Prima pagină Ediția din: 25.1.2005
Pro Ioan Rus (de Alba) și contra Ioan Rus (de Cluj) - reformă și dispută în organizația PSD Alba
•Președintele TSD Alba, Nicolae Mera, contestă ca­li­tatea de reformist a fostului ministru de Interne și îl apără pe ex-liderul organizației județene a PSD
     Ședința Consiliului județean al PSD Alba s-a încheiat, însă co­mentariile continuă. Unul dintre participanții importanți, președintele Tineretului Social Democrat Alba - Nicolae Mera ne-a declarat în cursul zilei de ieri că a fost foarte surprins de faptul că pierderea alegerilor de către PSD Alba a fost pusă pe seama ex-președintelui organizației județene, Ioan Rus. "Din acel material prezentat în șe­dință reiese că Ioan Rus ar fi principalul vinovat, ceea mi se pare absolut nefiresc. Eu nu țin partea nimănui, dar nu este corect să arunci vina pe un om care a fost înlăturat de la conducerea PSD Alba încă din vara anului 2003. În PSD Alba nu există nici un clan Rus, ci doar persoane care vor ca lucrurile să fie puse pe adevăratul lor făgaș. Și eu îmi doresc reformarea partidului, însă și în această privință trebuie menționat un aspect. Nu cred că dl. Ioan Rus de la Cluj este cea mai indicată persoană să facă reformă în PSD având în vedere faptul că în urmă cu circa un an de zile a împiedicat efectiv candidatura d-nului Ioan Rus la președinția PSD Alba. Acum clamăm principii democratice, dar cu puțin timp înainte de ce nu le-am aplicat?", a spus Nicolae Mera. Președintele TSD Alba ne-a mai precizat că are deplină încredere în tandemul Iliescu - Năstase, însă se aștepta ca actualul președinte al PSD să fie mai dinamic și mai decis în acțiunile intreprinse."Dl. Năstase s-a înconjurat de fel și fel de personaje care numai bine nu i-au făcut și acest lucru a condus inevitabil la pierderea alegerilor. Când pierzi bătălia electorală cu numai 200 de mii de voturi înseamnă că anumiți oameni nu și-au făcut deloc datoria și atunci trebuie înlăturați fără regrete. Sunt convins că atât dl. Iliescu cât și dl. Năstase vor avea capacitatea de a ține partidul strâns unit, dar și de a scăpa de acele elemente ne­gative care ne-au tras mult în jos în ochii populației" a mai spus Ni­colae Mera.
Răzvan JURCĂ

Căderile masive de zăpadă au acoperit cu o mantie albă Apusenii
     La sfârșitul săptămânii trecute a nins abundent în zona Munților Apuseni, motiv pentru care circulația s-a desfășurat cu mare greu­tate. Vineri seara, pe Dealul Mare, un autocamion încărcat cu lemne a derapat și a intrat într-o râpă, blocând pentru scurt timp un sens de circulație. Zăpada i-a surprins pe nepregătite pe mai mulți conducători auto ale căror mașini nu erau echipate corespunzător de iarnă. Din acest motiv, mai multe mașini au patinat și s-au pro­dus incidente minore. Alți șoferi mai temători au preferat să își lase mașinile pe marginea drumului, fapt care a dus la îngreunarea acti­vității utilajelor de deszăpezire. Directorul Direcției Tehnice din CJ Alba, Dan Popescu, ne-a declarat că pe drumurile județului au fost împrăștiați peste 400 de metri cubi de material antiderapant, iar utilajele cu lamă au intervenit în zona Apusenilor, pe drumurile unde stratul de zăpadă a variat între 5 și 10 cm. În zona de șes s-a intervenit în special pentru combaterea poleiului. La munte, cele mai mari probleme au fost la Câmpeni, Roșia Montană și Bucium, dar echipele de la drumuri, ajutate de autoritățile locale și polițiști, au fost prezențe active în zonă pentru restabilirea circulației rutiere. Cel mai consistent strat de zăpadă este la Arieșeni, 71 de cm, unde și în week-end au fost prezenți numeroși schiori. Alte straturi măsurate în zona de munte sunt: la Avram Iancu - 33 cm, la Roșia Montană - 25 de cm, la Câmpeni - 11 cm. În locurile nebătute de picior sau de utilajele de deszăpezire, stratul de zăpadă a ajuns la 60-80 de cm.
Florin ROMAN

Fără permis auto la plimbare cu mașina
     Pe strada Republicii din municipiul Alba Iulia, în 23 ianuarie, la ora 3.40, Florin Rogojan (30 de ani) din Alba Iulia, în timp ce con­ducea autoturismul marca Opel Vectra, proprietatea lui Daniel Nanu, "a făcut cunoștință"... cu un gard. În urma efectuării manevrei de schimbare a direcției de mers, Rogojan a pierdut controlul ma­șinii și a intrat în coliziune cu gardul de beton al unui imobil. În urma ve­rificărilor poliției s-a constatat că bărbatul nu posedă permis de con­ducere și în momentul producerii accidentului se afla sub influența băuturilor alcoolice. Rogojan a fost condus la Spitalul județean Alba unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În urma impactului, Opel-ul a fost avariat, iar gardul a fost distrus pe o suprafață de 8 m. Așa-zisul conducător auto este cercetat pentru comiterea infracțiunii de conducere pe drumurile publice fără a poseda permis auto. În funcție de rezultatul probelor de sânge, Rogojan ar putea fi cercetat și pentru infracțiunea de con­ducere pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice. Dacă în urma cercetărilor se constată că proprietarul mașinii, Daniel Na­nu, avea cunoștință de faptul că Rogojan nu deținea permis auto, acesta riscă să răspundă penal. (L.I.)
ONG-urile, invitate la Prefectură
     Astăzi, 25 ianuarie, prefectul Cosmin Covaciu se va întâlni, înce­pând cu ora 10.00, cu reprezentanții oragnizațiilor nonguver­na­mentale active din județ, pentru a discuta problematica cu care se confruntă acest sector deosebit de important. O prioritate o con­stituie și identificarea modalităților de sprijin care stau la îndemâna instituției prefectului pentru a susține dezvoltarea și întărirea ca­pacității societății civile din Alba. (I.P.)
Fiica președintelui Băsescu, la Alba Iulia
     De-a lungul întregului an precedent, la "PUB 13", în Alba Iulia (fosta cramă), printre punctele de atracție s-au aflat cele mai "tari" trupe de muzică din țara noastră, cei mai cunoscuți soliști și au fost reprezentate cele mai diverse stiluri muzicale. Tradiția ținutei artis­tice a localului continuă în acest an, chiar de la debutul său. Astfel, vineri, 28 ianuarie, la "PUB 13" va avea loc un concert al trupei "PROCONSUL", binecunoscută albaiulienilor ca participantă la toate marile manifestări din orașul Unirii. Toată lumea știe că liderul și solistul formației, Bodo, este căsătorit cu fiica lui Traian Băsescu și, după cum am fost informați, aceasta îl va însoți la concertul de vi­neri. (I.H.)
Strânși uniți în jurul partidului
Președintele Mugurel Sârbu dorește o întâlnire cu toți primarii PSD
     La sfârșitul acestei săptămâni sau în cursul celei viitoare, pre­ședintele PSD Alba, deputatul Liviu Mugurel Sârbu, se va întâlni cu toți primarii din județ, membri ai fostului partid de guvernământ. "Asupra acestora se manifestă serioase presiuni pentru a părăsi partidul și vreau să le transmit că atât eu, cât și întreaga conducere a PSD Alba suntem alături de ei, chiar dacă acum, din postura de partid de opoziție, nu se pot face prea multe. Important este ca pri­marii să rămână membri fideli ai PSD și să înțeleagă că plecarea către partidele de la putere nu este sinonimă cu belșugul localităților pe care le reprezintă. Bugetul județului Alba este unul foarte sărac și nu are cum să ajungă la toți, indiferent din ce partid fac parte. Oricum, pe cei care vor să migreze nu îi vom putea ține cu forța", ne-a declarat Mugurel Sârbu.(R.J.)
Audiențe în teritoriu
     Prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, participă astăzi, 25 ia­nuarie, la ședința Consiliului local Sebeș, iar subprefectul Clement Negruț va fi prezent la ședința Consiliului local Almașu Mare, unde va acorda audiențe cetățenilor din comună. Tot în cursul zilei de azi, prefectul va participa și la ședința Consiliului local Câlnic, ocazie cu care va efectua o vizită în comunitatea de romi de la nivelul acestei comune pentru a cunoaște la fața locului modul de viață și difi­cul­tățile cu care se confruntă acești cetățeni. (I.P.)
Parlamentari boboci
     Din informațiile noastre, mai mulți parlamentari și politicieni din județ sunt cursanți ai Colegiului Național de Apărare, începând de săp­tămâna trecută. Liberalii sunt reprezentați de deputații Dan Mo­treanu și Tiberiu Bărbulețiu, în timp ce PSD Alba are trei repre­zentanți, deputații Mugurel Sârbu și Emil Cuteanu, dar și fostul vice­primar al municipiului Alba Iulia, Radu Coclici. Cursurile Colegiului durează 6 luni.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.