Actualitate
Austriecii mereu pe drumuri
De la drumul lui Mugurel, la drumul lui Dăncilă
     Primarul municipiului Sebeș, Alexandru Dăncilă, a ținut să răs­pundă acuzațiilor care i-au fost aduse de către patronul SC Holz­industrie, Gerald Schweighofer, referitoare la drumul de acces spre platforma industrială. Într-un fax remis redacției noastre, primarul a­ra­tă că taxele plătite de firma austriacă "au fost calculate în con­formitate cu dispozițiile legale în vigoare pentru bunurile mobile și imo­bile deținute de societate, precum și pentru autorizările solicitate și obținute". Primarul Dăncilă susține că municipiul Sebeș nu deține în proprietate alt teren în zonă, motiv pentru care, împreună cu re­prezentanții Holzindustrie, s-a ajuns la o înțelegere. Varianta agreată de părți presupune construirea de către primărie a unui drum paralel cu conductele de apă, cu condiția ca celelalte două firme riverane drumului (Guler Impex și Pomponio) să cedeze la schimb o supra­față de teren care să permită accesul în această zonă. În baza adreselor primite în luna octombrie 2004, Primăria Sebeș a solicitat firmelor amintite să prezinte fiecare câte un plan de situație și un extras CF pentru a putea face acest schimb și pentru a întabula su­prafețele respective pe statul român. "Din păcate, nici până astăzi nu s-a primit un răspuns la cele solicitate", scrie primarul Alexandru Dăncilă, care adaugă că atâta timp cât municipiul Sebeș nu este pro­prietar pe aceste terenuri nu poate promova întreaga docu­mentație pentru construirea drumului. Oricum, arată el, primăria ar fi suportat doar costul proiectului, iar fondurile necesare pentru rea­lizarea efectivă a lucrărilor ar fi urmat să fie aprobate prin hotărâre de guvern.
    Referitor la locurile de parcare, primarul Dăncilă susține că SC Holz­industrie a primit 6 locuri de parcare în fața Bisericii Evanghelice din centrul orașului, aprobate printr-o hotărâre de consiliu adoptată încă din anul 2003. În plus, primarul Alexandru Dăncilă pretinde că Primăria Sebeș "a avut și are o deschidere totală față de investitorii străini și, implicit, față de Holzindustrie Sebeș".
    *Potrivit unei informații de ultimă oră, joi după- amiază prefectul Cosmin Covaciu i-a invitat la o discuție pe această temă pe primarul Alexandru Dăncilă, directorul executiv al SC Holzindustrie, Cosmin Capră și președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel. La finalul în­tâlnirii, părțile au convenit ca cele două societăți să urgenteze întoc­mirea actelor pentru ca schimbul de teren cu primăria să poată fi făcut cât mai repede, astfel încât CL Sebeș să înceapă întocmirea documentației pentru construirea unui drum. Fondurile pentru pro­iectare vor fi alocate din bugetul local, iar pentru execuția propriu-zisă urmează ca CL Sebeș să găsească soluții de finanțare împre­ună cu Consiliul Județean Alba. Rămâne de văzut când va fi con­struit drumul de acces spre platforma industrială, pentru că pro­misiuni au făcut atât fostul primar PSD, Mugurel Sârbu, cât și actu­alul primar Alexandru Dăncilă. De asemenea, Consiliul Local va su­pune aprobării un proiect de hotărâre pentru atribuirea unui număr de 25 de locuri de parcare vis-a-vis de Biserica Evanghelică, unde firma austriacă urmează să construiască un hotel.
Robert GHERGU

Echipă completă la cârma județului
Clement Negruț a fost instalat subprefect
     Vineri seara, în Sala Mihai Viteazul a Prefecturii Județului Alba, a avut loc festivitatea de instalare a noului subprefect, Clement Ne­gruț. Sub binecuvantarea Înalt Prea Sfinției Sale Andrei transmisă printr-un preot delegat, prefectul Cosmin Covaciu a deschis cere­monia dând citire deciziei Guvernului României prin care prim-mi­nistrul Călin Popescu Tăriceanu emite decizia conform căreia dom­nul Clement Negruț este numit subprefect al județului Alba. La eve­niment au participat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, pre­ședintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, alături de vice­președintele Florin Mărginean, fostul subprefect Ioan Maier, deputații Ștefan Bardan și Tiberiu Bărbulețiu, senatorul Alexandru Pereș, pre­șe­dintele CCIA Alba, Corneliu Orzea, precum și numeroși invitați, prieteni, oameni de afaceri și colaboratori. După depunerea jură­mân­tului de investitură, Clement Negruț s-a declarat emoționat și mândru de a fi contemporan cu marii oameni politici ai Alianței. Totodată a mul­țumit colegilor de la PD pentru încrederea investită în el asigu­rându-i că îi va reprezenta cu cinste. "Voi fi garantul respectarii legii, funcționării instituțiilor statului la un nivel european pentru și în folo­sul cetățeanului. Voi veghea ca programul de guvernare să fie pus în practică în vederea dezvoltării economice. Sper într-o colaborare bună și în armonizarea acțiunilor cu cele ale Consiliului Județean", a mai precizat Negruț.
    Mandatul de subprefect i-a fost încredințat chiar de către fostul titular, Ioan Maier, care a urat noii echipe "toate succesele din lume, orice împlinire va fi o binefacere pentru noi toți", declârand că se retrage cu sentimentul datoriei împlinite.
    Șirul declarațiilor a fost încheiat de primarul Mircea Hava: "N-am fi fost aici dacă Traian Basescu n-ar fi ajuns președintele Romaniei. Mulțumim oamenilor și promitem să nu dezamăgim. Ca într-o piesă de teatru un ochi plânge, altul râde. Peste un an ne despărțim cel puțin în ceea ce privește politica".
    Acum, că echipa de la Prefectură este completă, nu ne rămâne decât să așteptăm rezultatele activității lor și dovada faptului că ju­dețul și-a ales oamenii pe care îi merită.
Ioana PITICARIU

Cornel Suciu din PSD Alba:
"Am câștigat alegerile în mediul rural pentru că i-am prostit pe țărani!"
     Purtătorul de cuvânt (încă) al PSD Alba, Cornel Suciu, a mai scos, în conferința de presă a partidului, o "perlă" specifică de altfel. Exprimând regrete (tardive) dar și acuze vizavi de pierderea ale­gerilor de către partidul său, Cornel Suciu a spus sec: "Dacă la ora­șe am fost dezastruoși, pe țărani am reușit să-i prostim!". Pre­șe­dintele Mugurel Sârbu a încercat să dreagă cumva busuiocul, dar prea târziu, "porumbelul" își luase deja zborul.(R.J.)
Alexandru Sideraș a demisionat din CL Blaj
     Democratul Alexandru Sideraș a demisionat joi, 13 ianuarie, din funcția de consilier local al CL Blaj, invocând motive personale, a anunțat viceprimarul municipiului, Gheorghe Rotar. Potrivit sursei citate, consilierul local a fost ales pe listele PUR Blaj, trecând ulterior în barca PD. În plan politic, plecarea democratului nu va afecta prea mult raportul de forțe din Consiliul Local Blaj, unde Alianța D.A. PNL-PD deține o majoritate confortabilă. Următorul pe lista de consilieri locali a PUR Blaj este prof. Iuliana Rodica Jeican, director adjunct al Colegiului Național I.M. Klein. Ea urmează să fie validată în funcția de consilier local și să depună jurământul în șe­dința CL Blaj, programată pentru marți, 18 ianuarie.(R.G.)
Partidele coaliției guvernamentale vor semna un protocol
     Alianța D.A. PNL-PD, UDMR și PUR vor semna, în aproximativ zece zile, un protocol politic de colaborare, a anunțat pre­ședintele in­terimar al PNL, Călin Popescu Tăriceanu. El a precizat că a dis­cutat deja, la începutul acestei săptămâni, cu președintele PUR, Dan Voiculescu și cu liderul UDMR, Marko Bela, despre încheierea unui astfel de document, negocierile fiind finalizate "într-o proporție importantă". "Prin acest protocol, managementul coaliției va fi în­cadrat într-un document cu aspect juridic, care va reglementa o se­rie de lucruri, după modelul protocolului în baza căruia a funcționat Alianța", a spus Tăriceanu.(F.R.)
"Un dar pentru Hristos", în valoare de 240 de milioane de lei!
     După cum ați putut afla din paginile cotidianului nostru, ca în fie­care an, Asociația "Filantropia Ortodoxă" Alba Iulia, în parteneriat cu "Caritas"-ul catolic și "Diakonia" evanghelică, a organizat campania de strângere de fonduri "Dăruind vei dobândi", integrată în acțiunea anuală a celor trei Biserici intitulată "Un dar pentru Hristos". Cam­pania s-a derulat în perioada 8 noiembrie 2004- 11 ianuarie 2005, în 17 orașe din județele Alba și Mureș. Suma totală strânsă în cutiile amplasate în unitățile alimentare a fost de 240.000.000 de lei, din acești bani fiind realizate 1.500 de pachete cu alimente și dulciuri, în valoare de 160.000 lei/pachet, care au fost distribuite familiilor sărace cu mulți copii și copiilor orfani din localitățile participante la campanie. La donațiile depuse de dvs. în cutii s-au adăugat fonduri prin sponsorizări directe, și se poate observa de la an la an o creștere a nivelului acestora. Dată fiind încheierea campaniei, orga­nizatorii doresc să mulțumească tuturor celor ce au contribuit la succesul acțiunii: patronii și gestionarii magazinelor, mass media, funcționarii primăriilor, coordonatorii, preoții și voluntarii parohiilor locale ale celor trei Biserici: Ortodoxă, Catolică și Evanghelică. Ast­fel, într-un comunicat al Filantropiei Ortodoxe se menționează: "Pe cei care, prin intermediul acțiunii «Un dar pentru Hristos», și-au des­chis inima către nevoiași îi asigurăm că darul lor a ajuns la des­tinație, aducând bucurie în multe inimi și case. Considerați darul dumneavoastră un împrumut acordat lui Iisus Hristos, și împreună cu rugăciunile dumneavoastră îl veți reprimi cu mare câștig". (I.H.)
"Bătrâna" Dacie a Primăriei Blaj, scoasă la mezat
     Vechiul autoturism Dacia 1310, cu nr. de înmatriculare AB 02 PMB, folosit până nu demult de conducerea Primăriei Blaj, va fi scos la vânzare prin licitație publică cu strigare, fiind într-o avansată stare de uzură. Hotărârea a fost luată marți, 11 ianuarie, de con­silierii municipali care au stabilit și prețul de pornire a licitației la 1.050 de euro, fără TVA, în baza expertizei tehnice efectuate de un specialist autorizat. În locul Daciei, Primăria Blaj va achiziționa în rate un autoturism mai confortabil, fie Dacia Logan, fie Daewoo Cie­lo, în acest sens fiind aprobată cheltuirea sumei de 8.000 de euro.(R.G.)
Colaborare reciproc avantajoasă
     Președintele Ion Dumitrel ne-a declarat că CJ Alba a încheiat un protocol de colaborare cu Camera de Comerț, Industrie și Agricul­tură Alba, în vederea inițierii unor acțiuni comune pentru dezvoltarea economică a județului și atragerea de investitori. Ca o primă măsură a acestui parteneriat, CCIA Alba va deveni colaborator al CJ Alba la organizarea Târgului de contractări de servicii turistice, ce va avea loc în primăvară la Albac.(F.R.)
Accident rutier în Sâncel
     Sâmbătă, 15 ianuarie, pe strada Mihai Eminescu din Sâncel a avut loc un accident rutier. Marius Oprișiu (34 de ani), din Sibiu, în timp ce conducea autoturismul marca Dacia 1310 nu a adaptat vi­teza la condițiile de trafic, a derapat și l-a lovit cu partea laterală dreapta pe biciclistul Emil Hațegan. Biciclistul a fost transportat și internat la Spitalul din Blaj, fiind diagnosticat cu traumatism la baza toracelui. (L.I.)
Copii invizibili - prilej de înșelăciune
     Lucrătorii de la Ordine Publică împreună cu inspectori de la Cen­trul de Consiliere pentru părinți și copii "Salvați Familia" i-au iden­tificat pe Ana Stoica (44 de ani), Mircea Răzăilă (38 de ani), Rodica Botan (42 de ani) și Emilia Sârbu (45 de ani),toți din Blaj, care au declarat în fals că în perioada 1998-2004 au avut încredințați în pla­sament mai mulți copii. Timp de patru ani aceștia au primit, lunar, pentru fiecare copil suma de 670 mii lei. Cu alte cuvinte au luat bani pentru îngrijirea unor copii..."invizibili". Cei patru sunt cercetați pen­tru comiterea infracțiunilor de fals în declarații și înșelăciune. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.