Editorial
Tot Ardealu'i fruntea
     Declarațiile șoc ale lui Traian Băsescu, cererea lui Adrian Năs­tase de suspendare a președintelui țării, piruetele partidului Antenei 1, virtuala fuziune PNL-PD, demisia lui Mihai Lupoi din PRM, scandalul provocat de liderii Alianței D.A. din Covasna din pricina numirii unui prefect maghiar au fost ridicate, fiecare în parte, la rang de eveniment și comparate, fără prea multă imaginație, cu tsunami. Adevăratul tsunami, însă, ca să ne menținem în perimetrul abuzivei comparații, a acționat, mai mult sau mai puțin discret asupra PSD. Mai întâi dinafară, prin vocea europarlamentarului socialist german Jo Leinen, care este totodată președintele Comisiei pentru Politică Externă din legislativul comunitar. Acesta a exprimat fără echivoc poziția socialiștilor europeni într-un interviu acordat postului de radio Deutsche Welle: "Alegerea noului președinte al social-democraților români este o problemă a social-democraților români, dar dacă Eu­ropa ar putea da un sfat, acesta ar fi: e nevoie de o înnoire a par­tidului, în urma unui insucces în alegeri. Au existat două înfrângeri electorale. Ceva a deranjat electoratul, altfel partidul ar fi câștigat. Politica este făcută de persoane. Din perspectiva Bruxelles-ului am recomanda instalarea unei noi echipe de conducere, cu oameni noi, care simbolizează un nou început și îi pot da viață".
    La o distanță de numai trei zile, tsunami a lovit din nou, de data aceasta chiar din interiorul PSD. Concret, luni, la Cluj-Napoca s-au reunit liderii a 14 filiale județene ale PSD din Transilvania și Banat, în frunte cu Ioan Rus și Vasile Dâncu. Semnatarii declarației emise cu acest prilej s-au lepădat de ex-președintele României, afirmând textual: "Ar fi o greșeală să așteptăm ca Ion Iliescu, președintele fondator, să fie marele reformator". Ceea ce ni se pare corect.
    Ei au acuzat și conducerea centrală a PSD că "a acționat dis­cre­ționar", că a pierdut alegerile întrucât a urmărit strategii elec­torale greșite precum "alianța cu PUR și anunțarea prematură a unei formule guvernamentale cu UDMR înainte de turul al doilea al prezidențialelor", că s-a pretat la "o excesivă centralizare" și că a per­mis dezvoltarea baronilor locali. Chiar dacă față de Adrian Năs­tase documentul a manifestat o oarecare complezență, aceasta nu poate să înșele pe nimeni în privința intențiilor reale ale "revo­luționarilor" de la Cluj care au dat semnalul schimbării unui partid ce nu are altă soluție de supraviețuire decât reformarea profundă. Iar universitarul Ioan Rus ar putea fi liderul unei asemenea mișcări de primenire masivă a PSD-ului printr-o infuzie de intelectualitate dar și de moralitate. Căci liderul clujean a pornit ofensiva de pe poziția po­liticianului care a refuzat să se ascundă în spatele imunității parla­mentare după ce a pierdut primăria adjudecată de Emil Boc. Lui Ioan Rus și celor care i s-au alăturat nu le va fi ușor, desigur, să se impună, în condițiile în care contraofensiva dinozaurilor se anunță pe cât de dură pe atât de perversă. Marele noroc ar fi ca din lupta Ili­escu-Năstase să iasă câștigător un al treilea combatant iar acesta să fie Ioan Rus. Un noroc pentru PSD dar și pentru viața politică din România care are nevoie de cât mai mult aer proaspăt.
Maria Lucia MUNTEANU