Prima pagină Ediția din: 18.1.2005
Protest antiroviniete pe drumurile Albei
mașină     Sub amenințarea rovi­nie­tei și speriați de sta­rea dru­murilor tot mai dezastruoa­se, românii își urcă mașini­le... în pom, fredonând cele­brul șlagăr Omul bun și mașina-n pom!



Tren întârziat din cauza unui... cauciuc
     Impiegatul de mișcare Crișan Horea din cadrul CF Vințu de Jos a raportat că duminică, 16 ianuarie, pe firul doi de circulație a fost pus un cauciuc de tractor. Din această cauză mecanicul Nicolae Sas, aflat la cârma locomotivei EA 250 ce remorca trenul Rapid 375 Curtici - București, nu a reușit frânarea trenului și evitarea obsta­colului. În urma impactului locomotiva a suferit avarii la sistemul de frânare, respectiv ruperea robinetului de la rezervorul de aer. Trenul rapid a avut 81 de minute întârziere și pentru continuarea traseului a fost necesară înlocuirea locomotivei. Cercetările continuă pentru sta­bilirea autorilor incidentului și tragerea lor la răspundere. (L.I.)
Student albaiulian bătut de un taximetrist nervos
     Mihai Alin Pop, în vârstă de 25 de ani, student la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, a ajuns la Spitalul județean de Ur­gență după ce a fost bătut de un taximetrist, în urma unui incident banal. Mama tânărului ne-a povestit că din relatările fiului ei rezultă că în seara zilei de vineri, 14 ianuarie, Alin se afla într-o benzinărie situată în zona gării. În timp ce efectua o manevră de întoarcere cu un autoturism, tânărul a tamponat din greșeală partea din față a unui taximetru, spărgându-i unul dintre semnalizatoare. În urma inci­den­tului, susține femeia, taximetristul a tăbărât cu pumnii asupra fiului ei, care s-a ales cu o vănătaie la ochiul drept și nasul spart. Victima agresiunii s-a prezentat la Serviciul de Urgențe pentru a primi în­grijirile medicale necesare, rezultatele examinărilor confirmând că pa­cientul avea fractură a osului nazal. Femeia a declarat că este ho­tărâtă să depună plângere la poliție împotriva taximetristului pentru lovire, întrucât conflictul putea fi aplanat pe cale amiabilă, fără ca bă­iatul ei să fie desfigurat în bătaie.(R.G.)
Găsit mort în patul concubinei
     Maria Mărginean, asistentă medicală la Stația de Salvare Teiuș, a fost solicitată, în 16 ianuarie, să se deplaseze pe strada Dăneții din Teiuș pentru a acorda îngrijiri medicale de urgență. Pe strada men­ționată, la locuința Ilenei Lăcătuș (24 de ani), asistenta a con­statat decesul concubinului acesteia Belgian Covrigel Grancea (35 de ani), din Dumbrăvița, județul Brașov și i-a sesizat pe polițiști. La fața locului a fost găsit, pe un pat, cadavrul susnumitului. Acesta nu prezenta urme de violență. Prin efectuarea autopsiei s-a stabilit că moar­tea a survenit în urma unei hemoragii cerebrale. (L.I.)
La numeroase instituții albaiuliene
Gresia face victime
     O albaiuliancă de 56 de ani a ajuns ieri dimineață la Spitalul județean de Urgență, în urma unui incident mai puțin obișnuit: a alu­necat pe gresia montată în fața sediului unei instituții bancare din centrul municipiului. Femeia a ajuns la "Urgențe" cu fața plină de sân­ge, după ce în căzătură s-a lovit de treptele placate cu gresie, pierzându-și pentru câteva clipe cunoștința. Dr. Călin Gheorghiu, me­dic de gardă la "Urgențe", a declarat că pacienta a suferit un tra­umatism cranio-facial, comoție cerebrală și epistaxis, fiind suspectă de fractură a piramidei nazale. El a ținut să sublinieze că la o altă bancă din Alba Iulia gresia a fost scoasă în urma numeroaselor sem­nale de alarmă trase de către medici în ultimii ani, când s-au mai înregistrat cazuri similare. Dr. Gheorghiu, care s-a întors recent dintr-o vizită privată în Anglia, a spus că englezii instalează plăcuțe avertizoare sau marchează cu vopsea vizibilă zonele în care poate să apară pericolul de alunecare din cauza gresiei umede. Asta ca să nu mai vorbim de imensele daune pe care trebuie să le plătească orice firmă în incinta căreia clienții se accidentează. (R.G.)
Algoritmul serviciilor comunitare
•Un serviciu la Prefectură, unul la Consiliul jude­țean și altul la Primărie *Din lipsa banilor, CJ Alba nu poate înființa Serviciul Comunitar de Evidență a Persoanei
     Așa cum v-am mai informat, ca urmare a reorganizării SEIP, pa­șapoartele și înmatriculările auto au trecut de la începutul acestui an în subordinea Prefecturilor, în timp ce Consiliul Județean și cele 11 consilii orășenești din județ trebuie să înființeze Servicii Comunitare de Evidență a Persoanei (buletine, cărți de identitate și de alegători etc). Întrucât CJ Alba, alături de cele 11 consilii locale, are nevoie de 51 de miliarde de lei pentru buna desfășurare a activității la a­ceste servicii, iar banii nu au venit, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a decis să nu înființeze serviciul amintit. "I-am tri­mis ieri o scrisoare domnului ministru al Administrației și Internelor, dl. Vasile Blaga, în care îl informez în legătură cu decizia noastră. În paralel, am solicitat alocarea acestei sume de bani, de 51 de mili­arde de lei, pentru a pune în practică prevederile legale", a spus pre­ședintele CJ Alba.(F.R.)
Primarul din Gârda a câștigat 600 de milioane de lei la 6/49
     Tragerea specială a Revelionului 6/49, din 2 ianuarie 2005, a pus în joc sume importante, atrăgând numeroși participanți. Printre fe­ri­ciții câștigători ai unui premiu de peste 600 de milioane de lei (în ca­drul căruia a fost inclusă și o Dacia Logan nou-nouță), s-a nu­mărat și actualul primar al comunei Gârda, d-l Vârciu Marin. El a jucat doar 3 bilete simple de câte 6 numere, în valoare totală de 150.000 de lei și a avut norocul să ghicească pe un bilet 5 din cele 6 numere extrase. Felicitări și... la mai mare! (T.M.)
Cotă de 40 de litri de benzină pentru polițiștii de la sate
     Toată lumea cunoaște marile probleme de dotare pe care le au polițiștii, în special cei de la sate. Pentru a veni în sprijinul lor, CJ Alba a propus pentru următoarea ședință de consiliu un proiect de hotărâre care vizează alocarea unei cote de 40 de litri de benzină pentru fiecare post de poliție comunal. În total este vorba de un aju­tor de 1 miliard de lei anual din partea Consiliului Județean. În acest fel, CJ Alba speră ca polițiștii să fie mai prezenți în viața comu­ni­tă­ților locale, în vederea eficientizării activității de păstrare a liniștii și ordinii publice. Convenția "Liniștea comunităților locale" reprezintă un parteneriat între CJ Alba și IPJ Alba.(F.R.)
Braconaj pe râul Mureș
     În urma unei sesizări telefonice, polițiștii din Alba Iulia au prins în flagrant, sâmbătă, 15 ianuarie, patru persoane ce se aflau la braco­naj piscicol în amonte de podul rutier peste râul Mureș din Alba Iu­lia. La fața locului au fost identificați Traian Dumitru (35 de ani), Dă­nuț Mihai (29 de ani), Victor Sularea (38 de ani) și Remus Epifan Miclea (37 de ani), toți din Alba Iulia, care cu ajutorul unei bărci pne­umatice au întins pe râu, transversal, o setcă cu intenția de a prinde pește. În urma controlului asupra pescarilor nu au fost găsiți pești. Cei patru sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de braconaj. (L.I.)
Liberalii și-au stabilit delegații la congres
     La sfârșitul săptămânii trecute, liberalii din Alba și-au stabilit de­legații pentru Congresul extraordinar ce va avea loc în perioada 4 - 6 fe­bruarie a.c. la București. Potrivit surselor noastre, PNL Alba va fi re­prezentată la congres de o delegație formată din 31 de persoane, din care 28 de delegați aleși și 3 delegați de drept (președintele Teo­dor Atanasiu, deputatul Tiberiu Bărbulețiu și Simion Crețu, care l-a înlocuit pe Dan Motreanu, transferat la PNL București). Deși nu s-a dis­cutat despre susținerea candidatului la președinția partidului, sur­se din PNL Alba afirmă că liberalii din județul nostru vor merge pe mâna lui Călin Popescu Tăriceanu.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.