Editorial
Nu trageți în președinte!
     Directorul SRI, domnul Radu Timofte, a lansat, zilele trecute, informația că președintele Traian Băsescu ar putea fi ținta unui a­tentat al unor structuri mafiote, implicate în acte de corupție. Bom­ba sereistă vine într-un moment politic delicat. Pe de o parte, pre­ședintele onorându-și promisiunile făcute în campanie, a și luat pri­mele măsuri în bătălia cu corupția, decapitându-i pe șefii Internelor și ai poliției, două nume grele, sub protecția cărora s-au petrecut destule jafuri și hoții în țară și în care au avut partea lor de con­tribuție fiind chiar titularii unor afaceri controversate. Și dacă au căzut generalii din fruntea poliției, evident că va veni și rândul ma­fioților cu nume la fel de grele să dea socoteală pentru marile furturi din firmele de stat, din bănci ori de la bugetul statului și care au făcut averi fabuloase din veniturile de bugetari. Fie că au fost po­liticieni, demnitari și funcționari publici, polițiști, magistrați, generali sau oameni de afaceri tip FNI deveniți peste noapte miliardari. Spe­riată, lumea corupților s-a trezit din trândăvia în care s-a complăcut și a trecut la amenințări. Primul pe listă, Traian Băsescu. Desigur că, într-o democrație, oamenii politici își asumă destule riscuri iar provocările unor indivizi sunt normale, căci un șef de stat este ca un pisc, bătut de toate furtunile și nemulțumirile oamenilor și îndeosebi ale celor care au ales ca mod de lucru și de viață jaful, hoția, mituind în dreapta și stânga, cu bani și protejându-se reciproc. Așa că important este ca serviciile de pază și cele secrete să vegheze cu ochii în patru, ca președintele Băsescu să nu fie intimidat, amenințat sau, ferească sfântul, asasinat.
    Pe de altă parte, s-ar putea ca avertizările lui Timofte să fie și o simplă fumigenă, detonată acum, când zilele lui în fruntea SRI sunt numărate și când încearcă să se pună bine cu Traian Băsescu pentru a-și salva scaunul. Cert este că un șef de serviciu secret de informații nu se comportă ca un crainic de televiziune sau ca un toboșar, ce anunță în piață, că șeful statului este în pericol. Există structuri ale statului, inclusiv Consiliul Suprem de Apărare a Țării, unde domnul Timofte ar fi trebuit să informeze și să spună cine sunt atentatorii și ce activități subversive prestează. Ori, a face la tele­vizor, discuții și comentarii pe o temă a siguranței naționale de su­premă importanță cum este protecția președintelui denotă fie o lipsă de profesionalism, căci spionii trebuie să aibă doar ochi și urechi mari, nu și o gură cât o șură, ori este o diversiune de genul acelora în care s-au specializat mulți dintre cei ce ne-au îmbârligat în așa fel încât nici astăzi nu știm adevărul despre Revoluție!
    Oricum, domnul președinte Traian Băsescu nu va duce o viață ușoară în bătălia cu bandiții din cei 15 ani post-revoluționari, pe care nici Iliescu și nici Constantinescu nu i-au amenințat cu cătușele și confiscarea averii, cum o face actualul șef al statului. De aceea ei nici nu au fost amenințați, ci doar tămâiați sau mai bine zis albăstriți de Isaia. Noi am mai avut însă politicieni martiri și de aceea paza președintelui nostru este o treabă prea serioasă ca să fie lăsată pe mâna unor politruci ce vor în primul rând să aibă grijă de scaunul lor și apoi de fotoliul prezidențial. În fond, până și președintele SUA l-a schimbat pe șeful CIA, iar șeful de la FBI și-a dat demisia! De ce n-ar face o schimbare și președintele Traian Băsescu? Ori demisia șefului SRI este, evident, o "informație" prea secretă care nu se poartă în serviciile noastre ce fac mai nou striptis la televizor!
Gheorghe CIUL