Editorial
Seismul declarațiilor
     La intervale scurte, imitând întrucâtva periodicitatea replicilor seismelor naturale, se declanșează câte un val de declarații tulbu­rătoare în viața politică a țării, care nu fac decât să răvășească și mai mult situația destul de confuză în care se scaldă conglomeratul politic. După interviul președintelui Traian Băsescu urmează cel al șefului de campanie electorală PD, Cozmin Gușă. Ca să se des­povăreze de fabuloasa încărcătură a zbuciumatelor electorale, Gușă a ales, după model prezidențial, calea destăinuirilor, a profețiilor și sfaturilor de genul celor ale analiștilor în materie, probabil pentru a-și redobândi profana bucurie dintre tot și nimic. Cele două, de-acum celebre interviuri, în loc să suspende întrebările, au iritat mințile, au ascuțit pana scriitoricească croind un morman de comentarii, pro și contra ori nicicum, cu gândul la efectele percuției deloc amăgitoare. Dacă lui Băsescu i s-au mai iertat greșelile în virtutea rangului pe care îl deține, Cozmin Gușă este asaltat de critici dure, pus la in­dex pentru dreptul de a-și exprima fără echivoc părerile. Nu spunem că mentorul pedist a încălcat principiile democrației, fiecare este liber să trăncănească ce vrea și cum dorește, dar populația este sătulă de vorbe mari și vrea fapte în locul elocinței. Libertinajul pe care și-l arogă sfetnicul Cozmin îl împinge până la criticarea afir­mațiilor apreciative ale șefului statului Traian Băsescu, la adresa predecesorului, Ion Iliescu, când a afirmat că Iliescu este "un poli­tician remarcabil" și i-a acordat dreptul să folosească reședința Scro­viștea. Într-o formulă așezată pe principii liberalo-democrate nu credem că este interzisă recunoașterea unor merite, reconcilierea pe care le agită Cozmin Gușă. Asemenea mesaje ne trimit cu gân­dul mai degrabă spre vadismele PRM și nicidecum spre ideologia unui partid din familia social-democrației de unde își are obârșia. Mai tânărul Gușă dorește să facă o profundă curățenie și în Par­lamentul de care este "responsabil" avansând ideea reluării proce­durii de alegere a celor doi președinți ai Camerei și Senatului. Totul pare aici coajă de ou, gest resorbit.
    Ambianța ermetică a partidelor, "plină de securiști și nomen­cla­turiști de rang doi", nu se lasă ușor devorată, în opinia incendiarului Gușă. Peste focul luptelor, care continuă încă în varii câmpuri de bătălie politică, mai lipseau doar ieșirile în media de genul celor de­ja prezentate și a multora pe care le lăsăm uitate într-un articol de cotidian. Elaboratele fraze ale șefului Antenei 1 și PUR, Dan Voi­culescu, au făcut înconjurul studiourilor TV, s-au măcinat sub pre­siunea rotativelor și au răscolit frunțile. Ca într-un languros tango, președintele PUR s-a retras cu câteva posturi de prefecți înapoi pentru a înainta cererea unor posturi (mai importante) în serviciile descentralizate pe același ring de dans care se numește guvernare. Motivația este simplă: "Problema care se pune este legată de faptul că unii dintre specialiștii noștri sunt doriți pentru ocuparea unor posturi" spune Voiculescu. În timp ce în Capitală se derulează pe bandă opinii, intervenții, interviuri, ședințe și câte alte feluri de acti­vități logistice aducătoare de funcții, poziții, putere și bani la Sfântu Gheorghe se pune de referendum pentru înființarea unui Ținut Secu­iesc autonom. Demersurile consiliilor locale din Mureș, Covasna și Harghita și ale capilor Consiliului Secuiesc fiind trecute de presă doar la capitolul alte știri, poate tocmai pentru că scrisorile des­chise venite din zonă pe adresa Guvernului sunt scurte, răspicate, cu punctul pe... autonomie și nu se lăbărțează în hârjoneli și șu­șoteli, nu dau lecții de principii în căutarea pietrei filosofale, ci își văd tacticos de treburi, cu răbdare, pe îndelete cu puțin zgomot pen­tru mult prea mult.
    O translație de la interese personale, de la afișaje teatrale la tâl­curi profunde, cu adevărat întru folosul neamului ar fi imperios ne­cesară în rândul tuturor celor care susțin că ne vor binele.
Mariana IONAȘ