Prima pagină Ediția din: 11.1.2005
Pesediștii din Cugir nu îl vor pe Ion Iliescu în fruntea partidului
•Ei îi sugerează fostei locomotive a PSD funcția de președinte onorific sau președinte fondator
     Manifestând un interes deosebit față de ultimele evoluții ale sce­nei politice românești, membrii Biroului orășenesc al PSD Cugir, re­uniți în prima ședință a anului 2005 din data de 3 ianuarie 2005, au analizat situația delicată și paradoxală care a luat naștere odată cu modificarea poziției "aliaților" din perioada electorală, concomitent cu declarațiile publice făcute de reprezentanții actualului guvern și de președintele României, d-l Traian Băsescu.
    Dar nu numai declarațiile politice făcute de actualii guvernanți au constituit subiect de dezbatere ci și politica și reacțiile - mai bine zis lipsa de reacții - a membrilor din conducerea la vârf a partidului. Opinia generală a fost că, în timpul campaniilor electorale din anul 2004, au fost comise erori de apreciere a pulsului politic și erori de comportament politic al membrilor de partid atât la nivel local cât și pe linie ierarhică până la nivel de vârf. Astfel, gestul fostului pre­șe­dinte, d-l Ion Iliescu, respectiv grațierea unui număr de deținuți - din grupul acestora făcând parte și Miron Cozma, a fost interpretat ca o eroare politică care a adus prejudicii imaginii partidului datorită fap­tului că Ion Iliescu a fost și este o figură marcantă a partidului, acest lucru tocmai în perioada în care aveau loc negocierile pentru for­marea alianțelor parlamentare și implicit constituirea guvernului. S-a constatat, de asemenea, că politica alianțelor nu a fost dintre cele mai bune, lucru dovedit prin "bascularea" PUR care, sub masca interesului național, a preferat să fie la putere, chiar dacă în acest fel încalcă protocoalele de colaborare. Dacă pentru UDMR atitudinea similară poate avea motivația interesului de grup - mult mai plau­zibilă decât în cazul PUR, - atitudinea PUR poate fi asimilată cu dis­prețul față de cei care l-au votat.
    În aceste condiții, în rândul organizației locale din Cugir, care nu­mără totuși peste o mie de membri, se pune tot mai acut întrebarea dacă candidatura d-lui Iliescu la funcția de președinte al PSD este oportună în condițiile actuale, fără însă a nega rolul de adevărată locomotivă a partidului pe care domnia sa l-a avut în toată această perioadă. Tocmai pentru că acest rol nu poate fi negat, se consideră că revenirea d-lui Ion Iliescu în rândul partidului pe o funcție de pre­ședinte onorific sau președinte fondator ar fi capabilă să polarizeze în continuare interesul unor anumite categorii de electorat către PSD, în caz contrar existând riscul ca unii membri ai organizației locale să "basculeze" la rândul lor către alte partide, lucru care ar slă­bi îngrijorător forța PSD într-o localitate de genul orașului Cugir. (A.C.)
Atribuțiile noilor vicepreședinți ai CJ Alba
     În cursul zilei de ieri, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a stabilit care vor fi atribuțiile celor doi vicepreședinți ai Con­siliului Județean Alba, aleși în ședința de vineri. Astfel, Florin Măr­ginean are atribuțiile moștenite de la Ion Dumitrel și anume par­tea tehnică (drumurile și apa), în timp ce Dan Coriolan Simedru va coordona Direcția Economică. Toți cei trei conducători sunt de pro­fesie ingineri, așa că sprijinul directorilor instituției va fi unul im­por­tant în derularea activității CJ Alba. Ion Dumitrel și Dan Coriolan Si­medru au avantajul că au mai ocupat funcții de conducere în CJ Alba. (F.R.)
Amenzi de 1,6 miliarde de lei pentru poluare
     În cursul anului trecut, Comisariatul județean Alba al Gărzii Na­ționale de Mediu a efectuat un număr de 1.093 de controale la obi­ectivele economice cu impact semnificativ din județ, a declarat co­mi­sarul șef Emilia Timiș. În urma abaterilor constatate, a spus ea, comisarii de mediu au aplicat 91 de sancțiuni contravenționale, va­loarea amenzilor însumând 1,6 miliarde de lei. Pe de altă parte, nu s-au înregistrat poluări accidentale majore, iar nivelul investițiilor de mediu în județul Alba a fost realizat doar în procent de 45,4 la sută.(R.G.)
PUR Alba a solicitat două posturi la conducerea serviciilor deconcentrate
     După ce au anunțat că rămân la guvernare și că renunță la pos­tu­rile de prefect, PUR Alba a precizat prin intermediul președintelui organizației județene, Nicolae Popa, că partidul său are dreptul con­form algoritmului de la nivel central, la cel puțin două posturi de con­ducere la serviciile deconcentrate. "Nu știm încă ce posturi ne revin dar sperăm că protocolul va fi respectat", a spus deputatul Popa. El a adăugat că PUR nu va primi membri PSD în partid, preferând să susțină pentru diferite posturi pe cei care au muncit în campania e­lectorală. (F.R.)
În cursul acestei săptămâni
Se plătește al 13-lea salariu
     Directorul Direcției Economice din cadrul CJ Alba, Marian Aitai, ne-a informat că în cursul acestei săptămâni se va face plata celui de-al 13-lea salariu. Acesta va fi plătit atât pentru salariații CJ Alba, cât și pentru funcționarii de la instituțiile și direcțiile aflate în sub­or­dinea CJ Alba. Marian Aitai a mai precizat că a fost plătită și chen­zina a doua pentru luna decembrie. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.