Actualitate
Apeluri de solidaritate cu țările afectate de cutre­mu­rul din Asia
Președintele CJ Alba a inițiat o strângere de fonduri
     Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, este ini­ția­torul unei acțiuni umanitare pentru sprijinirea populației afectate de tsunami din zona Asiei. "Vom încerca și noi, în măsura posibilităților să stângem fonduri pentru cei năpăstuiți de soartă. Am decis să ce­rem sprijinul colegilor din CJ Alba, de la instituțiile subordonate, dar doleanța noastră va ajunge și la primării. Este o datorie morală să fim alături, în număr cât mai mare, de sinistrați, iar orice mână de a­ju­tor în aceste momente este binevenită", a spus Ion Dumitrel.(F.R.)
Poștașii români sar în sprijinul colegilor lor
     Poșta Română lansează un apel către cei peste 34.000 de sa­lariați pentru a face donații în bani pentru poștașii asiatici din țările a­fectate de valurile seismice, se arată într-un comunicat al instituției. Campania de colectare de fonduri se va derula pe parcursul acestei luni, prin intermediul subunităților poștale, sub deviza "Un euro pen­tru poștașii din zonele afectate de Tsunami". Banii strânși urmează să fie distribuiți cu sprijinul Uniunii Poștale Universale. "Anul trecut, la București, am avut onoarea de a organiza Congresul Uniunii Poș­tale Universale, eveniment la care au participat delegați din 180 de țări, inclusiv din Sri Lanka, Maldive, Indonezia, India, Thailanda și al­te state care au avut de suferit la finele anului 2004 de pe urma va­lurilor ucigașe. Dorința de a-i ajuta pe colegii asiatici a venit de la si­ne, este un gest de solidaritate umană și de breaslă", a declarat Ma­rius Macovei, directorul general al Poștei Române.(R.G.)
Foc de tabără din bunuri furate
     Ioan Romoșan din Vinerea i-a sesizat pe polițiștii din orașul Cu­gir că persoane necunoscute au intrat în cabana sa, situată în zona Valea Spinului, și au sustras 18 m gard împrejmuitor din lemn, 2 sca­une, 1 masă, un joc de table și un joc de cărți. Toate aceste bu­nuri valorând aproximativ 20 milioane lei. Polițiștii cugireni i-au găsit pe făptași: Andrei R. (19 ani), Mihai T. (16 ani), ambii din Vinerea și Flavius R. (16 ani) din Deva. Băieții nu au avut de gând să valorifice lucrurile luate, ci să le... ardă. Din bunurile luate din imobil tinerii au făcut un adevărat foc de tabără. Acum cei trei sunt cercetați pentru co­miterea infracțiunilor de furt calificat și distrugere. (L.I.)
Zilele Școlii generale "Mihai Eminescu" din Alba Iulia
     Și în acest an, colectivul de profesori și elevi al Școlii generale "Mihai Eminescu" din Alba Iulia a pregătit o serie de manifestări cultural-educative dedicate zilei instituției, a declarat prof. Maria Che­lioglu, directorul școlii. În această săptămână, elevii încep zilnic cursurile cu un moment liric, recitând o poezie din opera lui Emi­nescu, patronul spiritual al școlii. În perioada 12-15 ianuarie, va fi a­menajat un stand de carte cu lucrările Luceafărului poeziei româ­nești. În 13 ianuarie, de la ora 16.00, va avea loc sesiunea de co­municări cu tema "Aspecte din viața și activitatea Poetului Național", iar a doua zi, de la aceeași oră, este programat simpozionul intitulat "Eminescu-omul-poetul-geniul", urmat de un moment cultural-artistic pregătit de corul "Speranța". Tot în cele două zile, la nivelul fiecărei clase se vor desfășura montaje literar-muzicale, recitaluri de poezie, expoziții tematice cu creații literare și plastice ale elevilor. Acțiunile omagiale reunite sub genericul "Zilele Școlii" vor culmina cu mo­mentul oficial de depunere de jerbe de flori la bustul lui Eminescu din parcul central, situat în fața Casei de Cultură a Studenților. Cu acest prilej, un grup de elevi și două grupe de preșcolari de la gră­dinițele cu program prelungit nr. 12 și 13 vor susține un mo­ment poetic. Totodată, conducerea Școlii generale "Mihai Eminescu" și-a pro­pus să tipărească cel de-al 4-lea număr al revistei "La Steaua", editată de profesori și elevi. Prof. Maria Chelioglu a ținut să sub­linieze că manifestările dedicate "Zilei Școlii" vor fi mult mai ample anul viitor, când se împlinesc 25 de ani de la înființarea unității de învățământ și se sărbătoresc 10 ani de când instituția poartă numele lui Mihai Eminescu.
Robert GHERGU

Un nou parteneriat interjudețean pentru drumuri
     În cursul zilei de ieri, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, s-a întâlnit la Alba Iulia cu președintele CJ Sibiu, Martin Botesch și cu vicepreședintele Iosif Moldovan, la ședința de lucru fi­ind prezenți și directorul ADR Centru, Simion Crețu și directorul Di­recției Tehnice din CJ Alba, Dan Popescu. Cu această ocazie s-au pus bazele unui parteneriat între județele Alba și Sibiu. Cele două ju­dețe vor depune împreună proiectul de modernizare a drumului DJ 106 F, Jina - DN 67 C, ca aplicație la Programul Phare 2004-2006 - Proiecte mari de infrstructură, pe turism. CJ Alba a mai depus un pro­iect similar, de această dată în parteneriat cu județul Mureș, pen­tru DJ 107 M Blaj-Târnăveni.(F.R.)
Surplus de 16,15 miliarde de lei la CJ Alba
     În cursul anului trecut veniturile realizate de CJ Alba au fost în pro­porție de 96,2% comparativ cu ce s-a prognozat. Cu toate aces­tea fondul de rulment al instituției totalizează 16,15 miliarde de lei, bani primiți în cursul lunii decembrie și rămași neutilizați. "Repar­ti­zarea acestei sume se va face după priorități. În primul rând vom a­coperi golul de casă al CJ Alba, vor fi plătite obligațiile de plată către personal și bugetul asigurărilor sociale, în timp ce aproximativ 11 mi­liarde de lei vor fi folosiți la investițiile din acest an. La acest ca­pitol avem o destinație clară, și anume alocarea sumei de 800 de mi­lioane de lei pentru lucrările de refacere a podului de la Lupșa", a declarat Marian Aitai. (F.R.)
Mahmud Abbas a fost ales președinte al Autorității Palestiniene
     Mahmud Abbas, candidatul Fatah, principala mișcare palesti­niană, a fost ales, cu o majoritate covârșitoare, președinte al Au­torității Palestiniene, în urma scrutinului de duminică, potrivit Co­misiei Electorale palestiniene. Ab­bas îi succede în această funcție liderului istoric al palestinienilor, Yasser Arafat, care a încetat din viață la 11 noiembrie 2004. Imediat după anunțarea rezultatelor, Ab­bas a promis să pună capăt suferinței palestinienilor, afirmînd că ei reprezintă "un popor care merită toată stima, respectul și încre­de­rea". Un responsabil israelian cu rang înalt și-a exprimat, la rândul său, speranța că prin "alegerea lui Abu Mazen (pseudonim al lui Ab­bas), palestinienii au inaugurat o eră de pace și se vor angaja pe calea compromisului și a dialogului". Radicalii islamiști din Hamas și Jihadul islamic, care făcuseră apel la boicotarea alegerilor, nu au reacționat după anunțarea primelor rezultate, dar au anunțat, an­terior, că vor coopera cu învingătorul scrutinului, indiferent cine va fi acesta.(F.R.)
Investițiile - prioritatea CJ Alba
     Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și-a stabilit prioritățile mandatului său: sporirea investițiilor din județ, reducerea cheltuielilor la instituțiile din subordine, gestionarea judicioasă a ba­nului public și respect pentru cetățean. O altă măsură pe care pre­ședintele CJ Alba a luat-o încă din prima zi se referă la schimbarea programului de lucru cu directorii instituției. Aceștia trebuie să fie în fiecare zi, la ora 7.30 la ședința operativă în care se stabilește planul de bătaie pe acea zi, dar la care se vor bifa și realizările sau e­ventualele nerealizări a activităților programate inițial. Mai trebuie spus faptul că președintele Dumitrel va revedea toate bugetele de cheltuieli, întrucât sunt direcții sau instituții subordonate unde sunt prea mulți bani la acest capitol. "Banii pe care îi vom economisi, îi vom îndrepta spre in­vestiții", a spus Ion Dumitrel. Referindu-se la acest capitol, președintele CJ Alba, a declarat că cele mai mari investiții se vor face la capitolul de drumuri județene, dar și în cazul alimentărilor cu apă potabilă și a rețelelor de canalizare. În altă or­dine de idei, președintele Dumitrel se gândește la transferarea unor specialiști ai CJ Alba spre instituțiile din subordine, pentru o mai bu­nă corelare a activității din administrația publică județeană.
Florin ROMAN

Bani pentru podul de la Galtiu
     Directorul Direcției Tehnice din CJ Alba, Dan Popescu, ne-a de­clarat că până la finele lunii februarie va fi organizată licitația pentru refacerea podului de peste Mureș din zona Galtiu. Acesta a fost dis­trus în totalitate în cursul anului trecut după inundațiile devastatoare care au cuprins județul. "Execuția propriu-zisă a lucrărilor va începe cel mai probabil la începutul lunii martie sau când vremea ne va per­mite. Pentru refacerea podului distrus am prevăzut în buget suma de 13 miliarde de lei", a spus Dan Popescu.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.