Actualitate
De la planuri mărețe la realități amare
Programul SAMTID ne poate scăpa de apa nepotabilă
•Însă prețul plătit de cetățeni va crește
     Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, directorii noului operator unic regional "SAMTID", Viorel Lazăr și Ioan Dreghiciu, au făcut cu­nos­cut, în prezența președintelui CJ Alba Ion Dumitrel, stadiul rea­lizării operatorului cu sediul la Alba Iulia. Acesta a fost creat prin asocierea CJ Alba cu 10 orașe și municipii din județ, cu excepția Sebeșului, care a preferat un parteneriat public privat. Așa cum se știe, jumătate din sumă reprezintă fonduri rambursabile, iar jumătate sunt nerambursabile. Deși valoarea proiectului pentru județul Alba a fost evaluată la 11,6 milioane de Euro, firma care a câștigat licitația, grecii de la EMPDOS au spus că aceste lucrări se pot face la o valoare de 7,7 milioane de Euro. Lucrările vor începe în martie 2005 și trebuie finalizate peste un an și jumătate. "Societatea mamă" APA CTTA are 6 filiale cu personalitate juridică și 980 de salariați. Deși perioada de grație este de 5 ani, dobânda se calculează și se încasează din prima zi a acordării împrumutului. Pe localități, apa care se bea la robinete este destul de scumpă: la Alba Iulia - 9.476 lei/mc, Abrud - 11.334 lei/mc, Aiud - 5.060 lei/mc, Baia de Arieș - 5.837 lei/mc, Blaj - 7.064 lei/mc, Câmpeni - 6.800 lei/mc, Cugir - 5.842 lei/mc, Ocna Mureș - 9.395 lei/mc, Ocna Mureș - 9.395 lei/mc, Teiuș - 8.099 lei/mc. După aplicarea programului Samtid, ca­re înseamnă înlocuirea unei părți din rețeaua de apă, prețul apei poa­te crește la maxim 15.000 de lei/mc. "Creșterea poate fi de 2.000-3.000 de lei pe localitate, pentru că prețul nu va fi unitar timp de doi, trei ani", a spus Viorel Lazăr. El nu a fost de acord cu afirmația potrivit căreia prețul apei ar fi mare, motivând că s-au făcut eforuri se­rioase pentru păstrarea în aceste limite. Până una alta, în lo­calitățile din zona Aiud și Ocna Mureș, apa nu este doar scumpă, ci și de proastă calitate din cauza depunerilor. De vină, spun condu­cătorii de la APA CTTA, este starea proastă a rețelelor de apă. Ope­ratorul regional are obligația ca în timp de 6 luni să obțină licența de apă și canalizare. Se speră ca semnarea contractului de împrumut să se facă până la sfârșitul acestei luni.
Florin ROMAN

Război între tinerii din PSD Alba
•Flaviu Predescu crede că Nicolae Mera este "u­neal­ta" unora care vor să pună mâna pe putere
     Organizația de tineret a PSD Alba pare a fi acum locul unde s-au mutat ostilitățile din interiorul partidului. Astfel, vicepreședintele TSD Alba - Flaviu Predescu sare în apărarea președintelui Mugurel Sârbu și își acuză șeful pe linie de tineret - Nicolae Mera ca fiind o "u­nealtă" a unor oameni din interior care vor să preia puterea în partid și simt că acum ar fi un moment oportun. "Președintele TSD Alba nu reprezintă punctul de vedere al tinerilor din partid atunci când so­licită demisia președintelui Mugurel Sârbu. Făcându-l responsabil de necâștigarea președinției CJ Alba sau a unor primării, Mera gre­șește, în condițiile în care și alte organizații PSD din Transilvania au suferit pierderi masive, cazul Alba nefiind cu nimic distinct de Cluj, Timișoara, Sibiu sau Hunedoara. Mai mult dl. Mera dă impresia că are mandatul de a ataca din interior PSD Alba, fiind pe post de "cal troian" sau "vârf de lance al unora care vor să pună mâna pe pu­tere", a spus vicepreședintele TSD Alba.
    Flaviu Predescu ne-a mai declarat că împreună cu alți tineri din partid va cere de urgență organizarea grabnică a conferinței TSD Al­ba din două motive. Primul se referă la faptul că mandatul lui Ni­colae Mera s-a terminat încă din noiembrie 2003, iar cel de-al doilea are ca obiect incompatibilitatea acestuia conform legii 161, art. 88 și Legii Administrației Publice Locale. Nicolae Mera este membru în Biroul Executiv al PSD Alba, adică are funcție de execuție în cadrul unui partid politic și totodată este și funcționar public, angajat la Pre­fectura Alba. "Un vechi proverb românesc spune că pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești și afirm asta pentru că în 2003, după ce av. Ioan Rus a demisionat de la Prefectura Alba, iar Mera a rămas fără loc de muncă, fiind consilier numit al prefectului, noul pre­fect Mugurel Sârbu, cel căruia azi îi cere demisia, i-a acordat o mână de ajutor, sprijinindu-l să fie încadrat pe un alt post, la Ser­viciul juridic al Prefecturii, nelăsându-l pe drumuri deși îl știa po­triv­nic", a conchis Flaviu Predescu.
Răzvan JURCĂ

Prefectul ține cu oamenii de afaceri
     La întâlnirea de la sfârșitul săptămânii trecute pe care prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, a avut-o cu oamenii de afaceri în sala de conferințe a Hotelului "Parc, problemele ridicate de aceștia au fost numeroase, majoritatea făcând referire atât la politicile economice - protecția investitorilor autohtoni, măsuri anti dumping, cât și la rela­țiile cu serviciile publice deconcentrate, care nu au fost întotdeauna receptive la solicitările celor pe care erau chemați să îi sprijine. Una dintre instituțiile la adresa cărora s-au formulat obiecții a fost Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă. Prefectul a recunoscut faptul că nici Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului nu și-a făcut treaba, dar a dat asigurări că situația se va schimba.
    Cosmin Covaciu a ținut să le mulțumească oamenilor de afaceri ca­re au onorat invitația adresată de domnia sa și au participat la în­tâlnire. "Revin cu rugămintea de a-mi semnala orice problemă pe care o aveți și orice abuz din partea instituțiilor statului. Oamenii de afaceri vor beneficia de tot sprijinul meu, pentru că vreau ca aceștia să prospere astfel încât și județul să aibă de câștigat", a mai pre­cizat prefectul de Alba. (I.P.)
Demisie la vârf în PRM Alba
Roman Costan l-a părăsit pe Vadim
     De la sfârșitul săptămânii trecute, șeful gardienilor publici din Al­ba, Roman Costan, nu mai este membru al Biroului Județean al PRM. În cadrul ultimei ședințe de birou, el și-a înaintat demisia din funcție și din partid. PRM a mai avut de-a face cu demisii impor­tan­te, cum sunt cele ale consilierului județean Traian Ursaleș, trecut la PD și a lui Ioan Călin Andreș, ajuns la PNL. Costan și Ursaleș au acuzat modul în care își desfășoară activitatea PRM Alba. "Motivul demisiei l-am anunțat cu mult timp în urmă. Le-am spus că dacă vor fi schimbate la București listele cu candidați trimise din județ, iar pe primele locuri vor fi bucureșteni și nu membri din Alba, voi demi­siona. De altfel, listele au venit cu bucureșteni pe primele locuri, atât la Camera Deputaților cât și la Senat, ceea ce a generat nemul­țumiri. Pentru acest motiv nici nu am activat în campania elec­to­rală", a declarat Roman Costan. El a adăugat că actuala politică a PRM de la nivel județean și central nu îl reprezintă. Întrebat fiind da­că se va înscrie în alt partid, Costan a fost destul de evaziv: "Deo­camdată mă preocupă problemele poliției comunitare și ale gardi­enilor publici. Mă voi gândi însă și la acest aspect", a mai declarat Roman Costan. Controversele din interiorul partidului au fost probabil un motiv important pentru care PRM a avut un rezultat mai slab la alegerile generale, comparativ cu 2000.
Florin ROMAN

La Baia de Arieș
Hoții atacă în miez de noapte!
     Poliția orașului Baia de Arieș a fot sesizată, în 24 ianuarie, la ora 8,30, de către Ioan Pleșa din satul Sartăș, că din garajul său aflat pe strada Țarinei din Baia de Arieș au fost sustrase 87 kg de alu­mi­niu în valoare de aproximativ 2 milioane de lei. În 25 ianuarie, po­lițiștii i-au identificat pe autorii furtului: Darius P. (15 ani), elev și Cos­min Țăran (25 de ani), fără ocupație. Cei doi tineri, în noaptea de 11/12 ianuarie, au pătruns în interiorul garajului cu ajutorul unor chei potrivite și au sustras aluminiul. Ulterior, au vândut cele 87 kg de aluminiu la un depozit de fier vechi din Turda, cu gândul, probabil, că așa nu vor fi prinși. Prejudiciul a fost recuperat de la cei doi făptași. Tinerii urmează să fie cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
La Școala generală Mogoș,
Profesorul de biologie acuzat că bate elevi
     Aurel Leahu, profesor de biologie la Școala generală din comuna Mogoș, este acuzat de doi elevi din clasa a VII-a că i-ar fi bătut fără nici un motiv, în urma unui incident minor produs între cei doi în curtea școlii. "În timpul recreației, în jurul orei 11.50, prof. Aurel Lea­hu, profesor suplinitor la unitatea de învățământ amintită, aflat în curtea școlii, îi cheamă la el pe doi dintre elevi, respectiv Dan C. și Vasile B, insultându-i, apoi izbindu-i cu putere, chiar...cap în cap", se arată într-o scrisoare primită la redacție. În urma incidentului, am­bii elevi au fost afectați, dar unul dintre copii a avut nevoie de îngrijiri medicale la dispensarul din localitate, având ochiul drept umflat. Pen­tru a lămuri situația, unul dintre părinți a sesizat poliția. "În cele din urmă recunoaște, însă refuză să precizeze motivul care l-a de­terminat să comită un asemenea gest", povestește semnatarul scri­sorii, după ce profesorul, susține el, negase inițial cele întâmplate. "Se pare că profesorul amintit mai are antecedente de acest gen, elevii povestind cu disperare că dl. Leahu îi insultă și îi lovește ade­sea în timpul orelor de curs", se mai arată în scrisoare. Pe de altă parte, Aurel Leahu, care fusese de serviciu pe școală la data pro­ducerii incidentului, are o altă variantă, susținută și de conducerea școlii. Prof. Leahu pretinde că elevii s-au dat pe gheață în curtea școlii, oprindu-se într-un grup de elevi din clasele mai mici, provo­cându-le neplăceri. El susține că i-a luat la rost pe cei doi, pentru că îi deranjau pe ceilalți copii, recunoscând că i-a lovit cap în cap pe elevi, ca să-i determine să se potolească. De asemenea, prof. Lea­hu respinge celelalte acuzații referitoare la faptul că i-ar insulta și i-ar bate bate pe elevi în timpul orelor de curs. Cazul a ajuns în a­tenția conducerii școlii, care i-a chemat la unitate pe părinții vic­timelor incidentului și pe profesor, cu scopul de a pune capăt con­flictului. Directorul Școlii generale Mogoș, prof. Aurel Dima, a de­cla­rat că nu l-a sancționat pe profesor și nici nu a sesizat conducerea Inspectoratului Școlar Județean, deoarece starea conflictuală a fost aplanată, ajungându-se la o înțelegere cu părinții copiilor. În schimb, prof. Leahu a semnat o declarație prin care își asumă respon­sa­bi­litatea în cazul în care starea copiilor se va înrăutăți din cauza rănilor suferite ca urmare a incidentului amintit, a conchis prof. Dima.
Robert GHERGU

Audiențe la Ciugud
     Continuând șirul participărilor la ședințele Consiliilor locale din județ ale actualei conduceri a Prefecturii Alba, subprefectul Clement Negruț se va afla astăzi, începând cu ora 17.00, la ședința Consi­liului Local Ciugud. Cu această ocazie va acorda și audiențe cetă­țenilor din comună. (I.P.)
Băutura, bat-o vina!
     Luni, 24 ianuarie, la ora 19.00, pe DJ 107 G, între localitățile Ocna Mureș și Noșlac a avut loc un accident rutier. Vasile Moldovan (29 de ani), din Stremț, conducător auto la o societate comercială, în timp ce se afla la volanul unei autoutilitare Fiat Ducato pe direcția Noșlac-Ocna Mureș, l-a surprins și accidentat pe biciclistul Marcel Bodea (60 de ani), pensionar, din Noșlac. Biciclistul, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a intrat pe contrasens și a căzut pe carosabil. Conducătorul auto l-a observat, a încercat să îl evite, dar nu a reușit și l-a accidentat. Bodea a fost transportat la Spitalul Ocna Mureș pentru îngrijirile necesare. S-a ales cu o contuzie forte la genunchiul și șoldul stâng și plagă excoriată la nivelul fesei stângi. (L.I.)
Blajul va avea o nouă strategie de dezvoltare
     Conducerea Primăriei Blaj a demarat deja consultările cu spe­cialiștii Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj Napoca, în vederea ela­borării Strategiei de dezvoltare a municipiului până în anul 2015, după ce consilierii locali și-au dat acordul de principiu în acest sens. Primarul Blajului, Simion Băcilă, a declarat că vechea strategie a fost întocmită doar pentru perioada 1995-2004, fiind necesară actua­lizarea și adaptarea acesteia conform cerințelor UE. El a precizat că noua strategie va cuprinde capitole referitoare la toate domeniile, cum ar fi economie, învățământ, cultură, asistență socială etc. De a­se­menea, primarul Băcilă a menționat că va fi luată în calcul și po­sibilitatea înființării unui parc industrial pentru atragerea unor noi in­vestiții în municipiul Blaj și, implicit, crearea de noi locuri de mun­că.(R.G.)
Atenție, roșu!!!
     În intersecția semaforizată din apropierea gării municipiului Alba Iulia, în 24 ianuarie, la ora 10.30, din cauza nerespectării semni­fi­cației luminii roșii a semaforului, s-a produs un accident rutier. Iosif Pățan (70 de ani), profesor la Școala Română de Afaceri din Alba Iulia, în timp ce conducea autoturismul Dacia, pe Bd Ferdinand, nu a ținut cont sau pur și simplu nu a văzut culoarea roșie a sema­fo­rului, a pătruns în intersecție neacordând prioritate de trecere micro­busului Iveco condus de Dorin Demeter (25 de ani), din Ciumbrud. Dacia a intrat în coliziune cu microbuzul și a fost proiectată în auto­turismul Fiat condus de Francisc Mezei, din Alba Iulia. În urma im­pactului, Iosif Pățan a suferit un traumatism cranio-cerebral minor, fractură vertebrală și fracturi costale, iar Cornelia Goțea, pasageră în microbuz a suferit un traumatism la nivelul membrelor inferioare.(L.I.)
Sindicatele cer modificarea legii
     Sindicatul Liber din Radio și Televiziunea Română (RTVR) consi­deră că depolitizarea acestor instituții trebuie să înceapă cu elimi­narea cauzei ce provoacă fenomenul, respectiv cu algoritmul politic pe baza căruia se numesc membrii Consiliului de Administrație, im­plicit președinții-directori generali ai instituțiilor în cauză: "Aceasta în­seamnă că legea privind organizarea și funcționarea SRR și a celei de Televiziune trebuie urgent reparată la acest capitol". (M.F.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.