Prima pagină Ediția din: 13.1.2005
Cetatea Aiudului - pradă dezinteresului, necunoașterii și intervențiilor distructive
     țeavăMonument istoric de categoria A, adică de interes național, Ce­tatea medievală a Aiudului tră­ieș­te la circa 700 de ani de la con­struire o perioadă cât se poa­te de nefastă. Ba putem spu­ne chiar o perioadă în care ceea ce s-a putut păstra timp de atâtea secole este supus u­nor intervenții distructive. Un prim aspect este introducerea încălzirii pe bază de gaz metan în Biserica Reformată din incinta cetății. O dorință firească a eno­riașilor și a Parohiei Reformate, dar care se face după un proiect ca­re ridică destule semne de întrebare. Astfel una dintre țevile rețelei de gaz străpunge zidul de nord al bisericii datând din secolele XIII-XIV în zona bolților (foto 1). Ce-o fi căutând pe acolo nu putem să ne dăm seama mai ales că bolțile nu ar putea susține greutatea unei eventuale instalații. În plus ele degradează și aspectul estetic al mo­numentului atât pe exterior cât și pe interior Cetatea Medievală Aiud(vezi foto 2) afectând pictura interioară și, se știe, astfel de si­tuații pot duce chiar la declasarea monu­mentului. Mai mult, aceste lucrări au fost executate fără ca beneficiarul să fi cerut Primăriei municipiului Aiud autorizație de construcție sau avizul obligatoriu al Co­mi­siei naționale a Monumentelor Istorice. Directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Gabriel Rus­toiu ne-a informat că a dispus sto­pa­rea lucrărilor înaintând în același timp și o adresă către IPJ Alba, semnalând in­fra­cțiunea de distrugere.
    Cetatea Medievală AiudDar Cetatea medievală a Aiudului nu suferă numai din pricina a­cestor intervenții neavenite. De ani de zi­le monumentul "beneficiază" de lipsa spi­ritului gospodăresc atât al celor care au în folosință spații în interiorul cetății, cât și al edililor. Altfel nu ne putem ex­plica aspectul de dezolantă paragină pe care monumentul îl afișează: gunoaie la tot pasul, ziduri care n-au mai văzut varul și mistria de zeci de ani (sau poate chiar mai mult!), tot soiul de lăstari care cresc pe ziduri. Ba într-unul dintre turnuri a cres­cut un copac în toată firea (vezi foto 3)! Și când te gândești că această ce­tate ar putea deveni cu puțină grijă o sursă de venit pentru comu­nitate dacă ar fi valorificată turistic.
    Referindu-se la toate aspectele pe care grija față de monumente le ridică în fața administrației publice locale Gabriel Rustoiu a declarat că atât primarii, cât și conducerea Consiliului județean Alba trebuie să înțeleagă că ele sunt ale comunităților și ale județului. Primarii ar trebui să fie primii care să sesizeze intervențiile dis­truc­tive și să-i amendeze pe vinovați prin birourile de disciplină în con­strucții. Tot ei ar trebui să sesizeze DCCPCN despre astfel de situ­ații și nu invers, mai ales în situația în care DCCPCN nu dispune de personal și de mijloacele materiale necesare unei supravegheri con­stante. "Singurul loc unde administrația a înțeles acest lucru este municipiul Alba Iulia. Aici nu avem astfel de probleme. În schimb cele mai mari dificultăți le avem la Aiud și Sebeș, poate și pentru că, la fel ca Alba Iulia, ele sunt orașe cetăți."
Anca DINICĂ

Cosmin Covaciu îngroapă securea războiului dintre Prefectură și CJ Alba
     Așa cum este deja de notorietate, mai multe hotărâri ale CJ Alba referitoare la schimbarea Consiliilor de Admi­nistrație și a directorilor de la SC Drumuri și Poduri Locale și SC APA CTTA SA (aici nu s-a pus problema directorului) au fost atacate în contencios adminis­trativ de fostul prefect Mugurel Sârbu, pe motiv că adoptarea aces­tora s-a făcut cu încălcarea legii. Prefectura a pierdut deja două procese cu CJ Alba, cele privind schimbarea membrilor din Consiliile de Administrație la cele două societăți din subordinea CJ Alba. Pen­tru ca Justiția să nu mai piardă vremea cu plângerile similare privind directorul SC DPL Alba și cel al CA de la Parcul Industrial Cugir, Prefectura Alba a decis să retragă de pe rolul instanței de conten­cios administrativ cele două acțiuni.(I.P.)
Târg de contractări pentru turismul rural din Apuseni
     Directorul Direcției Tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu, ne-a informat că cel mai probabil în această primăvară, la Albac, va fi organizat un târg de contractări pentru pachete de turism rural în zona Munților Apuseni. Acțiunea va fi realizată în parteneriat cu ANTREC și vizează promovarea turismului rural și a tradițiilor popu­lare din această zonă. "Pe lângă pensiunile agroturistice dorim să construim case vechi moțești așa cum erau odată", a spus Dan Popescu. Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat că în cadrul CJ Alba se lucrează și la înființarea Serviciului pentru dezvoltarea Tu­rismului și Salvamont.(F.R.)
Ceasul rău
     O vorbă din popor spune că marți sunt trei ceasuri rele. Pentru Elvira Banea (62 de ani) din satul Gura Arieșului, 11,45 a fost "un ceas rău". Marți, 11 ianuarie, în jurul orei menționate, femeia s-a angajat în traversarea străzii Ferdinand din Alba Iulia prin loc ne­marcat și fără a se asigura. A fost surprinsă și accidentată de auto­turismul marca Opel Omega condus de Alina Anișoara Petrea (30 de ani) din Cugir. În urma impactului Elvira Banea a suferit o fractură a tibiei piciorului stâng și a fost internată la spitalul din Alba Iulia, la secția de ortopedie. (L.I.)
PUR Alba și-a desemnat echipa de negociatori
     De astăzi, în hora discuțiilor referitoare la repartizarea posturilor la conducerea serviciilor descentralizate va intra și PUR Alba. Biroul Executiv Județean al PUR Alba a stabilit următoarea echipă de ne­gociatori: deputatul Nicolae Popa, Toader Ulise, Gheorghe Feneșer, Liviu Feneșan și Mircea Abrudean. "Ne vom întâlni cu reprezentanții Alianței D.A. și vom stabili ce posturi ne revin conform criteriilor sta­bi­lite la nivel central", ne-au declarat surse oficiale din PUR Alba.(F.R.)
Drama sașilor din Alba
•60 de ani de la deportarea etnicilor germani în gu­lagul sovietic
     Printre evenimentele triste ale trecutului nostru apropiat aflate până nu demult sub semnul uitării și interdicției, a fost și deportarea cetățenilor români de etnie germană în Rusia (vom folosi termenul de sași pentru că este mai familiar). Cu 60 de ani în urmă, în ianuarie 1945, s-a produs acest fenomen tragic care a însemnat începutul calvarului sașilor din Ardeal, proces la sfârșitul căruia această etnie aproape a dispărut din țara noastră.
    Veniți în valuri în condiții istorice specifice, de la mijlocul secolului al XII-lea până la mijlocul secolului al XIX-lea, ei s-au așezat în cen­trul și sudul Transilvaniei, în Banat sau regiunea Bistrița. Ocupând ce­le mai bune pământuri, lângă râuri sau întretăieri de drumuri, lângă vechi așezări românești autohtone, beneficiind de privilegii re­gale, au întemeiat sate și orașe. Cu târnăcopul, cu plugul sau focul la început, mai târziu cu mistrie, firez și ciocan, oameni deosebit de harnici, pricepuți, au desțelenit pământul, au defrișat păduri, au con­struit cetăți și biserici, au închegat gospodării trainice. Acest pă­mânt românesc le va deveni noua patrie. Cu bune și cu rele au tra­versat istoria zbuciumată a Transilvaniei multietnice și multi­con­fe­sionale fiind un factor de progres, de cultură și civilizație în acest colț al Europei, ținând de multe ori balanța între români și unguri în în­cercata lor istorie.
    Până la sfârșitul anilor 1930 n-au existat probleme mari în viața acestor comunități. Atunci unii tineri s-au lăsat antrenați în propa­ganda nazistă, servind în armata Reichului și nu a patriei în care s-au născut. Aventura va fi plătită scump la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, când pentru vini dovedite sau nedovedite numele de german a devenit egal cu fascist, hitlerist...
    În toată Europa, ca întotdeauna cei învinși au fost puși să plă­tească cu vârf și îndesat. O vină imensă plutea asupra tuturor ger­manilor. Acuze și mai ales pedepse s-au abătut asupra acestei et­nii. Aceste stări de lucruri au fost mai grave în estul Europei unde s-a întins "puterea Armatei Roșii eliberatoare". Rușii a căror țară imen­să a fost distrusă groaznic în război doreau să-și repare țara dar să obțină și oarece profit pe linia tehnicii și progresului. Din păcate si­tuația este agravată și de înțelegerile dintre marile puteri aliate, mai ales Anglia, care este dispusă să facă multe concesii aliatului din Răsărit.
    Această agravare a situației se resimte din plin și în România, imediat după 23 august. În Convenția de armistițiu din septembrie 1944, România se obliga să deporteze în Rusia sute de mii de oa­meni de etnie germană pentru a participa la reconstruirea țării. Pentru prima dată în istorie, persoane necombatante erau obligate în masă să plătească pentru păcatele războiului.
    Vestea se răspândește în toate comunitățile cu sași din județul Alba. În perioada octombrie-decembrie 1945, ei trăiesc sub imperiul fricii, a groazei, dorm mai mult îmbrăcați, cu geamantanele făcute pentru că nu știau în ce moment vor fi luați și deportați. Comisia aliată de control, prin ordinul 031 din 6 ianuarie 1945 declanșează începutul deportărilor. Ea prevedea ca toți bărbații între 17 și 45 de ani, femeile între 18 și 30 de ani să fie luați cu forța și deportați. După modelul sovietic, fiind vorba de normă precisă, în timpul strân­gerii și trierilor au fost luați cetățeni și în afara acestor vârste, de mul­te ori bolnavi și handicapați, numai pentru "a se realiza planul". Din orașul Sebeș, după datele existente până acum, au fost depor­tate 162 persoane, din care 98 femei și 64 bărbați. Urcați în două vagoane, fără căldură, fără lumină și apă, fără paturi și alte lucruri necesare, sunt transportați în Răsărit, până în zona Uralilor, în tai­gaua Siberiană sau Vorkuta polară. Lăsați în plin câmp, cazați în ba­răci, în bordeie subpământene, încep un chin care va dura câțiva ani. Supuși unui regim de muncă zilnic de 12 la 16 ore, cu o hrană ne­îndestulătoare, mulți mor, alții se îmbolnăvesc grav.
    În același timp, în casele părăsite, consăteni și concitadini de-ai lor, mai ales romi, dar și români, încep să se înfrupte din truda mun­cii lor de veacuri, distrugându-le gospodăriile.
    După luni de zile, alții după ani, slăbiți, bolnavi, începând din 1947 sunt eliberați. Din păcate, nu sunt primiți în țara lor de origine întru­cât casele lor erau în stăpânirea pleturii de slugoi comuniști care le-a ocupat. Sunt nevoiți să mai petreacă câțiva ani prin Germania, rasă de pe fața pământului, care nici ea nu-i poate primi. Începând din 1949 se reîntorc acasă.
    Calvarul lor continuă. Gospodăriile distruse, pământuri expro­pria­te, case și ateliere naționalizate, plus tăvălugul colectivizării se abat asupra lor ca și asupra tuturor cetățenilor români.
    Țara care le-a devenit patrie și le-a fost atât de ospitalieră și dra­gă sute de ani le devine tot mai ostilă, mai neprielnică. Cei tineri și curajoși încearcă din 1951 să fugă în Germania, mulți însă se vor îneca în apele Dunării. În anii '60, cumpărând sau înșelând vigilența autorităților române, tot mai mulți se stabilesc în Germania. Înce­pând din 1972, "genialul" conducător Ceaușescu a descoperit că și din plecarea lor se poate obține un profit pentru conturile personale și ale partidului. A început vânzarea masivă a sașilor până în 1989. Procesul a continuat prin plecări după '90.
    Rezultatul acestui proces este: satele părăsite astăzi, gospodării întregi în paragină, dispariția aproape completă a acestei comunități, care număra înainte de război peste 600.000.
    Istoria ne arată că nici năvălirea tătarilor, nici expedițiile pustii­toa­re ale turcilor, nici bolile, ciumele, neînțelegerile și conflictele, nici războaiele nu au putut scoate această comunitate din rânduielile ei vechi, strămoșești. A reușit comunismul prin "politica lui înțeleaptă, pusă în slujba întregului popor, indiferent de etnie și rasă". Rezul­ta­tul se vede de acum, dar mai ales în evoluția ulterioară a României.
Prof. Nicolae AFRAPT

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.