Prima pagină Ediția din: 31.1.2005
 Meniu pentru stângaci
  • Curier județean
  • Actualitate
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Curier județean
  • Actualitate
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Pe scena politică a județului Alba
    Liberalii dețin cea mai puternică poziție
    •Interviu cu președintele PNL Alba, Teodor Ata­nasiu, ministru al Apărării Naționale
         Atanasiu- Cum ați caracteriza în câteva cuvinte colaborarea la nivel ju­dețean cu PD în cadrul Alianței D.A., mai ales că sunteți și unul din cei doi co-pre­ședinți?
        - Colaborarea cu Partidul Democrat a fost una bună, având în vedere faptul că s-au respectat toate înțelegerile conve­nite. Scopul nostru comun este acela de a pune în aplicare Programul de guver­nare al Alianței D.A. la nivel județean, la nivelul CJ Alba și al consiliilor locale. Nu am avut nici o sincopă până în acest mo­ment. De fiecare dată, membrii noștri și cei ai PD, din consiliul județean și din consiliile locale au înțeles foarte bine ce au de făcut, mai ales că în urmă cu mai bine de un an de zile am creat o Alianță care a câștigat alegerile. Eu cred că în prezent, toate mecanismele Alianței funcționează la turație maximă și am trecut cu bine de perioada de "rodaj".
        - Ați avut parte de o ascensiune politică rapidă. Ați fost mai întâi consilier județean, apoi ați fost ales președinte al CJ Alba, iar acum ați fost numit ministru al Apărării. Este greu să fii în același timp și ministru și președinte al PNL Alba?
        - Nu știu dacă a fost o ascensiune politică rapidă. Într-adevăr, toate s-au întâmplat într-o jumătate de an. În ceea ce privește func­ția de ministru, era un lucru previzibil, că dacă vom câștiga alegerile, sunt vizat pen­tru un asemenea post. Greu a fost să câștigăm alegerile, apoi totul a venit de la sine. Plecarea mea la București a creat o problemă, pentru că sunt și președinte al PNL Alba, dar pentru că am în spate o echipă foarte bună, multe din atribuțiile me­le au fost preluate de colegii mei din județ. Din acest motiv, nu-mi este foarte greu să-mi duc la îndeplinire obligațiile de președinte, chiar dacă sunt mult timp plecat la București.
        - PNL a obținut în Alba un post de prefect și două mandate de vicepreședinți la CJ Alba. Sunteți mulțumit de ce ați obținut în plan politic și administrativ?
        - Principalul nostru scop a fost de a guverna atât la nivel local, cât și la nivel central. A guverna înseamnă a avea reprezentanți care să exercite actul guvernării și din acest motiv suntem mulțumiți că la nivelul administrației publice alese suntem reprezentați de doi vicepreședinți la CJ Alba, iar tot PNL l-a desemnat pe prefect, adică pe reprezentantul Guvernului în teritoriu. Cu alte cuvinte ne putem exercita actul administrativ al guvernării.
        - PNL a propulsat deja doi reprezentați în Guvernul României. Să sperăm că prezența lor va ajuta județul să fie mai bine susținut la București?
        - În afară de mine, în această săptămână a fost desemnat ca secretar de stat la Autoritatea de Reglementare în domeniul gazelor naturale și dl. Ștefan Cosmeanu. Suntem doi membri liberali din Alba în structura executivului și avem în vedere pe alte posturi, la ministere și la alte agenții (nu secretari de stat) să promovăm și alți membri din județ. Suntem o organizație cu membri de calitate, care ne permite să promovăm oameni la București și cu siguranță, acești liberali nu vor uita de unde au plecat și că au responsabilități supli­mentare pentru locuitorii de aici. Nu pot să vă dau încă nume, dar este vorba de promovări în domeniile social și economic.
        - Cum vedeți colaborarea la nivel județean cu opoziția, dar și cu PUR, UDMR sau cu rromii?
        - În Consiliul Județean și în unele consilii locale, când proiectele de hotărâre erau de un vădit interes cetățenesc am reușit de câteva ori să lămurim opoziția să votăm aceste proiecte. Bineînțeles nu este un lucru obișnuit pentru că opoziția își face treaba și critică puterea. E un lucru firesc și democratic. Când vorbesc de opoziție mă refer la PSD pentru că celelalte partide de opoziție sunt foarte slab reprezentate în Consiliul Județean și în consiliile locale. Mai mult putem discuta de înțelegeri cu unul sau doi reprezentanți și nu cu partidele în sine, pentru că nu au reprezentativitatea necesară. Cu UDMR am colaborat foarte bine tot timpul, atât în perioada în care am fost în opoziție, cât și după acea. Cu PUR-ul am avut chiar un acord de colaborare la nivel județean, pe care a trebuit să-l în­trerupem pentru o lună și ceva, întrucât ei au mers cu PSD-ul în alegerile generale. După aceea au revenit la ceea ce discutasem încă din vară. Cu rromii, noi cei de la PNL nu am avut o colaborare deosebită niciodată, nu ne-am întâlnit în consilii pentru că nu au reprezentanți acolo. Ne-am întâlnit cu lideri de-ai lor dar nu am co­laborat cu partidul în sine, decât pe proiecte de dezvolatare punc­tuale.
        - Ați primit cereri de înscriere în partid de la membri ai PSD? Este PNL un partid cu ușile deschise pentru cei care doresc să se în­scrie?
        - Noi nu am închis porțile partidului, dar nici nu îi "salvăm" pe cei care vor să migreze de la un partid la altul. PNL este un partid des­chis, iar organizațiile noastre locale, acolo unde se fac înscrieri, dau dovadă de discernământ în a primi sau a nu primi membri de partid. În general, în conformitate cu legile românești și cu statutul PNL, orice cetățean căruia nu-i sunt interzise drepturile civile se poate în­scrie în PNL. Vreau să le spun însă foarte clar celor care vin spre PNL și care speră că înscrierea le va aduce un post sau menținerea pe un post, că nu are nici o legătură calitatea de membru cu PNL cu ascensiunea sau păstrarea unei funcții în administrație. La a­ceas­tă oră, PNL are circa 20 de primari și peste 200 de consilieri, prefect și doi vicepreședinți ai CJ Alba. La nivelul orașelor suntem partidul cel mai puternic ca reprezentare. La ora actuală, PNL are cea mai puternică poziție județeană de după 1990.
        - Considerați că schimbările de la nivel județean de la serviciile deconcentrate trebuie să se facă peste tot sau numai în anumite locuri?
        - La serviciile deconcentrate trebuie schimbați acei manageri care nu dau rezultate. Am auzit multe critici venite din partea PSD că vor fi schimbați niște profesioniști cu oameni politici, și vreau să le spun foarte clar că nu există profesioniști ci PSD-iști puși în locul profesioniștilor în 2000, când PSD a venit la putere. Întâmplător că unul din PSD-iști are și valoare și este un bun manager, este posibil ca acel om să-și continue activitatea. Ei au pus în funcții PSD-iști după principiul "Prost, dar să fie al nostru". Cei care au mai rămas pe ici, pe colo în funcții au fost obligați apoi să se înscrie în PSD, pentru că nu aveau voie să facă politica altui partid. Noi vom urmări foarte clar să avem niște manageri competenți, care să pună în apli­care politica guvernului. Din câte cunosc, nu sunt foarte mulți actuali directori care vor rămâne.
        - La sfârșitul acestei săptămâni are loc Congresul ordinar al PNL. La ce vă așteptați, pe cine susțineți și vă mai întreb dacă veți can­dida pentru o funcție în conducerea centrală a partidului?
        - PNL este într-o poziție favorabilă la acest congres. Este pentru prima dată după 1937 când partidul se află la guvernare și are un prim-ministru în fruntea guvernului. De aceea, cred că este firesc și normal ca premierul să fie ales președinte al PNL. Suntem un partid responsabil și cu siguranță că nu o să procedăm ca PNȚCD, care l-a numit premier pe Victor Ciorbea, deși nu avea o poziție solidă în partid. Se știe că miniștrii ascultau dimineața ce spunea premierul, iar seara îl certau la partid, pentru că aveau funcție politică mai ma­re. Cred că, fără nici o problemă, Călin Popescu Tăriceanu va câști­ga funcția de președinte al PNL. Bineînțeles că și eu am aspirațiile mele, dublate de dorința PNL Alba de a candida pentru un post în conducerea centrală a partidului. Din acest motiv, la congresul de la sfârșitul acestei săptămâni voi candida.
        - Cum vedeți fuziunea cu PD și ce orientare credeți că trebuie să aibă viitorul partid?
        - E foarte clar că și în România, ca în toată Europa occidentală viața politică se așează și se structurează în general pe două par­tide, unul de centru dreapta și altul de centru stânga. Partidele mici nu mai au același succes ca după 1990, iar audiența lor scade în rândul alegătorilor. Este foarte clar pentru noi că trebuie să creăm un partid politic de centru-dreapta. Pentru noi liberalii este obli­ga­toriu ca acest partid să fie creat în jurul PNL, pentru că noi nu sun­tem un partid de ieri, de azi, ci avem o tradiție de 130 de ani. Avem o tradiție de care nu ne este rușine. Noi am creat România moder­nă, noi am creat constituțiile moderne, noi am creat noua societate capitalistă. De aceea, nu vom putea renunța la tradiții și la doctrină. Vom demonstra celor care ni se alătură că suntem pe o cale câș­tigătoare.
        - Vă mulțumesc pentru amabilitate.
    Interviu realizat de Florin ROMAN

    Ziarul "Unirea" vă prezintă în exclusivitate
    Principiile de funcționare ale Coaliției la nivel județean
    •Consiliul județean al președinților - for de decizie supremă
         Pentru a evita greșelile perioada 1996-2000 când coaliția din acea vreme strânsă în jurul CDR a fost frământată de o serie de scan­daluri interne, actuala majoritate parlamentară formată din A­lianța D.A. PNL-PD, PUR și UDMR a redactat un document care re­glementează mai simplu și mai clar, principiile și modalitățile de funcționare ale acestei structuri politice. Mai întâi de toate trebuie spus că deciziile Coaliției sunt obligatorii pentru toate organizațiile partidelor semnatare și pentru toate persoanele susținute în funcții publice de acestea. Conflictele publice între membrii partidelor, pre­cum și atacurile publice împotriva unor colegi sau a unui partid din coaliție nu sunt permise. În plus, partidele membre ale Coaliției nu pot iniția sau accepta trecerea membrilor de la un partid la altul. La nivel județean, se va constitui săptămâna viitoare Consiliul Ju­dețean al președinților, format din președinții organizațiilor teritoriale ale celor patru partide. CJP va lua practic cele mai importante decizii privind posturile de președinți și vicepreședinți ai CJ Alba, respectiv viceprimari în cazul în care apar poziții libere, adoptă decizii privind posturile din administrația publică locală conform legii, adoptă de­cizii privind pozițiile în structurile deconcentrate etc. CJP-ul se în­trunește săptămânal și în ședință extraordinară ori de câte ori este cazul, la convocarea unuia dintre președinții partidelor membre ale Coaliției.
    Florin ROMAN

    600 de milioane de lei pentru Asia
         Mereu alături de cei aflați în suferință este de fiecare dată Bi­serica Ortodoxă. Drama sinistraților din Asia nu fost trecută cu ve­derea nici de această dată, așa că biserica a adunat prin toate parohiile din țară ajutoare financiare importante. IPS Andrei ne-a informat că la nivelul Arhiepiscopiei de Alba Iulia au fost colectați 600 de milioane de lei, bani care au fost virați în contul deschis pen­tru sprijinirea sinistraților din Asia.(F.R.)
    Au jefuit cutia milei
         În data de 28 ianuarie, cu ocazia unei acțiuni întreprinse de Po­liția Cugir au fost identificați autorii unui furt comis în noaptea de 23/24 ianuarie din Biserica Sf. Gheorghe din Cugir. Sorin Adrian M. (15 ani), Cosmin C. (15 ani), Cristian Sabău (18 ani) și Gheorghe Be­none G. (14 ani), toți din Cugir, fără ocupație, au pătruns în in­cinta lăcașului de cult sustrăgând, din cutia milei, suma de 3 mi­lioane lei. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate. Cei patru sunt cer­cetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
    Uite bomba, nu e bomba
         Duminică, 30 ianuarie, în jurul orei 4.00, Poliția municipiului Sebeș a fost sesizată telefonic de către o persoană care s-a reco­mandat Vasile Drăghici, că în secția de chirurgie a Spitalului mu­nicipal Sebeș a fost amplasată o bombă. Echipa operativă depla­ssată la fața locului a constatat că bomba... nu există. În urma ve­rificărilor s-a constatat că Vasile Drăghici (45 de ani), din Sebeș, era internat în spital cu diagnosticul de cardiopatie ischemică pe fond de etilism cronic. Datorită bolii sale și pe fondul unor tulburări psi­hice bărbatul a părăsit spitalul desculț și în pijama, s-a dus la o ca­să situată în vecinătatea spitalului de unde a telefonat, alertând poli­ția. Drăghici a fost internat la Spitalul de Psihiatrie din Alba Iulia. (L.I.)
    Directoarea muzeului albaiulian - "Omul anului 2005"
         Doamna dr. Viorica Suciu, directoarea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia a fost nominalizată de către Consiliul de conducere al Editorilor Institutului Biografic American pentru prestigiosul titlu "O­mul anului 2005". Nominalizarea a venit în urma contribuțiilor gene­rale aduse societății. Felicitări și noi succese! (L.I.)
    Accident rutier pe DN 75
         Iosif Pleșa (31 de ani) din Buteni, județul Arad, în 28 ianuarie, la ora 12,40, în timp ce conducea autocamionul marca Roman, pro­prietate personală a fost implicat într-un accident rutier. La ieșirea de pe podul de peste Arieș din comuna Gârda de Sus, pe DN 75, nu s-a asigurat corespunzător și virând la dreapta a acroșat cu apă­rătoarea spate pe numita Veta Matei (76 de ani) din Gârda de Sus. În urma impactului femeia s-a ales cu leziuni ușoare. În cauză, po­liția continuă cercetările. (L.I.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
    Toate drepturile rezervate.