Actualitate
Un nou episod din scandalul de la Corpul Gardienilor Publici Alba
•Președintele Ion Dumitrel nu mai are încredere în actuala conducere și în personalul TESA și cere urgentarea înființării poliției comunitare *Gardienii simpli își acuză șefii că nu se gândesc la viitorul lor *Din reclamant, adjunctul de corp este și el acum reclamat că "trage" pentru o firmă privată *El și-a anunțat plecarea din corp în ședința de ieri de la CJ Alba *Pentru că era partizan, un membru al comisiei de la CJ Alba a fost eliberat pe loc din funcție *CGP pus sub "administrare specială" de CJ Alba
     În cursul zilei de ieri, în prezența președintelui CJ Alba, Ion Du­mitrel, și a subprefectului Clement Negruț, a avut loc o întâlnire între conducerea Corpului Gardienilor Publici, contestatari și gardieni pu­blici "neutri" în acest scandal. Totul a plecat de la reclamația pe ca­re un grup de subalterni ai lui Roman Costan, în frunte cu adjunctul șefului de corp, Mircea Stoia, a înaintat-o autorităților județene. În acest document, Costan este acuzat că ar fi favorizat firma Rom­guardia care aparține socrului său (fostul vicepreședinte al CJ Alba Popa Puiu), în defavoarea CGP Alba. Șeful corpului a respins aces­te acuzații, afirmând că și-a făcut datoria și că nu are ce să-și re­proșeze. Mai mult, Costan l-a acuzat pe subalternul său Stoia că se face vinovat de pierderea unor contracte. Acesta a replicat, afirmând că "din acest moment plec din CGP Alba". Stoia a mai fost acuzat de viceliderul de sindicat, Ioan Puțan, că va prelua conducerea unei firme de pază din Pitești, "Cameleon", care va asigura paza la Hi­dro­electrica. Precizarea liderului sindical Ioan Rechea, conform că­reia unul dintre membrii comisiei care supraveghează preluarea pa­trimoniului de la CGP Alba la CJ, Aurel Șerban, a făcut comentarii la adresa angajării sale, l-a determinat pe președintele CJ Alba să ia o decizie pe loc. Dumitrel l-a anunțat pe Șerban că nu mai este mem­bru al comisiei din acel moment și i-a cerut acestuia să părăsească sala de ședințe. Președintele Dumitrel s-a arătat nemulțumit de fap­tul că 19 funcționari TESA de la CGP Alba au avansat ideea preluării patrimoniului corpului de către firma Romguardia, apreciind că din punct de vedere moral un asemenea demers implică neîncredere. "Din acest motiv nu mai am încredere nici în personalul TESA nici în conducerea CGP Alba", a sunat concluzia lui Ion Dumitrel. Tot la capitolul concluzii, președintele a mai constatat că gardienii simpli au de suferit din cauza intereselor unor firme private de pază. Pentru a nu se pierde contracte, Dumitrel a precizat că va cere primarilor să urgenteze înființarea poliției comunitare. Pentru ca anumite con­tracte să nu se piardă în defavoarea unor firme particulare, preșe­dintele Dumitrel a cerut instituirea unei comisii speciale care să su­pravegheze preluarea patrimoniului.
Florin ROMAN

Accident mortal la "Trei Poduri"
•Un profesor din Brad a murit pe loc în urma impactului violent dintre autoturismul pe care-l conducea și o autoutilitară de mare tonaj *Două surori din județul Hunedoara, la rândul lor profesoare, au fost spitalizate
     accidentUn grav accident de circulație, soldat cu un mort și doi răniți, a avut loc ieri, în jurul orei 11.40, la intersecția DN 1 cu DJ 107, în afara municipiului Alba Iulia, în zona "Trei Poduri". Emil Mi­hai Mărginean, în vârstă de 59 de ani, profesor la Școala gene­rală nr. 1 din Brad, conducea a­u­to­turismul Dacia 1310, înma­triculat în județul Hunedoara. În mașină se mai aflau Adriana Cristescu, de 50 de ani, profesoară la Colegiul "Avram Iancu" din Brad și sora ei, Carmen Ecaterina Cris­tescu, de 52 de ani, cadru didactic la Liceul "Iancu de Hunedoara", din județul învecinat. După primele cercetări la fața locului, polițiștii au stabilit că șoferul Daciei nu a oprit la intersecția amintită, deși exista un indicator rutier care impunea acest lucru, izbindu-se violent de o autoutilitară Mercedes de 7,5 tone. Autocamionul, care aparținea unei firme din București, era condus regulamentar de Ilarie Selage, de 50 de ani, din Alba Iu­lia, angajat ca șofer la societatea respectivă. La fața locului a fost chemată și o autospecială a pompierilor militari, după ce a fost a­nunțată existența într-una dintre mașini a unei butelii de aragaz, care ar fi putut exploda. În urma coliziunii extrem de puternice, Emil Măr­ginean a decedat pe loc, iar cele două pasagere au fost rănite, fiind transportate cu două ambulanțe la Spitalul județean Alba. Surse me­dicale de la "Urgențe" au declarat că Ecaterina Cristescu a suferit un traumatism toracic stâng și s-a ales cu 7 coaste rupte, fiind in­ternată la secția ATI. În schimb, sora acesteia a scăpat doar cu câ­teva leziuni la cap, urmând să rămână totuși sub supraveghere me­dicală la secția chirurgie. Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs tragicul accident, șo­ferului supraviețuitor fiindu-i recoltate probe biologice, potrivit legii, în vederea determinării alcoolemiei. (R.G., L.I.)
Senatul a dat undă verde cotei unice de impozitare de 16 la sută
•Ordonanța privind RAFO și CAROM a fost votată de senatori
     Cu 58 de voturi pentru, 53 împotrivă și o abținere, Senatul a a­pro­bat OUG nr.138-2004 pentru modificarea și completarea Legii 571-2003 privind Codul Fiscal, act normativ care prevede, printre altele, introducerea cotei unice de impozitare. Reprezentanții PSD și PRM au votat împotriva cotei unice de impozitare, susținând că ea va avea un efect negativ asupra veniturilor populației, întrucât beneficiarii măsurii vor fi cei cu veniturile foarte mari. PUR susține că nu este de acord cu majorarea impozitului pe dividende și a celui aplicat IMM-urilor, dar a votat această ordonanță pentru stabilitate politică. Cu 76 de voturi pentru, 39 împotrivă și două abțineri, Senatul a adoptat și suspendarea preluării de către AVAS a unor creanțe fiscale asupra societăților comerciale Rafo și Carom din Onești. În favoarea pro­iec­tului s-au pronunțat senatorii coaliției și ai PRM, apreciind că actul normativ oferă posibilitatea unei cercetări ample a celor care s-au făcut vinovați. Împotrivă s-au exprimat senatorii PSD, considerând că actul normativ este anticonstituțional și reprezintă o imixtiune a po­liticului în actul de justiție, în contextul în care pentru cazul Rafo se află un proces în derulare. Proiectul urmează să fie dezbătut și de Camera Deputaților în sesiunea ordinară care va începe pe 1 fe­bru­arie.
Florin ROMAN

Bătaie între ciobani
     Pe raza comunei Pianu, în data de 20 octombrie 2004, între doi ciobani care păstoreau aceeași turmă a avut loc o altercație. Nicolae Ghișe, din Cugir a fost lovit cu pumnii și picioarele de către Neculai Cojocariu (34 de ani), din județul Suceava. Gâlceava s-a produs pe fondul consumului de alcool. În urma loviturilor aplicate în zona to­racelui, Ghișe a suferit rupturi ale organelor interne. Cojocariu a ple­cat din comuna Pianu, sustrăgându-se astfel urmăririi penale pen­tru comiterea infracțiunii de vătămare corporală gravă. A fost i­den­tificat în 26 ianuarie a.c. pe raza orașului Arad, adus la Alba Iulia și prezentat Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. A fost reținut 24 de ore și urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Jude­cătoria Sebeș. Neculai Cojocariu riscă o pedeapsă privativă de li­bertate de la 2 la 7 ani. (L.I.)
La Bucerdea Grânoasă
Octogenară tâlhărită în propria locuință
     În noaptea de 24/25 ianuarie Susana Ioica (80 de ani), ce locuia singură în satul Bucerdea Grânoasă a fost victima unei tâlhării. Fe­meia dormea în bucătăria locuinței sale, iar ușa de acces în bucă­tărie nu era asigurată. În jurul orei 23.00, în locuința sa au pătruns doi bărbați, care, pentru a nu putea fi identificați, au întrerupt ali­mentarea cu curent electric a locuinței. Unul dintre cei doi a intrat în bucătărie, a lovit-o cu pumnii pe femeie și i-a cerut bani. În mo­mentul în care victima a refuzat, a fost luată pe sus și scoasă din încăpere. Din îmbrăcămintea Susanei Ioica a căzut un portmoneu în care se aflau 2 milioane de lei și buletinul său de identitate. Port­moneul a fost luat de agresorii care au părăsit apoi gospodăria prin ușa unui gard lateral al curții. Femeia a fost internată la Spitalul mu­nicipal Blaj cu diagnosticul de politraumatism prin agresiune, trau­matism cranio cerebral accentuat, contuzii forte, plăgi și excoriații ale membrelor. Lucrătorii Postului de Poliție Crăciunelu de Jos au reușit să-i identifice pe autorii tâlhăriei: Florin Mănuțiu (24 de ani) și Marin M. (16 ani), ambii din Bucerdea Grânoasă. Cei doi tineri și-au recunoscut fapta. Florin Mănuțiu și Marin M. urmează să fie prezen­tați Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba cu propunerea de ares­tare preventivă. Cei doi riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 15 la 25 de ani. (L.I.)
Cerșetor milionar, în debit
     O patrulă din cadrul Secției de Jandarmi Alba Iulia a depistat în zona Catedralei Reîntregirii Neamului din Alba Iulia un individ care, fără să aibă vreun handicap care să-l împiedice să muncească, aga­sa trecătorii cerșindu-le milă și bani. Jandarmii l-au identificat ca fi­ind Radu Buga, de 40 ani, fără domiciliu stabil. Verificându-l mai a­mănunțit, jandarmii au constatat că în 2004 l-au mai amendat pe Buga încă de... 9 ori, cu o amendă totală de 8,8 milioane de lei. Sumă rămasă în debit, deoarece vagabondul nu a plătit și nu va plăti niciodată respectivii bani. În cauză, au fost întocmite actele proce­durale care au fost înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Al­ba Iulia, în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii in­fracțiunilor de cerșetorie și vagabondaj. (N.I.T.)
Un bărbat și-a luat concubina la... baionetă!
     În 26 ianuarie, ora 16.00, o patrulă din dispozitivul de Siguranță Publică Cugir a aplanat un scandal izbucnit între Cosmin Pivoda (25 de ani), fără ocupație și Elena Blaga (18 ani), ambii din Cugir. Băr­batul a lovit-o pe concubina sa cu palmele și pumnii și a amenințat-o cu o baionetă de tip militar. Pe numele lui Cosmin Pivoda a fost în­tocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de lovire și port i­legal de armă albă. (L.I.)
Cunoaște-ți drepturile!
     Astăzi, între orele 11,00-13,00, Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADO) organizează în Sala "Mihai Viteazul" a Prefecturii ju­dețului Alba o masă rotundă cu tema "Cunoaște-ți drepturile!", în ca­drul programului "Respectarea drepturilor omului - o șansă pentru in­tegrarea europeană a României", program finanțat de Ambasada Nor­vegiei la București. La această manifestare au fost invitați să participe reprezentanți ai Prefecturii, ai autorităților locale și ju­de­țe­ne, parlamentari, judecători, profesori, medici, reprezentanți ai sindi­catelor, Poliției, Parchetului, ONG-urilor și ai presei. (I.H.)
Atenție la ghețuș!
     În numai 24 de ore, cel puțin 20 de persoane au solicitat îngrijiri medicale din partea personalului de gardă din cadrul Serviciului de "Urgențe" al Spitalului județean Alba, majoritatea după ce au alu­ne­cat și au căzut pe gheață sau zăpadă. Surse medicale de la "Ur­gențe" au declarat că pacienții sunt de toate vârstele, de la copii la bătrâni. Cele mai multe dintre victime au suferit traumatisme ușoare, ca entorse, contuzii sau luxații la picioare sau mâini, dar unii dintre pacienți s-au lovit și la cap. Câțiva dintre aceștia au suferit însă fracturi, fiind necesară internarea lor la secția ortopedie. Medicii recomandă populației, în special bătrânilor, să evite pe cât posibil porțiunile acoperite de gheață sau zăpadă, pentru a preveni produ­cerea unor astfel de accidente.(R.G.)
S-a aprobat
Noul sediu al Serviciului public comunitar județean
     Consilierii județeni au aprobat în ultima ședință darea în admi­nis­trarea Prefecturii Alba, cu destinația de sediu al Serviciului public co­munitar județean pentru eliberarea și evidența pașapoartelor sim­ple și a serviciului public de permise auto și înmatriculări a vehi­cu­lelor, a unui spațiu de 223 metri pătrați, la parterul imobilului din Alba Iulia în care a funcționat Banca Națională a României, filiala Alba. Acțiunea de primire-predare trebuie să se facă în termen de 30 de zile de la data adoptării proiectului. Cele două servicii vor primi 5 bi­rouri și un sediu pentru arhivă. Directorul Direcției Tehnice din CJ Al­ba, Dan Popescu, spune că funcționarea celor două servicii în noul sediu va permite o mai bună eficientizare a activității. În plus, cetă­țenii județului vor intra în posesia documentelor de identitate, con­ducere auto și proprietate a autovehiculelor în condiții civilizate de spațiu și timp. Noile servicii vor începe să lucreze în noul sediu cel mai probabil de la mijlocul lunii februarie.(F.R.)
Sportiv premiat cu 6 milioane de lei
     Consilierii județeni au aprobat proiectul de hotărâre inițiat de con­silierul PSD Gheorghe Iviniș, referitor la premierea sportivului Ale­xan­dru Stancu. Acesta a obținut locul I la Campionatul mondial de karate SKDUN. Tânărul karateka a primit din partea CJ Alba un pre­miu de 6 milioane de lei.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.