste taxe veneau direct la CJ Alba, în timp ce 17 la sută din to­talul sumelor încasate erau destinate bugetelor municipiilor, orașelor și comunele, banii vor fi mai puțini. (F.R.)
Din lipsă de fonduri
Prefectura Alba nu a înființat info - chioșcuri
     Până la sfârșitul anului trecut, Prefectura județului Alba ar fi tre­buit să înființeze cel puțin un info - chioșc, adică una dintre sursele moderne de informare a cetățeanului și care ar fi condus și la creș­terea credibilității instituției. Acest lucru însă nu a fost posibil din pricina lipsei oricărei surse de finanțare așa cum de altfel, tot din această cauză nu s-a putut achiziționa nici un soft compatibil in­stituției. Un alt obiectiv nerealizat de Prefectura Alba în 2004, a fost și crearea unui sistem de videoconferințe operabil la nivelul județului, însă în acest caz termenul limită de realizare este 31 decembrie 2005. (R.J.)
Interimat la Colegiul Economic din Alba Iulia
     Prof. Victoria Popa, directorul adjunct al Colegiului Economic "Di­o­nisie Pop Marțian" din Alba Iulia, a preluat conducerea inte­rimară a instituției, până când va fi organizat un concurs pentru ocu­parea definitivă a postului, a declarat inspectorul școlar general al IȘJ Alba, prof. Dorin Sandea. El a precizat că funcția a rămas va­cantă după ce fostul director al liceului, Sorin Chirilă, a fost numit director executiv la Direcția județeană de Asistență Socială și Pro­tecția Copilului Alba. Întrucât și la această instituție publică trebuie organizat un concurs, a spus Sandea, s-ar putea ca Sorin Chirilă să se întoarcă la catedră, motiv pentru care nu există nici o grabă pentru ocuparea postului de director al colegiului. Deși la Colegiul Economic există mai mulți dascăli care ar îndeplini condițiile pentru a participa la concurs în vederea preluării funcției de director, cel mai vehiculat nume pentru acest post este al prof. Ioan Marinescu, fost inspector școlar de matematică.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.