Prima pagină Ediția din: 24.1.2005
Tragedie la Aiud
Un copil de trei ani a plătit cu viața sa dezinteresul autorităților și al părinților
•"Aritmetică" socială cu efect tragic
     Creșterea și îngrijirea unui copil nu-i aritmetică. Acest lucru poa­te fi confirmat de orice părinte. Se vede, însă, că specialiștii din sistemul de protecție a copilului nu știu asta. Sau chiar dacă știu, nu li se permite să abordeze și din punct de vedere logic și uman cazurile cu care se confruntă. Funcționalitatea sistemului de pro­tec­ție a copilului a devenit un fel de calcul permanent, în care se ur­mărește cu orice preț rezultatul. Adică dezinstituționalizarea, des­con­gestionarea sistemului, evitarea primirii de noi cazuri în îngrijire. Astfel, de multe ori se forțează nota, părinților naturali li se oferă tot felul de variante pentru a-și păstra copiii lângă ei, chiar și atunci când sunt evident depășiți de situație, când ar trebui mai degrabă consiliați să accepte ca minorii să fie îngrijiți în instituții specializate. Și mă refer aici, în special, la copiii bolnavi, ai căror părinți mai au pe deasupra și grave probleme sociale. Forțându-se nota în astfel de cazuri nu se mai ajunge la rezultatul dorit, ci la unul tragic...
•Investigarea stării de sănătate a unui nou născut se face după doi ani de la naștere
     Un astfel de caz s-a petrecut recent în județul nostru. Dorel P., din Aiud, și Felicia C., din Ciumbrud, s-au cunoscut în anul1999 și au trăit în "uniune consensuală" până în aprilie 2002, când au adus pe lume un copil, pe care l-au numit Andrei. După vreo patru luni de la naștere, copilul dă primele semne de boală, dar părinții (tot ne­căsătoriți) pasează de la unul la altul responsabilitatea îngrijirii lui în mod corespunzător. Cu alte cuvinte, locuind când în chirie, când pe la părinții lor, întâmpinând probleme financiare, ba mai având pe deasupra și neînțelegeri între ei, au ignorat faptul că micuțul trebuia purtat pe la spitale și investigat cum se cuvine. De pildă ei ar fi tre­buit să meargă cu micuțul Andrei la Clinica de neuropsihiatrie din Cluj Napoca (cu trimitere de la medicul de familie din Aiud), pentru efectuarea unor investigații de specialitate, dar acest lucru s-a tot amânat. Colac peste pupăză, în august 2003, cei doi (încă necă­sătoriți) mai aduc pe lume un copil și, cum este firesc, atenția lor se împarte la doi, evident în detrimentul copilului bolnav. Și iarăși trece timpul. În iarna lui 2003, când familia locuia cu chirie la Aiud, starea lui Andrei se înrăutățește dar, în ciuda internărilor repetate, nu fu­seseră efectuate toate investigațiile și copilul nu avea un diagnostic complet. Neputând să-l lase pe cel mic singur, mama și copilul cel mare, bolnav, ajung în clinica de la Cluj abia în luna mai a anului următor, 2004. La externare, specialiștii îi recomandă revenirea în clinică în data de 6 iulie, dar aceasta nu se mai întoarce acolo... În luna iulie 2004, tatăl sesizează Direcția pentru protecția copilului Alba, dar nici intervenția asistentului social nu o poate determina pe mamă să meargă cu copilul la Cluj. Ajunge acolo abia în luna sep­tembrie 2004 și primește diagnosticul complet pentru copil: fenil­cetonurie, retard psiho-motor sever, epilepsie crize generalizate, a­ne­mie. În baza acestui diagnostic este încadrat în gradul de han­dicap grav și primește certificat.
•Pentru un bărbat, mama își părăsește copilul grav bolnav
     În aceeași lună, octombrie 2004, când micuțul Andrei primea ver­dictul de handicap grav (care necesita asistent personal),... lovitură de teatru: în timp ce încă mai locuia cu tatăl copiilor săi, Felicia C. cunoaște un alt bărbat, în Poiana Aiudului, și se mută la acesta, lăsându-și copiii la mama ei. Abia în noiembrie 2004, Comisia pen­tru protecția copilului Alba instituie plasamentul copilului sănătos la bunica maternă, și a celui grav bolnav la Centrul de plasament pen­tru copilul cu handicap grav (fostul Leagăn din Alba Iulia). După trei săptămâni, în data de 13 decembrie 2004, tatăl era anunțat să mear­gă la morgă, să-și ia copilul decedat... Cauza decesului "insu­ficiență cardio-respiratorie acută, epilepsie, hemoragie subarah­ni­dia­nă, fenilcetonurie".
•Mecanismele instituționale nu funcționează
     Am redat pe larg povestea acestei vieți scurte, întreruptă înainte de a împlini 3 ani, pentru a demonstra complexitatea unui caz de copil în dificultate, pe care mecanismele instituționale și specialiștii trebuie să-l rezolve. Și iată cum ar fi trebuit să funcționeze meca­nismele respective în acest caz: încă din momentul în care mama era însărcinată, medicul de familie la care aceasta era înscrisă trebuia să sesizeze Direcția pentru protecția copilului (DGASPC), fiind evident faptul că o mamă fără nici un venit și cu un copil "din flori" este în dificultate, și va aduce pe lume un copil în dificultate. Era momentul în care se putea interveni cu consiliere, monitorizare etc. De asemenea, serviciul social al Primăriei din Aiud ar fi trebuit să aibă cazul în evidență, să ia măsurile legale de sprijinire a familiei, iar dacă situația îi depășea pe specialiștii de la nivel de comunitate trebuia sesizată DGASPC Alba. În anul 2002, când copilul a venit pe lume bolnav, atât asistentul medical cât și asis­tentul social de la maternitate (care nu există!) trebuia să sesizeze DGASPC. Când gravitatea bolii copilului a devenit evidentă, cum evident era faptul că părinții sunt depășiți de situație, medicul de familie avea chiar OBLIGAȚIA de a sesiza DGASPC și servicul social al Primăriei Aiud. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar copilul a rămas la cheremul a doi părinți săraci, necăsătoriți, tensionați și indiferenți. Deci specialiștii DGASPC ar fi trebuit să știe de acest caz încă de la naștere, dar ei au aflat de el abia când era prea târziu, după doi ani și jumătate. În tot acest timp în care s-ar fi putut prelua copilul în sistemul de protecție, la Centrul de plasament al copilului cu handicap grav, unde un specialist s-ar fi ocupat de investigațiile medicale și de îngrijirea sa. Și, chiar și așa, în iulie 2004, când au aflat despre caz, ar fi trebuit să preia urgent copilul, nu să mai aștepte până în noiembrie. Concluzia? Ceva nu func­ționează în acest sistem, deși bugetul său este imens. Și dis­func­țiile sistemului sunt create de dezinteres.
    Plus că efectele dezinteresului sunt amplificate de o politică for­țată de protejare a... sistemului. O politică ce caută să stopeze cu orice preț pătrunderea de cazuri noi în sistem, ca să se poată ra­porta permanent reducerea numărului de copii instituționalizați, prin "protejarea" lor în cadrul familiei substitut sau al celei naturale. In­diferent dacă această familie este capabilă sau nu!
Ioan HĂNȚULESCU

146 de ani de la Unirea Principatelor Române
Puterea face unirea
     Dacă în urmă cu 146 de ani, când la 24 ianuarie 1859, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești, deviza sub care se realiza Unirea Principatelor Române și constituirea României moderne era "Unirea face puterea", acum fără îndoială că putem "să întoarcem" această deviză. Nimeni nu mai pune la îndoială legitimitatea sau granițele României. Dar unirea nu înseamnă doar unitatea de teritoriu și populație. Acum unirea înseamnă mai mult, înseamnă unirea tuturor forțelor politice, sociale și economice, a tuturor cetățenilor români, indiferent de etnie sau stare materială pentru realizarea unui deziderat drag nouă tuturor dar care cere și destul de mari sacrificii: aderarea la Uniunea Europeană. Unirea Principatelor Române a fost primul moment de afirmare și de recunoaștere europeană a statului român. Din acel moment România s-a afirmat pe scena europeană, a avut o voce proprie, chiar dacă nu întotdeauna ascultată. Cu Unirea Principatelor a început procesul de modernizare, un proces care continuă și acum, când ne dorim să redobândim statutul integral de stat european în accepțiunea desigur modernă și mai plină de conținut pe care sintagma o are acum.
    Dacă la 1859 Unirea a făcut Puterea, acum este rândul Puterii să facă Unirea, pentru că există încă destule voci care în ultimii ani doresc segregarea. Am spus, nu este vorba despre o segrerare în planul granițelor, dar este una la fel de periculoasă. Mă refer desigur la autonomia pe criterii etnice pe care maghiarii radicali o doresc și pentru care luptă. Sub discursul cu aparență europeană pe care îl promovează, clamând doar dorința de a avea drepturi, pe care de altfel le-au și obținut, ei uită că cetățeni români fiind au și obligații față de statul român. Din păcate, chiar mai marii UDMR aflați tot timpul în barca Puterii lucrează pentru autonomia Ținutului Secu­iesc, pentru înființarea unei universități maghiare, de parcă nu ar mai putea trăi sau învăța alături de români. Nu este o imagine prea europeană. Nici pentru ei, nici pentru cei care, puși cu spatele la zid de votul din 28 noiembrie 2004, fac concesii ce depășesc cadrul unei democrații reale punând în pericol unitatea. Nu întâmplător liderii românilor din Secuime privesc cu îngrijorare ceea ce se petrece acum pe scena politică românească. Nu spunem că maghiarii trebuie marginalizați, ci doar că se marginalizează singuri prin propria lor atitudine. Ei doresc separatismul, secesiunea. Însăși existența unui partid etnic este un derapaj. Ce doctrină în afară de cea etnică poate afirma UDMR? Ce-i oprește pe maghiarii cu ori­entări politice clare: social-democrate, liberale, ecologiste, creștin-democrate să facă politică într-un partid bine definit din acest punct de vedere? Nimic și există destule exemple de acest gen. Dar, deși destule, ele sunt insuficiente atâta timp cât iredentismul este pro­movat aproape instituționalizat. Dacă, așa cum afirmă Marko Bela, ei nu doresc decât să contribuie la dezvoltarea României, de ce solicită o reprezentare proporțională în administrație cu numărul cetățenilor maghiari existenți pe un anumit teritoriu? De ce au nevoie de locuri rezervate? Ce modalitate de promovare a competenței este asta? Puterii îi revine sarcina de a stopa aceste tendințe de sece­siune, desigur prin măsuri și atitudini potrivite, care să nu ofenseze sensibilitatea nimănui. Iar poporul român a dovedit că naționalismul exacerbat nu-i este specific. Zgândărirea lui însă aduce deservicii tuturor.
Anca DINICĂ

Căzut în prăpastie
     Remus Oargă, un bărbat din satul Sorlița, de lângă Câmpeni, a murit vineri, 21 ianuarie, după ce a căzut într-o prăpastie adâncă de 40 de metri, au anunțat surse medico-legale. Potrivit surselor citate, bărbatul se îndrepta spre casă iar la un moment dat trecătorii care se aflau pe drum în spatele său au observat că acesta dispăruse, căzând într-o prăpastie. În urma examinării cadavrului, medicii legiști au stabilit că moartea a fost violentă și a fost provocată de o hemo­ragie masivă ca urmare a rupturii organelor interne, din cauza unor fracturi costale. Raportul înaintat poliției precizează că leziunile au putut fi provocate ca urmare a căderii de la înălțime pe planuri dure.(R.G.)
Ciomăgeală ciobănească la Cut
     Un conflict dintre doi ciobani, iscat vineri după-amiază în apropierea stânii de pe raza comunei Cut, s-a soldat cu spitalizarea ambilor combatanți. Potrivit poliției, protagoniștii altercației sunt Ioan Mărginean, de 54 de ani, din Turda, angajat ca oier la o familie din comună, și Ioan Chihaiu. În timpul incidentului, cei doi s-au lovit reciproc cu bâtele în cap, provocându-și leziuni. Ei au fost internați la Spitalul municipal din Sebeș, cu traumatisme craniene. Poliția continuă cercetările pentru a stabili motivul încăierării și gradul de vinovăție al persoanelor implicate, pentru a lua măsurile legale care se impun.(R.G.)
Astăzi la Prefectură
Analiza mineritului din Alba
     Astăzi, 24 ianuarie, la ora 15.30, la sediul Prefecturii Alba va avea loc o analiză a situației zonelor miniere din județ. Acțiunea se înscrie în continuarea demersurilor întreprinse de subprefectul Cle­ment Negruț cu ocazia vizitei efectuate în municipiul Petroșani, privind găsirea unor soluții viabile ce pot fi implementate și în zona minieră a Munților Apuseni. Conducerea prefecturii se va întâlni cu reprezentanții S.C. Cupru Min, Ecomin, Roșia Min, cu primarii ora­șelor Abrud, Baia de Arieș și cu primarul comunei Roșia Montană. (I.P.)
Hoții au dat atacul la utilajele din Dealul Piciorului
     Alexandru Man, din Lupșa și Paul Ștefan Bar, din Arad, ambii de 34 de ani, sunt cercetați de poliție sub acuzația de furt calificat. Po­trivit poliției, în zilele de 20 și 21 ianuarie, în lipsă de altă ocupație, cei doi au sustras subansamble de la utilajele miniere, după ce au pătruns prin efracție în atelierul auto din cadrul obiectivului Dealul Piciorului al S.C. Cupru Min Abrud. Piesele furate, în valoare totală de 150 de milioane de lei, au fost valorificate la două centre de colectare a fierului vechi din satul Cărpiniș, comuna Roșia Montană și orașul Abrud, în schimbul sumei de 5 milioane de lei. Dacă vor fi găsiți vinovați de către instanță, ei riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani pentru comiterea infracțiunii de furt calificat, mai ales că ambii sunt cunoscuți cu antecedente penale. Poliția conti­nuă cercetările pentru a stabili întreaga activitate infracțională a celor doi. (R.G.)
Premieră pe piața carburanților
•Noile prețuri valabile la stațiile de distribuție ale Petrom:
produs preț nou preț vechi diferența
benzină ECO Premium 30.400 30.750 -350
benzină Euro Premium 29.900 32.550 -2.650
benzină Premium fără plumb 29.900 29.900 0
motorină Super Euro 27.500 27.700 -200
motorină Euro Diesel 26.900 27.400 - 500

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.