Prima pagină Ediția din: 29.1.2005
Urmărire ca-n filme pe traseul Orăștie-șibot
     O urmărire ca-n filme, cu girofare și sirene ale poliției rutiere s-a derulat joi seara, la limita județelor Hunedoara și Alba. Urmăritul, Florin Șerban, de 19 ani, din Deva, cu antecedente penale, a sfârșit prin a-și rupe oasele după ce s-a răsturnat cu mașina furată, o Da­cia Logan, într-o râpă din zona Șibot, în apropiere de vărsarea râului Cugir în Mureș. Incidentul a debutat în jurul orei 16.00, când Șerban împreună cu mama sa au luat un taxi din Deva cu destinația Sime­ria. Ajunși în Simeria, Șerban i-a cerut taximetristului - Cristian O. - să-l mai transporte încă de ...50.000 de lei, cât mai avea prin bu­zunare. Banii i-au ajuns doar până în Simeria Veche. Aici, tânărul i-a pus taximetristului un cuțit la gât, solicitându-i să coboare din ma­șină. Tot acolo, Șerban și-a forțat și mama să coboare. Ulterior, a pornit o cursă nebunească spre Alba. Taximetristul a reclamat fapta polițiștilor de pe mașina radar din Simeria care, la rândul lor, și-au alertat colegii din Orăștie. Evident că Șerban nu a oprit Logan-ul nici la semnalul polițiștilor din Orăștie. Două echipaje de poliție au pornit în urmărirea mașinii furate. La Șibot, într-o curbă, Șerban a părăsit carosabilul și s-a răsturnat cu roțile în sus într-o râpă. Tâlharul, rănit grav, a fost transportat la Spitalul din Deva pentru îngrijiri medicale.
    Împotriva lui Florin Șerban, poliția a început urmărirea penală sub as­pectul săvârșirii infracțiunilor de tâlhărie și conducerea pe dru­mu­rile publice a unui autoturism fără a poseda permis de condu­cere, ne-a informat inspectorul principal Magda Popa, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Guvernul a refuzat să sprijine Zlatna
     Prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, a inițiat, la solicitarea primarului orașului Zlatna, Silviu Ponoran, un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se cerea sprijinul guvernului în soluționarea unei părți din problemele cu care se confruntă orașul. Acesta avea ca obiect suplimentarea sumelor defalcate din impozitul pe venit pentru bugetele locale pe anul 2005, cu suma de 17.146.455 mii lei pentru județul Alba, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2005, și alocarea acesteia buge­tului propriu al orașului Zlatna, pentru ridicarea sarcinilor instituite asupra bunurilor cu caracter social din patrimoniul S.C. Ampelum S.A. Zlatna. Proiectul a primit însă aviz negativ în ședința de guvern de joi, 27 ianuarie a.c., motivul fiind, potrivit prefectului Cosmin Co­va­ciu, "lipsa unei documentații profesioniste". Domnia sa a precizat însă că există câteva firme care și-au exprimat interesul pentru investiții în zona Zlatna și în acest sens există discuții în parteneriat cu Consiliul județean. (I.P.)
Proiectul Roșia Montană între profesionalism și în­țelepciune
Noul guvern privește cu încredere investiția din Apuseni
•Interviu cu domnul Richard HILL, director gene­ral al Roșia Montană Gold Corporation SA
     Richhill- Domnule Hill, fiind la început de an, obișnuim să facem o re­trospectivă a celor mai importante mo­mente legate de derularea pro­iectului minier de la Roșia Montană. Haideți să ne întoarcem puțin la nivelul anului 2004 și să vedem ce s-a făcut?
    - Cred că cele mai importante mo­mente ale dezvoltării proiectului Roșia Montană de anul trecut au fost reor­ganizarea echipei de manageri, și în spe­cial crearea unei echipe manageriale române sau cel puțin, predominant ro­mână. Al doilea lucru pe care l-am făcut a fost acela de a pregăti în detaliu documentația pentru proiectul Roșia Montană, în așa fel încât să reducem la minim impactul pe care acesta îl va avea asupra comunității și mediului. De exemplu, am redus suprafața acordată prin licență, cu alte cuvinte s-a redus semnificativ și zona de impact a proiectului. Am pregătit, de ase­menea, proiectul pentru obținerea Acordului de mediu, astfel încât aceste lucruri să fie cunoscute de specialiști și autorități. Din pă­cate, au fost unii care au crezut că documentul depus de noi, care este de fapt doar o simplă prezentare generală a proiectului, așa cum cere legislația în această fază, ar fi cererea pentru avizul de mediu. Am așteptat însă finalizarea campaniei electorale pentru a se evita orice fel de speculații politice. Cred că avem o nouă abor­dare a unui proiect care trebuie să meargă înainte, iar acum ne pu­nem speranțe în noul guvern și credem că este începutul unei pe­rioade noi. Acestea au fost câteva din momentele cheie pe care noi le-am parcurs anul trecut.
    - În condițiile în care mineritul din Apuseni este aproape in­exis­tent, în comparație cu ce era odată, nu credeți că aveți o sarcină destul de grea pentru revigorarea mineritului? Cum vedeți viitorul mineritului în Apuseni și ce credeți că aduce nou proiectul față de mineritul tradițional?
    - Mă bucur că mi-ați pus această întrebare pentru că îmi dă po­sibilitatea să răspund la două lucruri. În primul rând, în cir­cum­stan­țele în care se găsește în prezent Roșia Montană, din cauza in­for­mațiilor neadevărate care s-au vehiculat până acum, avem o sarcină, la nivelul relațiilor publice, dificilă în fața noastră. Dar, vestea bună este că proiectul are beneficii semnificative și poate fi vehiculul care poate să dea direcția bună pentru mineritul din Apuseni. Poate, însă, cel mai important lucru din întrebarea dumneavoastră este că orice dezvoltare a unei afaceri atât de mari, ca proiectul nostru, cere angajarea și implicarea fiecăruia. Dumneavoastră spuneți că este doar sarcina Roșia Montană Gold Corporation să avanseze cu acest proiect, când, în realitate trebuie să fie un parteneriat între com­panie, autoritățile locale, județene și cele naționale. Eu cred că este în interesul fiecăruia ca acest proces să meargă înainte. Asta înseamnă din partea fiecăruia angajare, efort și acțiune. Unii spun de foarte multe ori că acest proiect este complicat sau periculos. Bazându-mă pe cei 35 de ani de experiență pe care i-am acumulat la exploatări miniere de peste tot, pot să vă spun că propunerea pentru acest proiect înseamnă folosirea unor practici standard ca peste tot în lume. Este fără discuție ceva nou pentru România, dar nu este un experiment. Categoric, nu! Pentru toți cei care spun că proiectul are mai multe aspecte negative, pot să le spun fără îndoială că sunt total dezinformați sau de rea credință. Tot atât de adevărat este că operațiunile miniere de stat, care se desfășoară în prezent în Apuseni nu mai pot continua. Nu neapărat din cauza pierderilor financiare, pentru că se știe se alocă subvenții anuale de 3 milioane de dolari, ci din cauza impactului negativ continu asupra mediului. De asemenea, putem spune că nu este o opțiune să închizi mina și apoi să nu mai faci nimic pentru remedierea gravelor probleme de mediu existente. Asta nu este o opțiune pentru Româ­nia, așa că beneficiile aduse de Roșia Montană Gold Corporation sunt fără îndoială cea mai bună soluție, atât din rațiuni sociale, cât și de mediu.
    - S-a bătut multă monedă în presa română și internațională pe plățile făcute de companie pentru cei care se mută sau se strămută. Care este situația la ora actuală și care este nivelul despăgubirilor?
    - Când proprietatea oamenilor este implicată în ceva, de exemplu în negocieri, gradul de emoție este foarte ridicat. Fără discuție, noi ca și companaie înțelegem acest lucru. Avem obligația de a negocia individual, pentru fiecare caz în parte cu oamenii. Așadar, ceea ce noi discutăm cu fiecare om în parte, noi nu mai discutăm cu alt­cineva. Iar asta ține în primul rând de decență. Ca un comentariu general, putem progresa în domeniul cumpărării proprietăților doar de la cei care doresc acest lucru. Acum ne dorim să găsim locuințe alternative cât mai multe, cum sunt la Piatra Albă sau Dealul Fur­cilor din Alba Iulia. Sperăm că vom demonstra că putem progresa în această direcție. Este adevărat să spunem că am avut unele pro­bleme legate de obținerea avizelor legale și tehnice și continuăm să lucrăm pentru a le rezolva. În momentul în care opțiunile de care v-am vorbit vor fi disponibile pentru cetățeni, ca o realitate fizică, a­tunci lumea va fi probabil încurajată ca să ia o decizie. De ase­me­nea, investitorii care vin cu bani în această companie trebuie să vadă că primim aprobări și sprijin pentru partea industrială a dez­voltării proiectului, pentru a se angaja cu și mai mulți bani. Cei circa 100 de milioane de dolari care i-am investit deja în acest proiect sunt confruntați cu un risc, iar orice persoană rezonabilă este de acord cu această idee. Mai înainte ca investitorii să pună și alți bani, trebuie să aibă încredere că propunerea noastră de proiect va fi vă­zută cu profesionalism și înțelepciune. Desigur, compania nu aș­teaptă nici un fel de favoruri speciale, dar dorește să fie tratată în mod egal și corect. Guvernul este la primele săptămâni de la pre­luarea mandatului, dar eu aș putea spune că, de la cele câteva persoane care le-am întâlnit deja, am considerat că declarațiile sunt foarte încurajante. Vom continua pe direcția pe care am început și cred că impresia pe care o avem, de susținere și sprijin colectiv, va fi aceeași.
    - Va fi anul 2005, anul obținerii Acordului de Mediu? S-a făcut mult tam-tam pe acest subiect, ce ne puteți spune nouă, oamenilor și ecologiștilor la acest capitol?
    - Sperăm că vom progresa mult în privința obținerii Acordului de Mediu în anul 2005, dar acest lucru nu este suficient. Depunerea memoriului tehnic a fost primul pas prin care compania își declară intenția că dorește să implementeze acest proiect. Autoritățile sta­tului trebuie să facă o evaluare a impactului pe care îl va avea pro­iectul și să se stabilească termenii de referință pentru Studiul final de impact.
    - Ce garanții oferă compania că nu vor exista probleme cu po­luarea în zona Apusenilor?
    - Asta este o întrebare la care este aproape imposibil de răspuns. Propunerile companiei includ cele mai bune tehnologii existente la această oră, iar în următorii ani compania va trebui să-și con­so­lideze echipa managerială și sistemele astfel încât orice instalație pe care o vom construi să funcționeze în mod corect. Aș dori să mai spun încă un lucru, că va fi necesar pentru a obține autorizații locale și județene, să se lucreze cu noi, nu numai pentru a înțelege ce vrem să facem, dar și pentru ca împreună să dezvoltăm în mod eficient planuri de acțiune rapidă. Trebuie recunoscut că, chiar și în cele mai bune operațiuni se pot face greșeli. De aceea noi ne-am propus să operăm cu grijă pentru a reduce șansele ca ceva să se întâmple. Înțelept este ca întotdeauna să te asiguri că ai un plan foarte bine întocmit dacă ceva rău se întâmplă. Implementarea unui asemenea plan de urgență este foarte important în minimalizarea oricărui risc. Este esențial să dezvoltăm un parteneriat foarte strâns cu comunitățile din jurul acestui proiect.
    - Cine credeți că trebuie să decidă în problema proiectului de la Roșia Montană: Uniunea Europeană, Ungaria sau România?
    - Decizia referitoare la proiectul Roșia Montană trebuie să fie luată, fundamental, de oamenii din partea locului. Urmează apoi, desigur, locuitorii județului Alba, și ai României. Iar România speră să fie parte la Uniunea Europeană. Desigur, primele aprobări trebuie date de pe plan local, iar apoi de la nivel central.
    - Sărăcia este o mare problemă a moților pe care nu a rezolvat-o nimeni de-a lungul istoriei. Credeți că derularea investiției va aduce mai multă bunăstare, pe care moții o așteaptă de multă vreme?
    - Eu cred că proiectul are potențialul să contribuie la schimbarea direcției în bine la acest capitol. Dar din nou, vreau să întăresc faptul că nici un om cu rațiune nu poate considera că RMGC este singura care poate rezolva problema sărăciei în Apuseni. Trebuie să existe un parteneriat solid între companie și comunitățile locale. Una dintre țintele noastre o reprezintă introducerea conceptului de dezvoltare durabilă în zonă. Fără discuție, dacă acest concept va fi imple­men­tat, atunci va exista potențialul de a se injecta sume mari de bani în zonă. Pe măsură ce faci acest lucru, în jurul proiectului se vor putea dezvolta multe alte afaceri, care nu vor sprijini doar nevoile com­paniei, ci vor întâri și alte activități economice. Eu reafirm că inves­tiția noastră reprezintă o importantă oportunitate pentru zonă și moți, care va contribui și la dezvoltarea altor sectoare economice.
Interviu realizat de Florin ROMAN

Congresul PSD pe 3 aprilie 2005
     Data când va avea loc mult așteptatul Congres al PSD a fost sta­bilită pentru 3 aprilie 2005. Până atunci însă la nivelul fiecărui județ se vor desfășura Conferințele de alegeri care vor desemna noi președinți de organizații, dar și delegații care vor participa la Con­gresul de la București. (R.J.)
Directorul Minvest Deva și-a dat demisia
     Social democratul Daniel Andronache și-a dat demisia din funcția de director general al Companiei Naționale, MINVEST Deva, de care țin și exploatările miniere de la Abrud și Roșia Montană. Locul său va fi luat cel mai probabil de reprezentantul Alianței D.A., Pompiliu Crai. După această demisie urmează și schimbarea mem­brilor din Consiliul de Administrație.(F.R.)
Hramul Facultății de Teologie din Alba Iulia
     Duminică se sărbătorește hramul Facultății de Teologie din Alba Iulia "Sfinții Trei Ierarhi". La ora 10,00, ÎPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia, va oficia liturghia la capela facultății. Momentul va mai fi marcat de o lansare de carte și de un curs festiv, la care vor par­ticipa alături de studenți și cadrele universitare. (F.R.)
Popa dă și la altul
     Biroul executiv al organizației județene a PUR Alba a adoptat o hotărâre potrivit cărei, vicepreședintele PUR, Gheorghe Feneșer va prelua atribuțiile președintelui Nicolae Popa, atât timp cât acesta este plecat la București. Președintele PUR Alba, deputatul Nicolae Popa a declarat că o asemenea măsură este normală, în condițiile în care, cinci zile pe săptămână va fi la București la lucrările Par­lamentului.(F.R.)
Bani pentru Asia
     În urma spectacolului umanitar "Casa Noastră", organizat în data de 23 ianuarie, de Teatrul de Păpuși "Prichindel" din Alba Iulia, pen­tru întrajutorarea victimelor valurilor ucigașe din Asia, a fost co­lectată suma de 5.100.000 de lei. Secretarul literar al instituției, Sil­van Stâncel, este de părere că spectacolul a fost o reușită, în spe­cial datorită sprijinului primit din partea presei locale, care a pro­movat evenimentul. "Teatrul de Păpuși mulțumește tuturor actorilor implicați în realizarea și colectarea fondurilor pentru copiii din Asia".(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.