Actualitate
Președintele PSD Alba, nemulțumit de activitatea primarului din Sebeș
     Președintele PSD Alba, deputatul Mugurel Sârbu, s-a declarat ne­mulțumit de activitatea subordonatului său politic Alexandru Dăn­cilă, primarul municipiului Sebeș, dar și a Consiliului Local din ora­șul pe care l-a condus în legislatura trecută. Parlamentarul de Alba susține că municipiul Sebeș a pierdut suma de 10 miliarde de lei pe care Miron Mitrea o aprobase anul trecut pentru construirea drumu­lui spre platforma industrială, în ultimul an al mandatului său de mi­nistru al Transporturilor. Mugurel Sârbu a spus că toate demersurile făcute până atunci, atât ca primar, cât și ulterior, în calitate de pre­fect, au fost zadarnice, pentru că primarul și CL Sebeș "nu au făcut absolut nimic", iar banii au rămas la bugetul de stat. Liderul PSD Alba a amintit numeroasele întâlniri pe care le-a avut cu investitorii străini de pe platforma industrială pentru a le rezolva problema dru­mului, ultimul său demers fiind obținerea fondurilor din partea Mi­nisterului Transporturilor. În aceste condiții, a spus Mugurel Sârbu, atât în calitate de președinte al organizației județene a PSD, cât și în postură de deputat de Alba, i-a invitat astăzi, de la ora 17.15, la o discuție la sediul primăriei, pe primarul Alexandru Dăncilă și pe con­silierii locali. Ex-prefectul a spus că dorește să refacă bunele relații între administrația publică locală și investitorii străini, întrucât din in­formațiile pe care le deține au mai existat intenții de a se face lucruri bune în Sebeș, dar s-ar părea că "ai noștri le blochează".
Robert GHERGU

Aerodrom pentru agrement și afaceri în județul Alba?
     Prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, s-a întâlnit la Cluj Na­poca cu ocazia reuniunii celor 16 filiale ale PNL din Ardeal, cu pre­ședintele Consiliului Județean Hunedoara. Cei doi au discutat des­pre posibilitatea construcției unui aerodrom în zona de graniță a ce­lor două județe, o locație agreată de ambele părți fiind Șibot. Un ase­menea proiect a mai existat pe masa autorităților din cele două ju­dețe, inițiatorul fiind fostul vicepreședinte al CJ Alba din perioada 1996 - 2000, Ioan Bele.
    Cheltuielile mari au însemnat însă renunțarea la proiect. "Am dis­cutat cu cei de la Hunedoara și dorim să ne implicăm în realizarea unui aeroport de mai mici dimensiuni, care să poată fi folosit de avi­oane mici. Un obiectiv de acest gen ar ușura mult vizitele oamenilor de afaceri care au investiții sau vor să investească în Alba și Hu­ne­doara. Vom discuta problema și cu colegii de la CJ Alba, pentru că vrem să nu rămânem la stadiul de proiect", a spus prefectul de Al­ba.(F.R.)
Iarna s-a așternut și în județul Alba
     După o lună și jumătate de iarnă doar din punct de vedere ca­lendaristic, temperaturile scăzute din ultimele zile arată că iarna s-a instalat și în județul Alba. În week-end, în majoritatea localităților din județ, temperaturile nocturne au scăzut sub minus 12 grade Celsius. Având în vedere faptul că la sfârșitul săptămânii a și nins în toate localitățile montane, echipajele de deszăpezire au fost obligate să intervină în special în zona Apusenilor, unde stratul de zăpadă a variat între 60 cm la Arieșeni și 10 cm în alte localități. În zona de șes s-a intervenit pentru combaterea poleiului. Directorul Direcției Teh­nice din CJ Alba, Dan Popescu, ne-a declarat că s-au împrăștiat numai în week-end circa 240 metri cubi de material antiderapant. Cei mai bucuroși au fost iubitorii sporturilor albe, care au profitat de vremea bună și de starea excelentă a pârtiei de la Arieșeni pentru a schia. Meteorologii susțin că și astăzi vremea va fi rece, mai ales dimineața și noaptea, cu temperaturi maxime cuprinse între minus 9 și un grad Celsius și minime între minus 12 grade și minus 8 grade Celsius.(F.R.)
PD Alba vrea patru secretari de stat
     Biroul Permanent Județean Alba al Partidului Democrat a dis­cutat propunerile partidului pentru posturile de secretari de stat. În urma votului membrilor BPJ au fost nominalizate 4 persoane: Oana Badea - Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, Silviu Bianu - Ministerul Administrației și Internelor, Stelian Nicola - Ministerul Lu­crărilor Publice și Transporturilor și Marcel Simion - Ministerul Jus­tiției. Dacă toate aceste persoane vor ajunge secretari de stat va de­cide, cel târziu săptămâna viitoare, Biroul Permanent Național al PD. (A.D.)
A căzut în cap din remorcă
     Aurel Trif, în vârstă de 62 de ani, din comuna Almașu Mare, a fost internat la Spitalul județean de Urgență, după ce a căzut în cap dintr-o remorcă, pierzându-și pentru moment cunoștința. Incidentul s-a produs la sfârșitul săptămânii trecute, în împrejurări neprecizate. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că pacientul a suferit o contuzie craniană medie, urmată de comoție cerebrală prin cădere de la înălțimea de 2 metri. Bătrânul a fost internat la secția de neuro­chirurgie pentru a beneficia de îngrijirile medicale necesare, având în vedere vârsta sa și faptul că inițial nu și-a mai amintit cele întâm­plate.(R.G.)
Licitație anulată la solicitarea Consiliului Județean Alba
•Spitalul județean de Urgență - amenințat cu in­stan­ța de firmele participante
     Conducerea Spitalului județean de Urgență a anulat în ultimul mo­ment licitația pentru externalizarea serviciilor de bucătărie, care ar fi trebuit să aibă loc vineri, 14 ianuarie a.c. Directorul unității sa­nitare, dr. Cristian Barbonța, a declarat că decizia a fost luată la so­licitarea președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, care s-a opus, cel puțin deocamdată, închirierii blocului alimentar, fie și prin licitație publică, invocând faptul că spațiile spitalului se află în custodia CJ. În aceste condiții, reprezentanții firmelor din București, Brăila și Brașov care s-au înscris la licitație au amenințat că vor ac­ționa în instanță Spitalul județean pentru că a anulat licitația, fiind puși degeaba pe drumuri, întrucât au aflat abia la Alba Iulia despre anularea licitației.(R.G.)
Minor specializat în spargeri
     În Sebeș, duminică, 16 ianuarie, în jurul orei 4,00, echipa de agenți de Siguranță Publică aflați în zona centrală a municipiului au surprins un tânăr în timp ce încerca să forțeze cu un levier lacătul unui ma­gazin alimentar situat pe strada Lucian Blaga. Polițiștii, deplasați la fața locului l-au invitat pe acesta la sediul Poliției, unde i s-a stabilit identitatea: Augustin V. (17 ani) din Cetatea de Baltă. Minorul a declarat că a venit în Sebeș cu intenția de a sparge ma­gazine. Levierele metalice și le-a "procurat" din portbagajele unor au­toturisme. De asemenea, s-a stabilit că Augustin este autorul fur­tului comis în 13/14 ianuarie dintr-un magazin din Sebeș, de unde a sustras bunuri și bani în valoare de aproximativ 5 milioane de lei. Tânărul a comis furturi și pe raza municipiilor Aiud și Blaj, unde i-au fost întocmite dosare penale. (L.I.)
Zilele de audiență la Prefectura Alba
     MARȚI, ora 11.00 - Prefect, ing. Cosmin COVACIU
    JOI, ora 11.00 - Subprefect, ing. Clement NEGRUȚ
La Câmpeni
Femeie găsită înghețată
     Polițiștii din Câmpeni au fost sesizați în 16 ianuarie, la ora 10,30, că în parcul Avram Iancu din localitate a fost găsit cadavrul unei fe­mei. Persoana decedată era Cornelia Bodea (50 de ani) din Vadul Moților. Corpul neînsuflețit a fost transportat la morga spitalului din Câm­peni, unde în urma autopsiei s-a stabilit cauza decesului: moar­te violentă prin îngheț. (L.I.)
Comitetul Teritorial al PNL Alba
     În week-end a avut loc la Alba Iulia Comitetul Teritorial al PNL Al­ba, ocazie cu care s-au discutat mai multe probleme organizatorice. Surse de încredere ne-au declarat că a fost reconfirmat faptul că ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, rămâne în continuare președinte al PNL Alba, funcția politică nefiind incompatibilă cu cea ministe­rială. Potrivit statutului PNL nu există un președinte interimar, iar u­nul din vicepreședinți va prelua atribuțiile președintelui pe perioada în care acesta nu este în județ. Deși era de așteptat ca anunțul să fie făcut mai devreme, cel mai probabil în această săptămână vom afla cine va fi vicepreședintele care va prelua aceste atribuții.(F.R.)
2 miliarde de lei pentru repararea sediului Primăriei Ocna Mureș
     Viceprimarul orașului Ocna Mureș, dl. Tudor Chidovăț, ne-a pre­ci­zat că în cursul acestui an vor fi demarate ample lucrări de re­parații la sediul Primăriei, în acest sens urmând să fie alocată suma de 2 miliarde lei. De asemenea, Primăria Ocna Mureș va mai aloca în 2005, aproximativ 6,4 miliarde de lei pentru reparația unor străzi și școli de pe raza orașului.(R.J.)
O româncă în Top Guinness Book
Mamă la 67 de ani
     Adriana Iliescu, femeia de 67 de ani fertilizată artificial, a născut duminică, 16 ianuarie, doi copii. Unul viu și celălalt mort. Ambii copii au fost în pericol, din cauza insuficienței placentare specifice vârstei înaintate a mamei. Cea mai bătrână mamă din lume a rămas, până la urmă, doar pe jumătate un succes medical. Duminică dimineața, între orele 9 și 10, după o operație ce a durat 45 de minute, Adriana Iliescu a adus pe lume, la Maternitatea Giulești, un copil viu, o fetiță de 1,400 kilograme, și un făt de 700 de grame care murise în urmă cu câteva zile. Operația este considerată în continuare un succes medical, la ea luând parte 6 medici din interiorul maternității, în frun­te cu prof. Bogdan Marinescu, cel care a fertilizat-o artificial pe pa­cientă. (N.I.T.)
Emil Benga ales secretar coordonator adjunct al PNL
     În week-end-ul recent încheiat, Biroul Județean al PNL Alba s-a întrunit într-o nouă ședință de lucru. Cu acest prilej, membrii Biroului au decis alegerea lui Emil Benga în funcția de secretar coordonator adjunct al PNL Alba. Emil Benga este în prezent director de per­so­nal la nou înființata Direcție de Asistență socială și protecție a copi­lului Alba.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.