Curier județean
În premieră județeană,
Subiecte unice la olimpiada școlară la limba română pentru liceeni
     Școala generală "Vasile Goldiș" din Alba Iulia a găzduit sâm­bătă, 22 ianuarie, faza pe municipiu a olimpiadei de limba română pen­tru elevii de gimnaziu, a declarat prof. Adriana Todoran, in­spec­tor de specialitate în cadrul IȘJ Alba. Ea a precizat că aceeași e­tapă a fost găzduită de centrele școlare de la nivelul comunelor și orașelor, la competițe luând parte atât elevii și liceenii școlilor-gazdă, cât și cei din unitățile de învățământ din satele sau localitățile preorășenești arondate. La Alba Iulia, de exemplu, au participat 224 de școlari, cei mai mulți fiind elevi din ultimul an de studiu - 68 de elevi, lucrările concurenților fiind deja corectate. Ca o noutate, a spus prof. Adriana Todoran, liceenii au avut de rezolvat subiecte uni­ce la nivel județean, metodă utilizată de câțiva ani cu succes la școlile generale, pentru a oferi tuturor șanse egale de calificare la fa­za următoare. Numele liceenilor calificați vor fi cunoscute la finele a­cestei săptămâni, când va fi încheiată operațiunea de corectare a lucrărilor.
    Etapa județeană va avea loc pe data de 12 februarie, la Colegiul Economic "Dionisie Pop Marțian", pentru liceeni, respectiv la Școala generală "V. Goldiș", pentru elevii de gimnaziu. Faza națională se va desfășura în vacanța de primăvară, la Botoșani, fiind organizată doar pentru elevii din clasele VII-XII.
Robert GHERGU

"Hai să dăm mână cu mână"
     Sub genericul "Hai să dăm mână cu mână", copiii din cadrul gru­pei pregătitoare a Grădiniței cu program normal din Mihalț au săr­bătorit ieri cei 146 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Româ­neas­că, a anunțat educatoarea Mona-Carmen Cârnaț. Într-un decor adec­vat, îmbrăcați în frumoase costume populare, preșcolarii au ascultat cu emoție evocarea evenimentului petrecut în urmă cu 146 de ani, prezentată de d-na educatoare. Copiii au prezentat apoi sceneta is­torică intitulată "Hai să dăm mână cu mână", nelipsind rolurile dom­nitorului Alexandru Ioan Cuza și Moș Ioan Roată. De asemenea, un puști de numai 5 ani a interpretat un cântec dedicat lui Cuza, el fiind acompaniat la chitară de pastorul Bisericii Baptiste din localitate. La manifestare au asistat Desdemona Cârnaț, reprezentanta Primăriei Mihalț, părinții și bunicii micuților, precum și "bobocii" de la Școala ge­nerală "Ion Breazu" din comună.(R.G.)
Concursul "Ocrotiți pe Eminescu", la Blaj
     Casa de Cultură din Blaj va găzdui sâmbătă, 29 ianuarie, de la ora 10.00, o nouă ediție a tradiționalului festival-concurs de poezie "Ocrotiți pe Eminescu", a declarat Silvia Pop, președintele Asoci­ațiunii "Astra"-Despărțământul "Timotei Cipariu" Blaj. Manifestarea cul­turală este organizată în colaborare cu Primăria municipiului Blaj și Inspectoratul Școlar Județean Alba, concursul urmând să se des­fășoare pe două secțiuni: recitare (din opera lui Mihai Eminescu) și creații literare dedicate poetului. Au fost invitați să participe elevi de la 11 licee și seminarii teologice din Alba Iulia, Aiud, Abrud, Blaj, Câm­peni, Cugir și Sebeș, câștigătorii urmând să primească din par­tea organizatorilor premii constând în cărți. Festivalul se va încheia cu un recital de muzică clasică susținut de elevii Liceului de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia.(R.G.)
Fundația Apuseni pentru protecția animalelor
     Din inițiativa unui grup de iubitori de animale din orașul Abrud s-a constituit Fundația Apuseni pentru protecția animalelor. Membrii fon­datori ai acesteia sunt: Ioan Radu - medic veterinar, Augusta Mateiu - laborant SC Cuprumin SA, Gabriela Cosma - farmacist Spitalul Orășenesc Abrud, Cornelia Anca - profesor HCC Abrud, Augustin Gherghel - inginer constructor, Bujor Jurcă - inginer. Președintă a a­cestei fundații este d-na Augusta Mateiu, str. Mărășești nr.7, telefon 0745/249446. Iată câteva opinii ale membrilor fondatori: Augusta Ma­teiu - "Fundația are în vedere în primul rând animalele aban­do­na­te, cărora nu le oferă nimeni nici hrană nici adăpost. Dorim ca toți iu­bitorii de animale și oamenii de bine să ni se alăture, să ne sprijine"; Cornelia Anca - "Consider că iubirea de orice ființă, de om sau ani­mal, înnobilează sufletul. E bine să ne aducem aminte că suntem oameni. E bine să fim oameni și cu animalele din jurul nostru, care se uită la noi, ne imploră iubire și protecție"; Gabriela Cosma - "Eu aș vrea ca animalele să nu mai fie inamicul public nr.1"; Bujor Jurcă - "De ani de zile am adunat de pe străzi câini iar celor care mi-au venit la poartă le-am dat hrană și adăpost. M-a impresionat felul lor de a se atașa, de inteligența lor, mai ales felul de a te căuta, că te caută ei. Pentru viitor aș dori ca toți iubitorii de animale, câini și pi­sici, să contribuie sufletește, să participe pentru ca fundația noastră să funcționeze".
    Considerăm că această fundație va avea o importanță deosebită gân­dindu-ne și în perspectiva conexiunii la UE. (I.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.