Editorial
Examenul FMI
     Ieri a sosit în țara noastră delegația Fondului Monetar Inter­na­țional. Aceasta va analiza împreună cu Ministerul Finanțelor, cu Gu­ver­nul, acordul încheiat anul trecut, precum și construcția bugetului pe anul 2005. După cum se știe, Guvernul Tăriceanu și-a început mandatul în forță, încă din primele zile adoptând două importante hotărâri care au fost promise în campania electorală. A stabilit cota unică de impozitare de 16 la sută și a demarat recalcularea pen­siilor. Până aici totul a fost O.K., marea majoritate a populației pri­mind cu simpatie deciziile prompte ale noilor guvernanți. Numai că efectele colaterale au început deja să facă valuri. Pe lângă faptul că și-a pus în cap patronatele pentru impozitarea cu 10 la sută a divi­dendelor realizate în 2004 și a nemulțumit serios micii între­prin­ză­tori prin dublarea impozitelor la microîntreprinderi, politica financiară a Executivului, susținerea sa bugetară sunt puse la îndoială de partidele de opoziție și chiar de reprezentantul FMI în țara noastră, dl. Graeme Justice. Acesta a atenționat Guvernul că "re­corelarea pen­siilor va îngreuna povara bugetară din acest an, iar măsura ar cam trebui amânată".
    Prins între "ciocan și nicovală", sau mai bine zis între promi­si­unile electorale și constrângerile financiare, premierul Tăriceanu a avut pe moment o ieșire la rampă destul de furioasă: "Nu este problema FMI să ne dea sfaturi ce programe să punem în aplicare sau nu. E un angajament al Guvernului pe care-l conduc să facă re­calcularea pensiilor și îl voi duce la bun sfârșit".
    Acum, desigur, cel puțin din punct de vedere politic, Tăriceanu a fă­cut foarte bine că a pus puțin piciorul în prag. Prea s-au obișnuit diversele instituții europene și mondiale să-și vâre coada în acti­vi­tatea și deciziile unor guverne, inclusiv în ceea ce privește Româ­nia. Numai că, dacă din punct de vedere politic putem afirma că sun­tem pe deplin independenți, economic suntem dependenți. Sun­tem dependenți de marile instituții financiare mondiale care ne-au creditat și ne creditează. FMI este chiar unul dintre partenerii noștri cei mai de nădejde, cu care am hotărât să mergem la braț pe calea reformelor economice încă din '90, de când am reluat relațiile de colaborare. În acest sens ne-au fost deja acordate câteva tranșe bune, în valoare de peste un miliard de dolari. Dacă în ce privește politica imixtiunile sunt indezirabile, în ce privește economia trebuie să colaborăm și chiar să le ascultăm sfaturile. Asta pe de-o parte, pentru a nu călca pe de lături în privința propriilor reforme inițiate, iar pe de altă parte, pentru a da garanții FMI că mergem pe un drum bun și că rambursarea creditelor acordate se va putea face conform înțelegerilor stabilite.
    Așadar, întâlnirea din aceste zile cu reprezentanții FMI poate fi considerată un prim examen important pe plan extern al Guvernului Tăriceanu. Vor fi mai mult ca sigur discuții aprinse cu privire la men­ținerea deficitului bugetar în limite acceptabile - 1,5 la sută. Se va vedea în ce măsură poate fi stăpânită inflația datorită creșterilor sa­lariale acordate, în sectorul bugetar, precum și ca urmare a stabilirii cotei unice de 16 la sută la impozitare. Se va calcula îndelung ce se va pune pe ambele talere ale cântarului bugetar, atât pe cel cu venituri cât și pe cel cu cheltuieli. Bine ar fi să se găsească soluția rămânerii acestuia în echilibru, iar în același timp românii să se poa­tă bucura atât de majorarea salariilor cât și a pensiilor. Asta pentru că de prea multă vreme cântarul bugetar al fiecărui român s-a defectat din cauza cheltuielilor care au tot crescut, iar talerul salarial a rămas pur și simplu în aer.
Tinu MATEȘ