Prima pagină Ediția din: 12.1.2005
Enervată de plânsetele prelungite
O mamă din Ocna Mureș i-a zburat creierii băiețelului său de 6 luni
     Maria Magdalena Ianchiș, de 20 de ani, din Ocna Mureș (Uioara de Sus) a fost arestată preventiv 30 de zile pe baza unei hotărâri emise de Tribunalul Alba și va fi cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor calificat. O echipă de cercetare operativă, for­mată din polițiști criminaliști din IPJ Alba și un procuror din cadrul Tribunalului Alba, a stabilit că fe­meia și-a omorât copilul - Andrei - în vârstă de 6 luni, în data de 7 ianuarie a.c., în jurul orei 12.00. Fe­meia a mărturisit că, la data respectivă, exasperată de plânsetul micuțului, l-a izbit de mai multe ori cu capul de tăblia patului, pentru a-l reduce la tăcere. Între timp, observând că băiețelul trăgea să moa­ră, a fugit cu el la Spitalul din Ocna Mureș, unde le-a spus doc­torilor că acesta s-a lovit căzând din cărucior. Medicii de la Ocna Mu­reș l-au trimis pe băiețel, de urgență, cu o ambulanță, la Cluj Na­poca. Nu a mai ajuns însă. Ambulanța a oprit la spitalul din Turda, unde copilul și-a dat ultima suflare. Medicii de la Turda au stabilit, în urma necropsiei cadavrului, că moartea bebelușului a fost violentă, ea datorându-se hemoragiei, contuziei și delacerării meningo-cere­brale consecutive a calotei și bazei craniene în urma unei loviri cu sau de corpuri dure. Mai clar, femeia și-a izbit pruncul cu ceafa de tăblia patului până i-a ieșit creierul. Poliția Turda a sesizat poliția Ocna Mureș care a demarat cercetările. În urma anchetei, polițiștii au demontat versiunea femeii cum că pruncul ei s-ar fi lovit atât de rău căzând din cărucior. Maria Magdalena Ianchiș nu este căsă­torită, având o situație materială precară și un nivel destul de scăzut al intelectului. Până anul trecut, când a născut, ea însăși nu a avut nici măcar acte de identitate.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Primăvară în aceste zile, ger cumplit spre sfârșitul lunii
     Efectele încălzirii s-au resimțit în aceste zile la Alba Iulia și lo­calitățile din jur unde, după cum puteți vedea în imaginea de mai sus, au înmugurit vișinii, caișii și prunii. Din zona Cugir ni s-a trans­mis că unele familii au savurat prima "tocană" de urzici. În a doua parte a lunii însă, în zona centrală a țării, deci și în județul Alba, tem­peratura va scădea brusc până la minus 25 de grade C.
În cadrul Alianței D.A. Alba
Au demarat negocierile pentru posturile de conducere
•PUR și UDMR vor primi funcții importante, con­form gradului de reprezentativitate
     Din cursul zilei de ieri, echipele de negocieri ale PNL și PD au început la Alba Iulia discuțiile pe tema împărțirii conducerilor ser­vi­ciilor publice deconcentrate, dar și a societăților comerciale care s-au desprins din fostele regii de stat. Surse de încredere din cadrul Alianței ne-au informat că în prezent se discută doar despre ce in­stituții vor reveni fiecărui partid, nu și de persoane. Aceleași surse ne-au declarat că se va încerca impunerea de oameni tineri, dar și cu experiență, și că nu se va păstra nici un director provenind din vechea gardă a PSD, pentru că acest lucru ar dăuna imaginii celor două partide. În plus, Alianța D.A. Alba dorește să susțină pe aces­te funcții propriii membri care au trudit în campania electorală. Pos­turi în aceste instituții vor primi și PUR și UDMR, ne-au declarat a­celeași surse, iar discuțiile cu partenerii de coaliție se vor concretiza după ce PNL și PD își vor stabili instituțiile pe care le vor conduce. O imagine mai clară a acestor negocieri vom avea la sfârșitul săptă­mânii, când probabil vom avea și numele candidaților. Tot atunci, li­derii Alianței D.A. Alba, ministrul Apărării Teodor Atanasiu și pri­ma­rul Mircea Hava vor analiza propunerile Comisiei mixte de negocieri PNL-PD.
Florin ROMAN

La Cluj, reuniune de taină a liderilor PSD din Ar­deal
Președintele PSD Alba, Mugurel Sârbu, a semnat pentru "reformarea profundă a PSD"
     La începutul acestei săptămâni, la Cluj Napoca, departe de ochii presei, a avut loc o întâlnire de taină a tuturor liderilor organizațiilor PSD din Ardeal și Banat, lipsind motivat doar reprezentantul PSD Brașov. Cu acest prilej a fost adoptat și semnat de către cei pre­zenți un document intitulat "Reforma profundă a PSD - program po­litic de modernizare a social - democrației românești". Prezent la în­tâlnirea de la Cluj, președintele PSD Alba, Mugurel Liviu Sârbu, ne-a declarat că a semnat cu toată convingerea acest document care cu­prinde printre altele 7 principii ce urmează să fie dezbătute și even­tual revizuite de către fiecare organizație. "O reformă reală a PSD se impune mai mult ca niciodată. Este nevoie de o democratizare a par­tidului, de creare a acelui cadru firesc în care fiecare membru să poată fi ascultat, să aibă rolul său bine determinat în interiorul for­mațiunii. Abia apoi vom putea discuta și despre structurile de con­ducere. La Cluj, nu s-a pus pe tapet problema președintelui PSD", a spus Mugurel Sârbu.
    În altă ordine de idei, referitor la apelul pesediștilor din Cugir care nu îl vor pe Ion Iliescu în fruntea partidului, Mugurel Sârbu ne-a pre­cizat: "Nu mă pot încă pronunța, dar fiecare membru PSD are drep­tul la o opinie. Trebuie să terminăm odată cu frica de a spune ceva despre o persoană sau alta".
Răzvan JURCĂ

Dacă vor bani
Președintele CJ Alba le cere proiecte primarilor
     Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, i-a avertizat pe primarii din județul Alba că nu vor mai primi nici un ban de la buget dacă nu au pregătite proiecte complexe pentru atragerea de fonduri extrabugetare. "Nu glumim cu astfel de lucruri. Dacă nu vin cu proiecte, iar noi îi sprijinim să le redacteze, nu vor mai primi bani decât pentru buna funcționare a consiliilor locale", a atenționat pre­ședintele Dumitrel.(F.R.)
Ion Iliescu a revenit în PSD
     Ion Iliescu a anunțat ieri că a revenit în PSD, momentul urmând să fie oficializat în cursul zilei, la Organizația sectorului 1 București. Iliescu, nou senator PSD, a precizat că este vorba despre o rein­trare în PSD, pentru că a fost autosuspendat pe perioada man­datului de președinte ca urmare a incompatibilității între funcția de șef al statului și cea de membru de partid. Referitor la posibilitatea de a candida pentru funcția de președinte al PSD, Iliescu a arătat că este prematur să facă o declarație legată de acest subiect, șeful par­tidului urmând să fie ales la congres. (N.I.T.)
Farmaciile pot onora în continuare rețetele gratuite și compensate
     Unitățile farmaceutice din județ care au semnat anul trecut con­tracte cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba pot elibera în conti­nuare medicamente gratuite sau compensate, chiar dacă instituția nu a primit încă fila de buget pentru acest an. Medicul șef al CAS Alba, dr. Alexandrina Andone, a declarat că farmaciile pot onora re­țetele amintite datorită faptului că decontarea acestora se face la in­terval de 90 de zile, în această lună urmând să fie achitată contra­valoarea medicamentelor gratuite și compensate din luna noiembrie 2004. De asemenea, d-na Andone a ținut să sublinieze că la aceas­tă dată nu există probleme în privința asigurării medicamentelor gra­tuite și compensate la nivelul județului Alba.(R.G.)
La Ocna Mureș
Octogenar lovit de Skoda
     Istrate Damian, de 86 de ani, din Ocna Mureș, a ajuns luni, 10 ianuarie, la Spitalul din Ocna Mureș, după ce a fot lovit de un au­toturism Skoda 120L. Octogenarul a fost lovit de mașină în timp ce șoferul acesteia, Vasile Păcurar, efectua o manevră de mers cu spa­tele pentru a o scoate din curte. Istrate a fost diagnosticat la Spi­talul din Ocna Mureș cu o plagă tăiată de 6 cm la piciorul stâng și contuzie la coapsă. (N.I.T.)
Târgurile de țară sunt în Internet
     Din această săptămână cei interesați pot afla datele târgurilor de țară din județ în siteurile ziarului Unirea (http://www.ziarulunirea.ro, http://ziarulunirea.dap.ro și http://ziarulunirea.albaportal.net). Deo­cam­dată au fost actualizate datele din perioada ianuarie - iunie, dar zilele viitoare vor fi actualizate și târgurile din a doua jumătate a a­nului. (S.F.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.