Actualitate
Am invadat Bucureștiul
•Alba are "rădăcini" la Palatul Cotroceni și la Pala­tul Victoria
     Niciodată județul Alba nu a fost atât de bine reprezentat la nivel central ca până acum, semn că actualii guvernanți agreează oame­nii de pe aceste meleaguri. La Palatul Cotroceni avem doi repre­zentanți cu adânci rădăcini în județul Alba. Primul este consilierul de stat, generalul de brigadă Viorel Bârloiu, care este secretarul Consi­liului Suprem de Apărare al Țării, încă din vremea lui Ion Iliescu. Viorel Bârloiu a fost omul de numele căruia se leagă strâns mare parte din evenimentele din Decembrie 1989 de la Alba Iulia. Un al doi­lea consilier prezidențial care lucrează la Palatul Cotroceni este fosta soție a omului de afaceri albaiulian, Dan Gavrilaș Weber. Doam­na Renate Weber, născută la 3 august 1955, este divorțată de Gavrilaș Weber (care și-a păstrat numele soției) și are un copil. Ea a fost membră a Consiliului de Conducere al Centrului de Studii Inter­naționale din București, iar după instalarea lui Traian Băsescu la Pa­latul Cotroceni a fost numită șefa Departamentului Constituțional-Legislativ. La București, în funcția de ministru a acces deja Teodor Atanasiu, care este președintele PNL Alba. Tot ministru, al Educa­ției și Cercetării, a ajuns și Mircea Miclea, originar din Săliștea, un­de tatăl său locuiește și acum. Deputatul Dan Motreanu este și el un personaj important, adjudecându-și președinția Comisiei de Ad­ministrație Publică din Camera Deputaților. Alte două nume, cele ale lui Horia Bărdaș și Mihai Babițchi sunt vehiculate pentru postul de secretar de stat la Secretariatul de stat pentru Revoluționari. Iar, din informațiile noastre, lista cu conjudețeni care vor fi promovați la Bu­curești în diferite funcții de conducere nu se încheie aici. Despre a­cest lucru vom mai vorbi însă zilele următoare.
Florin ROMAN

Patronul Holzindustrie acuză conducerea Primăriei Sebeș de nepăsare
     Patronul SC Holzindustrie Schweighofer, firmă din Austria care numai anul trecut a plătit Consiliului Local Sebeș impozite însu­mând 100.000 de euro, s-a lansat ieri, într-o conferință de presă, în atacuri vehemente la adresa conducerii primăriei. Gerald Schwei­gho­fer a declarat că deși conducerea Primăriei Sebeș a promis de mai multe ori că va construi un drum de acces spre platforma indus­trială pe care se află combinatul de cherestea, reprezentanții primă­riei nu-și respectă promisiunea dată de mai bine de doi ani. Și după ce Holzindustrie a cumpărat câteva terenuri pentru ca municipa­li­tatea să se apuce de treabă, drumul de acces a rămas în aceeași stare deplorabilă. Patronul austriac s-a arătat cu atât mai revoltat cu cât firma sa a creat printre cele mai multe locuri de muncă în Se­beș, spunând că reprezentanților primăriei nu le pasă dacă investi­torii sunt sau nu mulțumiți. În schimb, pretinde Schweighofer, con­ducerea Primăriei Sebeș a fost de acord cu construirea unui gard până aproape de mijlocul drumului, ridicarea unui zid de beton pe conducta de apă și introducerea unei țevi de gaz fără să se țină cont de traficul greu din această zonă și de sistematizare. El susține că soluționarea problemei drumului, folosit și de alte mari firme străine de pe platforma industrială, nu este singura promisiune neonorată de conducerea primăriei, oferind ca exemple Stația meteo și locurile de parcare promise în altă zonă a orașului, unde societatea dorește să demareze un alt proiect. În aceste condiții, a spus omul de afa­ceri austriac, momentan nu va mai face investiții, punerea în func­țiune a combinatului de la Sebeș costând societatea 75 de milioane de euro. Mai grav este însă faptul că un alt investitor, pe care nu l-a nominalizat, a hotărât să renunțe la deschiderea unei afaceri în do­me­niul prelucrării lemnului în Sebeș, tocmai din cauza infrastructurii. Gerald Schweighofer a spus că municipiul Sebeș a pierdut astfel o investiție străină pe care o estimează la 15 milioane de euro și 200 de noi locuri de muncă. (R.G.)
Un albaiulian a fost la un pas de a plonja cu mașina de pe pod
•Pietonul implicat a fugit de la locul accidentului *Pentru scoaterea răniților dintre fiarele mașinii a intervenit echipajul de descarcerare al pompierilor militari
     accidentUn grav accident rutier s-a produs ieri după-amiază, în jurul orei 16.25, pe pasarela de la Partoș, cel mai probabil din cauza unui pieton care s-a angajat impru­dent în traversarea străzii.
    Marius Mărginean, din comu­na Cut, care la acea oră se în­drepta cu mașina spre Alba Iu­lia, ne-a declarat că pietonul s-a apropiat de mijlocul străzii, ce­ea ce l-a determinat pe șoferul autoturismului Dacia Nova să frâneze brusc. În urma acestei ma­nevre, mașina a derapat, a intrat în parapetul de la marginea dru­mului și a încălecat practic magistrala de gaz metan, fiind la un pas de a plonja în gol de la câțiva metri înălțime. Imediat după accident, povestește martorul ocular, pietonul, speriat probabil de cele văzute, a fugit de la locul accidentului. Pentru scoaterea răniților dintre ră­mășițele mașinii, a fost necesară intervenția echipajului de descar­cerare al pompierilor militari din Alba Iulia. La fața locului a sosit și un echipaj al ambulanței, care l-a preluat pe șoferul grav rănit și l-a transportat la Spitalul județean, precum și poliția rutieră, care a început imediat cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că Ilie Radu, de 45 de ani, din Alba Iulia, a suferit o fractură la brațul stâng și este suspect de fracturi costale multiple, la ora închiderii ediției pacientul fiind supus unor investigații medicale su­plimentare. În schimb, soția acestuia, Silvia, de 41 de ani, a scăpat cu leziuni ușoare, nefiind necesară spitalizarea ei. Poliția Rutieră Al­ba Iulia continuă cercetările.
Robert GHERGU

La întâlnirea cu ministrul Administrației și Inter­nelor
Cosmin Covaciu a propus înființarea a trei noi oficii prefecturale
     Prezent la București la ședința de bilanț a Ministerului Adminis­trației și Internelor, prefectul Cosmin Covaciu a depus o cerere pen­tru înființarea a trei oficii prefecturale în județul Alba, la Cugir, Blaj și Ocna Mureș. Până în prezent, în județul nostru exista un singur O­ficiu prefectural, cel de la Câmpeni. Propunerile prefectului de Alba vizează o mai bună comunicare cu cetățenii județului, astfel încât aceștia să nu mai fie obligați să se deplaseze în capitala de județ pentru a vorbi cu prefectul sau pentru a-și rezolva problemele care țin de un oficiu prefectural. "Doresc să dinamizez activitatea Prefec­turii și din acest punct de vedere. De acum înainte, prefectul va fi mai mult timp pe teren, în localitățile județului, pentru că Alba nu în­seamnă numai Alba Iulia. Sper ca demersurile noastre să dea roade și în curând să avem cele trei noi oficii prefecturale. Sunt convins că cetățenilor le va fi mai ușor să-și spună păsurile prefectului la ei în zonă decât în cabinetul de la sediul Palatului administrativ. Atunci când am făcut aceste propuneri m-am gândit în special la pensionari și la persoanele nevoiașe, care au cele mai multe probleme și nu au bani să se deplaseze la Alba Iulia la audiențe", a declarat prefectul Cosmin Covaciu. (I.P.)
Președintele Dumitrel se bazează pe sprijinul consilierilor PUR
     Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a declarat că se bazează pe sprijinul consilierilor PUR, deși acest partid a pier­dut un post de vicepreședinte, obținut după negocierile de la ale­gerile locale de actualul deputat Nicolae Popa. "În mod normal, Ali­anța D.A. poate să treacă fără probleme proiectele de hotărâre prin CJ Alba, pentru că avem 19 consilieri, din totalul de 33. Ca preșe­dinte îi respect pe toți consilierii, inclusiv pe colegii de la PUR. Avem nevoie de tot sprijinul lor pentru că fiecare poate face ceva bun", a adăugat președintele. Ion Dumitrel a cerut aparatului de specialitate care redactează rapoartele și proiectele de hotărâre ca acestea să fie gata cu două zile înainte de a se ține ședințele de comisii.(F.R.)
Fonduri pentru evitarea risipei banului public
     Consiliul Local Blaj, întrunit marți, 11 ianuarie, în ședință ordina­ră, a aprobat alocarea sumei de 2.100 de euro din bugetul local pen­tru acest an, reprezentând contribuția la proiectul "Metode și instru­mente moderne de eficientizare a gestiunii banului public". Suma reprezintă mai puțin de 11 la sută din valoarea totală a proiectului, de 19.240 de euro, finanțat din fonduri Phare. Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu unanimitate de voturi, chiar dacă a fost introdus su­plimentar pe ordinea de zi a ședinței. De altfel, consilierii municipali aprobaseră încă din luna septembrie a anului trecut participarea CL Blaj la acest proiect cu procentul de 10,91 la sută, în ședința de marți fiind stabilită valoarea efectivă a contribuției bănești.(R.G.)
UDMR dorește desființarea prefecturilor
     Senatorul UDMR Puskas Balint a declarat, miercuri, că Uniunea dorește ca în viitor instituția Prefecturii să fie desființată. În opinia re­prezentanților formațiunii, aceasta ar trebui să aibă în prezent doar o singură menire, aceea de a veghea asupra respectării legii.(F.R.)
Prefectul a jurat la... Poliție
     Marți, 12 ianuarie a.c., a avut loc la București ședința de bilanț a Ministerului Administrației și Internelor la care au participat, pe lângă ministrul de Interne Vasile Blaga, președintele României, Traian Bă­sescu, și premierul Călin Popescu Tăriceanu. La ședință a fost pre­zent și actualul prefect de Alba, Cosmin Covaciu. În cadrul unui ce­remonial prefectul de Alba a depus jurământul și în fața ministrului de Interne, după ce, în cursul săptămânii trecute a depus jurământul în prezența ministrului Apărării, conjudețeanul și colegul său de par­tid, liberalul Teodor Atanasiu, aflat la Alba Iulia cu ocazia învestirii noului prefect. (I.P.)
Scade numărul turiștilor care vizitează Alba
     Conform datelor furnizate de către Direcția Regională de Statis­tică Alba, în primele zece luni ale anului trecut, în unitățile turistice din județul nostru au fost cazați 40518 turiști, majoritatea în hoteluri (67%), înregistrându-se o scădere cu 12,3% față de perioada cores­punzătoare a anului 2003. Numărul de înnoptări ale turiștilor în struc­turile de primire turistică din județ, înregistrat în perioada sus men­ționată, a fost de 76895, mai mic cu aproape 13 procente față de pe­rioada similară a anului 2003.(R.J.)
Amenzi contravenționale
     În doar două zile, respectiv 10-11 ianuarie, polițiștii din Sebeș și Alba Iulia au aplicat 100 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 67 milioane lei. De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de aproximativ 6 milioane lei și au fost amprentate și foto­grafiate 35 de persoane. În urma unei acțiuni pe linia prevenirii con­du­cerii sub influența băuturilor alcoolice a fost depistat în trafic conducătorul autoturismului Dacia 1300 Ioan Boia (46 de ani) din Sebeș ce avea o îmbibație de alcool în sânge de 0,69 mg alcool în litrul de aer respirat. (L.I.)
Programe sociale pentru rromi
     Prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, a demarat recent dis­cuții pentru atragerea de fonduri europene în vederea finanțării unor programe sociale pentru rromi. Demersul reprezentantului Guver­nu­lui în județul Alba nu a rămas fără ecou, astfel că mai multe instituții europene s-au arătat interesate în susținerea proiectului. Perioada ime­diat următoare va fi importantă pentru materializarea efectivă a pro­gramelor. (I.P.)
Paznic tâlhărit
     Ioan Mihăilă (30 de ani), paznicul unei societăți de transporturi din Vințu de Jos, a fost victima unei tâlhării. În noaptea de 5/6 ia­nuarie, Mihăilă a găzduit în punctul de acces-control al societății, pro­babil o gheretă, un bărbat a cărui identitate nu o cunoaște. Pen­tru a-l "răsplăti" pe paznic, necunoscutul l-a atacat și i-a sustras din buzunar un telefon mobil ce aparținea firmei și 330 mii lei. Pe baza semnalmentelor date de victimă polițiștii au reușit să-l identifice pe autor în persoana lui Aurel Tudose (27 de ani) din județul Bacău. Tu­do­se, cunoscut cu antecedente penale și eliberat condiționat din în­chisoare în luna octombrie a anului 2003, este dat în urmărire ge­nerală pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie. (L.I.)
100 de oameni au curățat mizeria din Roșia Montană
     Primarul comunei Roșia Montană, Virgil Narița, a profitat de vre­mea bună din ultimele zile și a trecut la salubrizarea comunei, de-a lungul drumului național și al celorlalte căi de acces din centrul de comună spre satele aparținătoare. "100 de oameni, beneficiari ai ve­ni­tului minim garantat, au ecologizat marginea drumurilor și au de­col­matat pârâurile pentru că, Doamne ferește, în caz de inundații să nu avem probleme", a spus primarul Virgil Narița. (F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.