Actualitate
Programul Comenius - oportunitate pentru dezvoltarea învățământului
     Unitățile de învățământ din județul Alba nu trebuie să rateze opor­tunitatea de dezvoltare oferită de Comisia Europeană, care finan­țează prin intermediul Agenției Naționale Socrates proiecte pentru învățământul preuniversitar și universitar. Prof. Rodica Andronescu, inspector școlar cu probleme de cooperare internațională în cadrul IȘJ Alba, a declarat că până la data de 1 februarie a.c. unitățile șco­lare vor putea depune la sediul IȘJ Alba câte un formular de can­didatură pentru câte un proiect Comenius din cele 3 com­ponente: școlar, lingvistic și de dezvoltare școlară. Formularele pentru par­ticiparea la programul Comenius pot fi găsite pe site-ul oficial al Agenției Naționale Socrates, la adresa www.socrates.ro. Proiectul școlar trebuie să îi aibă în prim-plan pe elevi, putând fi organizate activități care să-i motiveze să aprofundeze noțiunile incluse în programa școlară. În acest proiect trebuie să existe cel puțin 3 par­teneri, din care unul să reprezinte un stat din Uniunea Europeană, care vor putea realiza în comun un produs al proiectului. De exem­plu, pot fi editate CD-uri, reviste sau pot fi organizate expoziții pe tema aleasă pentru derularea proiectului. Valoarea finanțării este de până la 2.800 de euro pentru un proiect, care se poate derula pe 1-3 ani, fiind acoperite și eventualele costuri necesare pentru cumpă­rarea de calculatoare sau alte echipamente pentru realizarea obi­ectivului propus sau cele pentru deplasări în străinătate. În schimb, pentru derularea unui proiect lingvistic este nevoie de un singur colaborator din UE, în cadrul acestuia putându-se face schimburi de experiență între grupuri de 15-30 de elevi din școlile partenere. Te­matica aleasă poate fi diversă, de la schimburi culturale, la ela­bo­rarea de broșuri sau CD-uri. Valoarea totală a unui proiect nu poate depăși 10.000 de euro, chiar dacă perioada de derulare a acestuia este în general de numai un an. Proiectul de dezvoltare școlară este centrat pe instituția de învățământ și urmărește modernizarea unității sau actualizarea managementului educațional. Bugetul alocat pentru un proiect este de 3.500 de euro pentru cel mult 3 ani, din acești bani putându-se, de exemplu, amenaja noi laboratoare, moderniza cabinetele de specialitate existente sau îmbunătăți baza materială. Și în acest caz, este necesară existența a 3 parteneri, din care unul să provină dintr-o țară membră UE. Rodica Andronescu a ținut să sublinieze că este foarte important ca obiectivele proiectului să poa­tă fi aplicate întregului colectiv de elevi și profesori din școala par­ticipantă, nu doar de grupul de lucru inclus în proiect. Beneficiarii celui de-al 4-lea proiect, intitulat "Asistentul lingvistic Comenius", sunt studenții. Aceștia pot desfășura activități de învățare într-una din limbile oficiale ale UE (engleză sau franceză) și pot promova cultura țării de proveniență. Studentul respectiv are un mandat de 3-8 luni și beneficiază de o bursă din partea UE.
Robert GHERGU

Romii, invitați la Prefectură
     Vineri, 21 ianuarie a.c., prefectul Cosmin Covaciu se va întâlni, în jurul orei 13.30, la sediul Prefecturii, cu liderii comunităților de romi din județ pentru a cunoaște problemele cu care se confruntă aceste comunități. Întâlnirea are ca scop și stabilirea liniilor directoare ale unui plan de acțiune comun privind incluziunea socială a romilor la nivelul județului Alba. (I.P.)
Conducători auto verificați de polițiștii din Sebeș
     În urma acțiunii pe linia prevenirii și combaterii cauzelor ce pro­voacă accidente rutiere, în special consumul de alcool, efectuată de polițiștii municipiului Sebeș în colaborare cu Poliția de Ordine Pu­blică au fost constatate un număr de două infracțiuni. Astfel au fost depistați în trafic conducătorii auto Dan Toma (52 de ani), din Se­beș, care se afla sub influența băuturilor alcoolice și Stelian Moise (29 de ani), din Brăila, care se afla la volanul autoturismului Renault deși avea carnetul suspendat pe o perioadă de 90 de zile, pentru nerespectarea regimului de viteză. De asemenea s-au constatat 16 contravenții, valoarea totală a amenzilor fiind de 10,5 milioane lei. (L.I.)
Un nou post de radio în Apuseni
     De "Mărțișor", moții din orașul Abrud vor avea parte de o surpriză plăcută pentru că în urbea lor va fi inaugurat primul post de radio local. Emisiunile și programele muzicale de la radio "ATLAS", care se anunță interesante, vor putea fi ascultate pe frecvența 94,3 Mh. De la sfârșitul anului trecut, un alt post de radio "ATLAS 21" a fost inaugurat la Câmpeni și deja are radioascultători fideli. Ambele pos­turi de radio sunt proprietatea domnului Emil Pojar, care, prin inter­mediul ziarului "Unirea" îi anunță pe moți că vor avea parte și de alte surprize interesante.(F.R.)
Program nou pentru eliberarea cazierului judiciar
     Noul program de lucru al ghișeului pentru eliberarea cazierului ju­diciar este următorul: luni și vineri între orele 9,00-17,00; marți, mier­curi și joi între orele 9,00-13,00 și 15,00-19,00, iar în zilele de sâm­bătă între orele 9,00-14,00. (L.I.)
Schimbări la vârf în Ministerul Administrației și Internelor
     Fostul secretar de stat și prim adjunct al ministrului Admi­nis­trației și Internelor, chestor-șef de poliție Toma Zaharia și chestorul-șef Dumitru Sorescu, șeful Inspectoratului General al Poliției Ro­mâne, vor fi schimbați din funcții, au declarat surse din cadrul MAI. Chestorul-șef Toma Zaharia va fi înlocuit cu chestorul Anghel An­dreescu, fostul comandant al Jandarmeriei Române. Aceleași surse au precizat faptul că și Dumitru Sorescu va fi înlocuit cu chestorul Dan Fătuloiu, care până de curând a ocupat funcția de șef al Di­recției de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog. (N.I.T.)
Seminar cu tema "Managementul schimbării"
     În perioada 18-19 ianuarie a.c., secretarul general al Prefecturii, d-na Adriana Ursa, a participat la Sinaia la seminarul cu tema "Ma­nagementul schimbării", din cadrul proiectului de înfrățire insti­tu­ți­onală "Întărirea capacității instituționale a Unității Centrale pentru Re­forma în Administrația Publică (UCRAP) și a rețelei de modernizări". Seminarul a fost organizat de către Ministerul Administrației și In­ternelor din România, Ministerul Funcției Publice și Reformei Sta­tului din Franța și Institutul pentru Administrația Publică din Olanda și s-a adresat secretarilor generali din cadrul ministerelor, pre­fec­turilor și consiliilor județene, membrilor UCRAP, precum și respon­sa­bililor celorlalte proiecte de asistență tehnică în domeniul reformei administrației publice. (I.P.)
Buget dublat
     Directorul Direcției Tehnice din Consiliul Județean Alba, Dan Po­pescu, spune că în acest an bugetul alocat programului de lucrări pe drumurile județene este de 125 de miliarde de lei. Creșterea față de anul trecut este de aproape 50 la sută, adică de 65 de miliarde de lei. Pornind de la aceste premise optimiste, se speră ca măcar în acest an, investițiile în infrastructura județeană să fie mai mari de­cât în anii precedenți, când gropile au fost cârpite pe ici pe colo.(F.R.)
Taximetriști sancționați
     Serviciul Poliției Rutiere a efectuat miercuri, 19 ianuarie, între orele 14,00-17,00, pe raza municipiului Alba Iulia, o acțiune pe linie de control și disciplinare a conducătorilor auto ce desfășoară acti­vități de taxi. Au fost verificați 89 de taximetriști, dintre care 34 au fost sancționați. A fost reținut un permis auto pentru conducerea pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice. Valoarea amen­zilor aplicate a fost de aproximativ 37 de milioane. (L.I.)
Deținut găsit mort
     Un deținut de la penitenciarul de maximă siguranță Aiud a fost găsit mort. Victima se numește Ioan Căldărar, de 37 de ani, re­ci­divist. Legiștii au stabilit că decesul a intervenit ca urmare a unui in­farct miocardic.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.