Actualitate
Deputatul PUR de Alba, Nicolae Popa, suspectează că
Interese de grup se ascund în spatele închiderii pripite a unor abatoare
     În cadrul unei conferințe de presă, deputatul PUR de Alba, Ni­colae Popa, membru în Comisia pentru Agricultură, Silvicultură, In­dustrie Alimentară și servicii specifice, a declarat că a înaintat mi­nistrului Gheorghe Flutur o adresă prin care solicită reanalizarea ca­pitolului "Agricultura" negociat cu Uniunea Europeană în vederea a­mâ­nării termenelor de retehnologizare și modernizare a abatoa­relor, cu respectarea termenului de aderare de 1 ianuarie 2007. Deputatul Popa i-a solicitat ministrului Flutur să ancheteze dacă în luarea de­ci­ziilor rapide de închidere a abatoarelor neconforme cu standardele UE, în capitolul negociat de ex-președintele ANSV, Liviu Harbuz, au existat unele interese de grup sau de altă natură. Mai exact, depu­tatul Popa a spus că "s-ar părea" că au existat și există interese de grup care să monopolizeze importul de carne și care să "omoare" mi­cile abatoare. "Aceste cercuri de interese doresc să rămână cât mai puține unități de procesare pentru carne și lapte, să facă legea în domeniu și să rămână fără concurență", a opinat deputatul Popa. "În județul Alba își desfășoară activitatea 63 de fabrici, abatoare și unități de procesare a cărnii și laptelui. Dintre acestea, 4 au fost în­chise definitiv iar 8 temporar. Acestea, înainte de a fi înmormântate, merită să fie analizate economic și sprijinite financiar, prin impli­carea Guvernului și Parlamentului României", a cerut deputatul PUR de Alba. Popa a afirmat că dosarul privind Capitolul "Agricultura" a fost dat spre analizare Comisiei pentru Agricultură din Camera De­putaților și a subliniat că există șanse serioase ca termenele ne­go­ciate să fie amânate, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2007.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Deși n-a declarat-o deschis
Prefectul susține investiția de la Roșia Montană
     Recent, prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, a avut o întâl­nire cu directorul Companiei Roșia Montană Gold Corporation, oca­zie cu care i-au fost prezentate trecutul, pre­zentul, viitorul, stadiul de dezvoltare la care se găsește în acest moment compania, pre­cum și problemele pe care le-a întâmpinat la nivelul anumitor servicii deconcentrate în special în anul electoral care a trecut. Potrivit spu­selor prefectului de Alba, oficialii companiei amintite nu se simt frus­trați de faptul că, deși se află în zonă din 1997, nu au reușit, nici pâ­nă la ora actuală, demararea efectivă a activității însă speră ca într-un an și jumătate, după clarificarea titlului de proprietate, lucrările să demareze. "Eu sprijin investițiile în județul Alba și noi nu ne putem permite să pierdem o investiție de anvergura celei de la Roșia Mon­tană atât timp cât respectă legile românești și europene în vigoare, în special cele privind condițiile de mediu", a declarat Cosmin Cova­ciu răspunzând întrebării jurnaliștilor vizavi de poziția sa privind a­ceastă chestiune. "Voi avea o poziție oficială însă natura delicată a problemei cere o documentație amănunțită pe care eu trebuie să o mai studiez", a mai precizat prefectul de Alba. (I.P.)
Iarna-i grea, omătu-i mare...
•În zona Munților Apuseni se circulă cu mijloacele de transport din dotare
     sanieSfârșitul de săptămână a adus, așa cum au anticipat meteo­ro­logii, temperaturi scăzute și nin­sori puternice. În zona Munților A­puseni stratul de zăpadă vari­ază între 60 și 80 de cm, cel mai consistent înregistrându-se la Arieșeni, spre bucuria ama­to­rilor de schi. Sute de oameni din Alba și în special din Bihor și Ungaria au luat cu asalt pâr­tia de la Arieșeni unde în week-end a fost o adevărată nebunie. Toate drumurile naționale și județene erau deschise ieri circulației, pentru că echipele de intervenție și-au făcut datoria. Cu toate acestea, pe drumurile din zona Apusenilor se circulă greu, în condiții de...iarnă. Localitățile județului erau alimen­tate la capacitate normală cu electricitate iar rețeaua de telefonie nu a avut de suferit. Dacă șoferii sunt mai grijulii, în schimb copiii s-au bucurat din plin de zăpadă. La Alba Iulia, cu săniuțele în spate, copii și bunici au luat cu asalt pârtiile din șanțurile cetății și din zona Schit.(F.R.)
Astăzi este ultima zi pentru achiziționarea rovinietelor
•Șoferii care circulă fără rovinietă riscă amenzi us­tu­rătoare
     Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din Ro­mâ­nia reamintește posesorilor vehiculelor de transport persoane (tu­risme, microbuze, autobuze, autocare) și transport marfă până la 3,5 tone că termenul limită de aplicare a sancțiunilor pentru cei care nu și-au procurat rovinieta este de 31 ianuarie 2005. Până la a­ceastă dată conducatorii auto care circulă pe drumurile naționale fără a face dovada deținerii rovinietei și a documentului ce atestă plata nu vor fi amendați de organele abilitate, echipele de control ale CNADNR și cele ale poliției rutiere. De asemenea, Compania Națio­nală de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România reamintește con­ducătorilor auto că rovinieta poate fi achizitionată în orice pe­rioadă a anului în funcție de momentul în care aceștia utilizeză re­țeaua de drumuri naționale. De exemplu, dacă posesorul unui auto­turism nu circulă pe drumurile naționale până în luna aprilie (sau își cumpără mașina) își va cumpăra rovinietă doar începând cu această lună. Valabilitatea rovinietei începe de la data declarată de pose­sorul vehiculului, dar care nu trebuie să fie mai mare de 30 de zile de la momentul achiziției, și expiră peste 12 luni. La nivel național, în perioada 1 decembrie 2004 - 25 ianuarie 2005, au fost vândute prin punctele de distribuție 1.045.595 roviniete în condițiile în care în România există circa 4,5 milioane de autovehicule.(F.R.)
Scandal cu vătămare corporală
     Ioana Ciocan i-a sesizat în 29 ianuarie pe polițiștii din Bistra că în localul în care ea este barman are loc un scandal. Autorul scan­dalului, Ambrozie Gâta (58 de ani), din Bistra, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, l-a tăiat cu un briceag, în palma mâinii stângi, pe Marius Ioan Donea (21 de ani) din Bistra. Gâta a fost imobilizat de polițiștii sosiți la fața locului, care au avut și ei parte de compor­tamentul violent al bărbatului. Donea a fost transportat la dispensar pentru îngrijirile necesare. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
O renumită podgorie renaște
Aiudul - oraș al vinului
     În urma ședinței de Consiliu Local, municipiul Aiud a fost decla­rat "Oraș al vinului". Proiectul de hotărâre, inițiat de grupul consili­e­rilor UDMR, în colaborare cu primarul Mihai Horațiu Josan a fost a­pro­bat de Consiliul Local.
    Zona Aiud este importantă în cadrul podgoriilor din Transilvania, viticultura devenind de-a lungul timpului una dintre principalele activi­tăți comerciale. Numeroșii producători individuali din Aiud și loca­litățile componente și aparținătoare, vinotecile existente, preocu­pa­rea constantă pentru cultura vinului și îmbunătățirea calității sale au devenit în timp caracteristici ale Aiudului. Sprijinirea turismului viticol și în același timp susținerea producătorilor de vin din Aiud sunt ini­țiative deja existente, concretizate în înființarea Festivalului Vinului, eveniment care se completează din 2005 cu "Târgul vinurilor aiu­dene", ce va avea loc în prima sâmbătă a lunii mai și expoziția de vin, gazduită de clădirea care va deveni curând "Casa Vinu­lui." (F.R.)
La Abrud
S-a repus în funcțiune teleschiul
     În urma unor eforturi deosebite ale unor oameni iubitori ai spor­tului alb - schiul, la Abrud s-a repus în funcțiune vechiul teleschi. Aici, în zona Știurț-Abrud, în perioada 14-21 februarie a.c. se vor desfășura competiții cu participarea unor sportivi locali și din țară. "Un sprijin deosebit în revigorarea acestui sport ne-a fost acordat de către Primăria Abrud - personal dl. Tiberiu Rațiu - primarul orașului, CJ Alba, SC Cuprumin SA Roșia Poieni ș.a." ne-a declarat dl. Ioan Nemeș, patronul Asociației Familiale Nemeș - Cătălina Abrud. De asemenea de identificarea, selectarea, pregătirea tinerelor talente s-au ocupat profesorii Cornel Sicoe, Tiberiu Tantoș, precum și Marcel Stan de la Colegiul "HCC" Abrud, consilier județean. După acest con­curs, schiorii moți vor participa la Campionatele școlare și na­ționale pe alte pârtii din țară. (I.R.)
Noi membri în Colegiul Consilierilor Juridici Alba
     La sfârșitul săptămânii trecute încă 47 de consilieri juridici din județul Alba au fost primiți în rândurile Colegiului județean al Con­si­lierilor Juridici, numărul acstora ajungând acum la 220. La cere­mo­nia care a avut loc în incinta unui restaurant din municipiul Alba Iulia au fost prezenți d-na Maria Chebuțiu - decanul Colegiului, Marcel Jeler - secretarul general al Colegiului precum și numeroși invitați între care dl. Iulian Gâlcă - președintele Curții de Apel Alba. Cu a­cest prilej, cei 47 de noi membri au depus jurământul consilierului juridic și au primit din partea conducerii carnetul de apartenență la acest Colegiu.(R.J.)
Monitorizarea mediului la Baia de Arieș
     Guvernul României și Banca Mondială au semnat un acord de împrumut pe 5 ani, în suma de 120 milioane dolari. Proiectul finanțat va asigura sprijin pentru implementarea strategiei industriei miniere pentru perioada 2004-2010, aprobate prin HG 615/2004. Din această sumă, cea mai mare parte este destinată lucrărilor de închidere de mine, adică 55,3 milioane USD (21 de obiective). 430.000 de dolari vor fi folosiți pentru monitorizarea impactului de mediu pentru minele de la Călimani și Baia de Arieș.(F.R.)
Arbori tăiați ilegal
     Poliția s-a sesizat din oficiu, în 28 ianuarie, că din pădurea aflată pe raza localității Șoimuș, proprietatea Rafilei Nagy, din comuna Ră­dești, județul Alba, au fost tăiați ilegal 18 arbori nemarcați (4,8 metri cubi), în valoare de aproximativ 7 milioane lei. În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că arborii au fost tăiați de Mihai Nagy (41 de ani), din comuna Rădești. Bărbatul este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori și furt calificat. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.