Curier județean
Priorități pe agenda Prefecturii Alba
     Ieri a avut loc la sediul Prefecturii Alba o întâlnire, care s-a vrut neoficială, cu reprezentanții mass-mediei locale. Prefectul Cosmin Co­vaciu și subprefectul Clement Negruț au răspuns însă și între­bă­rilor jurnaliștilor.
    *Una dintre temele abordate a vizat aspectul schimbărilor la ni­velul personalului Prefecturii. Cosmin Covaciu a precizat că va men­ține forma și oamenii încadrați dar că depinde numai de ei să ră­mână pe posturi: "De acum încolo angajații Prefecturii nu vor mai face politică în timpul serviciului; singurii care vor face politică vor fi prefectul și subprefectul". Pe de altă parte, el a declarat că urmează ca în timpul acestei săptămâni să facă publice și numele consi­li­erilor întrucât "oamenii din cabinetul prefectului vin și pleacă odată cu acesta și probleme vor fi peste tot unde se fac schimbări. Nu va fi o muncă ușoară", a mai precizat Cosmin Covaciu. Tot referitor la a­cest subiect prefectul a spus că se impune numirea unui nou purtă­tor de cuvânt al Prefecturii având în vedere că d-șoara Georgiana Jur­că se află în concediu de studii pe o perioadă nedeterminată.
    *Alt obiectiv important care se află pe agenda de lucru a Prefec­turii se referă la reluarea discuțiilor în ceea ce privește proiectul SMURD pentru județul Alba, problemă care va fi discutată pe larg cu dr. Arafat în cadrul unei lansări la Târgu Mureș la care Cosmin Co­vaciu este invitat în cursul zilei de joi.
    *Între acțiunile vizate de instituția Prefecturii în perioada imediat următoare se află și implementarea unor sisteme de calitate (n.r. ISO), și la nivelul acestei instituții. Reprezentantul Guvernului în te­ritoriu a demarat deja discuții cu 4-5 firme din domeniul calității în ve­derea pregătirii și consilierii în ceea ce privește obținerea acreditării la nivelul Prefecturii și instituțiilor descentralizate. Rezultatul acestei măsuri se vrea a fi "o mai bună transparență și conlucrare cu cetă­țeanul", a mai spus prefectul județului Alba.
    *Un alt proiect pe care îl are în vedere prefectul de Alba se referă la o activitate de informare a agenților economici care figurează pe lista cu datornici ai județului Alba, cărora le va pune în vedere rezol­varea cât mai rapidă a problemelor existente, inclusiv cu sprijinul Prefecturii. Cosmin Covaciu intenționează și organizarea unei întâl­niri, împreună cu Consiliul Județean și ADR Alba, cu marii agenți e­co­nomici ai județului pentru a găsi împreună o soluție în acest sens, "altfel eu voi fi cel care va propune falimentul. Ei trebuie să înțeleagă că trebuie să trecem județul Alba de la minus la plus din punct de vedere economic. Nu suntem dispuși să tolerăm indisciplina de ori­ce natură, implicit cea financiară, la fel cum nu putem tolera nici co­rupția", a conchis dl. Covaciu.
    *A fost atinsă și problema fotbalului local și soluțiile pe care Pre­fectura le are în vedere pentru menținerea echipei FC Unirea în Divi­zia A. Cosmin Covaciu a precizat însă că Prefectura nu are posi­bilitatea de a acorda sprijin financiar clubului, iar o soluție viabilă ar reprezenta-o atragerea de investitori străini după cum o altă soluție ar putea fi societatea pe acțiuni despre care se tot vorbește. Privitor la același subiect, subprefectul Clement Negruț a remarcat un anu­mit dezinteres din partea conducătorilor clubului de fotbal în ceea ce privește discuțiile cu reprezentanții Prefecturii pentru o mai bună cu­noaștere de către aceștia a problemelor reale cu care se confruntă echipa de fotbal. Cosmin Covaciu a făcut de asemenea precizarea că se impune un control la FC Unirea.
    *Un accent important a căzut pe relația cu primăriile și cu cetă­țenii județului pe care noul prefect dorește să o stabilească în viitor. "Intenționez să particip, atât cât se poate, alături de un jurist, la șe­dințele consiliilor locale pentru a le oferi oamenilor care solicită opinii autorizate precum și audiențe în teritoriu", a precizat prefectul. Pe această linie se înscrie și proiectul de a înființa alte trei oficii pre­fecturale în județ, la Cugir, Blaj și Ocna Mureș. Oficiul prefectural de la Câmpeni își va desfășura în continuare activitatea, însă se va face o analiză amănunțită a activității oficiului și a directorului Puiuleț, în funcție de care se vor lua sau nu măsuri!
Ioana PITICARIU

Doi pensionari din Meteș sunt terorizați de propriul lor fiu
     Maria F., din Meteș, este o pensionară în vârstă de 67 de ani, care a ajuns să-și roage moartea din pricina unui fiu în vârstă de 35 de ani. Femeia a locuit doar cu soțul său, de asemenea pensionar, până în anul 2002, când s-a trezit pe cap cu Dietrich H., fiul provenit dintr-o căsnicie anterioară. Acesta, deși are o meserie destul de că­utată pe piața muncii (zugrav-vopsitor), a renunțat de mai multe ori la serviciu, iar în 2002 a rămas definitiv fără lucru. Pierzându-și locul de muncă de la Alba Iulia și, implicit, găzduirea în casa unui frate vi­treg, Dietrich s-a mutat la țară, la "bătrâni". Dar, cum nu are nici o sursă de venit, a început să-și exploateze părinții, făcând scandal atunci când nu primește bani și ajungând chiar să-i bată pe bieții oameni. Redăm mai jos un fragment din declarația d-nei F.: "El ar vrea să-l ținem cu mâncare și cu tot ce are nevoie, dar eu am o pen­sie de 1.386.000 de lei, iar soțul meu cam la fel. Dacă refuzăm să-i dăm ce ne cere, ne ia la bătaie. O dată a fugit după mine cu bâta, pe stradă, iar eu am scăpat doar refugiindu-mă la vecini... Acestor vecini le-a declarat că «de mâna lui o să murim și dacă se ames­tecă cineva îi dă foc la casă». Eu am fost bătută de mai multe ori cu pumnii și cu picioarele. Poliția l-a amendat, dar tot nu s-a potolit. Vineri, 7 ianuarie, a făcut iar scandal, m-a bătut, iar pe soțul meu a vrut să-l lovească în cap cu toporul... Mai mult decât atât, a intrat în casă în lipsa noastră și ne-a luat bani și alte lucruri, fapt pentru care ne-am plâns Poliției. Am ajuns să ne batem geamurile în cuie și să nu mai dormim noaptea, căci ne-a amenințat că ne dă foc și «ardem ca torțele». Nici nu mai putem ieși din casă când e el prin preajmă..." Cu lacrimi în ochi, femeia a mai adăugat că îi pare rău, dar nu a avut încotro și s-a plâns din nou Poliției, care i-a întocmit dosar lui Dietrich și l-a trimis în instanță. "E dureros să te judeci cu propriul tău copil, dar nu mai putem trăi așa. Noi nu vrem decât să ne lase în pace, să ne vedem de bătrânețele noastre și de zilele ce ne-au mai rămas de trăit. Nu dorim să-i facem rău, dar vrem să se termine cât mai repede cu procesul și să fie evacuat din casă."
    Nu am putut lua legătura cu șeful de post din Meteș, dar am aflat din alte surse că fiul "rebel" al Mariei F. l-a înjurat și amenințat pe polițistul care l-a căutat acasă, apoi a fugit când acesta a încercat să-l rețină. De atunci nu a mai fost văzut la Meteș, însă există persoane care susțin că l-ar fi întâlnit la Alba Iulia. Mama sa, după cum ne-a declarat, bănuiește că tânărul ar avea deviații de com­portament de natură patologică, ceea ce ar impune un control psihiatric. Ea crede că Dietrich ar putea să devină periculos pentru orice persoană cu care intră în contact, iar în acest caz o intervenție mai hotărâtă a Poliției se impune de la sine. Ar fi păcat ca cei doi bătrâni, deși au sesizat autoritățile, să devină încă două victime pe lunga listă a evenimentelor violente soldate cu urmări tragice!
Ioan HĂNȚULESCU

Unde este solidaritatea românească?
•"Ai noștri mor de foame, iar noi trimitem fonduri în Asia"
     Șeful Laboratorului de Sănătate Mintală Alba, dr. Liviu Stoica, ne-a precizat că nu își explică această "solidaritate" cu popoarele asiatice grav afectate de recentul cataclism, în timp ce în România oamenii mor pe capete din pricina lipsurilor de tot felul. "Nimeni nu spune că nu trebuie să dăm o mână de ajutor, dar mai întâi trebuie să rezolvăm problemele interne. Numai în județul Alba sunt foarte mulți bolnavi psihic rămași fără nici o sursă de venit și care pot re­curge la gesturi disperate. De ce cu aceștia, dar și cu alte categorii de persoane nu este nimeni solidar? Statul român va trebui să se implice foarte serios și să le acorde acestora măcar dreptul la spe­ranță. Eu aș propune ca cel puțin 20% din fondurile strânse pentru Asia să fie donate acestor nenorociți, cărora deocamdată nimeni nu le acordă o șansă", a spus Liviu Stoica.(R.J.)
La Blaj
Fermă de bovine sau zonă de agrement?
     Consiliul Local Blaj a aprobat în ultima ședință, cu majoritate de voturi, scoaterea la vânzare, prin licitație publică, a terenului în su­pra­față de aproape 7.400 de metri pătrați din satul Veza, aparținător municipiului. Decizia a fost luată în urma solicitării primite din partea unui întreprinzător și, potrivit hotărârii, aici ar urma să fie construită o fermă agrozootehnică pentru creșterea bovinelor, într-o primă fază, 60 de animale. Fostul primar PSD, Ioan Șolea, a fost primul care s-a opus luării acestei hotărâri, afirmând că locul respectiv ar fi fost propus să fie amenajat ca zonă de agrement, idee pe care și actu­alul edil-șef al orașului, Simion Băcilă (PNL), ar fi susținut-o în cam­pania electorală. Alături de Șolea, doar câțiva consilieri PSD au vo­tat împotrivă, cele 13 voturi "pentru" fiind suficiente pentru ca ho­tărârea să poată fi luată în forma inițiată de primarul Băcilă. Prețul de pornire a licitației a fost fixat la 0,04 euro/mp, fără TVA, potrivit ra­portului de expertiză tehnică întocmit de un specialist.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.