Prima pagină Ediția din: 26.1.2005
Marea împărțeală se apropie de final și în județul Alba
Negocierile dintre Alianță, PUR și UDMR vor fi bătute în cuie la sfârșitul săptămânii
     După ce au inventariat posturile de conducere de la instituțiile descentralizate din județul Alba, comisiile de negociere ale Alianței, PUR și UDMR au discutat mai bine de o săptămână și jumătate pe tema algoritmului după care se va face marea împărțeală. Deși liderii politici evită să discute cu presa pe această temă, din surse jurna­listice am reușit să descifrăm câteva viitoare mutări. Din informațiile noastre, totul este aproape finalizat, iar modificările parafate vor fi ofi­cializate la sfârșitul săptămânii, când liderii județeni ai Alianței se vor întâlni pentru a conveni asupra schimbărilor. Începem cu cei mai mici, respectiv cu PUR și UDMR. Partidul condus la nivel județean de deputatul Nicolae Popa poate obține conducerea de la Inspecția în Construcții și de la Direcția Fito-Sanitară, în timp ce UDMR pare să-și fi adjudecat conducerea Gărzii de Mediu și a Direcției Regio­nale de Statistică. PD va obține cel mai probabil posturi de director general la instituții precum Inspectoratul Școlar, Spitalul Județean, Serviciul de Ambulanță, Agenția de Mediu, AJOFM, CEC etc. Pos­turi de adjunct sunt vizate la Finanțe, Direcția Agricolă, OCOT etc. Liberalii speră să obțină conducerea Finanțelor Publice, a Direcției de Sănătate Publică, a Poștei, a Direcției Muncii, Romsilva etc. A­colo unde PD va pune directori generali, PNL va avea adjuncți și viceversa. Deși se vehiculează diverse nume de persoane care vor ocupa aceste funcții, oficial nimeni nu face pronosticuri. Mai mult decât atât, sursele noastre susțin că despre numele unui director sau altul nici nu s-a discutat, pentru că s-a așteptat mai întâi îm­părțirea posturilor. Așadar să așteptăm și noi pentru a vedea dacă previziunile noastre neoficiale se vor adeveri.
Florin ROMAN

Mugurel Sârbu și George Maior și-au stabilit componența cabinetelor parlamentare
     Componența birourilor parlamentare ale senatorului George Cris­tian Maior și deputatului Mugurel Liviu Sârbu - ambii reprezentanți ai PSD Alba - a fost în principiu definitivată. Astfel, la biroul parla­mentar al deputatului Sârbu, vor activa Georgiana Jurcă și Ileana Ion care, având până în prezent calitatea de funcționar public, și-au de­pus la instituțiile unde au activat (Prefectură și Casa de pensii) ce­rere de suspendare pe perioada mandatului parlamentar. Senatorul Maior îi va avea ca subalterni pe Ioan Maier (fostul subprefect) - șef de cabinet, Flaviu Predescu - consilier și Ana Cristina Ciorogar - a­sistent. Cabinetele celor doi parlamentari de Alba vor funcționa în in­cinta sediului PSD din Alba Iulia, Mugurel Sârbu urmând să-și des­chidă unul și la Sebeș. Nu se știe încă nimic despre componența bi­roului parlamentar al deputatului Emilian Cutean. (R.J.)
A vrut să se îmbrace cu haine... furate
     Vânzătoarea unui magazin din Mihalț i-a sesizat, în 24 ianuarie, la ora 8.00, pe polițiștii din comună că în noaptea de 23/24 ianuarie persoane necunoscute au pătruns în magazin prin forțarea lacătelor de la grilajul metalic și ușa de acces și au sustras 5 perechi de blugi, 10 bluze bărbătești, 3 perechi de ghete, o geacă și 3,7 mi­lioane de lei. Valoarea totală a prejudiciului a fost estimată la apro­ximativ 9 milioane de lei. În 24 ianuarie, în jurul orei 23.00, lucrătorii Poliției TF Teiuș l-au depistat pe autorul furtului în persoana lui Au­gustin Varga (18 ani), din Cetatea de Baltă, asupra lui fiind găsite bu­nurile furate. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
La Aiud
Bandă de hoți destrămată
     Biroul Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Aiud a identificat autorii a patru spargeri comise pe raza municipiului Aiud: Nicolae Popa (26 ani), Vasile Selegean (19 ani) și Octavian Sele­gean (25 de ani), toți trei din Aiud. Aceștia au sustras, în 29 no­iem­brie 2004, 7 ianuarie, 11 ianuarie și 18 ianuarie 2005, de la trei so­cietăți comerciale și din birourile aparținând Pepinierei Aiud, diferite bunuri, în special electronice, în valoare totală de 110 milioane de lei. Au fost recuperate bunuri în valoare de 90 de milioane de lei. Celor trei le-au fost întocmite dosare penale pentru comiterea in­fracțiunii de furt calificat și sunt cercetați în continuare pentru a se sta­bili întreaga lor activitate infracțională. (L.I.)
Mine amenințate cu decuplarea
     Două unități miniere din Munții Apuseni riscă să rămână de vineri fără curent electric și în acest mod nu-și vor mai putea desfășura activitatea curentă. SC Electrica SA, Sucursala de Distribuție Alba Iulia, a trimis deja preavize celor două societăți în care anunță că se va trece la decuplarea de la rețeaua de electricitate în cazul în care nu se vor achita datoriile scadente conform graficului de reeșalonare a plăților. Cuprumin Abrud are de plătit 26 de miliarde de lei, în timp ce datoria Roșiamin Roșia Montană este mai mică, adică de 2,7 miliarde de lei.(F.R.)
Inventarierea săracilor
     Cosmin Covaciu, prefectul județului Alba, a solicitat întocmirea u­nui inventar cu situația aplicării Legii 416 privind acordarea venitului minim garantat la nivelul județului pentru a cunoaște numărul per­soanelor beneficiare, fondurile necesare și în ce măsură acestea sunt asigurate la nivelul județului. "Eu sunt adeptul politicilor finan­ciare care încurajează venitul decent, în detrimentul celui minim ga­rantat", a precizat prefectul referindu-se la acest aspect. (I.P.)
Prefectul se întâlnește cu pensionarii
     Astăzi, 26 ianuarie 2005, începând cu ora 12.00, prefectul Cos­min Covaciu a convocat la sediul Prefecturii o întâlnire cu pensionarii din Alba. Cu această ocazie se vor pune bazele unei viitoare cola­borări. Cu această ocazie vor fi discutate și problemele cu care se confruntă această categorie socială la nivelul județului nostru. (I.P.)
"Omul anului 2005"
     Domnul Vasile Moga, conf. dr. în cadrul Facultății de Istorie și Filologie a Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia și șeful secției de Arheologie a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia a fost no­mi­nalizat de către Consiliul de Conducere al Editorilor Institutului Bio­grafic American pentru prestigiosul titlu "Omul Anului 2005". Con­si­liul de Cercetare al Institutului a decis nominalizarea dânsului dato­rită realizărilor și contribuțiilor sale generale la progresul societății. Urmează ca Vasile Moga să le trimită celor de la Institut un răs­puns, până la data de 25 februarie 2005. Felicitări domnule profesor! (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.