Actualitate
A doua revoluție?
     "M-a învins Securitatea" se lamenta spășit președintele Emil Constantinescu în anul 2000, fără să realizeze însă că de fapt întregul sistem l-a doborât. El a fost propulsat în jilțul de la Cotroceni de uriașul val contestatar ridicat de PNȚCD, liderul autoritar al CDR, coaliția care a câștigat alegerile parlamentare și prezidențiale. Numai că, imediat după investitură, noul șef al statului a lăsat pe mâna altora destinele României, având grijă doar de propria-i ima­gine. A greșit flagrant tolerând coabitarea eșaloanelor 2 și 3 ale noii puteri cu vechile structuri, lăsate să-și facă în continuare de cap. Prins în mrejele jocului s-a dovedit incapabil să reacționeze, lăsân­du-se pradă acelei "scârbe prezidențiale" care cu timpul s-a trans­format în indiferență, sancționată atât de drastic la urne de un elec­torat ce s-a considerat... "dus cu preșul".
    Privit din această perspectivă, Traian Băsescu este un politician de o cu totul altă factură, jucând foarte dur și pe față, modalitate cu care trișorii nu prea sunt obișnuiți. Poate să-și permită acest lucru, deoarece el nu este o emanație a Alianței PNL-PD, ci a fost chiar locomotiva care a tractat-o spre obținerea puterii. Loviturile sale sunt atât de năpraznice și imprevizibile încât pot să-i deruteze și pe tovarășii lui de luptă. Să ne reamintim de acea fulminantă declarație, imediat după anunțarea rezultatelor din primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Mulți l-au considerat iresponsabil, actul său putând compromite șansele întregii coaliții. Ulterior s-a dovedit că fără lu­area lui de cuvânt în care s-au adus acuzații grave guvernului PSD de fraudare a alegerilor, hoția ar fi mers mai departe și în turul al doilea. Luați însă prin surprindere, pesediștii au fost timorați, lucrurile au fost lăsate să curgă și Băsescu s-a impus în competiția cu Adrian Năstase, surmontând un decalaj de aproape șapte procente. A fost considerat un act cu adevărat sinucigaș, pentru că în acel moment el nu avea în mâini pârghiile care să-i faciliteze accesul la anumite documente și astfel să poată demonstra fără­delegile. Dar le simțea și de aceea s-a adresat justiției să intervină, a făcut apel la forțele de ordine, cerând demisii și arestări, având la dispoziție doar câteva dovezi străvezii.
    În acest moment însă, profitând de statutul pe care i-l oferă func­ția supremă în stat iese din nou în luminile rampei și în faimosul de acum interviu în ziarul "Adevărul" Băsescu își arată public obiec­tivele, demascându-și fățiș adversarii, așa cum nici un diplomat ori po­litic prudent n-ar face-o fără să-și asume anumite riscuri. Are pre­ședintele României de astăzi o strategie, un plan după care se ghidează în acțiunile sale? Poate că nu, dar, în schimb, are câmp deschis, nu umblă cu mănuși în jocul politic, ci îl desființează. El este tipul de politician care a înțeles foarte bine faptul că dacă te așezi la masa de joc și te supui regulilor actuale nu poți decât să pierzi. Adversarii se prefac doar că sunt cinstiți, însă nu caută decât să trișeze. Să câștige indiferent de mijloacele folosite. Și în acest caz trebuie lichidați!
    Luându-l ca model pe Napoleon, omul care a desăvârșit Revoluția franceză din 1789 cu tunul și cu sabia, Băsescu dă tot mai mult impresia că în timpul mandatului său vrea să declanșeze o a doua revoluție, cea care să aducă o adevărată schimbare de sistem. Este conștient că nu-și va putea onora promisiunile făcute electoratului atâta timp cât puterea va rămâne tot în mâna președinților celor două Camere parlamentare și a foștilor guvernanți aciuați acum prin diverse posturi călduțe. Printr-un curaj nebun și lovituri surprin­ză­toare, Traian Băsescu vrea să demoleze toate structurile care au a­dus țara în starea jalnică de astăzi.
    Dacă se dorește cu adevărat o reformă totală, ea trebuie forțată acum, fără nici o întârziere, prin lovituri puternice care să reteze toate capetele balaurului ce stăpânește România. Iar actualul șef al statului este singurul care are și curajul și mijloacele să ducă re­voluția până la capăt. Însă trebuie susținut...
Dumitru HENEGAR

Președintele PSD Sebeș, Romi Dragosin, a câștigat în instanță o primă bătălie cu Alianța D.A.
•El ar trebui să fie repus în funcția de inginer-șef mecanizare la SC DPL Alba, post care însă a fost desființat!
     În cursul zilei de ieri, președintele PSD Sebeș, Romi Dragosin, a primit sentință favorabilă în procesul intentat Societății de drumuri județene și drept urmare va trebui să fie repus pe funcția de inginer - șef mecanizare al firmei respective. În urma unei decizii a Consiliului de Administrație al SC DPL Alba, Romi Dragosin fusese înlăturat și din această funcție după cea de director al societății. Cu toate acestea, Romi Dragosin nu are unde să se întoarcă deocamdată, întrucât acest post a fost desființat în urmă cu două zile. "O să-i mai dau încă o dată în judecată până îmi recapăt postul sau mă in­sta­lează pe un altul asimilat celui pe care l-am avut. Oricum mă bucur că am câștigat o bătălie cu Alianța PNL - PD, care nu a dorit decât să se răzbune pe mine din punct de vedere politic", ne-a declarat ieri după-amiază președintele PSD Sebeș.
    În altă ordine de idei, Romi Dragosin ne-a mai precizat că se află încă în curs de derulare și procesul intentat CJ Alba cu privire la demiterea sa din funcția de director al SC DPL Alba.(R.J.)
Datoriile Spitalului județean de Urgență depășesc 30 de miliarde de lei
     Spitalul județean de Urgență Alba a încheiat anul financiar-contabil 2004 cu datorii de 31 de miliarde de lei, după ce au fost so­luționate 26.000 de cazuri, a declarat directorul unității sanitare, dr. Cristian Barbonța. El a precizat că cele mai mari debite sunt către furnizorii de medicamente (27 de miliarde), 3 miliarde de lei re­prezintă facturi neplătite pentru materialele sanitare cumpărate, iar diferența o constituie alte cheltuieli. Din suma totală de 27 de mi­liarde de lei pe care spitalul o are de achitat către distribuitorii de medicamente, 3 miliarde sunt restanțe din anul 2003, din cauza unei disfuncționalități apărute chiar la demararea programului național de diabet. În schimb, spitalul are de recuperat aproximativ 5 miliarde de lei de la Casa județeană de Asigurări de Sănătate și alte unități sanitare din județ pentru care a prestat servicii (tomografii, anatomie patologică etc.).
    Pe de altă parte, dr. Barbonța crede că în acest an cheltuielile vor crește cu 25 la sută, atât ca urmare a majorărilor de salariu și a­cordării tichetelor de masă anunțate, cât și din cauza scumpirii utilităților (apă, curent electric, gaz metan etc.), astfel că în termeni reali bugetul pe 2005 va fi mai mic față de cel de anul trecut.(R.G.)
Recidivist arestat
     Lucrătorii Biroului Cercetări Penale din cadrul IPJ Alba l-au prezentat la Judecătoria Alba pe Traian Stoica, din Blaj, recidivist, cu propunerea de punere în mișcare a acțiunii penale și arestare preventivă pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Stoica a pătruns prin efracție, în noaptea de 6/7 ianuarie, ora 1.00, într-un magazin din Mihalț, de unde a sustras bunuri în valoare de 17,5 milioane de lei. Prejudiciul nu a putut fi recuperat deoarece bărbatul a vândut bunurile pe sume derizorii unor persoane necunoscute. Pe numele său a fost emis mandat de arestare preventivă pe 30 zile, el fiind depus în arestul IPJ Alba. (L.I.)
În vizorul Prefecturii - problemele de mediu
     În cadrul întâlnirii organizate ieri, 2 februarie a.c., la sediul Pre­fecturii Alba, la care au fost invitați să participe pe lângă primarii din zona de șes a județului și reprezentanții Consiliului județean, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba (SGA), Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Unirea" (ISU), ai Gărzii de Mediu și ai Direcției de Sănătate Publică, principalele probleme discutate au vi­zat noile reglementări în domeniul igienizării mediului. Sistemul de Gospodărire a Apei Alba a făcut o prezentare a activității sale, pre­cizând faptul că în perioada imediat următoare se impun controale în toate localitățile județului pentru a se vedea dacă este respectată legislația în domeniu. O problemă acută este pre­zența gunoaielor pe cursurile de apă, iar o soluție viabilă ar putea-o reprezenta montarea unor grătare la nivelul fiecărei localități unde se regăsesc cursuri de apă, la fel cum, cu succes, s-a procedat la nivelul Șugagului. Pre­zenți la discuții, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Ur­gență au prezentat noua legislație în domeniu formată din ordonanțe guvernamentale și hotărâri de guvern care prevăd constituirea de noi structuri respectiv, la nivelul județului Alba, prin ordin al prefectului, constituirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. D-na Emilia Timiș din partea ISU a atras atenția, în contextul celor dis­cutate, asupra importanței respectării legislației de mediu care pre­vede amenzi usturătoare, menite să-i descurajeze pe cei care sunt tentați în a nu se conforma legilor. Primarilor prezenți la convorbiri li s-a atras atenția că trebuie să faciliteze înființarea unor astfel de comitete la nivel local, în condițiile în care Inspectoratul pentru Situații de Urgență va acorda consultanță pentru constituirea struc­turilor amintite. Fluxul care trebuie respectat începe cu alarmarea comitetelor locale care transmit sesizările la județ, iar de aici a­cestea ajung la nivel național. De asemenea, primarii au fost in­formați asupra faptului că Legea 60 în vigoare conferă posibilitatea instituirii unor taxe atât pentru situații de urgență cât și în cazul informării publice.
    Necesitatea alinierii României la legile europene privitoare la mediu, precum și educarea locuitorilor județului, în special a celor din mediul rural, în privința recuperării și refolosirii deșeurilor (ex. PET-urile), a fost subliniată de directorul Agenției pentru Protecția Mediului, Dumitru Clepan.
    Punctul de vedere al prefectului județului Alba, Cosmin Covaciu, a fost unul ferm în ceea ce privește prioritățile județului referitoare la mediu și acestea vizează ecologizarea zonelor turistice. Tot domnia sa a insistat asupra rolului pe care primarii trebuie să îl aibă în această acțiune în calitatea lor de "gospodari ai comunităților în care trăiesc". "Primarii care se vor implica activ vor fi sus­ținuți, așa cum lipsa de implicare va aduce cu sine sancțiuni legale. Cuvântul de ordine trebuie să fie respectarea legii", a mai precizat prefectul ju­dețului Alba.
Ioana PITICARIU

Noi secretari de stat
     Premierul Călin Popescu Tăriceanu a semnat noi decizii de nu­mire și de eliberare din funcție a unor secretari de stat, informează un comunicat al Biroului de Presă al Guvernului. Premierul a decis eliberarea lui Ilie Ștefan din funcția de secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor și numirea în aceeași funcție a lui Radu-Mircea Popescu. La Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Ru­rale și la Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului au fost numiți doi secretari de stat, în persoana lui Dănuț Apetrei, res­pectiv Alexandros Galiatatos. Modificări au fost operate și în struc­tura Ministerului Economiei și Comerțului, unde Adrian Mitu a fost eliberat din funcția de subsecretar de stat și unde Ionel Manțog și Eugen Țapu-Nazăre au fost numiți în funcția de secretar de stat. Tot la Ministerul Economiei și Comerțului, Nicolae Romulus Buzdun a fost numit în funcția de subsecretar de stat. La Ministerul Sănătății, Ioan Roman a fost numit în funcția de secretar de stat. Premierul a mai decis eliberarea din funcție a președintelui Autorității Naționale pentru Turism, Nicu Rădulescu, în locul său fiind numit Marius-Sorin Crivtonencu. (M.F.)
Șeful ICJ Alba nu știe nimic despre "schimbul" său
     Deși în aceste zile se vehiculează fel și fel de nume în ceea ce privește noii conducători ai serviciilor publice județene, despre In­spec­toratul de Construcții Alba, actualul șef Gheorghe Ignea ne-a declarat că nu cunoaște absolut nimic referitor la posibilul înlocuitor. "Observ prin presă că această instituție revine ba celor de la PUR, ba celor de la PNL. Pe mine personal nu m-a înștiințat nimeni de vreo schimbare și intenționez ca în aceste zile să mă întâlnesc cu dl. prefect pentru a discuta acest aspect", a spus dl. Ignea. De pre­cizat că Gheorghe Ignea a ocupat funcția de inspector - șef al ICJ Alba prin concurs și că instituiția respectivă nu funcționează ca un serviciu deconcentrat, fiind subordonată direct Inspectoratului de Stat.(R.J.)
Veteranii de război se sting pe capete
     Peste 800 de membri ai Asociației județene a Veteranilor de Război Alba au decedat numai în cursul anului trecut, din cauza vârstei înaintate și a bolilor grave de care au suferit, a declarat pre­ședintele AJVR Alba, Ioan Radu. Este vorba de aproape 400 de veterani de război, 435 de văduve ale foștilor luptători pe front și 22 de soții ale celor căzuți în război. La finele anului trecut, în evidențele AJVR Alba se mai aflau 2.423 de veterani de război, 4.569 de văduve ale veteranilor de război și 61 de văduve de război. Ioan Radu a arătat că cei 7.053 de membri AJVR Alba înregistrați reprezintă mai puțin de 60 la sută din numărul total al veteranilor existenți în urmă cu aproximativ 10 ani. Din informațiile pe care le deține, a spus el, la nivel național procentul veteranilor și văduvelor de război aflați în viață se situează tot în jurul cifrei de 60 la sută. Ioan Radu crede că faptul că veteranii mor pe capete este și motivul pentru care Conferința Națională a ANVR va avea loc în această primăvară, când se împlinesc 15 ani de când ei au propria lor asociație, în devans cu doi ani față de termenul statutar.
Robert GHERGU

Bătut în... somn
     În 29 ianuarie, Nicolae Tetcu din comuna Jidvei a sesizat poliția că în noaptea de 28/29 ianuarie, fiul său Ioan Tetcu (29 de ani) a fost victima unei agresiuni comise de persoane necunoscute. Lucră­torii Postului de Poliție Jidvei au reușit identificarea autorilor: Ioan Câmpean (22 de ani) și Adrian V. (17 ani), ambii din satul Feisa. Po­trivit spuselor purtătorului de cuvânt al IPJ Alba, în seara de 28 ianuarie, între Ioan Tetcu și Ioan Câmpean, în timp ce se aflau în barul din Feisa, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, a avut loc o altercație. Tetcu a părăsit barul și s-a îndreptat spre domiciliu. Ioan Câmpean fiind în avansată stare de ebrietate l-a convins pe A­drian V. să îl ajute să se răzbune. În jurul orei 1.45, cei doi s-au dus la domiciliul lui Ioan Tetcu și, profitând de faptul că ușile de acces în locuință nu erau închise, au pătruns în camera unde acesta dormea. Câmpean i-a aplicat lovituri de pumn în cap și zona toracelui. Ioan Tetcu a fost transportat la Spitalul municipal Blaj, fiind diagnosticat cu politraumatism prin agresiune. Ioan Câmpean și Adrian V. sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de violare de domiciliu. (L.I.)
Vitezomani sancționați
     Poliția Rutieră a organizat, pe raza județului Alba, în perioada 28/30 ianuarie, o acțiune pe linia prevenirii accidentelor de circulație datorate depășirii vitezei regulamentare. Polițiștii au folosit 5 echi­pamente video. S-au aplicat 380 de sancțiuni contravenționale, 140 dintre acestea fiind pentru depășirea vitezei legale cu 30 km/oră. De asemenea, au fost reținute 9 permise auto. (L.I.)
L-a prins flama!
     În noaptea de 31 ianuarie/1 februarie, agenții de siguranță publică din municipiul Alba Iulia l-au prins în flagrant pe Martin Moldovan (51 de ani), din Alba Iulia. Bărbatul a sustras din incinta unei societăți un aparat de sudură în valoare de 5 milioane de lei. Aparatul găsit asupra lui a fost recuperat și restituit societății păgubite. Moldovan este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Căderile masive de zăpadă pot afecta construcțiile
     Șeful Inspectoratului Județean în Construcții Alba, Gheorghe Ig­nea, ne-a precizat că în aceste zile căderile masive de zăpadă com­binate cu rafale de vânt și eventuale ploi ar putea conduce la pră­bușirea unor construcții șubrede. "Atragem atenția tuturor propri­e­tarilor de construcții asupra pericolelor care pot să apară la imobilele cu o structură nu tocmai solidă. Conform prevederilor legale, propri­etarii sunt singurii răspunzători de eventuale evenimente neplăcute și în acest sens este absolut necesară adoptarea unor măsuri pre­ventive", a declarat dl. Ignea.(R.J.)
La CJ Alba
Organigramă redusă prin reorganizare
     Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în prezent se lucrează la re­ducerea organigramei instituției cu 15 posturi. Dintre acestea, 10 posturi vor fi reorientate spre Direcția de Evidență a Persoanei, care se va înființa din luna martie. Alte cinci persoane vor lucra în di­recțiile din subordinea CJ Alba, așa că nimeni nu-și va pierde slujba.(F.R.)
Un autobuz cu călători a ajuns în șanț
     În dimineața zilei de 2 februarie, în apropierea localității Berghin un autobuz ce aparține unei firme de transport de călători s-a răs­turnat într-un șanț. Autobuzul în care se aflau în jur de 20 de per­soane a derapat pe carosabilul acoperit cu gheață și zăpadă și s-a răsturnat într-un șanț. În urma accidentului un singur pasager, res­pectiv o femeie, a fost ușor rănită. Femeia a fost transportată la spi­tal pentru acordarea îngrijirilor medicale necesare. Din primele cer­cetări se pare că derapajul s-a produs din cauza cauciucurilor vechi și tocite. (L.I.)
Învățăturile polițistului de proximitate către pensionarii din Blaj
     Bătrânii din Blaj au participat marți, 1 februarie, la Clubul Pensi­onarilor din municipiu, amenajat din fonduri Phare și bugetul local, la prima activitate din acest an organizată de conducerea unității. Ioa­na Irimia, coordonatoarea clubului, a declarat că pensionarii s-au în­tâlnit cu agentul șef Gheorghe Pojar, polițist de proximitate. Tema dez­baterilor au constituit-o prevenirea și combaterea infracționalității asupra persoanelor vârstnice, participanții făcând un amplu și util schimb de păreri privind modul de acțiune și colaborare cu poliția de proximitate.(R.G.)
Accident la săniuș
     Emanuel B., în vârstă de 12 ani, din Alba Iulia, a fost la un pas de a rămâne fără falanga degetului mic de la mâna stângă, după ce s-a tamponat cu săniuța de o altă sanie. În urma accidentului, co­pilul s-a prezentat marți după-amiaza la Spitalul județean de Ur­gență, cu falanga descărnată, ca un degetar, ținându-se doar într-o bucățică de piele. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că pa­cientul a fost operat imediat la secția de chirurgie plastică. (R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.