Actualitate
Turismul din județul Alba, rătăcit în pierderi și... ceață
     Recent, am solicitat Direcției Generale a Finanțelor Publice Alba câteva date cu privire la activitatea de turism în județul nostru. În mod surprinzător, deși se vorbește atât de mult despre atractivitatea naturală a județului, despre obiectivele turistice demne de a fi vizitate, despre frumusețea tradițiilor și obiceiurilor populare, lumea nu se prea înghesuie să investească în acest domeniu. Sau dacă se încumetă, conjudețenii noștri fac în așa fel încât să nu se înre­gistreze ca atare, ci drept societăți comerciale având ca obiect de activitate comerțul și serviciile de alimentație publică. Prin urmare, numărul celor ce au în realitate activitate în domeniul turismului... se pierde în ceață. Nici chiar la categoria "pensiuni" nu am găsit mare lucru: doar 6 societăți înregistrate astfel la Registrul Comerțului. Ast­fel, ca agenții de turism și activitate de asistență turistică, în întreg ju­dețul sunt înregistrate... 14 societăți comerciale: Alba Iulia- 8; Se­beș- 3; Aiud-2; Arieșeni- 1.
    După cum puteți observa, una singură a fost înființată și înre­gistrată în "paradisul" județului Alba din Munții Apuseni: cea de la Arieșeni. Cifra de afaceri a celor 14 societăți variază între 5,5 mi­liarde de lei și... 8,7 milioane de lei. (Interesant, nu?) Dar și mai in­teresant este faptul că 9 dintre aceste societăți înregistrează pierderi și numai 5 sunt înregistrate cu profit. Pierderile totale ale societăților din acest domeniu se cifrează la 706.733.000 lei, trei dintre ele cumulând datorii de 16.200.000 lei. În acest context, pu­tem afirma fără nici un risc de exagerare că, dacă viitorul județului Alba este turismul, atunci el este un viiitor atât de îndepărtat încât nu cred că generația noastră îl va apuca. Poate ur­mașii noștri, și urmașii urmașilor noștri... (I.C.)
Pro Victor Ponta
•Președintele TSD Alba, Nicolae Mera, susține can­didatura lui Victor Ponta la funcția de secretar ge­neral al PSD
     Copiind modelul seniorilor, în urmă cu câteva zile, tot la Cluj Na­poca liderii organizațiilor de tineret ale PSD din Ardeal au avut o întâlnire cu șeful lor, Victor Ponta. La discuții a participat și pre­șe­dintele TSD Alba, Nicolae Mera care ne-a precizat că alături de toți președinții de organizații de tineret va susține candidatura lui Victor Ponta la funcția de secretar general al PSD în cadrul congresului partidului care se va desfășura în luna aprilie a.c. De asemenea, s-a mai convenit ca în județele unde nu au avut loc încă conferințele de alegeri ale președinților organizațiilor de tineret, printre care și Alba, acestea să aibă loc după Congresul PSD. În altă ordine de idei, președintele TSD Alba, Nicolae Mera ne-a mai precizat că nu este incompatibil cu funcția de funcționar public, conform celor spuse de către Flaviu Predescu, deoarece el nu intră sub incidența legii admi­nistrației, ci a legii 7/2004 care reglementează conduita funcțio­na­ru­lui public. (R.J.)
Moții se simt furați de Romsilva
     Prezent la ședința Consilului local Câmpeni care a avut loc ieri, 28 ianuarie a.c., ocazie cu care a acordat și audiențe localnicilor, prefectul Cosmin Covaciu a fost asaltat de problemele cu care se confruntă locuitorii acestei zone. Conform spuselor prefectului de Al­ba, marea majoritate a nemulțumirilor acestora se referă la acti­vi­tatea Romsilva în zonă, la adresa căreia se aduc acuzații foarte grave: "oamenii sunt trecuți pe tabele fără a fi informați și se taie lemnul în numele lor, lucrătorii Romsilva nu vin să marcheze lemnul din pădure, fie din rea-voință, fie din lipsă de personal, demersurile de a se organiza în ocoluri private sunt îngreunate". Cosmin Covaciu a precizat că aceste acuzații extrem de grave trebuie mai întâi pro­bate și de abia după aceea vor fi luate măsurile care se impun. Alte probleme ale cetățenilor din această parte a județului sunt legate de "activitatea nemulțumitoare a Oficiului prefectural Câmpeni și a di­rectorului acestuia, semnalată, de altfel, și de primarii comunelor din zona Munților Apuseni", a mai precizat prefectul. Astăzi, repre­zen­tantul guvernului în teritoriu se va afla la Arieșeni unde a convocat și o întâlnire cu primarii din zona Munților Apuseni al cărei scop este unul de informare cu privire la problemele specifice zonei și de trans­mitere a mesajului Guvernului în teritoriu. (I.P.)
Nemulțumirea prefectului
     În cadrul conferinței de presă care a avut loc ieri, 29 decembrie a.c., la sediul Prefecturii, Cosmin Covaciu s-a arătat nemulțumit de activitatea anumitor servicii deconcentrate de la nivelul județului Al­ba. Prefectul s-a limitat la doar două exemple concludente în acest sens, făcând referire la activitatea Casei de Pensii care "este printre ultimele la recorelare pe țară", precum și la Direcția Muncii care "s-a opus mutării din spațiu în care își desfășoară activitatea în condițiile în care această acțiune face parte dintr-un proiect de Guvern care trebuie implementat la nivel național". Nu putem să nu ne întrebăm, în final, dacă are vreo importanță faptul că prefectul este nemulțumit de activitatea acestor servicii în condițiile în care funcțiile de director au culoare politică, iar (și) la ora actuală culoarea acestora este una trandafirie... (I.P.)
Alba Iulia va găzdui, totuși, în premieră, olimpiada națională la limba germană
     Municipiul Alba Iulia va găzdui în vacanța de primăvară a elevilor etapa națională a olimpiadei școlare la limba germană, fiind pentru prima dată când liceenii pasionați de această limbă modernă se reunesc în județul Alba. Vestea bună a fost adusă de prof. Marcel Arăboaei, inspector școlar din cadruI IȘJ Alba, după ce conducerea Ministerului Educației și Cercetării a renunțat în ultimul moment la decizia organizării olimpiadei la Deva, oraș care oricum mai găz­duiește și întrecerea finală la geografie. Etapa județeană a olim­piadei la limba geramnă este programată să aibă loc în 12 februarie, la Colegiul Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, instituție care va găzdui, probabil, și faza națională, în perioada 19-24 martie. În ju­dețul Alba, a spus inspectorul școlar Arăboaei, cei mai mulți elevi care ar putea participa la olimpiada de limba germană provin din zonele Sebeș și Blaj.(R.G.)
În proiectul Comenius "King's Road",
Elevii militari albaiulieni refac drumul comercial dintre Europa și Asia
     De curând, Colegiul Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia și-a de­pus candidatura la finanțarea unui nou proiect Socrates Comenius, intitulat "King's Road", a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Daniela Filimon. Bazele acestui proiect au fost stabilite în cadrul întâlnirii care a avut loc recent, în localitatea turcă Manisa, la Liceul Teoretic "Ozel Sehzade Mehmed Lisesi", Colegiul Militar fiind re­prezentat de prof. Lorellei Vișan. La reuniune au participat viitorii coordonatori de proiect din cele patru țări participante: Germania, Italia, România și Turcia, care propun, prin schimburile de expe­riență programate, să identifice elementele comune celor patru culturi și să pună bazele unei relații de colaborare. Coordonatorul proiectului este unitatea de învățământ din Manisa, liceu recunoscut pe plan mondial pentru rezultatele obținute la diverse competiții și olimpiade internaționale, în special la discipline precum: mate­ma­tica, fízica și tradiționalul wrestling. Pe parcursul proiectului, elevii vor coresponda prin e-mail, tele-conferințe și chat-forumuri pe teme de cultură locală și vor realiza eseuri care să ilustreze cel mai bine specificul zonei în care trăiesc. La finele primului an de proiect, elevii se vor întâlni la Sardes-Turcia, locul unde s-au pus practic stâlpii colaborării dintre țările europene și asiatice, făcându-se trecerea de la troc la comerțul pe bani. Este locul de unde a pornit King's Road, prima șosea care unea principalele orașe europene și asiatice. Sub îndrumarea specialiștilor de la muzeul din Manisa și a profesorilor coordonatori de proiect, elevii vor desena împreună hărțile zonei Sardes și King's Road. Totodată, ei vor realiza din lut, ca alt produs al proiectului, primele monede folosite în Europa și în lume, monede descoperite în Sardes.
Robert GHERGU

Închisoare pentru abandon
     Polițiștii din Teiuș l-au identificat pe Ștefan Bolca (45 de ani), din Teiuș care poseda mandat de arestare din 13 decembrie 2004, emis de Judecătoria Aiud. Bărbatul este condamnat la un an de în­chi­soare pentru comiterea infracțiunii de abandon de familie. Bolca a fost depus în arestul IPJ Alba și urmează să-și ispășească pe­deap­sa. (L.I.)
Se modernizează Cartierul Romilor din Sebeș
     Primarul municipiului Sebeș, Alexandru Dăncilă ne-a precizat că în curând se va demara o amplă acțiune de modernizare a Car­tierului Romilor din localitate avându-se în vedere într-o primă fază repararea rigolelor și a drumurilor. În acest sens, Consiliul local Se­beș a aprobat în ședința din 25 ianuarie a.c., utilizarea sumei de 300 milioane lei din bugetul Serviciului Public de Administrare a Patri­moniului Sebeș.(R.J.)
Mesaj de compasiune
     În zilele de 27-28 ianuarie 2005 la Sibiu la Casa Luxemburg a avut loc seminarul "60 de ani de la eliberarea lagărului de con­cen­trare și exterminare de la AUSCHWITZ". Acest seminar a fost or­ganizat de Inițiativa Zonal Geografică "Sibienii Pacifiști" și de Centrul de Informații Compacte despre Holocaust. În cadrul întâlnirii au fost prezentate mesaje din partea Președinției României, Ambasadei SUA, Consulului General al Germaniei, Ambasadei Israelului. În ca­drul seminarului au fost prezentate teme ca: Kristalnacht - Preludiul unui masacru, Conferința de la Wannsee, Originile Holocaustului, Deportați în Transnistria, Tendințe extremiste în România.
    Mesajul prefectului județului Alba, Cosmin Covaciu, a fot transmis de către consilierul pe problema romilor, dl. Gruia Bumbu, care a pre­zentat Excelenței Sale, doamnei Rodica Gordon Radian, am­ba­sadorul Israelului la București, o scrisoare prin care își exprimă simpatia și solidaritatea cu greu încercatul popor evreu.(I.P.)
Români în Irlanda și Spania
     Irlanda accelerează examinarea cererilor de azil pentru români, iar Spania le oferă trei luni imigranților ilegali de pe teritoriul țării pentru a intra în legalitate. Din 7 februarie, cei care au un contract de muncă legal pe cel puțin șase luni sunt înscriși în evidența pri­măriilor și a birourilor de asigurări sociale - dacă nu au cazier, pot obține documente oficiale. Cei care nu îndeplinesc cerințele au 15 zile de la primirea ordinului de expulzare ca să părăsească țara. (M.F.)
Amenzi pentru cei certați cu legea
     Poliția municipiului Aiud a organizat joi, 27 ianuarie, pe raza de competență o acțiune pentru prevenirea furturilor din buzunare, a infracțiunilor cu violență și a celor de natură economico-financiară. Au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 24 milioane lei. Dintre sancțiuni 20 au fost la Legea 12/1990- comerțul ilicit, 13 la regimul circulației, 8 la L60/1991-ordine publică și 1 la L105/1996-stare civilă. De asemenea a fost identificat condu­cătorul unui autoturism Dacia, Andrei Bubuțanu (21 de ani), taxi­metrist, care la plecarea de pe loc nu s-a asigurat și nu a acordat prioritate de trecere unei autoutilitare, intrând în coliziune cu a­ceasta. Lui Bubuțanu i-a fost ridicat permisul auto în vederea sus­pendării pe o perioadă de 90 de zile și s-a ales și cu o amendă. Tot polițiștii aiudeni au identificat, în aceeași zi, pe autorul unei spargeri comise în 9 decembrie 2004 la o societate comercială din Aiud. Nicolae Popa (26 de ani), din Aiud, fără ocupație, a sustras băuturi alcoolice, țigări și alte bunuri în valoare de 10 milioane lei. Au fost recuperate bunuri în valoare de 3 milioane lei. Tânărul este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Comemorare
Regina Elisabeta, "Mama răniților", pomenită în biserici
     Principesa Elisabeta de Wied s-a născut la 17 decembrie 1843, în localitatea Meurepass (Germania). Personalitate fascinantă a istoriei moderne a României, romantică și sensibilă, Regina Elisa­beta s-a impus ca pictoriță și scriitoare, cunoscută sub numele de "Carmen Sylva", membră a Academiei Române și a Academiei Fran­ceze.
    Eforturile sale s-au îndreptat, totodată, spre cunoașterea nevoilor țării. A admirat arta țăranului român și a încurajat mica industrie, creând societăți și școli de artă populară. În timpul Războiului de Independență (1877) a fost prezentă la căpătâiul răniților din spitalele de campanie, mângâind, încurajând, ajutând, fiind numită "Mama răniților", un exemplu pentru viitoarele regine ale României. A fost permanent alături de Regele Carol I în efortul de modernizare a că­ilor și mijloacelor de transport ale țării, a creării flotei maritime ro­mânești, a portului Constanța.
    Datorită Reginei Elisabeta, Castelul Peleș a devenit o casă a artei și artiștilor români și străini (Vasile Alecsandri, Alexandru O­dobescu, Titu Maiorescu, Ion Luca Caragiale, Nicolae Grigorescu, Grigore Antipa, Dimitrie Dinicu, Sarah Bernhardt, Pierre Loti, Le­comte du Nouy). Alături de aceștia, copiii înzestrați cu har deosebit erau încurajați și ocrotiți de Regină (George Enescu).
    După o existență dedicată dragostei de țară, apreciată pentru cu­rajul, munca, talentul, onestitatea Sa, Regina Elisabeta, văduvă după 1914, se retrage la Curtea de Argeș unde se stinge doi ani mai târziu, la 1 februarie 1916. Duminică, 30 ianuarie, Regina Elisabeta va fi pomenită în bisericile din județul Alba.

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.