Editorial
Amuzamente legislative
     De ani buni ne-am acomodat, ne-am împăcat cu fluxul legislativ care reconfirmă că ce-i azi drept, mâine-i minciună. Textele de lege se cufundă în contradicții, în subînțelesuri care se întind dincolo de rațiuni, de pragmatismul cotidian. Bogata zestre a ordonanțelor de urgență pesediste de peste o mie o sută de titluri trebuie ajustată, modernizată, adusă la zi. Echipe noi se căznesc din răsputeri să răs­cumpere legal autoturismele învechite și răblăgite ale cona­țio­nalilor ademenindu-i cu vreo trezeci de milioane de lei în schimbul unui bon valoric pe care își pot achiziționa o mândrețe de autoturism nou-nouț din parcurile auto interne. Asta înseamnă că tot cei de bani gata își pot permite să ia cu asalt ghișeele cu bonusuri auto. Ceilalți, cu casabile, mai pot aștepta la rând vreo câteva generații că doar primii cinsprezece mii, din aproape jumătate de milion, au norocul să intre sub incidența legii. Ordonanța cu pricina, 92/2004, a stârnit reacții încă de la începuturile ei pesediste, iar acum a­prinde din nou spiritele: ba că este în favoarea firmelor de desfacere a autoturismelor, ba a mediului ori a aleșilor care își vor schimba mașinuța veche pe una trăsnet.
    O altă bombă a explodat recent ca să demonstreze, oarecum, că trecutul nu este mort, că el trezește pasiuni și, mai ales, aduce bani la buget. Executivul se întoarce astfel spre abia încheiatul an 2004 stabilind dintr-un condei cota dublă de impunere a dividendelor aferente acestui an financiar care ajunge astfel la zece procente. Im­punerea la dublu a micilor întreprinzători - pe venit, pe dividende și câte vor mai urma - se constituie într-un joc subtil și amenințător ascuns în eleganța formulărilor de lege. Bâlbele guvernanților ieșiți pe sticlă, să expliciteze motivant, au crescut ratingul televiziilor și, deopotrivă, îngrijorarea plătitorilor, mai ales că prin culise se zvo­nește și creșterea TVA. Până unde? Până când?
    Spiritul inovator și-a pus pecetea chiar și la Bursa de valori, ci­neva de mai sus aruncând în ograda acesteia obligativitatea unui extras de cont pentru vânzarea acțiunilor. Răscolită în profunzimi, du­pă ce părea că este singura instituție care s-a relansat specta­culos în acest an, ea, Bursa, a sărit din țâțâni la gâtul celor care au gândit o singură dată până să pună tranzacțiile la încercare.
    Nici legile fondului funciar nu au scăpat de sub lupa modificărilor. Ministrul Flutur anunță o reformare a pachetului de legi funciare pen­tru că "sunt foarte multe lucruri de modificat". Cum va reuși să facă lumină într-un hățiș care s-a intensificat an de an, în care s-au pro­dus fărădelegi cu duiumul, rămâne de văzut.
    Pe scara ce ghidează finalitatea năzuințelor spre plinătatea bote­zată de noi viață, viață simplă și curată, s-a înscris cu binecu­nos­cuta-i voce și ministrul Mona Muscă anunțând nu o lege, ci o co­mi­sie legislativă de anchetă la societățile publice de radio și tele­vi­ziune pentru care plătim cu bani personali, mai degrabă, decât cu bani publici dreptul la informare.
    La rangul de normă, ca să acuze o realitate, noul instalat în fo­toliul ministrului Lucrărilor Publice și-a propus să ia la puricat locu­ințele tip ANL și sălile de sport, iar acolo unde sunt nereguli ur­mează "probabil" pedeapsa cu... uitarea, după cum ne-am învățat. Prea mult miraj. În fond, este nevoie de platitudine. Și ca să reve­nim în cotidian, adică la oile noastre, apreciem efortul guvernanților care au alcătuit cu sârg un proiect de lege prin care stipulează mărirea salariilor demnitarilor cu mai bine de douăzeci de procente. Travaliul executivului și al celorlalți aleși are un preț considerabil, deci trebuie remunerat cum se cuvine. Diriguitorii vieții noastre se mai înșeală în interpretări legislative dorind să satisfacă imperativul adevărului, pe când noi toți ceilalți le primim de-a gata, fără crâcneli, fără speranțe.
Mariana IONAȘ