Prima pagină Ediția din: 1.2.2005
Împărțirea fotoliilor pentru direcțiile județene con­tinuă
Oameni noi pentru servicii cu mai puțină birocrație
     Negocierile din cadrul Alianței D.A. referitoare la schimbarea con­ducătorilor serviciilor deconcentrate sunt finalizate în proporție de aproape 100 la sută. Avansate sunt și discuțiile cu PUR și UDMR așa că numirea noilor directori este o chestiune de cel mult două, trei săptămâni. Din informațiile noastre, primele schimbări de ștafetă vor avea loc în cursul săptămânii viitoare. Cert este că, până ieri, circa 10 directori, membri ai PSD, și-au înaintat în scris sau verbal demisiile din funcție, preferând să părăsească instituțiile pe care le-au condus în ultimii 4 ani. Iar numărul demisionarilor crește de la o zi la alta. Sunt și cazuri, puține la număr, în care actualii directori au promis că se vor retrage odată cu venirea celor care îi vor înlocui. Deși liderii politici ai zilei refuză să discute pe marginea acestui subiect, din surse jurnalistice am reușit să ne creionăm o imagine asupra acestor schimbări dorite de noua coaliție: Inspectoratul Șco­lar Alba - prof. Cornel Sandu (PD); Direcția Muncii - Constantin Sura (PNL); Casa de Pensii - Ion Mihăilă (PD); Direcția de Sănătate Publică - dr. Ion Munteanu (PNL); Spitalul județean (mare supriză!!!) - dr. Călin Potor (PD); Ambulanța - încă nenominalizat (PD); Po­liclinica Alba Iulia (PNL- nimic oficial); Direcția Finanțelor Publice - Adela Ghișoiu (PNL); la Cultură, actualul director Gabriel Rustoiu are șanse mari să fie menținut, la fel ca și Dan Boariu, la Direcția Silvică, întrucât se consideră că nu au fost "agenți politici" ai PSD; AJOFM Alba - Monica Pop (PD); Direcția Agricolă - Dorel Călian (PNL), Oficiul de Consultanță Agricolă - Gabriel Lenghel (PUR); Di­recția de Statistică și Garda de Mediu revin UDMR; Inspecția în Construcții - revine PNL, dar nu cunoaștem numele candidatului etc. PUR va prelua probabil și funcția de director general al DJTS. PD mai pregătește două, trei mutări surpriză în sensul că va avea reprezentanți la București, ca secretari de stat sau șefi de agenții guvernamentale. Și PNL mai are pregătite două "mutări" în capitală. Cel mai probabil toate aceste candidaturi vor fi bătute în cuie astăzi la București pentru că, din informațiile noastre, va avea loc o în­tâl­nire între președinții PD, PNL și PUR, respectiv primarul Mircea Ha­va, ministrul Teodor Atanasiu și deputatul Nicolae Popa.
Florin ROMAN

Circa 100 de foști primari și viceprimari au dat în judecată primăriile unde au lucrat
•Ei au obținut până acum despăgubiri de 6 mi­liarde de lei *La Vințu de Jos, Curtea de Apel a infirmat soluția Tribunalului *Singurii care nu au cerut bani sunt aleșii de la primăriile din Alba Iulia, Cut, Ponor, Sălciua și Fărău
     Așa cum v-am mai informat, numeroși primari și viceprimari, din­tre care unii mai sunt pe funcții, iar alții nu, au dat în judecată pri­măriile pe care le-au condus timp de 4 sau mai mulți ani, pe motiv că statul român a refuzat să le plătească sporul de vechime. Odată pornit bulgărele, s-a creat o adevărată avalanșă și nu mai puțin de 100 de foști primari și viceprimari s-au adresat instanței pentru a-și recăpăta drepturile financiare. În toate cazurile, și nu sunt deloc pu­ține, Tribunalul Alba le-a dat dreptate foștilor aleși. Întrucât majo­ritatea consiliilor locale nu au bani să plătească, CJ Alba este nevoit să aloce noi fonduri pentru "plombarea" buzunarelor foștilor aleși și nu pentru plombarea gropilor de pe drumurile județene. Directorul Direcției Economice din CJ Alba, Marian Aitai, ne-a declarat că este vorba de despăgubiri de circa 6 miliarde de lei. Din cauza lipsei ba­nilor, sunt și cazuri în care plățile stabilite de instanță au fost re­eșalonate. În plus, a intervenit și primul caz în care cei care au in­tentat proces au pierdut recursul înaintat de primării la Curtea de Apel. Un astfel de caz este la Vințu de Jos, un reclamant care a câștigat procesul la Tribunal a pierdut apoi recursul de la Curtea de Apel și a fost obligat să dea banii înapoi. Singurele localități unde ex-primarii sau viceprimarii nu au dat în judecată administrațiile pe care le-au condus în ultimii 4 ani sunt Alba Iulia, Cut, Ponor, Sălciua și Fărău. În toate celelalte cazuri fie ex-primarul, fie ex-viceprimarul, fie amândoi au dat în judecată autoritățile locale.
Florin ROMAN

O veste bună pentru cugireni
Șomerii din industria de apărare - sub protecția legii
     Beneficiarii de plăți compensatorii în baza OUG 22/2004 din in­dustria de apărare trebuie să depună cerere pentru indemnizația de șomaj. AJOFM Alba, în conformitate cu prevederile Legii 76/2002 modificată, poate face reluarea în plată pentru indemnizația de șo­maj a persoanelor beneficiare de plăți com­pensatorii în baza OUG 22/2004 privind protecția persoanelor din industria de apărare, cărora le încetează aceste plăți. Persoanele în cauză trebuie să depună o cerere în maximum 30 de zile de la data încetării plăților com­pensatorii la sediul agenției locale unde sunt în evidență. La depu­nerea cererii persoanele trebuie să prezinte carnetul de muncă și actul de identitate. (M.I.)
Linie telefonică gratuită pentru pensionari
     Casa Națională de Pensii a pus la dispoziția tuturor persoanelor interesate un număr de telefon gratuit unde se pot obține informații detaliate cu privire la operațiunea de evaluare în vederea recalculării pensiilor. Acesta este 0800826727.(R.J.)
Spărgător de autoturisme la 15 ani
     Lucrătorii Biroului Investigații Criminale din cadrul Poliției mu­nicipiului Alba Iulia l-au identificat, în 30 ianuarie, în zona gării, pe Lucian Ștefan R. (15 ani), din satul Hăpria. Tânărul a fost identificat ca fiind autorul unui furt comis în noaptea de 29/30 ianuarie pe raza municipiului Alba Iulia. Acesta a sustras din două autoturisme Dacia două radio-casetofoane, pe care ulterior le-a vândut pe suma de 200 mii lei. În cauză, Poliția continuă verificările pentru stabilirea întregii activități infracționale a minorului. (L.I.)
Furt din magazin
     Poliția municipiului Alba Iulia a fost sesizată în 29 ianuarie, de către Eugenia Roșu, șefa unui magazin din Alba Iulia, că o per­soană de sex feminin a fost surprinsă, la ieșirea din magazin, cu produse alimentare pe care nu le-a achitat. Angela Morar (38 de ani), din Roșia Montană a sustras mărfuri în valoare de aproximativ 1 milion lei și a încercat să părăsească incinta magazinului fără a le plăti. Ghinionul ei a fost că personalul vigilent al magazinului a ob­servat-o. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate. Femeia este cer­cetată pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Accidentat la săniuș
     Tudor H., în vârstă de 6 ani, din Teiuș, a fost internat duminică, 30 ianuarie, la Spitalul județean de Urgență, după ce a fost victima unui accident produs la săniuș, în împrejurări neprecizate. Dr. Ga­briela Boilă, medic de gardă la "Urgențe", a declarat că pacientul a suferit o fractură la gamba stângă, diagnosticul fiind confirmat de rezultatul radiografiei efectuate. Copilul a fost internat la secția ortopedie pentru a beneficia de îngrijiri medicale de specialitate. Medicii susțin însă că băiețelul nu este singura victimă a zăpezii, zeci de persoane fiind transportate în ultimele 24 de ore la spital cu fracturi, luxații, entorse sau alte traumatisme la mâini sau picioare, după ce au alunecat și au căzut pe ghețuș.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.