Prima pagină Ediția din: 21.1.2005
Subprefectul de Alba caută soluții pentru resuscitarea Munților Apuseni
     Miercuri, 19 ianuarie 2005, subprefectul județului Alba, Clement Negruț, a efectuat o vizită de circa patru ore în municipiul Petroșani. Vizita nu a fost una de suflet, așa cum s-ar putea crede, știut fiind faptul că actualul subprefect al județului este absolvent al Univer­stității Petroșani. Ea a avut drept scop întâlnirea cu oameni de afa­ceri care își desfășoară activitatea în fostele întreprinderi de utilaj minier și, de asemenea, cu primarul municipiului, fost director de mi­nă, cu o bogată experiență în domeniu. Clement Negruț consideră că soluțiile viabile găsite pentru resuscitarea acestei zone miniere se pot aplica cu succes și la noi în județ în ceea ce privește zona Mun­ților Apuseni. În acest sens, subprefectul a prezentat oportu­nitățile de afaceri de acest gen existente la nivelul județului Alba, în special Zlatna și Baia de Arieș ca și deschiderea și sprijinul auto­rităților pentru cei care se vor arăta interesați să investească aici. Domnul Negruț a ținut să sublinieze și faptul că județul nostru, spre deosebire de municipiul Petroșani, beneficiază de forță de muncă foarte bine calificată în domeniu. "De altfel și atmosfera în zonele mi­niere din județul nostru este mult mai propice dezvoltării unor afaceri în domeniu, nefiind afectat de «trauma» mineriadelor, care și-au pus amprenta pe mediul economic din această parte a Hune­doarei", a declarat subprefectul Clement Negruț.
Ioana PITICARIU

Primarii Partidului Democrat vin la Alba Iulia
     În data de 11 februarie va avea loc la Alba Iulia la inițiativa primarului municipiului Alba Iulia Mircea Hava o reuniune a primarilor Partidului Democrat. Deocamdată vorbim doar de primarii PD pentru că cei ai PNL nu au dat încă un răspuns clar acestei invitații. Re­uniunea este una de lucru principala preocupare fiind aceea de a elimina disfuncționalitățile grave existente între administrația publică locală și cea de la nivel central. Astfel va fi discutat un proiect al lui Mircea Hava referitor la Asociația Primarilor, dar și aspecte legate de funcționarea Federației Municipiilor din România. Nu vor fi ocolite nici subiecte fierbinți precum înființarea Poliției Comunitare și a Ser­viciului de Evidență a Persoanei, proiecte care, spune Mircea Hava, creează prin ambiguitatea prevederilor (ca să nu ne exprimăm mai dur) foarte multe probleme celor în sarcina cărora intră transpunerea lor în realitate, adică administrațiilor locale. Mai mult ele intră în coliziune cu chiar Legea Administrației Publice Locale. De altfel Mi­nisterul Administrației și Internelor conștientizând problemele a cerut primarilor să facă observații asupra acestor proiecte, observații care vor sta la baza discuțiilor din cadrul reuniunii. Și pentru ca întâlnirea să se soldeze cu rezultate bune, vor fi prezenți sigur la Alba Iulia și ministrul Administrației și Internelor Vasile Blaga, secretarii de stat din acest minister, primarul municipiului Cluj Napoca și președintele PD Emil Boc.
Anca DINICĂ

Un drum pavat din bune intenții la Roșia Montană
     drumUna din cele mai bune lucrări la capitolul drumuri a fost realizată de SC Roșia Mon­tană Gold Cor­poration SA în comuna Roșia Mon­tană, cu forță de muncă lo­cală.
    Lucrările au început în cursul anului trecut și sunt în curs de finalizare. Când timpul o va per­mi­te, se va trece la turnarea co­vorului asfaltic. Drumul asigură legătura între centrul de comună și noua localitate Piatra Albă, în care se vor mu­ta cei care renunță la proprietăți și doresc să se stabilească tot în zonă. În noua localitate vor fi ridicate case moderne, vor fi construite școli, dispensar, sedii administrative și nu în cele din urmă biserici pentru credincioși. No­ile proprietăți vor fi conectate la rețeaua de te­le­viziune și cablu, dar și la rețeaua de canalizare. Acest drum des­chide practic și lucrările de anvergură care vor începe la Piatra Albă.(F.R.)
S-a rupt funia cu care ar fi vrut să se spânzure
     Mihai Șoș, în vârstă de 28 de ani, din Micești, a ajuns miercuri, 19 ianuarie, la Spitalul județean de Urgență, după ce s-a lovit la cap, în timp ce ar fi încercat să se sinucidă. Surse medicale de la "Ur­gențe" au declarat că din informațiile pe care le dețin tânărul ar fi vrut să se spânzure, dar funia folosită la tentativa de suicid s-a rupt, iar în cădere acesta s-a rănit la cap. Pacientul a suferit o plagă contuză parietală, fără fracturi osoase, iar după ce a primit îngrijirile necesare a fost trimis la secția de psihiatrie, conform procedurii. Sursele ci­tate au spus că tânărul este cunoscut personalului medical de la "Ur­gențe" pentru faptul că în repetate rânduri s-a prezentat la spital, după ce s-a automutilat.(R.G.)
Femeie găsită moartă la Horea
     Lucrătorii Postului de Poliție din comuna Horea au fost sesizați telefonic în 19 ianuarie, în jurul orei 13,00, de către Letiția Mateș că pe raza comunei Horea se află cadavrul unei femei. Polițiștii, de­plasați la fața locului, au găsit în locul numit La Ciuca, pe un teren agricol, cadavrul numitei Silvia Nicola (44 de ani), din Horea. Femeia era casnică și a lăsat în urma sa trei copii. La examinarea corpului neînsuflețit nu s-au constatat urme de violență. Silvia Nicola era cu­noscută drept consumatoare de alcool. În urma efectuării autopsiei va fi stabilită cauza exactă a morții. (L.I.)
Ministrul Muncii la Alba Iulia
     În cursul zilei de luni, 24 ianuarie 2005, se va afla în județul Alba, în prima vizită oficială de la numirea sa în funcția de ministru al Muncii, Solidarității Sociale și Familiei, dl. Gheorghe Barbu. Pro­gramul domnului ministru cuprinde pe lângă o întâlnire cu prefectul Cosmin Covaciu la sediul Prefecturii Alba și o vizită la Casa Jude­țeană de Pensii, ocazie cu care va fi abordată și tema atât de mult discutată în aceste zile, cea a recalculării pensiilor. (I.P.)
Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia
     Sâmbătă va avea loc la Alba Iulia Sesiunea anuală a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Alba Iulia. Adunarea va face bilanțul activității preoților și bisericilor, mănăstirilor și schi­turilor din județele Alba și Mureș în anul 2004. La acest eveniment va fi prezent și noul prefect al județului Alba, Cosmin Covaciu. (I.P.)
Nou lider sindical la CJ Alba
     Vasile Zaharie este noul lider al sindicaliștilor din cadrul Con­siliului Județean Alba. La acest sindicat, care numără circa 150 de membri, sunt afiliați și funcționarii de la Teatrul de Păpuși și de la Direcția pentru Protecția Plantelor. Fostul președinte al sindicatului este Dan Popescu, actualmente director al Direcției Tehnice din CJ Alba.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.