Actualitate
Prețul stabilității guvernamentale
     Dacă pe scena politică actuală există turbulențe și derapaje continue, acest lucru se datorează exclusiv politicienilor. Ce au vrut, ce au votat, aceea au primit. N-au vrut votul uninominal, ci l-au vrut în continuare pe cel pe liste de partid. Deh, este mai simplu și mai avantajos. Lipsa de carismă, subțirimea și nerealizările multora din­tre candidați s-au putut astfel ascunde mult mai ușor sub pulpana partidelor.
    Apoi, legea electorală pe care au votat-o, respectiv mărirea pra­gului electoral de la 3 la 5 la sută pentru accederea în Parlamentul României, a făcut ca partide istorice (PNȚCD) sau mai noi (Acțiunea Populară, PNG, PNR, FDR și altele) să rămână pe dinafară, iar în Parlament să pătrundă doar cele două mari alianțe (PSD+PUR și PNL +PD) plus alte trei partide mai mici - PRM, UDMR și PUR. Din dorința nemăsurată a celor două mari alianțe de a obține puterea absolută și de a guverna fiecare singură s-au scăpat din vedere tocmai aceste amănunte importante. Iar acum, ceea ce au semănat au și cules. Alianțele s-au poziționat una la putere iar cealaltă în opoziție. Nici una dintre ele n-a reușit să obțină suficiente voturi pen­tru a guverna singură. De aici... chinurile facerii, chinurile guvernării. Conform unei vechi zicale românești "te faci frate și cu dracu' până treci puntea", Alianța PNL -PD a fost nevoită să atragă de partea sa, aproape nefiresc, două partide politice care în campania electorală au fost de cealaltă parte a baricadei, respectiv alături de PSD. De alianța cu PRM nici n-au vrut să audă, deoarece pe fruntea acestuia cineva a scris cu destui ani în urmă "partid extremist", deși după felul în care el se manifestă în prezent este totuși un partid național și nimic mai mult. Etapele de tranziție românească arse până acum, timpul și vremurile în care trăim, apropiata integrare în UE - sunt suficiente argumente ale depășirii de către acest partid a fazei extremismului. De altfel există voci care spun că ar fi trebuit poate să i se acorde și PRM-ului șansa de schimbare, de modernizare, de înnoire în idei și în principii, în felul de a se manifesta pe scena politică românească actuală. N-a fost însă să fie.
    Acum, iată-ne în postura în care două partide mici au ajuns să facă legea guvernamentală în România. Este nefiresc, este împotriva a ceea ce a dat votul popular iar, după unii, este chiar anti­româ­nesc. UDMR a primit mult prea mult, 4 portofolii de ministru, alte 5 de prefecți de județe și vreo 8 de subprefecți. S-au deschis astfel, din nou și destul de adânc, rănile încă necicatrizate ale bătăliei interetnice din zona Ținutului Secuiesc și nu numai. Asta mai ales după numirea în fruntea județului Covasna a unui prefect udemerist. Până și șefii filialei PNL-PD și PUR din Covasna s-au coalizat îm­potriva centrului (a Guvernului Tăriceanu) amenințând cu demisiile și spunând că "românilor din aceste ținuturi li s-a făcut o mare nedrep­tate, fiind abandonați la cheremul UDMR".
    Celălalt partid "mic la stat, mare la sfat" - PUR, căci de el este vorba, după ce cu câteva zile în urmă președintele Băsescu l-a acu­zat de imoralitate, sâmbătă, în cadrul unei ședințe a Biroului Per­manent Central, a anunțat, prin vocea președintelui său Dan Voi­culescu, că "rămâne la guvernare", lansând totodată un "Apel la sta­bilitate": "Facem acest gest în ideea de a nu pune în pericol sem­narea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană din luna aprilie". Totodată, umaniștii au renunțat și la posturile de prefecți.
    Așadar, iată, aproape paradoxal, suntem foarte aproape de a ob­ține stabilitatea guvernamentală dorită, însă cu prețul resuscitării u­nor suspiciuni... istorice.
Tinu MATEȘ

Deși la Doștat funcționează una din cele mai mari fabrici din țară,
Criză de lapte praf pentru copii în județul Alba
•Direcția de Sănătate Publică Alba este legată la mâini din cauză că bugetul pentru acest an nu a fost încă aprobat
     DoștatCa la fiecare început de an, județul Alba se confruntă cu o criză de lapte pentru copii, din cauza hățișului legislativ. Conducerea Direcției de Sănătate Publică Alba a declarat că achizi­țio­na­rea laptelui praf pentru copii cu vârsta de până la un an, care nu beneficiază de lapte matern, se face prin licitație electronică, po­trivit legii. Laptele praf se dis­tribuie în baza Programului național PN 3-intervenția 9, iar bugetul alocat în acest sens trebuie stabilit de către Ministerul Sănătății, nu de către DSP Alba. Anul trecut, în județul Alba doar 1.800 de sugari, din cei aproape 2.600 care ar fi avut acest drept, au putut beneficia de lapte praf, din cauză că suma totală de 8,5 miliarde de lei alocată pentru această secțiune a programului a fost insuficientă, chiar și după suplimentarea cu 2 miliarde a bugetului inițial. În aceste condiții, DSP Alba a cerut pentru acest an aprobarea sumei de 20 de miliarde de lei pentru cumpărarea de lapte praf pentru copii. Până la această dată însă, Ministerul Sănătății nu a comu­nicat Direcției de Sănătate Publică Alba fila de buget pentru a putea demara licitația electronică pentru achiziționarea laptelui praf, motiv pentru care acest produs va fi livrat cu întârziere. Conducerea DSP Alba susține că în aceeași neplăcută ipostază se află toate județele din țară la fiecare început de an. Aceasta fiind situația, paradoxal, mamele sunt nevoite să cheltuie sute de mii de lei pentru a procura copiilor lapte praf din farmacii, în condițiile în care în comuna Doștat funcționează a doua fabrică de lapte praf ca mărime din țară. Directorul SC Bioef SRL, Armando Popescu, ne-a declarat că firma pe care o conduce produce lunar aproape 45 de tone de lapte praf "Vitalact", având desfacere în mai multe județe din țară. Anul trecut, DSP Alba a primit aproximativ 3,5 tone de lapte praf lunar, dar în baza licitației electronice organizate. În acest an, a spus el, soci­etatea nu a fost contactată de DSP Alba pentru că nu există posibilitatea legală de plată a mărfii, întrucât instituția publică nu are aprobat încă bugetul pentru acest an pentru a putea organiza licitația electronică. Pe de altă parte, specialiștii DSP Alba consi­deră că situația ar putea fi reglementată pe viitor, dacă medicii de familie ar prescrie laptele praf doar cu respectarea strictă a criteriilor aprobate de Ministerul Sănătății, existând semnale că unele per­soane au ridicat cutii cu lapte praf deși nu ar fi avut acest drept. Și uite așa, din cauza unor birocrați, drepturile copilului sunt încălcate din fragedă pruncie. Ce-ar fi dacă li s-ar tăia și birocraților de la Sănătate porția de salariu sau fila de buget?
Robert GHERGU

Orașul Ocna Mureș revine în prim-plan
•Prefecții de Alba și Cluj au origini în orașul sării
     După ani de marginalizare din pricina intereselor politice ale fostelor guvernări, care au uitat cu totul de orașul Ocna Mureș, este foarte posibil ca din acest an localitatea Băilor Sărate să aibă un cu totul alt destin. Coincidență sau nu, noul prefect de Alba, Cosmin Covaciu, are strânse legături cu Ocna Mureș, tatăl său fiind un fiu al orașului. Mai mult decât atât și noul prefect al Clujului, Mihail Hâr­dău, provine tot din... Ocna Mureș. Faptul că acest oraș dă Ro­mâniei prefecți în două dintre cele mai importante județe ale Tran­silvaniei, a reaprins speranțele locuitorilor de aici că multe lucruri se vor schimba în bine și că tinerii nu vor mai fi nevoiți să plece în pribegie, în străinătate, așa cum s-a întâmplat foarte des în ultima perioadă. (R.J.)
La Sebeș
Aventura năbădăioasă a unui hoț ghinionist
     Polițiștii din Sebeș au fost sesizați, în 8 ianuarie, de către participanții la trafic că în Sebeș a avut loc un accident rutier, iar vinovatul a fugit de la locul faptei. În urma cercetărilor s-a constatat că Ilie Roșiu (20 de ani) din comuna Daia Română, mecanic auto la o societate din Sebeș a luat autoturismul marca Nissan, proprie­tatea lui Sorin Melente, administratorul respectivei societăți, fără a­probarea acestuia, cu scopul de a merge la părinții săi în Daia Ro­mână. Tânărul nu deține permis auto și în momentul în care s-a urcat la volan se afla sub influența băuturilor alcoolice. Având viteză mare, în drum spre Daia Română, Roșiu a lovit din spate auto­utilitara Dacia, condusă regulamentar de Horea Pamfilie (37 de ani). În urma impactului autoutilitara a fost proiectată pe contrasens circa 40 m. Horea Pamfilie a suferit un traumatism cranio cerebral acut ușor, iar Adriana Pamfilie (30 de ani), pasageră în autoutilitară, s-a ales cu o entorsă la coloana cervicală. Tânărul Roșiu și-a continuat drumul nestingherit și probabil având nevoie de companie a luat în mașină trei persoane aflate la ocazie. Aventura lui nu ia sfârșit aici. În apropiere de Daia Română, probabil pierzând controlul volanului, răstoarnă Nissan-ul în șanț, cu roțile în sus. Din fericire nici unul dintre cei aflați în mașină nu au fost răniți. Ilie Roșiu este cercetat pentru conducerea pe drumurile publice fără a deține permis auto, pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice și pentru fuga de la locul accidentului. În cazul în care proprietarul autoturismului Nissan depune plângere Roșiu va fi cercetat și pentru comiterea in­fracțiunilor de furt și distrugere. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.