Editorial
Anul leului
     Întărirea puternică a monedei naționale din ultimele luni, res­pec­tiv scăderea drastică a euro (cu peste 3000 de lei) și a dolarului (1000-1200 de lei) pe lângă faptul că au bulversat serios activitățile de import-export, au început să deruteze majoritatea populației. Numeroși cetățeni sunt de-a dreptul panicați, deoarece de ceva timp și-au schimbat economiile în valută (mai ales în euro, observând trendul ascendent al acestuia) iar acum văd cum ele li se subțiază pe zi ce trece. Practic, potrivit specialiștilor, cei ce și-au ținut eco­nomiile în valută în 2004 au înregistrat pierderi de aproximativ 10%. Ce se întâmplă cu bursa leu-euro? Cum va evolua cursul în 2005? - sunt întrebările cele mai frecvente adresate de către cetățeni și oamenii de afaceri lucrătorilor bancari sau analiștilor economici.
    Explicațiile sunt mai multe. Una dintre principalele cauze ale a­ces­tei mari fluctuații de curs o reprezintă fără îndoială acțiunea Băn­cii Naționale a României de stimulare puternică a politicii de întărire a monedei naționale. Începând din luna noiembrie a anului trecut, devansarea puternică a exporturilor de către importuri (aproape 800 de milioane de euro doar în noiembrie), care a condus la creșterea vertiginoasă a deficitului de cont curent (diferența dintre intrările și ieșirile în valută ajungând la peste 3 miliarde de euro), precum și decizia Băncii Centrale de a lăsa mai multă libertate cursului valutar au antrenat această situație. Potrivit datelor Asociației Exportatorilor și Importatorilor, întărirea leului a însemnat pentru exportatorii ro­mâni pierderi de 80 de milioane de euro numai în lunile noiembrie-decembrie ale anului trecut. Unul dintre factorii care au forțat BNR să-și ia mâna de pe curs a fost riscul de a rata ținta de inflație pe 2004, stabilită inițial la 9%. Totuși adâncirea diferenței dintre im­porturi și exporturi nu poate fi pusă în totalitate pe seama aprecierii leului. "Tendința există de mai mult timp. Consumăm foarte mult și nu producem suficient. Importurile cresc, alimentate și de banii tri­miși din străinătate, în timp ce exporturile cresc mai puțin, din cau­za lipsei de productivitate" - apreciază analistul Matei Păun. "Sin­gura soluție este creșterea productivității. Dacă nu ne vom con­cen­stra asupra acestui obiectiv, nu facem decât să mutăm o pierdere dintr-un loc în altul folosind diferite pârghii economice", avertizează Păun.
    Ce se va întâmpla în continuare? Tot analiștii spun că, deși mo­neda euro dă mici semne de revigorare, 2005 va fi anul leului. Leul va deveni cu certitudine un plasament rentabil, iar cei ce vor miza pe moneda națională se apreciază că vor obține un câștig în plus de 10-12%. Unii specialiști avansează ideea că în acest an se va a­junge ca un euro să se poată cumpăra cu 33-34.000 de lei! Chiar și BNR dă unele semnale în acest sens, deși nu desconspiră deo­camdată în totalitate acțiunile pe care le are în vedere în acest an în ce privește evoluția cursului valutar. Adrian Vasilescu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale, s-a mărginit să facă zilele trecute doar câteva precizări: "Doi sunt indicatorii de piață care reglează me­ca­nismul valutar și evoluția monedei naționale: cererea și oferta. Atâta timp cât sunt intrări consistente de valută, este firesc ca leul să se întărească", a subliniat oficialul BNR.
    Așadar, cele mai bune plasamente ale economiilor în acest an se preconizează a fi în leul românesc. Pentru cei care vor să se împrumute de la bănci se recomandă creditele în valută, deoarece cu cât leul crește, cu atât vor trebui dați mai puțini bani la bancă. Pentru mai multă siguranță se recomandă tuturor: stați mereu cu ochii pe curs!
Tinu MATEȘ