Actualitate
Pe malurile Tamisei
Președintele Băsescu și premierul Tony Blair fac front comun pentru integrarea României în UE
     Președintele Traian Băsescu și premierul britanic Tony Blair au discutat ieri la Londra despre integrarea României în UE, despre Marea Neagră, dar și despre problema corupției și regimul vizelor pen­tru cetățenii români care călătoresc în Marea Britanie. La finalul întâlnirii, care a durat 30 de minute, șeful statului român a declarat că premierul Tony Blair l-a asigurat de tot sprijinul Marii Britanii pentru ca România să îndeplinească toate condițiile de aderare la UE până la 1 ianuarie 2007. Băsescu a precizat că România va be­neficia și de sprijinul parlamentarilor britanici pentru semnarea tra­tatului de aderare la UE în aprilie 2005. Cei doi au discutat și despre problemele de securitate ridicate de Marea Neagră, care devin "o problemă comună a României și Marii Britanii", urmând ca cele do­uă state să promoveze împreună un proiect de securizare a Mării Negre. S-a mai discutat și despre colaborarea în Irak, iar pre­șe­dintele Băsescu a precizat că nu se pune problema suplimentării trupelor românești din Irak.
    Președintele României a abordat și problema regimului vizelor pentru cetățenii români care doresc să călătorească în Marea Bri­tanie. El a precizat că premierul Blair i-a promis că autoritățile bri­tanice vor analiza această problemă în perioada următoare.
Florin ROMAN

SMURD Alba - o realitate?
     În cursul zilei de ieri, 31 ianuarie a.c., a venit în Alba Iulia, la invitația adresată de către prefectul județului Alba, dl. dr. Raed Arafat, părintele SMURD-ului. La această întâlnire desfășurată într-un cadru privat, la care presa nu a avut acces, au fost invitați să par­ticipe atât reprezentanții serviciilor deconcentrate - Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Unirea" cât și agenți economici dispuși să sprijine realizarea unui astfel de serviciu la nivelul județului nostru. Despre proiectul amintit s-a mai auzit vorbindu-se și în legislatura precedentă, acesta re­găsindu-se de altfel pe agenda de lucru, la capitolul "posibile re­alizări" ale foștilor lideri județeni. Se pare însă că actuala conducere de la nivelul Prefecturii Alba, în speță prefectul Cosmin Covaciu, este hotărât să concretizeze ce alții au pus doar pe hârtie, con­știentizând importanța pe care ar avea-o serviciul SMURD pentru județul nostru. Vom reveni cu rezultatele discuțiilor. (I.P.)
În această săptămână
Rompetrol reduce prețul carburanților cu 200 până la 900 de lei pe litru
     Rompetrol reduce, din această săptămână, prețul carburanților auto vânduți în stațiile de distribuție proprii cu 200 până la 900 de lei pe litru, se arată într-un comunicat al companiei petroliere. Astfel, prețul benzinei premium E Plus va scădea cu 850 de lei, până la 29.800 lei pe litru, iar benzina Euro Standard fără plumb va costa cu 400 de lei mai puțin, respectiv 29.500 lei pe litru. Rompetrol va diminua cu 60 de lei, la 31.800 lei/litru, prețul benzinei Euro Plus fără plumb, iar benzina Euro Super 98 va fi vândută la 35.500 lei pe litru, în scădere cu 900 de lei. În același timp, prețul motorinei Euro 3 va scădea cu 500 de lei, la 26.800 lei/litru, în vreme ce motorina Super Euro 4 va fi comercializată cu 28.600 lei litrul, cu 200 de lei mai puțin decât anterior. Prețurile menționate sunt valabile în săp­tămâna 31 ianuarie - 6 februarie, se precizează în comunicat. (M.F.)
Demnitarii tineri schimbă fața Prefecturii și a Consiliului județean
•Prefectul Cosmin Covaciu și vicepreședintele CJ Florin Mărginean au petrecut week-end-ul la ședințele Consiliilor locale Câmpeni, Arieșeni și Livezile
     Vineri, 28 ianuarie a.c., prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, împreună cu vicepreședintele Consiliului județean, Florin Mărginean, au participat la ședința Consiliului local al orașului Câmpeni. Cu această ocazie consilierii și cetățenii orașului au fost asigurați de întregul sprijin în concretizarea inițiativelor pe care le vor avea pentru dezvoltarea zonei. În aceeași formulă, cei doi lideri județeni au participat sâmbătă, 29 ianuarie a.c., la ședința Consiliului local al comunei Arieșeni, unde au fost discutate probleme privind crearea de condiții favorabile pentru potențialii investitori, stadiul proiectelor de amenajare turistică a zonei, precum și starea școlilor și căminelor culturale. De altfel și la întâlnirea din aceeași zi cu primarii din zonă acestea au fost principalele subiecte luate în discuție, pe lângă necesitatea de a aduce infrastructura la un nivel care să permită dezvoltarea zonei și valorificarea potențialului turistic. "La audiențele acordate, principalele probleme pe care cetățenii din zonă au ținut să ni le aducă la cunoștință au fost legate de situația terenurilor și de slaba colaborare cu reprezentanții Inspectoratului Silvic", a precizat prefectul Cosmin Covaciu.
    Week-end-ul deplasărilor în teritoriu s-a încheiat duminică, 30 ianuarie, când prefectul de Alba a participat la consfătuirea periodică pe care primarul comunei Livezile o are cu cetățenii. Ulterior, în același context, Cosmin Covaciu a fost prezent, alături de primarul municipiului Aiud, Mihai Horațiu Josan, la întâlnirea cu cetățenii din satele Păgida și Gâmbaș. Au mai participat domnii Kovats Krisz­tian, viceprimarul municipiului Aiud, avocatul Gelu Nistea și dr. Romul Popa, iar problemele discutate cu cetățenii au vizat atât situația terenurilor cât și cea medicală în zonă.
Ioana PITICARIU

A decedat printre prieteni
     Duminică, 30 ianuarie, la ora 3.10, Poliția orașului Baia de Arieș a fost sesizată de Mircea Marc din Baia de Arieș că la domiciliul său a decedat Ilie Plic, prieten de familie. Deplasați la fața locului polițiștii, împreună cu medicul de familie Marian Duță, au găsit ca­davrul lui Plic Ilie (65 de ani), din Baia de Arieș, întins pe pat. Cadavrul nu prezenta urme de violență. Bărbatul figura în evidența medicului de familie cu diagnosticul de silicoză grad 2, anemie se­cundară severă și metastază grad 4. De asemenea, se afla în evi­dența Institutului Oncologic Cluj la secția Hematologie, unde era în tratament. Plic Ilie, pensionar miner, necăsătorit și fără copii, lo­cuia temporar la familia Marc. În noaptea de 29/30 ianuarie, în lo­cuința familiei Marc s-au consumat băuturi alcoolice. În jurul orei 3,00, soția lui Marc l-a auzit pe Plic Ilie horcăind, s-a dus la el și a în­cercat să-i acorde primul ajutor, dar bărbatul și-a dat ultima su­flare. Nu există suspiciuni în privința morții, boala și-a spus cu­vântul. (L.I.)
De la minus 20 de grade în luna februarie
În luna aprilie începe... vara!
     Luna februarie va fi friguroasă, chiar geroasă, cu -20 grade°C, ninsori abundente și viscol. Martie va fi o lună capricioasă, când cu zăpadă, când cu vreme de primăvară, iar aprilie ne va aduce ploi, grindină, brume târzii și... 30 grade°C. În finalul lunii, așadar, vara va începe repede.
    FEBRUARIE: Prima decadă a lunii februarie ne va aduce temperaturi sub valorile normale, iar ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a țării, potrivit perspectivei meteorologice elaborate de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie. Tem­peraturile minime, care în mod obișnuit au valori între -11°grade C și -1°grad C, pot coborî în nopțile cele mai reci sub -20 grade°C în depresiunile din centrul și nordul țării. Vântul va prezenta inten­sificări, care mai ales în regiunile estice și sud-estice vor viscoli zăpada. În ultima decadă, vremea se va încălzi. În acest interval, temperaturile maxime, care în mod obișnuit sunt între 0°grade C și 8°grade C, pot atinge 15°grade C, în sudul țării, iar precipitațiile mai izolate decât în primele două decade vor fi predominant sub formă de ploaie, în cantități cuprinse între 20 și 65 de litri pe metru pătrat, însumate într-un număr de 8 la 16 zile cu precipitații. De asemenea, vor fi condiții de producere a poleiului în ultima decadă.
    MARTIE. Mărțișor va fi o lună capricioasă, atât cu zile care vor prezenta caracteristici de iarnă, cât și cu zile frumoase de primavară. Vor mai fi posibile ninsori asociate cu intensificări de vânt. Temperaturile maxime cuprinse, de obicei, între 6°grade C și 16°grade C, în zilele cu aspect de primăvară, vor putea atinge chiar 22-24°grade C, în sudul țării spre sfârșitul lunii. În același timp, minimele, cuprinse în mod obișnuit între -5°grade C și 4°grade C, în cele mai reci nopți pot să scadă sub -10°grade C în de­presiunile din centru și nord, unde vor fi condiții de brumă și îngheț. Cantitățile de precipitații vor fi cuprinse între 20 și 50 l/mp, cumulate într-un număr de 6 la 12 zile cu precipitații.
    APRILIE. Potrivit meteorologilor, temperaturile medii lunare ale lunii aprilie vor caracteriza o lună caldă în cea mai mare parte a țării. Trecător, în prima decadă mai sunt posibile transformări ale ploilor în lapoviță, în nordul și centrul țării, iar în regiunile intracarpatice va ploua din belșug. Spre sfârșitul lunii va ploua, vântul va sufla cu putere mai ales în sudul și estul țării, iar local va cădea grindină. Temperaturile maxime, cuprinse în mod normal între 11 grade°C și 21 grade°C, spre sfârșitul lunii pot atinge 30 grade°C, în sud, iar cele minime, care în mod obișnuit au valori între -1 grad°C și 9 grade°C, pot cobori în nopțile cele mai reci sub 0°grade C, în depresiunile din nord și centru. Acest lucru va determina producerea brumelor târzii. (N.I.T.)
Proiecte pentru colectarea deșeurilor
     Consiliul Județean Alba a depus la sediul Agenției de Dezvoltare Regională două proiecte pentru colectarea selectivă și depozitarea deșeurilor menajere. Pentru a accesa Programul Phare 2003 CES "Investiții pentru proiecte mici de gestionare a deșeurilor", CJ Alba s-a asociat în cadrul a două proiecte cu mai multe comunități locale: în primul, CJ Alba s-a asociat cu consiliile locale din Arieșeni, Gârda de Sus, Scărișoara, Horea, Albac și Vadu Moților, iar în cel de-al doilea CJ Alba face front comun cu Noșlac, Lunca Mureșului, Unirea, Fărău și Hopârta.În ambele cazuri, autoritățile județene trebuie să plătească 10 la sută din valoarea proiectului.(F.R.)
Demisii de onoare ale directorilor pesediști
     Conform unui comunicat de presă remis ziarului "Unirea" de către Compartimentului de presă al Direcției Generale a Finanțelor Publice Alba și semnat de d-na Iulia Mireștean, "în data de 17 ianuarie 2005, cu adresa nr. 100.890/2005, domnul director executiv al D.G.F.P. Alba, Adrian Zanca, a înaintat la M.F.P. demisia sa din funcția deținută". "Conform art. 84, al. (6) din Legea nr. 188/1999 - republicată în 2004, privind Statutul Funcționarilor publici, demisia produce efecte după 30 de zile calendaristice de la înregistrare", se mai precizează în comunicatul amintit.
    Tot în cursul zilei de ieri se pare că și-a înaintat demisia și dr. Adrian Teodoru, directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, locul domniei sale urmând să fie ocupat de dr. Ion Munteanu (PNL). (F.R.)
Deputatul Mugurel Sârbu vrea să introducă gaz metan în Răhău
     În aceste zile deputatul PSD de Alba, Mugurel Liviu Sârbu, a fost prezent în mai multe localități ale județului, unde a avut o serie de întâlniri cu cetățenii din zonele respective, care i-au solicitat sprijinul în diverse probleme. Cele mai des reclamate de oameni au fost legate de fondul funciar, locurile de muncă dar și de dezvoltarea localităților. Deputatul Sârbu a spus că împreună cu ceilalți colegi parlamentari din județ va încerca să atragă investiții atât din sectorul privat dar și de la bugetul de stat, în acest sens urmând să se adreseze ministerelor și altor instituții publice cu putere de decizie. Un prim demers al deputatului PSD Alba se referă la finalizarea proiectului de introducere a gazului metan în localitatea Răhău, aparținătoare municipiului Sebeș, documentația necesară fiind depusă încă de pe timpul când Mugurel Sârbu era primar.(R.J.)
Demisionar de la șefia DSVSA Alba
Dr. Ioan Dârzu - director general la S.C. Albalact
     Dr. Ioan Dârzu a demisionat din funcția de director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba de astăzi, 1 februarie a.c., invocând algoritmul politic al actualei puteri. "Dacă au câștigat alții alegerile, mi se pare demn ca tot ei să și conducă", a declarat dr. Dârzu. În plus, a spus el, Adunarea Ge­nerală a Acționarilor SC Albalact, întrunită tot vineri în ședință, i-a pro­pus să facă parte din Consiliul de Administrație al firmei, în calitate de director general, devenind astfel incompatibil și cu sta­tutul de funcționar public. Dârzu a precizat că decizia sa referitoare la demisie a fost adusă ieri și la cunoștința angajaților DSVSA Alba, în cadrul unei scurte ședințe, neascunzându-și intenția de a pleca din instituție cu fruntea sus. Întrucât ambii directori adjuncți, Cornelia Degan și Daniela Barb, demisionaseră deja din funcții, interimatul la conducerea instituției va fi asigurat de Elena Birăuță, director eco­nomic. Pe de altă parte, Ioan Dârzu a arătat că la conducerea ANSVSA București, în locul dr. Liviu Harbuz, a fost numit Nicolae Răzvan Țâru, reprezentant al coaliției guvernamentale. (R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.