Curier județean
Respectarea drepturilor omului- o șansă pentru integrarea europeană a României!
     Vineri, 28 ianuarie 2005, sala "Mihai Viteazul" de la Prefectura județului Alba a fost gazda unei mese rotunde cu tema "Cunoaște-ți drepturile!", organizată de Liga Apărării Drepturilor Omului (LADO), în cadrul unui program finanțat de Ambasada Norvegiei la București și intitulat "Respectarea drepturilor omului- o șansă pentru inte­gra­rea europeană a României". La această manifestare au participat reprezentanți ai Prefecturii Alba, Primăriei Alba Iulia, ai autorităților lo­cale și județene, parlamentari, judecători, profesori, medici, repre­zentanți ai sindicatelor, Poliției, Parchetului, ONG-urilor și presei. Pe agenda dezbaterilor s-au aflat mai multe subiecte: *drepturile omului (drepturile copilului, ale minorităților, egalitatea de șanse etc.) și mo­dul în care autoritățile și societatea civilă le pun în practică și le pro­movează; *principalele documente și mecanisme internaționale care reglementează drepturile omului, în special Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg; *aderarea României la Uniunea Europeană; *corupția, strategia națională împotriva corupției și măsurile concrete anti-co­rupție luate în diverse domenii de activitate.
    Demn de menționat este faptul că, pentru o desfășurare logică și organizată a dezbaterilor, organizatorii au solicitat instituțiilor invitate câteva date esențiale: *sesizările primite de la cetățeni în anul 2004 cu privire la încălcări ale drepturilor omului și abuzuri din partea angajatorilor (a instituțiilor) în raporturile de muncă; *sesizări cu privire la acte de corupție: infracțiuni de dare/luare de mită, trafic de influență, birocrație etc.; *nominalizarea direcției sau biroului cu atri­buții în domeniul apărării drepturilor omului și combaterea corupției, care funcționează în cadrul fiecărei autorități județene, precum și intensitatea activității acestora; *punctul de vedere al instituției re­prezentate, cu privire la pachetul de legi anti-corupție. (I.H.)
Ciuruleasa - de 3 ani fără medic veterinar
     De trei ani de zile, comuna Ciuruleasa se confruntă cu o problemă majoră și anume lipsa unui medic veterinar care să aibă grijă de animalele localnicilor. Primarul acestei localități, dl. Ioan Mihalachi ne-a precizat că în acest sens s-au făcut nenumărate demersuri la Direcția de specialitate a județului Alba însă toate au rămas fără rezolvare. "De 3 ani de zile animalele de pe raza comunei nu au fost vaccinate, nu avem pe nimeni care să le trateze de eventuale boli, oamenii fiind nevoiți să se deplaseze zeci de kilometri în alte zone unde există cabinete veterinare. Am fi dispuși să asigurăm condiții oricărui medic ar dori să lucreze la noi în comună, înclusiv o locuință" ne-a declarat primarul din Ciuruleasa. Tot domnia - sa ne-a mai spus că își dorește la Primărie un corp nou de funcționari publici care ar trebui să întrunească 3 calități: să fie tineri, cu studii superioare și cu chef de muncă.(R.J.)
Mandate de arestare pentru tâlharii din Bucerdea Grânoasă
     Cei doi tineri din Bucerdea Grânoasă care în noaptea de 24/25 ianuarie au pătruns în locuința Susanei Ioica (80 de ani), din Bu­cerdea Grânoasă, au tâlhărit-o și au lovit-o, s-au ales cu mandate de arestare preventivă. Pe numele lui Marin M. (16 ani) a fost emis mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 29 zile și este cer­cetat pentru comiterea infracțiunilor de violare de domiciliu și tâl­hărie, iar pe numele lui Florin Mănuțiu (24 de ani) a fost emis man­dat de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile, el fiind cercetat pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la tâlhărie și violare de domiciliu. Cei doi riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 15 la 25 de ani. (L.I.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.