Editorial
Înțelepciunea piruetei
     Abia întors de la Bruxelles cu numărul personal de telefon al președintelui Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso în bu­zunar, premierul Călin Popescu Tăriceanu a trebuit să dea piept pentru prima dată cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional în România. Ambele întâlniri sunt cât se poate de importante pentru parcursul viitor al României. "Avem încă nevoie de Fondul Monetar Internațional", declara Tăriceanu dovedind că a înțeles și el că fără FMI și sfaturile sale România nu ar fi ajuns să recupereze destul de mult din imensul decalaj economic existent față de statele Uniunii Europene, chiar dacă e să ne raportăm numai la anul 1999, când țara noastră a primit invitația de aderare la UE. O atitudine înțe­leap­tă, care ne încurajează să credem că România va semna într-ade­văr la 25 aprilie tratatul de aderare.
    Ceea ce ne îngrijorează este însă altceva. Același premier, Călin Popescu Tăriceanu, declara înainte de sosirea la București a re­prezentanților FMI că nu Fondul dictează ceea ce se face în Ro­mânia și nici deciziile guvernului. Dacă înțelepciunea mai sus po­me­nită este autentică este bine, dacă în schimb este vorba doar despre perpetuarea de către noul guvern a metehnei vechi a dublului limbaj este cât se poate de rău. Guvernul Tăriceanu pornește la drum cu un mare bagaj de încredere atât din partea populației cât și din partea instituțiilor europene. Dublul limbaj practicat de guvernul Năstase care una promitea la Bruxelles și alta făcea în țară (adică făcea bine, dar nu în ritmul promis pentru că nu putem nega că în­cheierea negocierilor este un punct marcat de acest guvern și el nu s-ar fi putut atinge fără existența unei dezvoltări economice reale) a dus la erodarea încrederii europenilor.
    Acum ne aflăm într-un an greu din punct de vedere economic. Greu mai ales pentru populație, care va fi afectată de creșterile de prețuri la energie și utilități (urmate de toate celelalte) și de masive disponibilizări. Aplicând măsurile pe care le cer atât FMI cât și con­dițiile negociate cu UE, guvernul Tăriceanu va deveni unul cât se poate de nepopular. Acesta este riscul pe care la investire și l-a a­su­mat. Sperăm ca acest guvern să nu repete greșelile prece­den­tului, dar asta depinde și de calitatea (nu doar profesională) a celor care îl compun. Pentru că moliciunea fotoliilor din Palatul Victoria ar putea să-i tenteze la a nu fi atât de intransigenți cum ne-au promis. Lupta anticorupție acum puternic redemarată este un semnal pozi­tiv, dacă nu se împotmolește, sau nu se rezumă doar la vânarea adversarilor politici. Pentru că, este adevărat că puterea corupe, dar este la fel de adevărat că nici PNL, PD, UDMR și PUR nu sunt compuse doar din oameni fără prihană. Ambasadorul Marii Britanii la București a atras atenția asupra sentimentului de "vânătoare de vrăjitoare" indus deja.
    Și tocmai pentru că este un an greu, transparența deciziei gu­vernamentale ne-a fost promisă nouă tuturor. Și tocmai aceasta se întâmplă, superficial. Membrii cabinetului au invadat micile ecrane, dar din păcate nu ne spun prea multe despre deciziile și funda­men­tele acestor decizii. Am putut vedea în schimb o oarecare inco­erență în declarații, dar o incoerență care are la bază incoerența de acțiune. Tragem însă nădejde că acestea sunt doar hopurile și dera­pajele începutului de mandat pentru că altfel...
Anca DINICĂ