Prima pagină Ediția din: 28.1.2005
Funcționarii publici pesediști, o "piatră de moară" greu de urnit de către "aliați"
•La nivelul județului Alba, demiterile abuzive s-ar putea lăsa cu procese la... Bruxelles!
     Odată rezolvată problema instalării Guvernului și a noilor prefecți, în aceste zile actuala putere încearcă să-și numească oamenii în fruntea serviciilor deconcentrate sau a altor instituții de interes pu­blic. La prima vedere acest aspect pare unul firesc, având în vedere faptul că toate guvernările care s-au perindat în România au proce­dat la fel. De această dată însă lucrurile sunt oarecum diferite față de 1996 sau 2000, deoarece între timp a intrat în vigoare statutul func­ționarului public, iar majoritatea actualilor șefi din instituțiile res­pective au obținut posturile în urma unor concursuri. Nici județul Alba nu face excepție de la regulă și, chiar dacă partidele din coaliție și-au împărțit deja posturile, pesediștii din fruntea deconcentratelor par a fi greu de urnit de pe locurile lor. "Și în domeniul administrației, legile elaborate de vechiul Parlament s-au armonizat cu legislația UE. Tocmai de aceea și PSD a respectat contractele funcționarilor publici care dețineau funcții de conducere pe timpul administrației noas­tre, iar după expirarea lor s-au organizat concursuri de com­pe­tență și performanță și nu politice, cum se insinuează. Astfel au fost promovați actualii conducători ai deconcentratelor și până la expi­rarea contractelor aceștia nu pot fi schimbați decât numai în situația în care sunt incompetenți sau au săvârșit alte abateri grave pedep­site de lege", ne-a declarat președintele PSD Alba - Mugurel Sârbu. La noi în județ printre cei care și-au câștigat prin concurs dreptul de a conduce instituții publice se numără Dorin Sandea - Inspectoratul Școlar, Gheorghe Lazea - Direcția Agricolă și Ana Topârceanu - Di­recția Regională de Statistică, cu mențiunea că această instituție nu este organizată ca un serviciu deconcentrat, fiind direct în subor­dinea Institutului Național de Statistică.
    Mugurel Sârbu ne-a mai precizat că toți aceștia, dar și alții ce vor fi înlăturați fără temei legal din funcții, vor avea la dispoziție o comisie formată din juriști care sunt dispuși să apeleze inclusiv la Comisia Eu­ropeană de la Bruxelles pentru a li se face dreptate.
Răzvan JURCĂ

Crește zestrea ministeriabililor din Alba
Cugireanul Adrian Lemeni, numit secretar de stat pentru culte
     După Teodor Atanasiu, ministrul Apărării, Mircea Miclea, minis­trul Învățământului și secretarul de stat Ștefan Cosmeanu, preșe­dintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul gazelor na­turale, un alt conjudețean va lua calea Bucureștiului. Prin ordin al pri­mului-ministru Călin Popescu Tăriceanu, lectorul universitar doc­tor Adrian Lemeni, originar din Cugir, a fost numit secretar de stat pentru culte la Ministerul Culturii și Cultelor. Adrian Lemeni este ab­solvent al Facultății de Fizică Nucleară din Timișoara și al Facultății de Teologie, cu doctoratul susținut la Paris. După terminarea stu­di­ilor, Lemeni a revenit la Cugir, iar o perioadă a lucrat la Arhi­e­pis­copia ortodoxă de Alba Iulia. Noul secretar de stat este și cadru didactic la Facultatea de Teologie din Alba Iulia. Se vorbește tot mai mult de o trecere a cultelor din subordinea Ministerului Culturii în subordinea directă a premierului Călin Popescu Tăriceanu. ÎPS An­drei s-a declarat încântat de această numire, semn că Arhiepiscopia de Alba Iulia are oameni de valoare, recunoscuți profesional și la nivel național. Din informațiile noastre, județul Alba va mai avea în ur­mătoarele zile încă un secretar de stat.
Florin ROMAN

Consilieri județeni noi în ATOPA
     Georgel Tudose (PNL), Dana Șerb (PRM) și Traian Ursaleș (PD) sunt noii consilieri județeni membri ai Autorității Teritoriale de Ordine Publică Alba. Ei au fost aleși de consilierii județeni în ultima ședință și îi vor înlocui pe demisionarul Dan Marcu și numiții (ca prefect și sub­prefect) Cosmin Covaciu și Clement Negruț. Alături de cei trei, din ATOPA mai fac parte Toader Ulise, Vasile Todea și Cristian Paș­ca.(F.R.)
Accident de muncă la "Refractara"
     Cătălin Faur, în vârstă de 33 de ani, angajat la SC Resial (fosta Întreprindere Refractara) a fost transportat ieri dimineață la Spitalul județean de Urgență, după ce a fost victima unui accident de muncă. Tânărul a povestit personalului medical de la "Urgențe" că și-a prins brațul la o bandă transportoare, în timpul procesului de producție. Sur­se medicale au declarat că pacientul a suferit o fractură la brațul drept, diagnosticul fiind stabilit în baza rezultatelor radiografiilor. In­spectorii în protecția muncii din cadrul societății urmează să de­ter­mine cauza exactă a producerii accidentului de muncă.(R.G.)
În 28 și 29 ianuarie
Audiențe prefecturale în Munții Apuseni
     Azi, 28 ianuarie a.c., prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, va participa la ședința Consiliului local Câmpeni, ocazie cu care se va întâlni cu cetățenii din zonă și le va acorda audiențe începând cu ora 15.30. Mâine, 29 ianuarie, domnia sa va participa la ședința Con­siliului local Arieșeni iar apoi se va familiariza cu problemele locuitorilor din această parte a județului în cadrul audiențelor pe care le va acorda începând cu ora 10.30. Tot în cursul zilei de sâmbătă, 29 ianuarie, de la ora 12.00, la sediul primăriei Arieșeni, Cosmin Covaciu a convocat o întâlnire cu primarii din zona Munților Apuseni, întâlnire în cadrul căreia vor fi abordate aspecte legate de proble­matica specifică zonei. (I.P.)
Dosar penal cu... pompă
     În noaptea de 25/26 ianuarie în curtea locuinței lui Vasile Florea din Crăciunelu de Jos au pătruns persoane necunoscute care au sus­tras o pompă de apă ce se cuplează la tractor și o axă de re­morcă. În urma cercetărilor, lucrătorii Postului de Poliție Crăciunelu de Jos i-au identificat pe făptași: Eugen Antal (31 de ani) și Ioan Pa­rie (22 de ani), ambii din Crăciunelu de Jos. Bunurile furate, în va­loare de 15 milioane de lei, au fost recuperate și restituite păgu­bi­tului. Celor doi tineri le-au fost întocmite dosare penale pentru comi­terea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Pe bulevard cu... motorul furat
     O echipă de siguranță publică ce patrula pe Bulevardul Republicii din municipiul Alba Iulia i-a surprins în flagrant, în 25 ianuarie, în jurul orei 16.00, pe minorii Ioan B. (16 ani), și Marcel B. (16 ani). Cei doi transportau pe o bară metalică un motor trifazic pe care l-au sustras în aceeași zi de la o centrală termică cu intenția de a-l va­lorifica la un punct de colectare a fierului vechi. Motorul, care era în stare perfectă de funcționare și valorează 20 de milioane de lei, a fost restituit unității păgubite. Cei doi sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.