Actualitate
Ședință cu scântei la CJ Alba al PSD
•Susținătorii ex-președintelui Ioan Rus contestă documentul de la Cluj *"Reforma în PSD este obli­gatorie indiferent de opiniile unora", spune preșe­dintele Mugurel Sârbu
     Ședința Consiliului Județean al PSD Alba, desfășurată sâmbătă, 22 ianuarie a.c., la Alba Iulia, s-a caracterizat în primul rând printr-o participare relativ bună, sala Casei de cultură a Sindicatelor fiind aproape plină. Nu același lucru se poate spune însă despre atmos­fera care a domnit în sală, capul de afiș reprezentându-l fără doar și poate schimburile de replici dintre actuala conducere a PSD Alba și susținătorii fostului președinte Ioan Rus. Aceștia din urmă au con­testat materialul prezentat în ședință vizavi de rezultatele alegerilor obținute de PSD Alba (în conținut se face de câteva ori referire la Ioan Rus) și de asemenea nu au fost de acord nici cu documentul semnat recent la Cluj pe care l-au catalogat ca fiind fără nici o cre­dibilitate. De departe cel mai "Gică-contra" a fost deputatul Emilian Cutean, adică personajul care nu a fost văzut deloc prin județ în timpul campaniei electorale, acesta "trâmbițând" fel și fel de acuze deloc pe placul majorității. "Cum își permite ăsta care nu ne-a ajutat deloc în campanie să vină acum să ne dea indicații", se întrebau mulți dintre participanți.
    Printre contestatari s-au mai numărat Nicolae Mera, Romi Dra­gosin, Dorin Sandea, dar și celebrul de acum Cornel Suciu, cel care afirmase nu demult că PSD îi prostise pe țărani pentru a câștiga ale­gerile. "Majoritatea participanților au respins categoric cele afirmate de acest grup răzleț și au îmbrățișat ideea de reformă a PSD pe care am lansat-o recent la Cluj. De asemenea am mai stabilit că pentru stingerea datoriilor pe care PSD Alba le are față de terți, fie­care primar, consilier și parlamentar al partidului să contribute lunar cu o sumă de bani. A fost o întâlnire interesantă, cu prilejul căreia ne-am dat seama cam pe unde se situează PSD Alba în acest mo­ment și totodată am stabilit ce avem de făcut pentru viitor", a con­chis președintele PSD Alba, deputatul Mugurel Liviu Sârbu.
Răzvan JURCĂ

Deputatul Emilian Cutean s-a transferat în PSD Alba
     CuteanLa conferința de presă a PSD Alba desfășurată ieri a participat și deputatul Emilian Cutean, care a infirmat spusele unora, cum că, odată ajuns par­lamentar, va uita cu totul de județul nos­tru. "Am de gând să mă implic cu toată puterea în sprijinirea cetățenilor acestui județ și în acest sens m-am transferat în organizația PSD Alba și, mai mult decât atât, intenționez ca în scurt timp să mă mut cu domiciliul aici", a spus E. Cu­tean. Deputatul PSD de Alba și-a jus­tificat și lipsa totală de pe perioada cam­paniei electorale prin faptul că, până pe data de 20 decembrie 2004, a ocupat funcția de secretar de stat pe problemele revoluționarilor și a avut foarte mult de lucru cu verificarea dosarelor acestora. În ceea ce pri­vește cele 300 de procese care i-au fost intentate de către revo­luționari, Emilian Cutean a spus laconic: "Sunt puține, mă așteptam să fie câteva mii!". Nu în cele din urmă, fostul șef al revoluționarilor a precizat că este foarte puțin probabil ca Mihai Babițchi să-i suc­cea­dă în această funcție.(R.J.)
Un vlădică vrednic
     AndreicuțiÎnalt Prea Sfinția Voastră, numele Dumneavoastră, același cu al Sfântului Andrei și data zilei de naștere, 24 ianuarie, sunt predestinate pentru a face lucruri mari pentru Domnul și în nu­mele Domnului Nostru Isus Cristos. Ziua de 24 ianuarie, ziua Dumneavoastră de naștere binecuvântată, coincide cu zi­ua Unirii a două mici principate, Moldova și Țara Românească, într-un stat unic, su­ve­ran și independent, România. Dum­nea­voastră nu veți uni două țări, Dum­neavoastră veți uni sufletele a milioane de români creștini într-o mare Biserică Română, indivizibilă, așa cum voia Mân­tuitorul Nostru.
    Sunt convins că Dumneavoastră ați fost ales de Dumnezeu să aprindeți lumina unității creștine în România și să creați multiple punți de legătură nu numai între cele două mari biserici surori ro­mânești, Biserica Ortodoxă și Biserica Greco-Catolică, ci și cu ce­le­lalte culte creștine din țară.
    Această unitate există, oricâte adăugiri și disensiuni ar aduce firea păcătoasă a omului; această unitate este trupul Mântuitorului Nostru Isus Cristos. Vaticanul îndeamnă catolicii de rit Oriental să continue raporturile cu Biserica Ortodoxă în sensul unității creștine. Cu toate că în Constituția Uniunii Europene nu sunt prezente rădă­cinile creștine ale țărilor din această uniune, eu cred că Dumnea­voastră puteți să creați instituții creștine în toate marile țări europene în care să arătați importanța ortodoxiei pentru purificarea vieții spiri­tuale europene.
    Cetățenii Blajului, halatele albe ale Spitalului Municipal Blaj, elevii Școlii sanitare postliceale "Carol Davila" Blaj vă urează, de ziua dum­neavoastră de naștere, multă sănătate, fericire, zile senine și mai ales putere de muncă pentru a putea ține cu cinste și fală scep­trul greu al credinței strămoșești atât în județul Alba cât și în Ro­mânia. LA MULȚI ANI, ÎNALT PREA SFINȚIA VOASTRĂ!
Dr. Mircea FRENȚIU, directorul Spitalului Blaj

Proiect turistic în zona Munților Apuseni
     În cadrul programului Ceres, Institutul Național de Cercetări Bu­curești - Dezvoltare turism, în colaborare cu primăriile din Abrud, Ro­șia Montană, Câmpeni, Bucium, Bistra, Zlatna și Baia de Arieș vor derula un amplu proiect de dezvoltare a turismului în aceste zone. Proiectul a fost câștigat și cuprinde 3 faze: în faza I se va analiza potențialul socio-economic și turistic al zonei, faza II - proiectul pro­priu-zis de dezvoltare turistică a zonei, iar faza III constă în promo­varea pe piață a noilor produse turistice. Conducătorul proiectului es­te Institutul Național de Cercetări - Dezvoltare și Turism reprezentat de către directorul general Alexandru Stancu. (I.R.)
Elevul păcătos a furat "celularul" viitorului preot
     Ion Paveluc, de 18 ani, din comuna Ohaba, elev la Colegiul Teh­nic "Dorin Pavel" din Alba Iulia, este cercetat de poliție, fiind sus­pec­tat că a comis un furt din căminul Seminarului Teologic Ortodox, si­tuat pe str. Vasile Goldiș. Potrivit poliției, în 20 ianuarie, tânărul a pro­fitat de faptul că ușa camerei în care locuia seminaristul Marcel Cătălin Hașa din Stremț era deschisă iar acesta lipsea din încăpere, sustrăgându-i telefonul mobil. Din primele cercetări, polițiștii au sta­bilit că Paveluc a vândut celularul unui magazin second-hand contra sumei de 500.000 de lei, cu toate că valoarea telefonului era de 10 ori mai mare. Deși prejudiciul a fost recuperat, tânărul este cercetat acum sub acuzația de furt, iar dacă instanța îl va găsi vinovat, el ris­că chiar să fie întemnițat.(R.G.)
Tentativă de omor la Bucerdea Grânoasă
     Daniel Ioan Dobra, în vârstă de 31 de ani, din satul Bucerdea Grânoasă, comuna Crăciunelu de Jos, este cercetat de poliție, în stare de libertate, sub acuzația de tentativă de omor. Potrivit poliției, sâmbătă, 22 ianuarie a.c., tânărul a intrat într-o cârciumă din sat, împreună cu un prieten, având asupra sa o sticlă cu vin, pe care cei doi intenționau să-l bea în local. După primele cercetări, polițiștii au stabilit că Tiberiu Dărămuș, de 17 ani, fiul proprietarului localului, i-a luat la rost pe cei doi, spunându-le că nu au voie să consume vinul adus de ei. În acel moment, susțin polițiștii, provocat de Tiberiu, Dobra a sărit la bătaie, lovindu-l pe tânăr cu pumnul în față. Alter­cația a continuat apoi în fața localului și, pentru a tranșa bătaia în favoarea sa, Dobra a scos un briceag cu care l-a înjunghiat pe Dărămuș în interiorul coapsei piciorului stâng. În urma incidentului, victima a fost internată la Spitalul municipal din Blaj, pacientul fiind supus de urgență unei intervenții chirurgicale pentru a-i stopa hemo­ragia masivă. La fața locului a sosit o echipă operativă formată din polițiști din cadrul IPJ Alba, procuror și medic legist, pentru a dema­ra ancheta. În urma examinării medico-legale, legiștii au stabilit că viața tânărului a fost pusă în pericol, lama briceagului secționându-i artera femurală stângă. Daniel Dobra a fost prezentat Tribunalului Al­ba pentru emiterea mandatului de arestare preventivă sub acuzația de tentativă de omor calificat, dar judecătorii nu și-au însușit pro­punerea poliției. Numai dacă în urma procesului care va urma va fi găsit vinovat de către instanță, atunci Daniel Dobra riscă o pedeapsă cu ani grei de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor calificat.
Robert GHERGU

S-a renunțat la contabilitatea dublă
     Legea privind denominarea leului a fost modificată joi de Guvern. "Instituțiile de credit și instituțiile publice nu vor mai fi obligate să depună contabilitate dublă la finele anului, vor depune numai pentru leul greu", a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Oana Ma­rinescu. (M.F.)
Cartușe în podul casei
     Trei cartușe de calibru 20 milimetri, cu capsele intacte, și 26 de capsule din plastic cu pulbere pentru confecționarea cartușelor au fost găsite vineri, 21 ianuarie, în podul unei case din Poiana Aiu­dului, comuna Livezile. Mariana Groza a anunțat imediat poliția des­pre muniția descoperită într-o cutie de sub streașină, în timp ce fă­cea curățenie. În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că praful de pușcă fusese deținut ilegal de fostul proprietar al imobilului, Todor Paul, care între timp a decedat. Cartușele și capsulele cu pulbere au fost ridicate de polițiștii Biroului Arme, Explozibili și Substanțe Toxice al IPJ Alba.(R.G.)
Director de imagine nou pentru ministrul Apărării
     Ministrul Apărării Naționale, Teodor Atanasiu, are un nou director de imagine în persoana doamnei Luminița Kohalmi, fost director al postului de radio "Orion" din Sebeș. De imaginea noului ministru se ocupă și o altă consilieră, provenită de la Consiliul județean Alba, respectiv domnișoara Laura Bișboacă. Să sperăm că noile achiziții de la MApN vor avea grijă ca noul ministru să nu mai gafeze ca în cazul anunțurilor făcute privind retragerea trupelor românești din Irak ori încercarea de a se prezenta cu controversatul general Bădălan direct la Cotroceni, deși nu l-a invitat nimeni! (A.C.)
Razii și amenzi
     *Două tinere s-au ales cu dosare penale și alte 5 au fost amen­date cu suma totală de 25 de milioane de lei, pentru practicarea prostituției, în timpul unei acțiuni organizate vineri, 21 ianuarie, de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al IPJ Alba. Cele 7 femei au fost depistate pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia, în timp ce acostau bărbați în vederea întreținerii de ra­porturi sexuale cu scopul obținerii de foloase materiale. *Patru per­mise ridicate în vederea suspendării și 19 amenzi în valoare totală de 17,5 milioane de lei. Acesta este bilanțul unei acțiuni organizate sâmbătă, 22 ianuarie, de Poliția Rutieră Sebeș. Trei dintre permise au fost ridicate pentru consum de alcool. *În aceeași zi, polițiștii aiudeni au aplicat 40 de amenzi însumând 26,7 milioane de lei, în cadrul unui control în târgul de animale. Printre cei sancționați se numără și 3 agenți economici.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.