Curier județean
Agricultura județului la ora bilanțului
     În cursul zilei de ieri, la sediul Direcției Generale pentru Agri­cul­tură și Dezvoltare Rurală Alba a avut loc adunarea de bilanț pe anul 2004 și prezentarea Programului de dezvoltare a agriculturii județului în 2005. Au luat parte specialiștii din centrele agricole, conducerile unităților subordonate: Oficiul pentru studii pedologice și agro­chi­mice, specialiști ai unităților de ameliorare și reproducție în zoo­teh­nie, ai unității fitosanitare Alba.
    În deschiderea întâlnirii a luat cuvântul dl. Adrian Cosmin Co­va­ciu, prefectul județului Alba, care a adresat felicitări și mulțumiri conducerii DADR Alba, specialiștilor și lucrătorilor din agricultură pentru rezultatele bune obținute. În continuare prefectul județului a arătat că în programul de dezvoltare a județului agricultura ocupă un loc prioritar. "Vom insista în mod deosebit pentru dezvoltarea și valorificarea marilor resurse pe care le are agricultura județului nos­tru. Un accent deosebit va fi pus pe promovarea agriculturii eco­logice și creșterea valorii produselor vegetale și animaliere. Vă rog să apelați cu încredere la mine în rezolvarea problemelor din teritoriu - a spus Cosmin Covaciu, ușa Prefecturii este deschisă pentru toți cei care doresc ca județul Alba să practice o agricultură per­for­mantă".
    Spre deosebire de anii anteriori ședința de bilanț s-a derulat fără citirea unor rapoarte și dări de seamă plictisitoare. Întreaga evoluție a agriculturii județului a fost prezentată în grafice și tabele sugestive pe video proiector. Din succesiunea imaginilor am reținut schim­bările structurale care au avut loc în agricultura județului. În prezent proprietatea privată deține peste 99% din suprafața agricolă. Do­meniul public s-a restrâns la 0,4%, iar cel privat al statului la 0,01%. Mutațiile calitative din agricultură au avut ca efect organizarea pe principii noi a fermelor și asociațiilor agricole profesionale. În anii din urmă agricultura a beneficiat de subvenții din partea statului pentru împrospătarea zestrei tehnica și extinderea suprafețelor introduse în circuitul agricol. Acum revine pe un tractor mai puțin de 38 ha teren arabil. În comparație cu anul 2001 au crescut simțitor suprafețele ocupate cu vii, livezi și numărul de animale la toate speciile.
    Efectul măsurilor luate se concretizează în creșterea an de an a producțiilor de cereale, recordul fiind realizat în 2004 când s-a obți­nut cea mai mare producție de grâu din istoria județului: 4496 kg/ha, peste 4000 kg la orz și 5556 kg/ha la porumb. Campania agricolă de toamnă a fost încheiată în condiții bune. Suprafețele ocupate cu grâu, secară, orz, culturi furajere sunt cu 25-70% mai mari față de pre­vederi. Programul campaniei agricole de primăvară, prevedea cul­tivarea a peste 82.000 ha, din care mai mult de jumătate vor fi ocu­pate cu porumb. Costurile campaniei agricole de primăvară au fost evaluate la 700 miliarde de lei. Este asigurată întreaga cantitate de sămânță. Îndeplinirea programului necesită 9.281 tone îngrășăminte chimice substanță activă și 3500 tone de motorină. (S.T.)
Politicile pentru tineret - o prioritate a Primăriei Alba Iulia
     La sfârșitul anului trecut, Primăria municipiului Alba Iulia devenea prima administrație din țară care intra în programul Consiliului Eu­ropei "Euro < 26", program derulat de European Youth Card Asso­ciation (EYCA).În cadrul programului a fost înființat Centrul European pentru Tineret, compartiment al primăriei albaiuliene direct sub­or­donat primarului Mircea Hava. Programul se derulează deja în mai multe țări din Europa de Vest și în esență este vorba despre dezvol­tarea unui sistem de acordare de facilități tinerilor cu vârstă sub 26 de ani. Facilitățile se acordă pe baza unui card și ele privesc și re­duceri pentru servicii de transport călători, vacanțe și cazare, cul­tură, activități de timp liber, cumpărături etc. Deocamdată la nivelul municipiului Alba Iulia se vor acorda facilități în domeniile aflate în subordinea primăriei, dar din această lună vor începe discuțiile cu agenții economici care doresc să fie parteneri în acest program. Programul se derulează în colaborare cu Liga Studenților din Uni­versitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. Pentru meritul de a fi în­țeles importanța acestui program și pentru contribuția sa în imple­mentarea lui în România. primarul Mircea Hava a primit recent o di­plomă semnată de președintele EYCA Wolfgang Schick. Diploma mai atestă și faptul că Alba Iulia îndeplinește cerințele impuse de programul EURO <26.
Anca DINICĂ

La Sebeș
Amenzi grase pentru taximetriștii clandestini
     La sediul Primăriei municipiului Sebeș a avut loc de curând o întâlnire între primarul Alexandru Dăncilă și reprezentanți ai taxime­triștilor din localitate. Aceștia au ridicat numeroase probleme cu care se confruntă în activitatea pe care o desfășoară și anume intra­rea în legalitate a tuturor taximetriștilor, precum și depistarea și a­mendarea celor care desfășoară taximetrie clandestină. În acest scop Primăria, cu sprijinul Poliției și Gardienilor Publici, a declanșat o amplă acțiune de control în rândul taximetriștilor fiind verificate autorizațiile, numărul de înregistrare autocolant al fiecărei mașini, contractele de muncă ale șoferilor, dotarea mașinilor cu aparate de taxare, etc. Cei care nu au putut prezenta actele solicitate au fost convocați la sediul Primăriei pentru o verificare generală a firmei la care sunt angajați. S-au aplicat și amenzi cu sume cuprinse între 1 și 50 de milioane de lei. "Acțiunea va continua până la depistarea și înlăturarea tuturor celor care nu sunt în legalitate", ne-a declarat pri­marul Alexandru Dăncilă.(R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.