Editorial
Capul lui Năstase vrem
     O nouă bătălie politică este pe cale să izbucnească între putere și opoziție. Este vorba de înlocuirea celor doi președinți ai Senatului și Camerei Deputaților, chestiune pusă la cale și analizată, la Pre­deal zilele acestea de președintele PD, Emil Boc și principalii lui co­laboratori care au ajuns la concluzia că se poate, mai ales la Ca­mera Deputaților. Pentru că ținta este, în primul rând, președintele Camerei și al PSD, Adrian Năstase, adversarul politic numărul unu, dacă ne gândim că în toamnă, în cele două tururi de scrutin el a cu­les cele mai multe voturi, deși nu a ajuns președintele țării. Pe el au pus tunurile și cei de la Palatul Victoria, noul premier deschizând două dosare grele, afacerea Bechtel privind construirea autostrăzii Transilvania și afacerea securizării frontierelor, încredințate, fără lici­tație, de fostul prim-ministru, Adrian Năstase.
    Practic, noua putere, la comanda președintelui Traian Băsescu, vrea cu orice preț capul lui Adrian Năstase care, debarcat din fo­toliul de președinte al Camerei Deputaților și implicat într-un scan­dal în care i s-ar putea imputa acte și fapte compromițătoare, ar putea pierde și șefia PSD-ului, partid în care clocotesc destule ne­mulțumiri. Și aici mulți vor capul lui Năstase. El este acuzat că a pierdut puterea, că nu a reformat și modernizat partidul, ca să nu mai vorbim de contrele celor care prin așa zisele alegeri preli­minare, au fost măturați din funcțiile ori pozițiile eligibile deținute. Există deci în PSD, nu numai două tabere, sau mai bine zis centre de putere - Iliescu și Năstase cu oamenii lor, ci și o luptă internă pe viață și pe moarte pentru putere. Atacat pe două fronturi, și de actu­ala putere și de propriii camarazi, care vor schimbarea camarilei din fruntea PSD, Adrian Năstase are o singură variantă de salvare, anticipatele, care nu pot fi declanșate fără acordul PSD. Oricât ar vrea Alianța DA și Traian Băsescu, butonul de declanșare a lor este la PSD și Adrian Năstase, care evident vor trage de timp până își vor reforma partidul și va trece valul pe care se află acum Alianța. Există și soluția ca deputații PUR și UDMR, să nu se alieze cu cei ai PNL +PD astfel încât să obțină o treime din deputații aparținând a trei grupuri parlamentare diferite, necesară pentru a declanșa schim­barea președintelui Camerei Deputaților. Și chiar dacă se va declanșa, în PUR și UDMR nu există certitudinea că toți parla­mentarii vor vota pentru, în condițiile în care, de această dată votul va fi chiar secret. Marko Bela vrea stabilitate, iar Dan Voiculescu este dator vândut lui Năstase, pe spatele căruia a intrat în Parla­ment.
    Până la urmă, bătălia pentru capul lui Năstase este bătălia pen­tru spargerea PSD-ului, pentru compromiterea și falimentarea lui, astfel ca stânga românească, atâta cât există ea, să fie repre­zentată doar de celălalt partid afiliat la Internaționala Socialistă, pentru că din preconizata fuziune PD-PNL, se dorește, 80 la sută, tot un partid social-democrat, dar mult mai puternic! Rămâne de văzut dacă PSD-ul și Adrian Năstase vor cădea sau dacă, dim­potrivă, se vor relansa strângând rândurile, căci în opoziție și sub presiune, există întotdeauna circumstanțe propice pentru un nou început. Important este dacă la start se vor alinia tot Iliescu și Năstase, sau liderii tineri, dornici de schimbare, după modelul Ali­anței D.A. Căci numai tinerii pot aduce schimbarea! Dar, cine sapă groapa altuia, s-ar putea să cadă în ea, pentru că PSD-ul se gân­dește și el să ceară suspendarea lui Traian Băsescu, acuzat că vrea să impună monopolul politic și dictatura în România. Bătălia electorală continuă! Pleacă ai noștri, vin ai noștri!
Gheorghe CIUL