Editorial
Atenție la răutate!
     Deși cu toții ne-am propus să lăsăm în pace noua Putere până vedem care-i vor fi primele rezultate, nu putem totuși să nu con­statăm că lucrurile nu merg chiar așa cum am sperat în campania electorală, chiar așa cum ne-au promis. Știm că una e să promiți și alta să faci, că e mai simplu să critici pe alții, decât să lucrezi în locul lor, o dovedesc cu prisosință unii dintre miniștrii cabinetului Tă­riceanu (cel mai elocvent exemplu este cel al doamnei Macovei care a lăsat baltă societatea civilă pentru un post bine remunerat de la buget!). Mai știm însă că după amara experiență a anilor 1996-2000 am dori să nu vedem repetate și eventual, Doamne ferește, chiar multiplicate unele dintre erorile care i-au adus CDR-ului desființarea, iar PNȚCD-ului moartea politică. Am vrea ca Adrian Năstase să fi fost un soi de Cassandră atunci când, după con­sti­tuirea Alianței Dreptate și Adevăr, afirma că vom avea de-a face cu un nou CDR, iar în eventualitatea (împlinită acum) câștigării alege­rilor de către Alianță, vom asista la o guvernare greoaie, după algo­ritm. Desigur că Adrian Năstase a omis cu eleganță să ne atragă atenția asupra altor aspecte negative ale acelei perioade: răutatea și vendetta.
    Dacă am putut înțelege cumva spiritul vindicativ și răzbunător al ță­răniștilor reveniți la putere după mai bine de 50 de ani de ex­clu­dere și batjocură, nu aceeași este situația actualilor guvernanți, care unii se mențin la putere de 15 ani (UDMR), iar alții au revenit după patru ani de Opoziție. Desigur că instituțiile statului, mai ales Poli­ția, Parchetele și Justiția trebuie să-i pedepsească pe cei care în exercițiul puterii s-au făcut vinovați de încălcarea legii. Desigur că unii dintre șefii serviciilor deconcentrate trebuie schimbați, dar plăcerea cu care constatăm că se așteaptă debarcarea unora și in­staurarea altora nu înseamnă deloc aplicarea criteriului competenței (așa cum ni s-a promis în campania electorală), ci doar dorința de a-i vedea marginalizați pe oamenii fostei Puteri. Iar la nivel local, dar și central există destule polițe de plătit pe această cale.
    Între aplicarea legii, între instaurarea unui principiu general și vendetta granița este foarte fragilă. Că ea poate fi încălcată o arată recenta dispută dintre Ministerul Economiei și Comerțului și Mi­nisterul Finanțelor, dispută generată de o iertare de datorii pe care guvernul Năstase a acordat-o Petromidia, așa cum a făcut și cu Rafo. Dacă pentru Petromidia păstorită de liderul PNL Dinu Patriciu datoriile erau transformate în obligațiuni de stat scadente în 20 de ani, pentru Rafo ele erau preluate de AVAS în vederea recuperării. Diferență de termeni, dar în esență tot o iertare de datorii este în ambele cazuri. Ministrul Economiei Codruț Șereș (PUR) a refuzat să-și dea avizul pentru aprobarea ordonanței 118/2003 precizând corect că principiul afirmat de noua coaliție de a nu mai ierta da­tornicii la bugetul statului trebuie să se aplice tuturor. Aceeași or­donanță a fost însă avizată favorabil de ministrul Finanțelor Ionuț Popescu (PNL). Or, iată că la nici o lună de la constituirea gu­ver­nului apar diferențele între măsurile aplicate "prietenilor" și cele apli­cate "adversarilor".
Anca DINICĂ