Actualitate
Se schimbă moda, "baronii" județeni sunt mai de­grabă fermieri
N-au castele dar au tractoare și semănători
     Consultând site-urile Prefecturii și CJ Alba, cetățenii județului se pot informa în legătură cu declarațiile de avere ale noilor aleși și nu­miți iar concluzia este că se schimbă moda, în sensul că "baronii" sunt acum mai degrabă fermieri. Ne oprim mai întâi la Prefectura Alba. Noul reprezentant al guvernului Tăriceanu în județul Alba este tânărul de doar 32 de ani, președintele TNL Alba, Cosmin Covaciu. El este și cel mai avut dintre noii lideri județeni. A lucrat cot la cot cu mama și fratele său, punând pe picioare o firmă înfloritoare, SC IPEC SA Alba Iulia, în care lucrează circa 250 de salariați. Povestea de succes a acestei firme a apărut chiar și în presa internațională, care a prezentat ascensiunea IPEC-ului, de la o firmă de "garaj" la o firmă solidă ce s-a impus pe piața porțelanului. Prefectul deține în proprietate 10.500 de metri pătrați, teren dobândit în 2002 și o casă în care s-a mutat de curând. Are creanțe ce depășesc 5.000 de Eu­ro. Din declarația de avere rezultă că a deținut acțiuni la manufactura IPEC și la SC Industrial IPEC SA, unde ca membru în CA înca­sează anual 6 miliarde de lei. Noul subprefect este și vicepreședinte al PD Alba. El locuiește la Ciugud și are o casă dobândită în anul 2002, în suprafață de 197 metri pătrați, cu o valoare de impozitare de 456 de milioane de lei. Are și un autoturism Dacia fabricat în 1977 și moștenit în 1999. Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumi­trel, vicepreședinte al PD, are pe "suflet" un apartament dobândit în 2002, în suprafață de 68 mp, cu o valoare de impozitare de 484 milioane de lei. Vicepreședintele CJ Alba, Dan Coriolan Simedru, vicepreședinte al PNL Alba, deține un apartament dobândit în 1996, de 66 mp, cu o valoare de impozitare de 460 de milioane de lei. Deține un autoturism Dacia 1310, din anul 1997 și depozite bancare de 300 de milioane de lei. Poate cea mai interesantă declarație de avere a fost depusă la secretariat de vicepreședintele CJ Alba, Florin Mărginean, președintele PNL Jidvei. Om gospodar, el deține un tractor U 650, fabricat în 1989, dobândit în 1999. "Parcul auto" al vicepreședintelui mai cuprinde o semănătoare dobândită anul trecut și un autoturism Dacia din 1998. Florin Mărginean deține și un apartament de 62 mp, cumpărat în 1992. Ca orice gospodar care se respectă, vicepreședintele are și pământ pe măsura utilajelor, adică 2,3 hectare de teren arabil. După ce lasă munca la "județ", vicele nu stă prea mult pe gânduri și se urcă la volanul tractorului și al se­mănătorii pentru că treaba de acasă nu i-o face nimeni, chiar dacă acum s-a "domnit".
Florin ROMAN

Deși a promis
Ministrul Muncii nu a mai venit la Alba
     "Domnul Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, Solidarității Sociale și familiei, care trebuia să se afle ieri, 24 ianuarie 2005, în județul Alba, nu a mai putut efectua această vizită, fiind reținut la București de chestiuni urgente", așa sună comunicatul remis presei de către Prefectura Alba. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, își programase pentru ziua de luni o vizită în județul Alba, unde urma să se întâl­nească cu conducerea Prefecturii și să descindă la sediul Casei Ju­dețene de Pensii Alba pentru o discuție cu privire la subiectul fier­binte numit recorelarea pensiilor. Coincidența face ca tocmai vineri, 22 ianuarie 2005, ziarul "Ziua" să publice un articol dur la adresa actualului ministru al Muncii, intitulat "Ministrul Famigliei", în care acesta este acuzat de legături strânse cu capii mafiei din Deva, "Spu­mă" și "Pera". Mafioții amintiți sunt cei care, tot întâmplător, se află în arestul Poliției Alba. Sperăm ca Gheorghe Barbu să nu-și fi amânat vizita în județul nostru din cauza speculațiilor pe care presa le-ar fi putut face privind această coincidență, mai ales că domnia sa a dezmințit, tot în ziarul "Ziua", toate acestea și a cerut o anchetă care să facă lumină.
    Revenind la scopul oficial al vizitei, locul domniei sale a fost ținut de subprefectul Clement Negruț care, prezent la CJP Alba, a stat de vorbă cu personalul și a constatat că "modul și mediul de lucru este impropriu, personalul și tehnica sunt insuficiente, iar aglomerația din birouri este sufocantă și face imposibilă realizarea la parametri op­timi a sarcinilor de serviciu iar acestea sunt chestiuni de orga­ni­zare". Clement Negruț a solicitat conducerii CJP un raport de acti­vitate pe anul 2004 și până în prezent, precum și un inventar al celor necesare pentru ca CJP Alba să fie în măsură să îndeplinească punctul din Programul de guvernare referitor la recorelarea pensiilor.
Ioana PITICARIU

24 Ianuarie la Alba Iulia
Sobrietate, depuneri de coroane și... Hora Unirii
     coroaneUnirea Principatelor Române a fost marcată ieri la Alba Iulia prin­tr-o serie de activități cultural-ar­tistice și omagiale. Spre deo­se­bire de anii precedenți când mo­mentul omagial de depunere de coroane de flori de la Statuia lui Mihai Viteazul era exploatat po­sli­tic, organizatorii aproape au reu­șit să elimine acest spec­ta­col politic. Spun "aproape" pen­tru că organizația județeană a PUR nu s-a putut abține strecurându-se în rândul instituțiilor care au participat la depunerea de coroane: Prefectura județului Alba, Primă­ria municipiului Alba Iulia, Consiliul județean Alba, Direcția pen­tru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Alba și Garnizoana Al­ba Iulia. Cu prilejul aniversării a 146 de ani de la Unirea Principatelor la Muzeul Unirii a fost vernisată o expoziție documentară, iar de la ora 18.00 la Casa de Cultură a Sindicatelor a avut loc un spectacol omagial. (A.D.)
Doar 6,5 miliarde de lei pentru lapte praf
     Direcția de Sănătate Publică Alba a primit săptămâna trecută peste 6,5 miliarde de lei pentru achiziționarea laptelui praf pentru copii care va fi distribuit gratuit în acest an, în baza unui program național, a declarat dr. Anton Butnaru, din cadrul DSP Alba. El a pre­cizat că suma reprezintă însă aproximativ o treime din fondurile totale cerute Ministerului Sănătății de DSP Alba, în valoare de 20 de miliarde de lei. În aceste condiții, a spus dr. Butnaru, banii vor ajunge doar până la 1 iunie, dacă laptele praf va fi distribuit celor aproximativ 2.600 de beneficiari sau până în luna septembrie, în cazul în care vor primi acest produs doar 1.800 de copii, ca anul trecut. DSP Alba a făcut deja demersurile pentru organizarea li­ci­tației electronice în vederea cumpărării cutiilor cu lapte praf. Ali­men­tul ar putea ajunge totuși cu întârziere la copii, în situația în care nu vor exista cel puțin 3 ofertanți licitația trebuind reluată.(R.G.)
Prefectul se familiarizează cu problemele județului
•Locuitorii din Bistra și Poșaga acuză lipsa de co­mu­nicare și dezinteresul serviciilor publice față de problemele lor
     La sfârșitul săptămânii trecute, prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, a participat la ședințele Consiliilor locale Bistra și Poșaga, prilej cu care s-a întâlnit cu cetățenii celor două comune. Această acțiune vine să confirme faptul că intențiile prefectului de Alba, anun­țate încă din prima săptămână a mandatului său, privind stabilirea unei relații apropiate cu cetățenii județului și cunoașterea proble­me­lor acestora la fața locului, s-au transformat în fapte. Locuitorii celor două comune au adus la cunoștința prefectului problemele generate atât de specificul montan al localităților unde trăiesc, cât și lipsa de implicare a autorităților menite să îi sprijine. S-a mai arătat lipsa ori­cărui tip de relație a ocoalelor silvice din zonă cu locuitorii, precum și nemulțumiri legate de faptul că, deși era prinsă în planul de amenajări hidrografice, zona nu a beneficiat de finanțare pentru respectivele lucrări. "Au mai fost semnalate probleme și în legătură cu alte servicii publice din județ, iar eu intenționez să controlez veridicitatea celor semnalate de cetățeni și în funcție de aceasta să iau măsuri", a declarat Cosmin Covaciu. Cu această ocazie, pre­fectul a ținut să întărească și promisiunea că "cel puțin, de acum încolo, ceea ce se promite se și face, iar dacă nu este posibilă rea­lizarea unui lucru, aceasta va fi adusă la cunoștința cetățenilor".
    O altă problemă adusă la cunoștința reprezentantului Guvernului în teritoriu s-a referit la lipsa de implicare a Oficiului Prefectural Câmpeni și la neparticiparea reprezentantului acestuia, dl. Puiuleț, la ședințele consiliilor locale ale comunelor din zona sa de respon­sabilitate, lipsa de comunicare și de solicitudine față de problemele ridicate de cetățeni. Cu alte cuvinte, Oficiul Prefectural Câmpeni nu și-a îndeplinit misiunea iar aceasta va cântări probabil în evaluarea pe care prefectul a promis că o va face în ceea ce privește acti­vitatea oficiului amintit și a directorului său, iar măsurile nu se vor lăsa așteptate. Neplăcut surprins a fost și de faptul că, deși pe ordinea de zi a Consiliului local Poșaga se afla un important proiect în legătură cu managementul deșeurilor, totuși o parte a consilierilor locali nu au binevoit să se prezinte la ședință și astfel nu s-a întrunit cvorumul de două treimi necesar pentru adoptarea proiectului res­pectiv. "Fac un apel către liderii partidelor politice care au repre­zen­tanți în consiliul local Poșaga ca acolo unde conștiința civică nu este suficientă pentru a-i determina pe anumiți consilieri să participe la ședințe, să facă apel la disciplina de partid în acest sens", a pre­cizat prefectul județului Alba.
Ioana PITICARIU

Furturi în serie la Cugir
     Iosif Constantin Szoverfi, de 55 de ani, din Cugir, este cercetat de poliție sub acuzația de furt calificat, după ce la începutul acestei luni a comis mai multe furturi pe raza orașului, rămase inițial cu autori neidentificați. Potrivit poliției, bărbatul a sustras în data de 3 ianuarie două biciclete-un Pegas și un Tohan, iar "bonus" a luat o drujbă. În cursul nopții respective a dat lovitura și la portbagajul unui autoturism Dacia, plecând cu bunurile de valoare care i-au căzut în mână. De Bobotează, cugireanul a comis o spargere la o firmă de construcții din localitate, pe care a lăsat-o fără...butelia de aragaz. Valoarea totală a bunurilor sustrase se ridică la circa 25 de milioane de lei, prejudiciul fiind recuperat în totalitate. Iosif Szoverfi riscă între 3 și 15 ani de închisoare, dacă instanța îl va găsi vinovat de comi­terea infracțiunii de furt calificat.(R.G.)
Primării la ananghie
     Directorul Direcției Economice din CJ Alba, Marian Aitai, ne-a informat că mai multe primării din județ au ajuns la fundul sacului, nemaiavând nici măcar bani de salarii, începând cu luna mai. "Tre­buie să găsim soluții pentru a-i ajuta, mai ales că veniturile proprii sunt foarte mici la Ceru Băcăinți și Cenade. Împreună cu condu­cerea CJ Alba vom rezolva problema finanțării la cele două primării", a spus Marian Aitai.(F.R.)
Centre de documentare la țară
     CJ Alba va crea un parteneriat cu 11 consilii locale pentru înființarea unor centre de documentare și informare. Proiectul vi­zează mediul rural defavorizat, unde informațiile ajung mai greu. Pro­iectul va fi implementat cu susținerea consilierului județean, Rodica Andronescu, în școli din zonele Cugir, Ciumbrud, Ocna Mureș, Câm­peni, Bistra, Arieșeni, Rădești, Miraslău, Cricău, Roșia de Se­caș, Gârda de Sus. CJ Alba alocă pentru acest proiect circa 500 de milioane de lei.(F.R.)
Accident rutier în Sebeș
     Pe strada Lucian Blaga din municipiul Sebeș, în 23 ianuarie, la ora 15.20, a avut loc un accident rutier. Răzvan David (26 de ani), din Sebeș, în timp ce conducea autoturismul Dacia proprietatea lui Ioan David, din Lancrăm, nu a acordat prioritate de trecere unui bi­ciclist, deși avea în față indicatorul de cedează trecerea. Biciclistul, Ioan Duduleanu (61 de ani), care se deplasa regulamentar, a fost a­croșat de Dacie și accidentat. Duduleanu a fost transportat și in­ternat la Spitalul municipal Sebeș, fiind diagnosticat cu traumatism cranio cerebral deschis și plagă parietală stângă.(L.I.)
Hoț de bagaje
     Lucrătorii Postului de Poliție TF Vințu de Jos au fost sesizați în dimineața de 23 ianuarie, la ora 4.45, de către colegii lor de la TF Sibiu că după plecarea trenului Rapid 925 din stația CF Sibiu, a fost comis un furt de bagaje. Polițiștii din cadrul TF Vințu de Jos au ve­rificat trenul rapid pe relația Sebeș-Vințu de Jos de la un capăt la altul și l-au identificat pe autorul furtului în persoana lui Nicolae Pă­tru (46 de ani) din județul Botoșani. Bunurile furate, în valoare de 3 milioane lei, au fost găsite asupra lui. Pătru a fost predat lucrătorilor Postului de Poliție TF Sibiu pentru continuarea cercetărilor. (L.I.)
Drum de centură la Blaj
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Mărginean, ne-a declarat că instituția pe care o reprezintă va intra în parteneriat cu CL Blaj în vederea depunerii unui proiect comun pentru realizarea drumului de centură a municipiului Blaj. Proiectul va fi depus pe Pro­gramul Phare 2004-2006, care vizează lucrări mari de infrastructură. Florin Mărginean a mai spus că valoarea totală a investiției este de circa 2,5 milioane de euro.(F.R.)
Week-end rutier
     În zilele de 21, 22 și 23 ianuarie, Poliția Rutieră a întreprins o acțiune pentru prevenirea accidentelor grave cauzate de încălcarea regulilor de circulație de către pietoni și a încălcării regulilor privind depășirea și acordarea priorității de către conducătorii auto. Au fost sancționați contravențional 660 de conducători auto, dintre care 6 pen­tru neacordarea priorității pentru autoturisme, 6 pentru neacor­da­rea priorității pentru pietoni, 39 pentru efectuarea de depășiri nere­gulamentare și 609 pentru alte abateri de la regulile de circulație. De asemenea s-au ales cu amenzi și 75 de pietoni. Valoarea amenzilor aplicate se ridică la aproximativ 504 milioane lei. Au fost reținute 14 permise auto și 11 certificate de înmatriculare. (L.I.)
Nu e pruncucidere!
     Medicii legiști au stabilit cauza exactă a decesului fătului găsit mort în urmă cu aproape două luni într-un tomberon de gunoi din spatele blocului E1 de pe str. Gheorghe Barițiu (fostă Cameliei) din Alba Iulia. Potrivit poliției, fetița fusese născută la termen, dar nu a respirat și nu a trăit în momentul venirii pe lume, pe 24 noiembrie 2004. Legiștii au stabilit că fătul a suferit o pneumonie de aspirație cu lichid amniotic, care i-a blocat respirația. Din aceste motive, po­lițiștii au oprit căutarea mamei copilului, nefiind vorba de comiterea infracțiunii de pruncucidere.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.