Curier județean
"Mihai Viteazul", prieten cu turcii
     Colegiul Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia va fi inclus într-un nou proiect Comenius, intitulat "Students road", finanțat de Agenția Socrates, în acest sens prof. Lorellei Vișan plecând marți, 11 ianu­arie, într-o vizită de 7 zile, în Turcia, țară coordonatoare a proiectului amintit. Comandantul instituției militare de învățământ, col. Voicu Cioară, a declarat că reprezentanții școlilor partenere din România, Po­lonia, Grecia, Italia și Germania vor discuta și vor supune apro­bării noul proiect. Acesta are ca tematică integrarea europeană, îm­bunătățirea cunoștințelor de limbi străine și efectuarea de schimburi de experiență, precum și cunoașterea valorilor culturale și istorice din fiecare țară participantă. Proiectul este planificat pe o perioadă de 3 ani și se axează, în principal, pe schimb de experiență între elevi. Copiii de la fiecare școală participantă vor face schimburi de email-uri pe teme de cultură, urmând ca cei mai buni dintre ei să fie selectați pentru a participa efectiv la activitățile ce vor fi propuse în cadrul proiectului.
    Unitatea turcă de învățământ care coordonează proiectul are regim de liceu privat, cu 300 de elevi, profil teoretic, fiind câș­ti­gă­toarea a numeroase medalii de argint și bronz la olimpiadele inter­naționale de matematică, și în acest an având două bilete asigurate pentru Grecia. Limbile străine studiate în acest liceu sunt engleza și germana, cursurile liceului fiind frecventate și de elevi din alte țări ca Grecia, Bulgaria, Rusia și Taiwan.
Robert GHERGU

La CJ Alba
Cota de combustibil se menține
     Noul președinte al Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a de­clarat presei că nu va solicita modificarea cotei de benzină alocată autoturismelor celor trei conducători ai instituției. "Ne este suficientă cota stabilită prin hotărâre de consiliu. Mașinile instituției sunt folo­site pentru deplasările în interes de serviciu în teren, iar noi ne pro­punem să ne mișcăm mai mult în teritoriu", a spus Ion Dumitrel. El a adăugat că de combustibili mai mult au nevoie arhitectul șef al ju­dețului și cei de la Direcția Tehnică, care se deplasează foarte des în teren, la controlul unor lucrări de infrastructură.(F.R.)
Oficiul Prefectural Câmpeni și-a reluat activitatea
     După o scurtă pauză cauzată de sărbătorile de iarnă, Oficiul Pre­fectural Câmpeni și-a reluat la începutul acestei săptămâni activi­tatea, dovedindu-și în aceste zile utilitatea în scopul căreia a fost creat. Astfel, după cum ne-a precizat dl. Nicolae Puiuleț, consilier în cadrul Oficiului respectiv, în cele 3 zile scurse de la începutul a­cestei săptămâni, numeroși cetățeni au călcat pragul instituției cu diverse probleme și petiții care au fost deja aduse la cunoștiința Pre­fecturii Alba. De asemenea, Oficiul Prefectural din Câmpeni s-a in­teresat îndeaproape de felul în care autoritățile din zonă și-au făcut datoria în ceea ce privește asigurarea unor condiții normale de trafic rutier. Este vorba mai ales de curățirea drumurilor de zăpada care, spre deosebire de alte zone din județ, aici a căzut pe alocuri din a­bundență. (R.J.)
Salarii plătite cu întârziere în învățământ
     Mai mulți dascăli de la școli de pe Valea Ampoiului s-au plâns că nu și-au primit încă salariile aferente lunii decembrie 2004, cu toate că a trecut aproape o săptămână de când ar fi trebuit să-și ri­dice drepturile cuvenite. Mai mult, reclamanții susțin că la alte unități de învățământ nu numai că salariile s-au plătit, ci cadrele didactice au intrat deja și în posesia celui de-al 13-lea salariu. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Alba au declarat că nu au fost sesi­zați despre această disfuncționalitate, iar achitarea salariilor perso­nalului din învățământ se face din bugetele consiliilor locale. Ei s-au arătat surprinși de faptul că salariile nu au fost plătite nici până la această dată, susținând că bugetele au fost deja aprobate. În plus, au spus sursele citate, bani există atât pentru plata salariilor, cât și pentru achitarea celui de-al 13-lea salariu, oferind asigurări că în zi­lele următoare dascălii își vor putea ridica drepturile bănești cuve­nite. (R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.