Actualitate
Lions Club Alba Iulia și Alex Jacob - parteneriat pentru sprijinirea celor aflați în nevoie
     Primul oaspete de seamă pe care municipiul Alba Iulia l-a primit în acest an din străinătate a fost, cum altfel, consulul onorific gene­ral al României la Mainz - dl. Alex Jacob. Însoțit de alți câțiva prie­teni el a adus la Alba Iulia certitudinea continuării colaborării fructu­oase de până acum, o colaborare concretizată în amenajarea locu­rilor de joacă pentru copii, în numeroase donații pentru așezăminte de ocrotire socială dar și într-un generos program de suportare a costurilor unor operații oftalmologice ai căror beneficiari sunt copii pro­venind din familii defavorizate.
    Până acum în cadrul acestui program au fost operați 130 de co­pii. La întâlnirea dintre Alex Jacob și membrii Lions Club Alba Iulia, care a avut loc luni seara la Hotel Parc, consulul a precizat că do­rește extinderea programului și în alte state din estul Europei, primii beneficiari fiind 6 copii din Cecenia. Pentru stabilirea exactă a mo­dalităților de derulare el va fi prezent la 18 ianuarie a.c. la Moscova.
    Poate vă întrebați care este legătura dintre Lions Club Alba Iulia și această extindere a programului "Lumina ochilor". Ei bine, Alex Jacob a propus ca el să se deruleze sub egida Lions Club Alba Iu­lia, propunere acceptată de președintele clubului albaiulian Mircea Hava. Mai trebuie spus că acum Alex Jacob a făcut o donație de 1200 de euro pentru așezământul de asistență socială al călu­gă­ri­țelor franciscane din Alba Iulia, suma acoperind salariul unei învă­ță­toare pe timp de un an.
Anca DINICĂ

Dan Simedru acuză "greaua moștenire"
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Dan Coriolan Sime­dru, a declarat ieri în cadrul unei conferințe de presă că județul Alba pornește cu un handicap la drum în acest an, din cauza bugetului votat în Parlament anul trecut. "A fost cea mai neagră zi, pentru pri­ma dată bugetul a fost votat în doar 24 de ore. Acum culegem "roa­dele" acelei pripe cu care s-a votat Legea bugetului de stat", a spus Simedru. El a reluat unele date pe care le-a prezentat în perioada campaniei electorale, dând ca exemplu sumele alocate unor județe din Transilvania la capitolul "echilibrări ale bugetelor locale", care sunt mult mai mici decât ce s-a alocat pentru județe din Moldova. Ast­fel, în timp ce județele din Transilvania au primit la acest capitol între 200 și 250 miliarde de lei (Alba a avut 216 miliarde de lei), în județele din Moldova sumele au variat între 400 și 500 de miliarde de lei (de exemplu, la Suceava s-au alocat 534 de miliarde de lei). Dan Simedru a spus că ținta actualei conduceri a CJ Alba o reprezintă creșterea bunăstării populației județului. Sperăm și noi că așa va fi.(F.R.)
Nemulțumiri salariale la CJ Alba
     În cursul zilei de ieri, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, s-a întâlnit cu o parte din salariații instituției nemulțumiți de nivelul salariilor. "Este vorba de doar trei persoane care au solicitat aceste discuții pe motive întemeiate. Avem funcționari care muncesc mult și sunt încadrați pe posturi inferioare, în comparație cu alții care mai mult taie frunză la câini și au salarii mari. Vrem să scăpăm de astfel de oameni, iar de acum înainte în consiliu cei care vor munci vor fi plătiți mai bine. Am cerut celor de la personal și de la juridic să îndrepte aceste situații", a spus Ion Dumitrel.(F.R.)
Penelistul tău personal
     Mă așteptam ca prima declarație a noului prefect de Alba, dl. Co­vaciu Adrian, să fie una referitoare la ceea ce va face concret pen­tru județul Alba și nu una propagandistică, un fel de combinație între un articol publicitar și un material de partid.
    Cetățenii au putut sesiza în acești ani că reprezentanții PSD și-au făcut datoria, instituția prefectului nesuferind probleme de ima­gi­ne, ba dimpotrivă, a primat un climat stabil, bazat pe seriozitate în gestionarea problemelor județului.
    În ciuda faptului că Alianța D.A. a anunțat că va face primii pași spre depolitizarea Prefecturii, iar dl. prefect, în pofida faptului că s-a bucurat la învestire și de prezența și respectul fostului prefect de Al­ba - Mugurel Sârbu - a avut o atitudine nesportivă, neadecvată și con­trară declarațiilor de campanie. Sperăm că dl. Covaciu va face fa­ță problemelor pe care le are prefectura, că "experiența" în admi­nistrație pe care o are îl va ajuta să fie prefectul tuturor locuitorilor județului Alba.
Flaviu PREDESCU - purtător de cuvânt PSD Alba

Președintele Dumitrel redirecționează fondurile pentru cultură
     Încă din perioada în care era consilier județean și ulterior vice­președinte, Ion Dumitrel, actual președinte al CJ Alba, a fost unul dintre cei mai critici la adresa modului în care se cheltuiesc banii publici pentru acțiunile cultural-educative. Ieri, în cadrul unei confe­rințe de presă, Ion Dumitrel a anunțat că Centrul de Creație Populară se va ocupa doar de conservarea și promovarea tradițiilor populare ale județului. O primă măsură va consta în reducerea bugetului de cheltuieli al acestei instituții cu suma de 1 miliard de lei. Acești bani vor fi redirecționați spre Biblioteca "Lucian Blaga", care va folosi su­ma pentru achiziția de carte de specialitate pentru studenți. "Vrem ca în acest an să folosim 2 miliarde de lei pentru cumpărarea a­cestor cărți și nu 500 de milioane ca până acum. Promovarea cul­turii tradiționale se poate face și fără risipă", a mai spus președintele Ion Dumitrel.(F.R.)
100 de bolnavi psihici periculoși
     În aceste zile întreaga activitate a Laboratorului de Sănătate Mintală Alba condus de către dr. Liviu Stoica se canalizează asupra celor 100 de bolnavi psihici considerați periculoși, deoarece au co­mis fapte de natură penală, fiind astfel încadrați la art 113 din Codul Penal. Aceștia sunt "internați" la domiciliu și, potrivit sentințelor ju­decătorești, trebuie să fie supravegheați în permanență și să nu în­trerupă sub nici o formă tratamentul sever prescris de medici. "Pe­riodic aceste persoane trebuie aduse pentru un control amănunțit la sediul LSM din Alba Iulia și în acest sens am apelat de multe ori la Poliție sau la Procuratură pentru a nu se crea probleme supli­men­tare", ne-a precizat dr. Liviu Stoica.(R.J.)
Flaviu Predescu - noul purtător de cuvânt al PSD Alba
     În cursul zilei de ieri, președintele PSD Alba, Mugurel Sârbu, l-a desemnat ca purtător de cuvânt al organizației județene pe tânărul Flaviu Predescu, care este în același timp și consilier județean. De asemenea, Mugurel Sârbu ne-a mai precizat că în data de 22 ia­nuarie a.c. va avea loc și o importantă ședință de Consiliu județean a PSD Alba, unde se vor discuta multe aspecte legate de viitorul or­ganizației.(R.J.)
O nouă farmacie în Alba Iulia
     Zestrea farmaciilor din municipiul Alba Iulia s-a îmbogățit cu încă o astfel de unitate, a anunțat dr. Alexandrina Andone, medic șef în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Alba. Ea a precizat că noua farmacie s-a deschis în urmă cu aproximativ două săptămâni în car­tierul Cetate, pe Bulevarul Victoriei, în apropierea stației de autobuz Mercur. "Farmalux" este cea de-a 26-a farmacie care funcționează în Alba Iulia.(R.G.)
Pietruiri de drumuri comunale
     Până la sfârșitul lunii februarie, Consiliul Județean Alba va scoate la licitație mai multe lucrări privind pietruirea drumurilor comunale. Vor fi licitate următoarele trasee: DC 25 din zona Jidvei, Bălcaciu, Valea Lungă, DC 133 Scărișoara-Fața Lăzești; DC 49 Câlnic-Deal; DC 79 Trifa-Gârbova de Jos-Gârbova de Sus. Directorul Direcției Teh­nice din CJ Alba, Dan Popescu, ne-a informat că aceste lucrări totalizează circa 160.000 de dolari. Pentru lucrările de pietruire din acest an mai rămân la dispoziție circa 400.000 de dolari.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.